Skocz do zawartości
IGNORED

Cd Grundig cd-9000 czy model 7550 ?

dragon66

Rekomendowane odpowiedzi

>mlb, jeRRy... itd. itp...

Najbardziej zdumiewa mnie bezgraniczne zaufanie i bezkrytycyzm (toz to juz niemal w pewnym sensie kult jednostki?) do osoby Grega i tego, co robi ze... starenkimi urzadzeniami, ktore kupic mozna za przyslowiowe "dwie stowy"... Nasluchalismy sie tu, jakiz to jest cudowny sprzet, ilez to on nie potrafi, jaki daje wspanialy stosunek cena/jakosc i ile nalezaloby wydac, aby choc zblizyc sie do takiego "poziomu" (!)...

Troszeczke mnie juz dzis "zemdlilo" od tego tonu pelnego peanow, pochwal i jednoznacznych stwierdzen...

Taka postawa jest moim zdaniem niepowazna lub przynajmniej bardzo nieobiektywna, mocno tendencyjna.

Stare grundigi sa ok, graja calkiem niezle jak na swoja klase i tylko tyle... Nie ma sie czym az tak podniecac.

Pozdrawiam,

Lete

>> Lete

Podejdźmy do tematu kreatywnie. Jaki sytem proponujesz w ramach budżetu ok. 2200 zł, który grałby lepiej niż Grundig. Wyprzedzam pytanie jak określiłem wysokość budżetu : 7550 : 400-450 zł , Ja 220 ok. 200 zł (ostatnio na aalegro poszedł za 150 zł), 650 Prof ok. 600 zł, koszt tuningu ( nie znam ale przyjąłem takie założenie) ok. 1000 zł. Priorytet co do dźwięku : holograficzny dźwięk, dużo detalu w zakresie sopranów, dobra lokalizacja źródeł pozornych, głęboki nisko schodzący bas nie jest priorytetem;

Pzdr

Uważam że dyskusja z lete to jak dyskusja z seniczem - cokolwiek nie napiszesz to on i tak swoje i szkoda na to czasu.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Po kilku tygodniach odsłuchów G7550 stwierdzam ,że najbardziej cierpią soprany i z pewnością trzeba je podciągnąć !!

Ciekawe co by było gdyby zamiast op ampów zastosowac lampy ?!!

Siejca, 30 Kwi 2007, 12:44

>>> Lete

>Podejdźmy do tematu kreatywnie. Jaki sytem proponujesz w ramach budżetu ok. 2200 zł, który grałby

>lepiej niż Grundig. Wyprzedzam pytanie jak określiłem wysokość budżetu : 7550 : 400-450 zł , Ja 220

>ok. 200 zł (ostatnio na aalegro poszedł za 150 zł), 650 Prof ok. 600 zł, koszt tuningu ( nie znam

>ale przyjąłem takie założenie) ok. 1000 zł. Priorytet co do dźwięku : holograficzny dźwięk, dużo

>detalu w zakresie sopranów, dobra lokalizacja źródeł pozornych, głęboki nisko schodzący bas nie jest

>priorytetem;

>

>Pzdr

To może ja zaproponuje jakiś moim zdaniem dobrze zgrany zestaw w podanej cenie.

CD Denon DCD-3000

koszt może ok.1500 PLN.

Główne cechy brzmienia: ogólnie brzmienie rozjaśnione, barwa wysokich tonów dość delikatna, nie ma metalicznego i jazgotliwego charakteru, mimo olbrzymiej ilości szczegółów i drobnych niuansów. Średnie tony delikatne i trochę łagodne. Bas krótki, twardy i szybki, z dobrą kontrolą, dobrze słychać jego najniższy zakres.

Wzmacniacz Pioneer A400X

koszt może ok.350-400 PLN.

Bas tak samo jak Denon, a więc twardy, szybki, zdecydowany,dobrze kontrolowany, nie podbity a tym samym nie powodujący ocieplenia brzmienia. Średnie tony lekko podbite, nieco wyeksponowane. Wysokie tony poprawne, choć bez dużej ilości szczegółów.

Kolumny opisane przeze mnie w temacie nr 29915 na STX 15 AX i kopułce Tonsilu, koszt ok. 400 PLN za parę.

