Skocz do zawartości
IGNORED

12AX7, 7025, ECC83 - zamienniki i opinie

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, robo27 napisał:

A na jakie zmieniłeś ?

Padł mi dźwięk w jednym z głośników. Nie mam doświadczenia w sprzęcie z lampami. Sądziłem, że to wina wzmacniacza i chciałem oddać go do serwisu. Dlatego podmieniłem moje ulubione Philipsy na te lampy, które były oryginalnie preinstalowane. Okazało się, że po wymianie lamp obydwa głośniki grają. Podmieniłem więc ponownie ruskie lampy na Tungsramy, bo te miałem akurat pod ręką, ale ten wybór nic nie znaczy.

2 godziny temu, dedal75 napisał:

A inne nie są 😂?

Nie są, w każdym razie nie te, z którymi wygrały Telefunken w mojej hybrydzie. Electro-Harmonix Gold - takie bez jajeczne granie. Mullard - mulił 🙂 Valvo - w miarę ale tak za słodko i mało dynamicznie. Fajnie zagrały stare Tung Sol ale bardziej mi podeszły Telef. Grały równiej, tak jakby... tych lamp nie było ale czuło się, że były 😄 Czuć było tę lampową subtelność ale bez przegięcia w żadną stronę. Kiedyś byłem z Jolidą w salonie, bo szukałem kolumn i właściciel tego salonu stwierdził, że gra ona jak tranzystor za minimum 10K+. 

2 godziny temu, ampman napisał:

Poza tym jedna lampa z dobrą emisją a nie fikcyjną obecnie kosztuje nawet 500zł (eBay)

Właśnie m. in. dlatego przeszedłem na tranzystor.

A ja w każdej coś dobrego dla siebie znajdę. 

Duzo zalezy od pomieszczenia,  ja preferuje ostatnio Matsushite ale lubię też posłuchać Telefunkena jak i Miniwatta , GE lub inne🤔

Edytowane przez dedal75

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Dziś GE od dobrego człowieka. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Może czasem warto odejść od stereotypów. 

Teraz z perspektywy czasu widzę ile starych wpisów, informacji tu podanych, jest nie zgodnych z prawdą?

Jedna z nich to by "trzymać się z daleka od lamp, które mają duże dziury w mikach".

O co chodziło? Może sprzedawał bez dziur a konkurencja miała z dziurami?

Pewien użytkownik wciąż wrzutki robi negując prawdziwe informacje wprowadzając w dezorientację. 😄 Inspektor Oko nie wytknie za to gdy, przypuszczam, że znany, 🙂 fachowiec od lamp w swych ofertach celowo wprowadza w błąd i pisze zwyczajne wyssane z brudnego palca teorie. Jedna z nich to, że odnosę się do kodów na lampach Mullard. Wieść gminna niesie, że odwrotnie wytrawione kody świadczą o innym pochodzeniu lamp niż fabryka w Blackburn.

😄

Mam tylko nadzieję,że mało kto sugeruje się takimi informacjami.

O! Dobre było gdy ktoś wspomniał o domieszkowaniu. Po ataku i wyśmianiu gościa przez tuzy forum oczywiście nie było dalszego pola do dyskusji. Gość wyparował jak kamfora.

😄

A moim zdaniem jest to właśnie jedna z kluczowych zmiennych, która ma wpływ na brzmienie starych lamp.

Edytowane przez qqrydza
W dniu 12.03.2025 o 10:01, dedal75 napisał:

Dziś GE od dobrego człowieka. 

Ukryta Zawartość

Jamicony nie obijają się w obudowach? nie grają? jak potrząśniesz urządzeniem, co za geniusz to składał.

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

hej, zaczynam dopiero przygodę z lampą i mam pytanie, otóż nabyłem dwie lampy 12AX7 Raytheon NOS z początku lat 60, w całkiem zresztą spoko cenie, nie znalazłem niestety jednej, bo tylko jedną 12ax7 potrzebuję do Vincenta. Pytanie jest więc o to czy dobrze wybrałem po przestudiowaniu dziesiątek forów itp... słucham od rocka do metalu, nic jazzu i nic poważnej? Zależy mi by bas był tam gdzie ma być, jak uderzenie jest krótkie to takie ma być a nie mulące. Wysokie jasne, ale bez sybilantów. Tak bym chciał, ale czy tak ta lampa właśnie zagada? Wymienię na nią czerwonego bazowego PSVANE, który de facto wcale źle nie gra, ale skoro istnieje opcja że moźna lepiej to czemu nie. Co do drugiej lampki, jeśli ktoś takową pożąda to chętnie odsprzedam w cenie połowy nabytku (dwu lamp). Parametry mają obie prawie identyczne, dobrana para. 

