Skocz do zawartości
IGNORED

POMOCY!jakie triody 845, aby nie bolało

artPaw

Rekomendowane odpowiedzi

poluję na kenrad 231 prod. do 1940 roku

ale na ebayach, może się uda jakiś strzał. albo sylvania JAN 231 też do 1940r. niestety ludziska wiedza co dobre i do 100juro para sie sprzedaje.

jak się wkurzę to dam zamiast 6sn7 ruskie 6n6p tak jak w lampizatorze i będzie kosmos.

845 dopóki nie padną nie zmieniam, jak zmienie to na chinole 845B

Z tymi 845 to jest niespodziewanie problem, wg mojego rozeznania (a pytałem trochę różnych osób i coś tam czytałem), najlepsze są dwa rozwiązania (przynajmniej do mojej końcówki mocy).

1.) KR845 (cena 900 Euro za 4) - ale co mnie zdziwiło, nie jest łatwo je kupić - pepiczki nie mają ich na stanie - zresztą jakoś ciężko się z nimi gada - bo trochę korespondowałem - i mnie wk**** - bo miałem zamówione właściwie z najbliższej produkcji a gdy się odezwałem w wyznaczonym terminie - okazało się, że wszystko sprzedali a następny wytop w bliżej nieokreślonym terminie.

2.) Najlepsze z Shuguang (metal-plate) - one mają trochę niższą moc - ale do push-pull'a to nie jest chyba jakaś wada. W porównaniach wypadały lepiej niż NOS-y (lub porównywalnie, bo zdania były podzielone). Są tańsze niż KR-y, nie mówiąc o NOS-ach. Polecał mi je dystrybutor ASL na amerykę. No ale ich też nie można teraz kupić (out of stock)

NOS-y odpadają ze względu na niekorzystny stosunek ceny do korzyści (zwłaszcza, że potrzebuję 4).

Ale jeśli ktoś coś wie inaczej, chętnie się dowiem.

cześć

próbuj tu, mili goście, przynajmniej w mailach

Na zamowienie dostepne tez sa lampy Shuguang 845B i 845C. Cena za pare >> 520 i 670 zl. Czas oczekiwania ok. 4 tygodnie. >> >> -- >> Pozdrawiam, >> Marcin Straszak >> 0-601 353 359 >> >> pelna oferta sprzetu audio: >>

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

hornet9

Ukryta Zawartość

McGyver:

Dzięki za sugestie - ale nie skorzystam ..:) Potrzebuję 4-ry ...a poza tym, bardzo głupio poczułby sie kupujący, gdyby okazało się, że Shuguang 845M (za 670PLN) zagrał lepiej lub niegorzej - nie mówiąc już o KR. A taka ewentualność jest dość prawdopodobna ..:))

• 3 lata później...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma trudnych głośników - tylko prądu czasem brak

Ja

• 4 miesiące później...

Jakby ktoś chciał, mam 845 SHUGUANG w wersji podstawowej - wraz z podstawkami (podstawki gratis), które chętnie wypchnę z domu. Przechodzone miały jakieś 50 - 60 godzin. Chciał bym za nie 200 złotych + przesyłka. Zmieniłem wzmacniacz na Gm70 więc 845 leżą i się kurzą.

Słucham tylko muzyki.

Wersja podstawowa to ta bez literki B ?

Co sądzicie o tych sprzedających:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z tego co pamiętam, to wersji C zaprzestano produkować. Były problemy z jej trwałością i mocowo była odrobinę słabsza (mogę się mylić, dawno już nie śledziłem tych lamp).

Wersja B była najbardziej chwalona i przy takiej pozostał chiński producent.

EDIT - jak widać z aukcji wersja C jest dostępna - pomyliłem się (może ją poprawili).

Słucham tylko muzyki.

C faktycznie jest trochę słabsza od B, ale podobno ma inne zalety.

Jeśli by użyć bardzo prymitywnego porównania to B "jest bardziej rockowa" a C "jest bardziej jazzowa". Pojawiła się jeszcze wersja M, ale o niej wiem najmniej.

Z tego, co mi wiadomo, to wersja C miała spore problemy z niezawodnością i swego czasu zaprzestano ich produkcji. Pojawiła się poprawiona wersja M. C i M mają anody metalowe, mniejszą moc admisyjną. Grają podobno jednak lepiej. Podejrzewam, ze różnice są zbliżone, jak w GM70 grafitowej i miedzianej. Szukałbym wersji M, a nie C jeśli wymiana. .

Tak tez chciałem zrobić, poszukać M, ale trudno je dostać. Własnie tyle mniej więcej czytałem, że M jest podobna do C. Pytanie nasuwa się takie, czy te C to stara wersja czy jakaś nowa poprawiona.

Wydaje mi się, że są w ciągłej sprzedaży.

Tak tez chciałem zrobić, poszukać M, ale trudno je dostać. Własnie tyle mniej więcej czytałem, że M jest podobna do C. Pytanie nasuwa się takie, czy te C to stara wersja czy jakaś nowa poprawiona.

