Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana dysku twardego

Kasjel

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o pomoc tych, którzy to już robili.Domyślam się, że trzeba będzie na nowo instalować BIOS.Ale jak się to robi ? System operacyjny potrafię zainstalować i sam dysk też sobie wmontuję.Tylko co się robi zaraz po fizycznym zainstalowaniu dysku ? Czy trzeba zacząć od BIOSU ? I skąd go wziąść jeżeli nie posiadam oryginalnej płytki ?

https://www.audiostereo.pl/topic/32273-wymiana-dysku-twardego/

zakładam, że Twój komputer nie ma 15 lat :>

wkładasz dysk, włazisz do BIOSu tam gdzie masz dyski i dajesz autodetect jeśli sam nie wykrył od razu albo nie miałeś ustawione - zazwyczaj nie musisz nawet wchodzić do BIOSu

reset i gotowe

Gość jarokar

(Konto usunięte)

Witam

Bios zostaw w spokoju jest on integralną częścią płyty głównej i nie potrzeba go instalować ani w nim grzebać jeżeli się nie ma o tym pojęcia. Dysk twardy po prostu zainstaluj, jeżeli masz tylko jeden to sprawdź czy masz ustawione na zworkach master jeżeli dwa to w tym na , którym zainstalujesz system ustaw master a na drugim slave i to wszystko potem zostaje zainstalować system i wio.

Dzięki panowie ! Komputer nie jest mój, tylko kumpla.W zasadzie wiedziałem o zworkach itd.Jednak do tej pory myślałem, że BIOS też siedzi na twardzielu.Dlatego właśnie pytałem.Teraz widzę że to proste.

Wykręciłem już stary dysk, i zauważyłem że oryginalnie zworka jest włożona w gniazdo oznaczone jako "CS", a nie "master".Wiecie może dlaczego ? Oprócz "Master" i "Slave" są jeszcze gniazda "CS" i "PM 2".Czy powinienem w związku z tym, w nowym dysku ustawić zworkę w pozycji "CS" czy "Master" ???

CS to Cable Select - generalnie jest to stare rozwiązanie i potrzebny jest do tego specjalny kabel IDE - tu masz więcej jak Cie interesuje:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

jak masz jeden napęd na taśmie ustaw Master (Slave też może być tylko pamiętaj zmienić w BIOSie dysk z którego bootuje)

Ukryta Zawartość

Niestety nie znam angielskiego.Ale czy w takim razie będzie pasował wielowtyk do nowego twardziela ?Na starym dysku jest tylko podane "Enhanced IDE Hard Drive". A zworka jest włożona w pozycję CS.Więc czy jak dostanę nowego twardziela, to będę mógł poprostu włożyć zworkę w pozycję "master" i wielowtyk oraz zasilanie i będzie OK ???

Kupiłem coś takiego....myślicie że było warto ??? Komputer jest dla totalnych laików, więc nie było sensu inwestować w większy.Poza tym chodziło też o kasę.Czy podzielić na partycję, mogę podczas instalowania systemu opr. ???

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fajny wątek ;-) To co z tym BIOSEM ,jest na dysku czy nie ;-)

A tak poważnie. Jakie są w tej chwili najlepsze dyski do praktycznie ciągłej pracy 320 - 400 GB.

Uzytkuje od niedawna Seagate Barracuda 7200.10 320GB, SATA/300, 16MB cache, NCQ (zapis prostopadły),

ale namierzyłem taki ; Seagate Barracuda ES 320GB, SATA/300, 16MB cache, NCQ ???

Kazdy dysk ma sowj BOS,ale to zupelnei co innego niz BIOS n aplyce glownej. Oczywiscie tego biosu z dysku nie zmienisz neimajac odpwiednich urzadzen itp zeby mu zmieniac firmware (np zwiekszac pojemnosc dysku 120 na 160 - i tak taki ma dwa talerze po 80...)itp. natomias BIOS n aplycie tzreba koniecznie sobie postawiac jak ztreba bo standar

dowo wogle nei jest przystosowany do niczego, jest ustawiony jak najprymitywniej sie dazeby tylko komp rusyzl...

Zainstalowałem nowy dysk i.............."Windows" instalował mi się kilkanaście godzin, aż w końcu zrezygnowałem i wyłączyłem wszystko.Czy ktoś wie co może być przyczyną tak strasznie długiej instalacji systemu operacyjnego ? Komputer jest już trochę stary, ale nie archaiczny.Posiada procesor "Pentium III" 1GHz, 256 MB RAM.Został wyprodukowany w 2002r, i jest to firmowy komputer "Deel".Bardzo prosił bym o jakieś sugestie tych którzy się naprawdę znają na "Hardware".

wrzuć ten dysk do sprawnego kompa i sprawdź jego wydajność np. programem HD Tach

dodatkowo innym softem sprawdź parametry S.M.A.R.T. czy nie ma bad blocków albo relokowanych sektorów

sprawdź w BIOS tego starego kompa jak masz ustawione parametry transferu - czy masz PIO czy DMA/UDMA

"josef"- ten dysk, jak zresztą 47 pozostałych został podobno sprawdzony i nie ma BAD - sector, ów.