Jeżeli nisko schodzący, głęboki bas nie jest priorytetem tak jak dla mnie (mam mały pokój odsłuchowy ok. 14m2), to uważam ten zestaw za bardzo dobry,oczywiście jeśli ktoś takie brzmienie lubi. Jak widać z opisu brzmienie Denona i Pioneera w zakresie środka i góry dobrze się uzupełnia, a kolumienki też się w to dobrze wpasowują.

Słucham tego zestawu już ponad cztery miesiące i jestem bardzo zadowolony, szczególnie fascynuje mnie głębia sceny i dobra przestrzenność. Na płycie z muzyką z filmu "Pasja" Gibsona totalny odpał, orgazm.

dragon

z lampami będzie bajka- u mnie taka jest.

ale transformatory sygnałowe -1000zł

lampowy tor analogowy- jak sam zrobisz to 250 jak zlecisz komuś to 900zł

kupa kasy, prawda? jak inwestować to w maszynę z minimum dwoma dacami TDA 1541 A najlepiej "S" /philips cd880/ cambridge audio CD3, grundig 9009

na początek, ukradnij sygnał kabelkami spod pierwszych nóżek opampa /tych z kropką/ i wlutuj się z tym sygnałem w gniazda RCA zamiast fabrycznego sygnału. Kabel od masy może zostać ten sam-fabryczny. na końcu przed gniazdem daj szeregowo kondy foliowe , albo papierowo-olejowe MPHP -1 albo 2mF po jednym na kanał.

Im lepszego opampa masz w G7550 tym lepiej. Zmiana będzie spektakularna. Napisz o wrażeniach!!!

artur

proponuję taki budżetowy zestaw:

Radio lampowe z ostatnich lat produkcji Nordmende Tannhauser Stereo lub jeszcze lepiej jakieś Saba stereo 700-1000zł

wymontowujemy z niego głośniki i dajemy na deski robiąc z nich klasyczny openbuffle

dwa basowe alphardy 15-18" za 200-400zł para montujemy też bez obudowy w odgrodach.

starsze CD można kupić zależy od gustu- zostańmy przy philipsach, grundigach, denonach, akai lub sony- max do 500zł

elementy do zwrotnic: 4 cewki ok 100zł 4 dobre kondy ok 100zł

stolarka - jeżeli z płyty wiórowej max 300zł.- otwory są kosztowne, ale można borować samemu, bedzie taniej.

Czyli w sumie za 2500 otrzymujemy dzwięk o którym do tej pory mogliśmy tylko marzyć. Zestaw Grundiga jest bardzo,ale to bardzo daleko w tyle. Poza konkursem. W zasadzie ze trzy razy zdublowany.

pozdrawiam

artur

fakt, 880 tka ma jeden TDA

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

do diabła z nim...

cambridge audio CD3 ma ich 4!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ależ z pewnością

lepiej po dwa na kanał grające paralelnie

niż po jednym na kanał

CD 3 na ukrainie za 600$

można się skusić i zrobić sobie dobrze, w końcu jest to średnia cena grundiga 9009 w polsce

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I to lubię, nareszczcie konkret , boje się go tylko spier...., troche grzebałem kiedyś ale nie jestem fachowcem jak Greg czy Lampizator !!

Wiem tylko że wsadziłem opy AD 825 - zrobiło sie ciepło , bas zmalał ale ogólnie w stosunku do wsadzonych wzmaków

NE to jakieś mydło wyszło i wróciłem do NE .

Lampy to troche dla mnie magia !!!

Cholera robi się z tego tematu DIY !

Mam od cholery różnych kondów Black Gate ,może by je wykorzystać?

nie spierd... nic

dotkniesz "lekką" lutownicą 1wszej nóżki opampa i tyle - ale od spodu na płytce! nie przegrzejesz nic bo masz podstawki , wyjmij opampy przed lutowaniem i już i przylutujesz tam kabelek może być klotz LaGrange na przykład, ale samą jego środkową żyłę. masy nie widzisz.

te dwa kondy po drodze muszą być aby zlikwidować prąd stały 3v na wyjściu.

dobrej zabawy, to pierwsze kroczki a zobaczysz co zmienią.

będzie grało trochę ciszej

tak ze 3 Db czyli niewiele.

artur

>artPaw

>na początek, ukradnij sygnał kabelkami spod pierwszych nóżek opampa /tych z kropką/ i wlutuj się z

>tym sygnałem w gniazda RCA zamiast fabrycznego sygnału.