Wydaje mi się, że są w ciągłej sprzedaży.

No tak, korekta wersja M została zastąpiona wersją W :D

Jeśli obecnie 845 ustawiona jest na poziomie mocy admisyjnej większym niż 70W, trzeba zapewne zmienić punkt pracy, zmieniając napięcie siatkowe tak, by nie przekroczyć zmniejszonej mocy admisyjnej wersji M lub W.

Recenzje - wersja M:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

SuperTNT sprzedaje parowane lampki:

Ukryta Zawartość

Szedłbym w wersję W.

O jest jeszcze wersja W limited Edition wytrzymująca 90W

Ukryta Zawartość

Recenzja wersji W:

Ukryta Zawartość

A w SuperTNT nie mają tych lamp.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Problem w tym, że kupuję te lampy dla kogoś, kto nie będzie miał możliwości prawie żadnych regulacji. (Monobloki ASL AQ1006 845 DT, jest tam chyba tylko regulacja bias)

Czyli lampy muszą mieć podobne parametry. Co w tej sytuacji ? Pewnie W i M odpadają ? Zostaje C ...

Problem w tym, że kupuję te lampy dla kogoś, kto nie będzie miał możliwości prawie żadnych regulacji. (Monobloki ASL AQ1006 845 DT, jest tam chyba tylko regulacja bias)

Czyli lampy muszą mieć podobne parametry. Co w tej sytuacji ? Pewnie W i M odpadają ? Zostaje C ...

Biasem regulujesz prąd przepływający przez lampę. masz wszystko, co potrzebne. Potrzebujesz tylko miernik, który zmierzy napięcie anodowe (zmiana prądu przeważnie zmienia również napięcie anodowe głównie poprzez większy lub mniejszy spadek napięcia na elementach filtracji CRC, czy CLC)) oraz napięcie siatkowe. Często też w katodzie jest kilku omowy rezystor pomiarowy, na którym można zmierzyć prąd na przepływający przez lampę.

Dodatkowo przed wymianą lampy na wersję C/M/W można zmniejszyć prąd tak, by był bezpieczny dla nowej lampy, chociaż jeśli na początek dostanie ciut więcej prądu, to raczej nie uszkodzi się przez te kilka minut.

Zasadniczo warto dawać więcej prądu, bo to zmniejsza zniekształcenia. Skraca się trochę długość życia, ale zyskuje dxwięk Oczywiście trzeba mieć na względzie ograniczenia układowe, wydajności zasilaczy, czy zakresy regulacji biasu.

• 1 miesiąc później...
Gość nosferartur

(Konto usunięte)

Od około czterech tygodni, jestem szczęśliwym użytkownikiem (póki, co), zakupionej dla mnie przez Kryspina, lampy 845 C. Biorąc pod rozwagę obawy przed tu i ówdzie zaczajonymi na mnie dzikimi prądami, ale i swoją indolencję pomiarową, jak również ogólnie niewielką wiedzę na temat 845-tek C/M/W, postanowiłem posłużyć się intuicją, zdrowym rozsądkiem i wykorzystać śladowe informacje porozrzucane w necie przy aplikowaniu tej lampy. Na poprzednio użytkowanej przeze mnie Valve Art zredukowałem prąd, jak sugerował madly. Ostatnie wskazanie wbudowanego woltomierza dla pracującej kilka godzin starej lampy wynosiło około 740mV, potencjometr przeregulowałem na absolutne minimum. Po zmianie lamp i ponownym załączeniu na wyświetlaczach pokazało się napięcie około 730-740mV (wskazania identyczne dla obydwóch lamp w obydwóch końcówkach). Ponieważ napięcia w czasie kilkugodzinnego wygrzewania zaczęły spadać doregulowywałem je do wartości pomiędzy 725-750mV. Po wyłączeniu, ostudzeniu i ponownym załączeniu wzmacniaczy woltomierze wskazywały napięcia pomiędzy 760-770mV, co pokrywa się z jedną z rad dotyczących regulacji, znalezionych bodajże na Audio Asylum. W ciągu czterotygodniowego słuchania nic specjalnego się na tym polu nie wydarzyło, po załączeniu wartość wskazywana wynosi maksymalnie 770mV i w przeciągu pięciu, sześciu godzin słuchania spada minimalnie do 725mV.

Z zakupem tej lampy skończył się okres moich poszukiwań najlepszej 845-ki. Rezygnuję z walki o wdzięki, obiektu moich wcześniejszych westchnień, bajecznej 845 KR Audio. Zbyt wiele zachodu. Wyzbyłem się również kompleksów w stosunku do lamp: 300B i 2A3. Mniejsza moc lampy C w przypadku moich wysokoskutecznych kolumn nie ma znaczenia. Dynamika w niczym nieskrępowana, powietrze perli się i skrzy.

