Skocz do zawartości
IGNORED

Krell 300i - sklonować !!!

Bogdan

Rekomendowane odpowiedzi

Na forum www.diyaudio.com pojawił się wątek o krellu 300i, gdzie zamieszczono schemat tego wzmacniacza. Ponieważ ciągle poszukuję ideału, więc pomyslałem o jego skopiowaniu. Może byliby też inni chętni, zwłaszcza,że jest stosunkowo prosty i może być nie drogi w realizacji.

Klasa AB,więc będzie moc bez drożyzny. Kopiowałem krella ksa50 i było super,ale brakowało mi szczegółowości i szybkości, a ten wzmak podobno jest o klasę lepszy pod tym względem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/32350-krell-300i-sklonowa%C4%87/

Z tego co słyszałem bo miałem okazję słuchać krella 300i (orginalnego not DIY) w weekend pewnego razu z marantzem cd16 i avonami, to ten wzmacek jest dość kiepski, grał ostrą górą, i łupał basem wszędzie nawet tam gdzie go nie było (a był już grzany ze 3 miechy), słuchanie na nim muzyki klasycznej wyglądało jak siedzenie w zakładzie gdzie pracuje ciężki sprzęt. Po godzinie słuchania u kumpla przełączyliśmy się sz ulgą na symka a krell wrócił następnego dnia do sklepu z którego był porzyczony. Więc raczej zabardzo sensu to nie ma chyba, że zastosowanie innych kondów coś zmieni (na lepsze) to będzie to sensowne,ale raczej stosowanie identycznych podzespołów to odpada. No i oczywiście zależy co kto lubi :). Lepiej poczekać aż schematy jakiegoś Maca się pojawią :).

Ze schematami Maca nie ma problemu,ale czy warto? Mac jest nijaki - choć osobiście nie słyszałem,więc mogę nie mieć racji. Krell musi być z odpowiednim towarzystwem. Mam Krella KSA50 ( klona ) i ogólnie jest super, tylko brak mu rozdzielczości na współczesnym poziomie. Bas i średnica powala.

Mak nijaki?

Może te nowe tak, ale MC275 ;-)

schemat:

Ukryta Zawartość

2 x 75W w klasie A.

150W w mostku. prawdziwe waty z lampki :-)

post-4291-100005944 1174423916_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PCB jest do kupienia ;)

Ukryta Zawartość

Maczek ma bardzo bardzo ładną średnicę, przynajmniej ten model MC252. Co do lampiaka to nie wiem ale ogólnie to dźwięk jest ciepły analogowy, z głębokim basem (ale nie muli),i potrafi zagrać naprawde bardzo ładnie ale zależy jaki transport się zapoda (najlepiej jakiegoś gramofońca). Ale B&W (tych z kewlarowymi głośnikami) to nie podłanczać bo zepsujecie sobie opinie o nim . A z Krelli to FBI jest wypasiasty :).Pozatym mówiłem że tylko z cd 16 marantza słyszałem więc nie wiem jak się 300tka zachowuje ot choćby np. z CECem kimś, czy Thetą, lub analogowym źródłem.

Mi też się bardzo podoba! Żeby łączył zalety CA 540 R ( bo go posiadam ) i amerykańskiego pieca dużej mocy, to ja w to wchodzę. Krell KSA50 był bardzo dobry,ale od dołu - góra mało rozdzielcza,a tu raczej będzie inaczej.

JA także byłbym zainteresowany tym projektem, chętnie bym go zrobił gdyby schemat był kompletny i byłą jakaś sensowna płytka do niego. W sumie skrzynie i zasilacze mam, kwestia tylko podmiany końcówek mocy. Sklonować !!! :)

Mogę zrobić płytkę, tylko Pewne wątpliwości.

Po pierwsze jakie tranzystory wyjściowe? Na schemacie nie ma danych. KAV300iL ma 2sk4886/2sc1860 o ile dobrze odczytałem ze zdjęć w "HIFI i Muzyka" (11/2001). Pytanie: na ile obydwa modele są zbliżone konstrukcyjnie.

Ze zdjęć modelu 300iL wynika że jest konstrukcją zbalansowaną, co ze schematu wogóle nie wynika.

Chyba trzeba dowiedzieć się coś więcej o tej konstrukcji, bo na razie schemat jest mało wiarygodny.

A jednak 300i i 300iL to dwa różne wzmacniacze. Ten pierwszy nie jest zbalansowany. Niestety tranzystory chyba też ma inne.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No włąśnie przedewszystkim nie pasuje mi ten schemat na Krella, za prosty, to jest jednak AB a nie A klasa, poza tym jeśli dobrze popatrzeć na zdiecie to oprócz koncówek w tym krelu siedzi jeszcze pre ... i tu jest problem, bo pewnie 60% grania tego wzmacniacza robi pre. buu :( a ja chce na coś symasyma zamienić :(

Jak klonować Krella z serii kav to lepiej kav150 sama końcówka mocy. Kav150 ma podobną pcb jak kav300 dolna płytkę, górna u kav300 to pre. i wchodzi układ regulacji głośności sterowny procesorem. Z podobnych wzmacniaczy ciekawy jest NAD S100 , gdzieś podobno są dostępne schematy.

Ukryta Zawartość

DPA222 jest schemat i spis elementów. DPA222 to mocne tranzystorowe „granie” w najlepszym znaczeniu określenia tranzystorowe.

post-3252-100005705 1174722045_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak „se myślę”, że układ konstrukcyjny KAV150/300 to najlepsze, co można były wymyślać w wzmacniaczach mocy. Jak dla mnie ideał , wszystko razem tylko podłączyć radiator, gniazda i trafo. Odpadają problemy z masą. Jak kopiować to w 110%, a to takie moje zdanie.

Jednak Foksik ma racie: Chyba trzeba dowiedzieć się coś więcej o tej konstrukcji, bo na razie schemat jest mało wiarygodny.

Właściwie płytka jest chyba do kupinia na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) więc może wspólne zamówienie i do roboty?

Ukryta Zawartość

How much money?

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Plytka kosztuje 190 czegos ;)

Nie wiem czy sie u Was wyswietli

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Input voltage amplification using the Motorola MPSW42 /MPSW92 transistor; promote effective MJ15030 /MJ15031; MJ15024 /15025 level with the end of the six pairs of tube."

To już wiadomo jakie tranzystory.

Czy ktoś wie gdzie na tej płytce są tranzystory sterujące Q70, Q71 i rezystory emiterowe tranzystorów wyjściowych? Ja nie widzę, a nie wydaje mi się żeby MPSW42 mógł sterować trzema MJ15024. Coś tu nie gra.

A66

S200 bo S100 to pre- (zresztą całkiem fajny)

Ukryta Zawartość

post-2954-100005388 1175079265_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Słuchając rozumu....

Wybaczcie ale wg. mnie NADa nie opłaca sięklonować. Słuchałem nowych NADów na Jmlabach i poprostu masakra była, a skąd inąd wiem że JMlaby mi się podobają. NAD fuj, angielskie suche plackate granie... bleeee... Zostańmy przy Krellu :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.