Możesz mi jaśniej wytłumaczyć jakie mają być te ustawienia w BIOS, ie.Tylko tak "krok po kroku", począwszy od naciśnięcia "Delete" po włączeniu komputera.Jeżeli możesz, to oceń też tą aukcję.Czy sprzedający może być oszustem ???

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nie twierdzę, że oszust - ale wiesz jak wygląda transport paczek w wykonaniu poczty - wszystko może się zdarzyć

np. mam jeden stary dysk 40GB który nie ma badów jako takich ale ma relokowane sektory - i w pewnych obszarach z jakichś 20MB/s transfer spada do kilkudziesięciu czy kilkuset kB/s

co do ustawień BIOS ciężko mi powiedzieć co masz ustawić / zmienić bo nie wiem jak ten Twój wygląda - powiedz jakiego jest on producenta (Phoenix, AMI itp.)?

windoza na kiepskim sprzęcie nie powinna instalować się więcej jak 2 godziny (ze wszystkimi restartami itp.)

Jeśli ten IBM jest made in Hungary, to może mieć podobny problem jak 30GB tego producenta - bardzo duża awaryjność i wrażliwość na napięcie zasilające. Jeśli masz możliwość, pomierz napięcie na wtyczce zasilającej dysk (między żółtym a czarnym 12V, między czerwonym a czarnym 5V). Szczególnie 5V jest ważne - niektóre dyski nie tolerują zaniżonego napięcia.

"josef"- dysk był znakomicie zapakowany, i wygląda jak nowy.

"Seband"- nie zauważyłem napisu "Made in Hungary".

Cholera......Podobno coś muszę zmienić w BIOS ie, niby w pozycji SMART.

Kurde !!! Jest tu jakiś informatyk !!! Ja już jestem na skraju wyczerpania !!!

Kasjel... zaktualizuj biosik na plycie i wlacz SMARTa w biosiku i zobacz czy cos sie zminilo...a jeszcze jedno pytanie..jaki system bym wczesniej na tym dellu? jesli 98 to zobacz na probe jak instaluje sie 98SE..jsli cacy to moze wysc tak ze dellik nie obsluguje XP:(

"Falco"- nie chodzi o to że "poskąpiłem". To komputer mojego kumpla.Musiałem poprostu zdecydować się na coś i możliwe że wybór był niewłaściwy.Jednak myślę, że w tym przypadku nie chodzi o wadliwy dysk.Ponieważ na starym dysku też był podobny problem, aż wkońcu padł całkowicie.

"Arekgrabowski"- ostatnio był instalowany XP Pro. Na obudowie są dwie naklejki firmowe.Jena świadczy o tym, że kiedyś oryginalnie był zainstalowany Win 98, jadnak druga naklejka jest dowodem tego że został zainstalowany Win XP Pro.Zaraz wejdę do BIOS,u może rzeczywiście wyłączony jest SMART.

A tak wogóle, to moja znajomość komputera jest raczej na średnim poziomie.Dlatego proszę Was o pomoc.

W ustawieniach BIOS zobacz czy dla tego dysku nie jest przypadkiem włączony tryb PIO zamiast UDMA. Może tak być, jeżeli podłączyłeś go do kontrolera, do którego dopięty jest napęd CD/DVD (one nie zawsze pracują z UDMA). Wtedy w miarę możliwości podłącz dysk do wolnego kontrolera bądź też razem z drugim dyskiem - sprawdź wtedy zworki Master / Slave. Nie doczytałem czy to ma być dysk główny czy dodatkowy, pardon.

Ustawienia SMART nie mają nic wspólnego z wydajnością, ale jeśli są wyłączone to można je włączyć 'just in case'.

Windows powinien się instalować do godziny czasu od odpalenia z płyty instalacyjnej do zakończenia pierwszego uruchomienia. BTW podczas instalacji wyrzuć partycję, załóż ją na nowo i sformatuj pod NTFS korzystając z pełnego skanowania dysku [nie szybki format], możesz w ten sposób dowiedzieć się w jakim stanie jest dysk. Jeżeli trwa to dłużej, a zwłaszcza widoczne jest to w przypadku wszelkich operacji dyskowych dysk jest prawdopodobnie z jakiegoś względu niesprawny.

"Krzemień"- ten dysk jest jednym i jedynym dyskiem w tym komputerze.Właśnie grzebałem w BIOS ie.Nic tam nie ma z tych rzeczy o których piszecie.W pozycji "Hard Drive 0" jest tylko opcja "auto" "off" oraz wiele rodzajów dysków twardych (chodzi o ich parametry).Niczego absolutnie nie ma, w rodzaju SMART lub PIO/UMDA.

A może mam wejść w inną pozycję, może nie w "Hard Drive 0".Formatowałem go już dwa razy (format normalny), i nie miałem z tym żadnych problemów.Może trwało to troszczkę dłużej niż w nowym kompie, ale według mnie było OK.Zworkę ustawiłem z powrotem na CS, ponieważ tak była ustawiona oryginalnie w starym dysku.Ale nic to nie dało.

grzebanie w biosie na odległość - niezłe sobie.

gdzie ten komp się znajduje? - lepiej jak ktoś kto się zna i jest niedaleko grzebnie przez chwilę, niż będziemy się bujać 2 tyg na forum z co tu ukrywać laikiem.

sorry ale to tak samo jakbyś mnie uczył budowlanki.

pozdrawiam F.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.