Edytowane przez Slay
W dniu 22.03.2025 o 22:14, Slay napisał:

hej, zaczynam dopiero przygodę z lampą i mam pytanie, otóż nabyłem dwie lampy 12AX7 Raytheon NOS z początku lat 60, w całkiem zresztą spoko cenie, nie znalazłem niestety jednej, bo tylko jedną 12ax7 potrzebuję do Vincenta. Pytanie jest więc o to czy dobrze wybrałem po przestudiowaniu dziesiątek forów itp... słucham od rocka do metalu, nic jazzu i nic poważnej? Zależy mi by bas był tam gdzie ma być, jak uderzenie jest krótkie to takie ma być a nie mulące. Wysokie jasne, ale bez sybilantów. Tak bym chciał, ale czy tak ta lampa właśnie zagada? Wymienię na nią czerwonego bazowego PSVANE, który de facto wcale źle nie gra, ale skoro istnieje opcja że moźna lepiej to czemu nie. Co do drugiej lampki, jeśli ktoś takową pożąda to chętnie odsprzedam w cenie połowy nabytku (dwu lamp). Parametry mają obie prawie identyczne, dobrana para. 

Nie wiem skąd te wahania? Raytheon, to niczego sobie firma i jak jeszcze są to czarne anody, to git! A propozycja zamiany na E88CC Telefunken, to nawet o tym nie myśl - lampy do W.CZ. stały się audio. Z braku laku, to dobry kit, ale nie zapcha dziury... będziesz niezadowolony nie wspominając, że ta lampa ma się nijak do ECC83 / 12AX7 - całkowicie inne warunki pracy.

Edytowane przez ampman
Godzinę temu, ampman napisał:

Nie wiem skąd te wahania? Raytheon, to niczego sobie firma i jak jeszcze są to czarne anody, to git! A propozycja zamiany na E88CC Telefunken, to nawet o tym nie myśl - lampy do W.CZ. stały się audio. Z braku laku, to dobry kit, ale nie zapcha dziury... będziesz niezadowolony nie wspominając, że ta lampa ma się nijak do ECC83 / 12AX7 - całkowicie inne warunki pracy.

a ja wcale o tym nie mysle ,to ktoś napisal jakis kolejny koment. mam Brimara i te raytheony dwa i na pewno ktoras z nich zostanie ze mną. 

Czarne anody i wszystko jasne... żółte nadruki dosyć popularne (typowe), czerwone rzadkie (mało spotykane) możliwe, że militarne.

Edytowane przez ampman
Godzinę temu, ampman napisał:

Czarne anody i wszystko jasne... żółte nadruki dosyć popularne (typowe), czerwone rzadkie (mało spotykane) możliwe, że militarne.

A jakbyś miał porównać Brimara do Raytheona, to czym mogą się różnić sonicznie? Czekam na razie na przesyłki. 

Niestety z Raytheona miałem tylko 12AU7. Brimara miałem w wersji CV4035 i co do soniczności się nie wypowiem, bo nie używam takich sformułowań. Dla mnie dźwięk był bardzo, bardzo dobry. Ponad to nie jest on zależny tylko od lampy... kolumny też mają znaczenie.

to na pewno, kolumny mam jasne, Monitor Audio Silver 10, więc myślę że żadna lampa ich nie powinna ocieplić do przesady ani jakoś przymulić. Po przestudiowaniu wielu postów wybrałem właśnie te dwie lampy, które opisywane są  całkiem inaczej do tej próby. Kusi mnie jeszcze Amperex Bugle Boy, ale najpierw sobie posłucham tych dwu które już mam nabyte. Z opisów charakteru tych lamp wynika że Raytheon jest bardziej pode mnie od Brimara i np Mullarda. A szczerze to kto wie, czy w ogóle usłyszę faktycznie jakąkolwiek różnicę. Nie uważam się za jakiegoś wytrawnego audiofila. Raczej słucham muzyki niż analizuje jak ona brzmi. 

mam pytanie, co oznacza w praktyce takowy opis parametrów mierzonych, na pudełku lampy Brimara ECC83?