Od około czterech tygodni, jestem szczęśliwym użytkownikiem (póki, co), zakupionej dla mnie przez Kryspina, lampy 845 C. Biorąc pod rozwagę obawy przed tu i ówdzie zaczajonymi na mnie dzikimi prądami, ale i swoją indolencję pomiarową, jak również ogólnie niewielką wiedzę na temat 845-tek C/M/W, postanowiłem posłużyć się intuicją, zdrowym rozsądkiem i wykorzystać śladowe informacje porozrzucane w necie przy aplikowaniu tej lampy. Na poprzednio użytkowanej przeze mnie Valve Art zredukowałem prąd, jak sugerował madly. Ostatnie wskazanie wbudowanego woltomierza dla pracującej kilka godzin starej lampy wynosiło około 740mV, potencjometr przeregulowałem na absolutne minimum. Po zmianie lamp i ponownym załączeniu na wyświetlaczach pokazało się napięcie około 730-740mV (wskazania identyczne dla obydwóch lamp w obydwóch końcówkach). Ponieważ napięcia w czasie kilkugodzinnego wygrzewania zaczęły spadać doregulowywałem je do wartości pomiędzy 725-750mV. Po wyłączeniu, ostudzeniu i ponownym załączeniu wzmacniaczy woltomierze wskazywały napięcia pomiędzy 760-770mV, co pokrywa się z jedną z rad dotyczących regulacji, znalezionych bodajże na Audio Asylum. W ciągu czterotygodniowego słuchania nic specjalnego się na tym polu nie wydarzyło, po załączeniu wartość wskazywana wynosi maksymalnie 770mV i w przeciągu pięciu, sześciu godzin słuchania spada minimalnie do 725mV.

Z zakupem tej lampy skończył się okres moich poszukiwań najlepszej 845-ki. Rezygnuję z walki o wdzięki, obiektu moich wcześniejszych westchnień, bajecznej 845 KR Audio. Zbyt wiele zachodu. Wyzbyłem się również kompleksów w stosunku do lamp: 300B i 2A3. Mniejsza moc lampy C w przypadku moich wysokoskutecznych kolumn nie ma znaczenia. Dynamika w niczym nieskrępowana, powietrze perli się i skrzy.

Rozumiem, że owe siedemset kilkadziesiąt mV to pomiar na rezystorze 10 Ohm w katodzie 845, co odpowiada siedemdziesięciu kilku mA?

Podaj jeszcze, jakie napięcie masz na anodzie 845 - sam prąd to za mało, aby być pewnym, że nie przekracza się mocy admisyjnej (możesz mieć np. 1100V ;-)).

Jakie napięcie jest na siatce?

Fajnie, że ktoś dorwał się do metalowych 845tek.

Czy mógłbyś ciut więcej opisać różnice między zwykłą, a metalową? Czy poprzednio miałeś chińskie 845, czy coś innego?

Gość nosferartur

(Konto usunięte)

http://www.tubehifi.com/Circuit/C_106_845.jpg ,

Tutaj jest schemat moich monobloków, jeżeli Ci to w czymś pomoże. Ja korzystam tylko ze wskazań wbudowanych woltomierzy. Nie jestem w stanie dokonać jakiegokolwiek innego pomiaru , więc jeżeli znajdziesz coś na podstawie schematu daj mi znać. Ja idę na ślepo. Bardziej szczegółowo różnicę w brzmieniu opiszę w najbliższym czasie (nie dam rady już dzisiaj).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ,

Tutaj jest schemat moich monobloków, jeżeli Ci to w czymś pomoże. Ja korzystam tylko ze wskazań wbudowanych woltomierzy. Nie jestem w stanie dokonać jakiegokolwiek innego pomiaru , więc jeżeli znajdziesz coś na podstawie schematu daj mi znać. Ja idę na ślepo. Bardziej szczegółowo różnicę w brzmieniu opiszę w najbliższym czasie (nie dam rady już dzisiaj).

Schemat mówi dużo. Również to, że coś około 80W wydziela 845 w spoczynku dla wersji C, w podanych napięciach z miliwoltomierza (dla oryginalnej to około 90W). Na pewno wraz z pudełkiem od lampy w wersji C masz notkę z pomierzonymi parametrami lamp. Powinna tam być podana maksymalna moc admisyjna. Jeśli jest to 70W, to lampa obecnie jest ustawiona powyżej mocy maksymalnej i może to mocno skrócić jej życie lub wręcz uszkodzić.

Jakiego producenta i typu są transformatory głośnikowe? Od ich impedancji i parametrów zależy, jaka moc w spoczynku wydzieli się na lampie. Przemodelowałem transformatory o impedancji 5, 7 i 10k i dla niektórych obniżeniem prądu nie zejdzie się poniżej 80W, trzeba zbijać napięcie anodowe również, żeby zejść do owych 70W.

Schemat generalnie ma kilka fajnych rzeczy prócz jednej, która mi się nie podoba. Ma globalną pętlę ujemnego sprzężenia zwrotnego... Niby to linearyzuje, zmniejsza zniekształcenia, ale... to nie jest prawdziwe SE. Tyle, że to nie na ten wątek ;-).

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.