(...)

A jak wytlumaczysz to, ze fabrycznie sie nie robi takich "mykow"? Czy producenci CD wrzucaja tam tyle elektroniki tylko po to, aby CD wygladal bardziej "okazale" i mozna go bylo drozej "opchnac"? Tego nie rozumiem.

W moim przypadku mam az 7 opampow, z czego sygnalowych sam nie wiem ile... zdaje sie, ze co najmniej 3 lub nawet 5... Musze "skolowac" serwisowke, aby sie dowiedziec, co i jak...

Pozdrawiam,

Lete

lete

ukradnij sobie sygnał z pierwszych opampów za dacami. to chyba jasne

fabrycznie nie robi się tak bo pomiary się chłopakom nie podobają, wg. nich najlepiej jak na końcu mają s/n 110Db i to jest priorytet. Wiadomo jednak że taki śmietnik krzemu po drodze za dacami może jedynie popsuć dzwięk, a nie go poprawić. Jeszcze żeby to były tranzystory, ale scalaki won! Zrób tak a "firanka" zniknie ci sprzed kolumn.

Producenci sprzętu wcale nie chcą uszczęśliwić audiofili, nie zorientowałeś się jeszcze? chcą bezczelnie zarobić kasę i to wszystko co chcą.

Każdy robiący w sprzęcie wysokiej klasy powie , że op ampy to porażka. Wystarczy poczytać zagraniczne fora, gdzie wypowiadają się czasami najwięksi guru od projektowania sprzętu. Robi się tak ze względu na łatwość aplikacyjną op ampów i ich bardzo niską cenę hurtową. Poza tym występuje zjawisko baraniego trendu. Co śmieszniejsze często od projektantów wymaga się wręcz zrobienia tych stopni na układach scalonych.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

>Każdy robiący w sprzęcie wysokiej klasy powie , że op ampy to porażka.

Sugerujesz że lampa jest lepszym rozwiązaniem?

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

>Producenci sprzętu wcale nie chcą uszczęśliwić audiofili, nie zorientowałeś się jeszcze? chcą bezczelnie zarobić kasę i to wszystko co chcą.<

Sorki ze się wtrącam ale czy zarabianie kasy mozna nazywac bezczelnością ? Czy gdyby nie mogli zarabiać kasy to czy dalej by produkowali ?

Przepraszam ale nie mogłem się powstrzymać .

Pozdrawiam

no tak....ale można by było zarabiać z większym wdziękiem i szacunkiem dla melomanów. CD z którego aby dobrze zagrał trzeba wyciąć żyletką cały mozolnie zaprojektowany, pomierzony tor analogowy to bezczelne wciskanie kitu. I zabieg ten mogę nawet zrobić ja, fotograf z zawodu, lutownicą władający tak sobie? Oczywiście od kogoś się tego nauczyłem bo sam tak szybko bym nie wpadł na to że mnie oszukują. Dobrze że jest to nasze forum aby móc sobie uświadamiać takie zjawiska. Dlatego czasem piszę na ten temat. Może ktoś tak jak ja usłyszy co tak naprawdę jest zapisane na 16bitowej płycie CD.

Popieram artPaw i myślę że zrobi to każdy kto choć raz usłyszał dobry dźwięk z systemu który nie kosztuje kilkunastu/dziesięciu tys. zł.