94/96

2200/2300 GM

Często jestem w UK więc tu mam generalnie dostęp do ebay UK zakupów bez kosztów wysyłek do kraju, a i dostępność do lamp oraz ich ceny są przyzwoitsze niż u nas. Tyle że się na tym nic a nic nie znam jeszcze, stąd moje być może głupie pytania. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Slay

GM, to nachylenie, czyli przyrost prądu anodowego względem przyłożonego napięcia anodowego. Tu masz wyjaśnione - 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Dla nowej lampy 12AX7 wynosi 1,6mA/V, czyli 1600 na triodę -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Natomiast wynik 94/96, to umownie emisja w % jaki podaje miernik lamp, raczej starej konstrukcji. Z tego względu podane wyniki traktował bym jako przybliżone.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez ampman
3 godziny temu, ampman napisał:

GM, to nachylenie, czyli przyrost prądu anodowego względem przyłożonego napięcia anodowego. Tu masz wyjaśnione - 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Dla nowej lampy 12AX7 wynosi 1,6mA/V, czyli 1600 na triodę -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Natomiast wynik 94/96, to umownie emisja w % jaki podaje miernik lamp, raczej starej konstrukcji. Z tego względu podane wyniki traktował bym jako przybliżone.

To do jakiej wartości lampa może podchodzić w górę z tymi pomiarami? Czy ta moja powyższa nie ma ic hza wysokich wobec tego? Mogę teraz nabyc brimara który ma 1650/1650. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niestety nie ma na to jednoznacznej odpowiedzi. Stare mierniki mają nastawy powyżej normy (mowa o tych najprostszych BAD/GOOD) i uważane to jest za ok. Czasami używana lampa rzeczywiście wykazuje pomiary powyżej normy, ale tylko dlatego, że jej punkt pracy w testerze ustawiony jest inaczej niż w specyfikacji danej lampy, np. niższe napięcie anody i ujemne siatki pierwszej. To diametralnie zmienia wyniki i ktoś wtedy myśli, że lampa wykazuje pomiary powyżej normy dla nowej nie wiedząc, że są one uzyskane przy innych warunkach... czasem nawet sam sprzedający nie zdaje sobie z tego sprawy.

myślę że beda ok, sprzedający ma 3500 opinii w 100%  dobrych na ebay uk, sprzedaje głównie lampy, wziąłem tą 1650/1650 też od niego. Cenowo wyszło mi to atrakcyjniej niż nowe chińskie z tych najbardziej polecanych. Obserwowałem je jakis czas i zniżkę mi zaproponował solidną, stąd te kwoty którym się już nie oparłem. 

Ukryta Zawartość

Screenshot_2025-03-29-22-59-31-975_com.ebay.mobile.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Slay

Nie miałem z nim przyjemności. Dziwne, że pisze tylko np. Brimar ECC83 Tested 1800/2200 i są chętni. Prawdopodobnie dlatego, że to firma być może jednoosobowa sądząc po tak małej zgromadzonej ilości komentarzy od 2005 roku.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez ampman

być może , nie mam pojęcia, ale patrząc na zgromadzone komentarze nie mam powodu nie zaryzykować i czegoś nowego się przy okazji dowiedzieć. Na pudełkach potem jeszcze ten procentowy wskaźnik zdaje się będzie, ale raczej to wszystko , nie rozpisuje się wielce sprzedający faktycznie. Po charakterze pisma patrząc na pudelko z opisem stawiam tezę że to starsza osoba, być może jakiś emerytowany pracownik fabryki lamp z zapasem paru kartonów lamp w garażu, lub ktoś kto kiedys prowadził serwis i ma jakieś zapasy lezakujące. Snuję tylko domysły i liczę że będę kolejną z tych produktów zadowoloną osobą.

O doczytałem , nawet to w opisie widnieje 

Edytowane przez Slay
  • 4 tygodnie później...

Panowie, jako że ponabywałem tych lamp podwójnie, a i odnalazłem tą, która mi najbardziej odpowiada, mam pozostałe mi dwie na sprzedaż w cenie połówek zakupu, bo dublami kupiłem. Każdej z nich słuchałem, kupiłem je opisane jako NOS i pomierzone wykazujące 100%. Brzmią wyśmienicie, Brimar jest cieplejszy i bardzij muzykalny jak dla mnie, Raytheon ma że tak to powiem srogie uderzenie. Jedna muzyka mi gada fajniej z Brimarem, inna z Raytheonem, ale zdecydowałem pozostawić sobie Raytheona, do metalu jakoś mi bardziej on pasuje mimo wszystko. Brimara ECC83(12AX7) sprzedam więc za 300 plus nadanie, a drugiego Raytheona za 325 zł plus nadanie. Obie biją na głowę chinolka jaki seryjnie mi siedział w Vincencie. Polecam, nie jest to duży koszt patrząc na ceny allegrowe lub nowych lamp z Chin, które są po prostu mało trwałe, nawet jeśli znajdą się grające zacnie. Ktoś jest zainteresowany? Dywagując od tematu, korci mnie sprawdzić Amperexa, to może być bardzo ciekawa lampa z tego co o nich czytam, ale solidne niestety kosztują znacznie więcej niż chciałbym wydać. 

