Skocz do zawartości
IGNORED

Jak sprzedać polski folklor?

wojciech iwaszczukiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

Okazuje się,że jest pomysł na polski folklor( i ukraiński).Wysłuchałem w samochodzie w radiowej dwójce fragmentu płyty,która mnie zachwyciła.To wydawnictwo Multikulti pod tytułem "Babooshki kolędy i szczodrili".Zespół Babooshki tworzą dwie wokalistki Polka i Ukrainka a płyta zawiera pieśni kolędowe z płd-wsch Polski i Ukrainy w opracowaniach i z towarzyszeniem jazzowych muzyków.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gdy po raz pierwszy, przy okazji ostatniej edycji festiwalu Nowa Tradycja, usłyszałam zespół

Babooshki, jakoś nie przekonała mnie ta polsko-ukraińska mieszanka folkowo-jazzowa, grana chwilami na południowoamerykańską nutę. Ale po wysłuchanych fragmentach wczorajszego koncertu, pomyślałam – czemu nie? Zwłaszcza, że Wojciech rekomenduje z takim przekonaniem ;).

Pzdr.

Ł.A. Woman

Co wy mówicie? Polski folklor się nie sprzedaje? Nie wiedziałem! ;) Warsaw Village Band już gdzieś w 2004 r. otrzymał nagrodę BBC za najlepszą światową produkcję folkową. Później jeszcze wydali płytę "Upmixing" ze światowymi sławami muzyki dub (Zion Train, Trans Global Underground i in.) Do tego jeszcze parę fajnych festiwali się znajdzie. Na Przystanku Woodstock scena folkowa tętni życiem. W tym wątku wymieniacie też sporo kapel. Czego chcieć więcej?

Dodam od siebie:

R.U.TA.

Żywiołak

Zespół Polski

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Poszedłem za głosem Stryjka, a tam międzynarodowe wruszenie! - że zacytuję:

Damn good music there! Never heard anything like that before! I would give this 6 stars if I could!

• 2 tygodnie później...

Może to niekoniecznie polski folklor ale usłyszałem niedawno w radiowej dwójce zespół Caci Vorba.Kapela polsko-ukraińska a repertuar romsko-ukraińsko-bałkański.Chyba sobie zamówię.

Może to niekoniecznie polski folklor ale usłyszałem niedawno w radiowej dwójce zespół Caci Vorba.(...)

Wydali już dwa albumy, oba godne polecenia. To zespół o rodowodzie po części "mikołajowym".

Szkoda, że przy takim poziomie wykonawczym i twórczym podejściu nie wzięli się za repertuar rodzimy. Ale za to zdobywają sporą popularność "w świecie".

• 9 miesięcy później...

W pewnym sensie

czemu polski folklor siega najwyzej dwie setki wstecz , czy dziala tylko mlodopolska fascynacja chlopomania ?

co dzialo sie wczesniej i czemu nie przezylo ?

czy ktos jeszcze zna inne polskie zespoly siegajace do bardzo , bardzo dawnych przedchrzescijanskich czasow !?

....polskie to moze zle okreslenie , regionalne , slowianskie !?

Od siebie polecam

Ukryta Zawartość

Do tej pory wydane zostały cztery albumy w tym jeden w 2012 roku z Kawalerami Błotnymi.

Pierwsza płyta zawiera utwory związane z obrzędami ludowymi takimi jak np. noc świętojańska.

Druga płytka to Pieśni Wielkopostne, a na trzeciej można posłuchać kołysanek ludowych.

Czwarta płytka to kolaboracja z elektroniczno eksperymentalnym zespołem Kawalerowie Błotni.

Duże wrażenie zrobił na mnie także zespół

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , Polsko-Ukraiński chór śpiewający tradycyjne pieśni ukraińskie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chciałbym dodać jeszcze do tego bardzo udaną płytę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Płyta godna polecenie za oryginalność w naszej muzyce ludowe. Kupiłem ją w ciemno i powiem, że była najlepszą płytą w swoim gatunku w 2011 roku. Uważam także że nic lepszego się nie ukazało w roku 2012.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Na początku grudnia, nową płytkę wypuścił zespół Dziczka - Kolędy Z Podlasia. Na płycie znalazły się utwory związane ze Świętami Bożonarodzeniowymi oraz z obrzędami im towarzyszącymi.