Dobry projekt sprzętu dla większości producentów to dodatkowy koszt którego lepiej się pozbyć a zaoszczędzone pieniądze przeznaczyć na reklamę bo w efekcie zysk będzie większy. Więc projekty są upraszczane a ludzie są faszerowani kolorowymi gazetkami gdzie żaden redaktor audio nie napisze że gra coś źle bo nie chce stracić pracy a gazeta przychodów z reklam od producentów audio.

mlb- nie sugeruję że lampa jest lepsza, bo dobry stopień konwersji można zrobić np. na tranzystorach a także na specyficznie włączonych op ampach (tak jak Pedja Rogic) a bufor dać np. na fecie. Bardziej może sugeruję, że konwersja na rezystorze połaczonym z masy do wyjścia dac`a (przy wyjściu prądowym) i dalej na stopień wzmocnienia jest korzystniejsza niż konwersja tradycyjna gdzie rezystor idzie z wyjścia op ampa do wejścia odwracającego+ czasami kondensator kompensujący . Lampa mi się natomiast podoba, bo osiągnąłem brzmienie jakie chciałem i "kopa" i to bez mozolnego dobierania kondensatorów (tu tylko wyjściowe). Poza tym zobaczmy na super cd Thorstena (komercyjne) czy Guido Tent - wyjścia lampowe ;)

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Wracajac do tematu, od kilku dni dzieki uprzejmnosci jednego z forumowiczow, testuje w swoim CD opampy NE5532 (SI). Szczerze mowiac, jestem bliski zaryzykowania tezy, ze to wlasnie rowniez dzieki tym opampom (ja testuje najlepsze z dostepnych kiedys, czyli produkcji Signeticsa) brzmienie 7550 jest - jak tu wielokrotnie podkreslano - barwne i ma wiele "kolorkow". Ale po kolei...

Z ciekawosci kupilem Denona DCD-1100 (podobniez referencyjny w roku '86, wg watku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). CD trafil do mnie, posluchalem i spodobala mi sie jego barwa. Zerknalem do srodka - siedzialy tam m.in. opampy NE5532 (nie potrafie okreslic producenta, ale nie byl to Signetics). Tak, czy owak - brawe owo CD mialo calkiem ladna.

Jakims cudem udalo mi sie zdobyc kilka NE5532 SI (Signetics) i je wstawic w podstawki w moim OMS-7E. Faktycznie, te opampy sa naprawde niezle - zdecydowanie ciekawsze, moim zdaniem, od obecnie przetestowanych: OP BB 2604, OP BB 2134, TLE 2142, cala masa JRC i BA... Nakamichi zyskalo troche kolorkow. Zrobilem bezposrednie porownanie z owym referencyjnym wtedy Denonem DCD-1100. Jezeli chodzi o wczesniejsze odczucie przewagi barwowej Denona, to zostalo ono zniwelowane - wymiana opampow bardzo wiele tu pomogla. A ze OMS-7E dysponuje lepsza, bardziej precyzyjna scena, tym bardziej jestem zadowolony z efektu. Jezeli Grundig 7550 barwowo jest zblizony do owego Denona, to jest calkiem niezle. Ludzie troche tu narzekaja na jakosc wysokich tonow w 7550 (to rowniez w Denonie mi sie nie podobalo), ale to juz chyba kwestia konstrkucji budzetowej i bez mocnej modyfikacji niewiele sie da z tym zrobic.

W przypadku OMS-7E gorne pasmo jest juz na starcie niezle i nie odczuwam potrzeby poprawiania osiagow. Dodatkowo, wymiana opampow na NE5532 SI zdecydowanie "podciagnela" barwy i na ten moment jest to CD, ktore mnie satysfakcjonuje (fabrycznie gra bardzo dobrze, a po wymianie opampow wrecz rewelacyjnie - niestety, jest az 6 opampow do wymiany, wiec koszt moze byc wysoki, bo NE w wersji SI jest juz praktycznie nie do zdobycia (w wersji texas instruments to zupelna porazka) - jedyna alternatywa, to drogie OP 627...).

Pozdrawiam,

Lete

Ukryta Zawartość

lete

niedługo dragon zrobi tego prostego bypasa w G7550, obaj jesteście chyba ze Szczecina, zarządzcie miłe krótkie spotkanie i porównajcie dzwięk 7550 po małej operacji z twoim Nakamichi 7

Bardzo by mnie ciekawiło takie porównanie.

dobry pomysł-czy nie do przyjęcia?

artur

Piękny tekst lete - GRATULACJE!!! Wpadam przy nim w nutę filozoficzną i ukułem powiedzenie: Jak nie można zrozumieć świata to trzeba go opisać po swojemu :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.