Domyślam się, że masz na myśli lampy holenderskie. Philips. Choć tych, tylko z Heerlen, jest co najmniej 5 modeli różniących się od siebie mniej lub bardziej. Różniących się nie tylko budową ale i charakterem brzmienia.

Nazwa Amperex mogła znajdować się również na lampach innych producentów, z Anglii czy Japonii.

Ctrl c i Ctrl v z Winyl Lampa Tamtaramta.

🙂

Cytat

Amperex.

Zlokalizowany na Brooklynie w Nowym Jorku przy Washington Street 79, Amperex był od dawna uznanym producentem lamp nadawczych, kiedy został przejęty przez gigantyczną holenderską firmę Philips mniej więcej w 1955 roku. Firma Philips nadal ulepszała i powiększała fabrykę w Nowym Jorku, ale zaczęła używać nazwy Amperex do dystrybucji nowej, znakomitej linii holenderskich miniaturowych lamp (12AX7, 12AU7, 12AT7), aby zasilić dynamicznie rozwijający się amerykański rynek Hi-Fi. Te słodkie i przewiewne, ale wciąż pełne i solidnie brzmiące lampy są ulubieńcami melomanów od 60 lat! Klasyczne marki hi-fi, takie jak Marantz, Fisher, Scott itp., zawdzięczają dużą część swojego wspaniałego brzmienia właśnie tym lampom. Oczywiście nie możemy zapomnieć o lampach 6DJ8, 6922 i 7308. Opracowanych przez firmę Amperex w 1958 roku, kiedy to tranzystory zaczynały już przejmować kontrolę nad przemysłem elektronicznym i pierwotnie opracowane do zastosowań wideo i radarowych, 6DJ8 był intensywnie używany w audio przez ostatnie 30 lat.

spacer.png

Na zdjęciu japońskie Matsushita.

29 minut temu, Slay napisał:

Panowie...

Edytowane przez qqrydza
2 minuty temu, qqrydza napisał:

Domyślam się, że masz na myśli lampy holenderskie. Philips. Choć tych, tylko z Heerlen, jest co najmniej 5 modeli różniących się od siebie mniej lub bardziej. Różniących się nie tylko budową ale i charakterem brzmienia.

Nazwa Amperex mogła znajdować się również na lampach innych producentów, z Anglii czy Japonii.

Ctrl c i Ctrl v z Winyl Lampa Tamtaramta.

🙂

Ukryta Zawartość

Na zdjęciu japońskie Matsushita.

konkretnie chodzi mi o bugleboy Amperex, z tego co czytam to mogą mi bardzo podpasować, holenderskie mam na myśłi faktycznie.

Ukryta Zawartość

7 minut temu, Slay napisał:

konkretnie chodzi mi o bugleboy Amperex, z tego co czytam to mogą mi bardzo podpasować, holenderskie mam na myśłi faktycznie.

Tu też trzeba doprecyzować.

😉

Przed 1959 to długie anody i tzw. „D” getter lub 1959 i później, krótkie anody i duży okrągły getter.

Te pierwsze są bardziej cenione i pożądane.

Tabelka, która krąży tu na forum z kilkoma modelami lamp nie wyczerpuje tematu a ilość lamp tam zamieszczonych jest zaledwie namiastką różnorodności starej produkcji.

9 minut temu, qqrydza napisał:

Tu też trzeba doprecyzować.

😉

Przed 1959 to długie anody i tzw. „D” getter lub 1959 i później, krótkie anody i duży okrągły getter.

Te pierwsze są bardziej cenione i pożądane.

Tabelka, która krąży tu na forum z kilkoma modelami lamp nie wyczerpuje tematu a ilość lamp tam zamieszczonych jest zaledwie namiastką różnorodności starej produkcji.

super, czyli poszukam długiej anody D getter, niestety te amperexy ciężko w ogóle znaleźć na aukcjach z UK gdzie jest mi najprościej nabyć, bo bywam tam często, i cenowo również jest zdecydowanie korzystniej niż z innych lokalizacji (najwięcej ich jest niestety na aukcjach z USA). Niemniej ten Raytheon którego obecnie używam bardzo mnie satysfakcjonuje. Jej wymiana może być szukaniem króliczka, bo ona mi odpowiada bardzo. 

Edytowane przez Slay
  • Pokaż nowe odpowiedzi