Warto się zainteresować, gdyż chyba w Polsce to taka pierwsza płytka (chodzi mi o muzykę tradycyjną).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...
  • Moderatorzy

percival schuttenbach - folk metal

- trochę parodia gatunku ,

-10/10

Żywiołak:

Ich Trolle:

- Polka Pierdolka

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

• 1 rok później...

Mam już najnowszą płytę Babooshek,"Vesna" wydaną przez Multikulti.Tym razem jest bardziej swingowo bo za aranże i brzmienie odpowiada Jan Smoczyński(piano).Poza tym jest puzon(M.Tomaszczyk),gitara(D.Gorelik),bas(M.Jaros) i perk(B.Wekka).Natomiast wokalnie niezmiennie czarują Karolina Beimcik i Dana Vynnytska.

Obserwując polską scenę jazzową czy też szeroko pojętą scenę muzyki rozrywkowej nie dostrzegam artystów,którzy mieli by pomysł na świerze wykorzystanie elementów polskiego folkloru.A przeciez już w latach 60 i 70 potrafili twórczo to wykorzystać tacy muzycy jak Namysłowski czy Urbaniak.Ostatnia świerza propozycja to plyta Vitolda Reka z kapelą Rzeszowiacy sprzed kilku lat.

Na świecie takie projekty dają piękne rezultaty,mariaż jazzu z muzyką np. żydowska,arabską,hinduską,bałkańska,flamenco itp. to setki pięknych płyt.

Niektóre lebele wręcz specjalizują sie w takiej muzyce np. Tsadic lub Enja.

A u nas nic.Czyzby znów polska niemożność?

To nie jest niemożność , raczej historia . Z jednej strony 'ucepelniano " i 'ugrzeczniano' jak się da , z drugiej dla kościoła nie tylko tryton był diabelskim współbrzmieniem. Chociaż słuchając Roberta Johnsona to kto wie ; )

A serio "Ostatni wiejscy muzykanci" kto nie zna , polecam książkę wraz z płytą . Grajcie dudy grajcie basy " jest niezłe .

Wiele z powyżej wymienionych ciekawie , ale czekam na mocno zakręconą improwizowaną motywikę oberka . Póki co jakieś żywiołaki i inne gusła , dobre i to ..

Edit ,

Babooshek,"Vesna" muszę słuchnąć

• 6 miesięcy później...

Odpowiadając na tytułowe pytanie,już wiem.Wiem dzięki koncertowi zespołu Lutosłowianie pod charyzmatycznym przywództwem Marii Pomianowkiej.To była muzyczna podróż przez 500 lat muzyki polskiej.Od renesansu do Lutosławskiego z Chopinem w środku.A wszystko to wspaniale wykonane na instrumentach ludowych i zaśpiewane przez p.Marię.W przerwach między utworami p.Pomianowska ciekawie opowiadała o instrumentach i historii ich odbudowania.Mogłem wreszcie zobaczyć i usłyszeć słynną sukę biłgorajską.No i te oberki,mazurki w kapitalnych aranżach i wykonaniu wspaniałych muzyków.Tak się powinno propagować polski folklor.

• 3 tygodnie później...

Kolejny przykład udanego nagrania inspirowanego naszym folklorem.Najnowsza płyta najlepszej chyba polskiej wokalistki jazzowej Grażyny Auguścik wydanej przez Fortune "G.Auguścik Orchester Inspired by Lutosławski".Auguścik wykonuje 13 utworów ludowych lub inspirowanych muzyką ludową oraz dość luźno związanych z utworami Lutosławskiego z wczesnego okresu z lat 50 gdy czerpał z muzyki ludowej.Do pomocy zatrudniła jazzmanów w osobach tria J.Smoczyńskiego,Atom String Quartet oraz ludowców czyli trio Janusza Prusinowskiego.Mamy tu fragmenty w pełni ludowe,wysmakowane aranże jazzowe,cytaty z muzyki Lutosławskiego,swing,czad i przepiękny wokal Auguścik.Ten pozorny misz masz okazuje się w słuchaniu bardzo spójny i logiczny.A przy tym tej muzyki się świetnie słucha!

• 2 lata później...

To może coś z pogranicza,Z szeroko pojętych Karpat.Zespół Vołosi.Polecam płyty Nomadism i Vołosi.Pisałem już o nich w osobnym wątku.Tego nie da się słuchać na siedząco.To istna erupcja wulkanu.Wulkanu z Karpat.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.