Skocz do zawartości
IGNORED

Cd Grundig cd-9000 czy model 7550 ?

dragon66

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj postanowiłem wyjąć z szafy cd7550 i włączyć. Stał w szafie chyba z 3 miesiące nie ruszany. Konfronatacja była z DAC`iem Petera zarówno z buforem lampowym jak i bez i napędzane to było przez cdp227 jak i z samym cdp227 który tuninguję od dłuższego czasu i wsadziłem już w niego trochę kasy, jednak tuning nie jest zakończony choć efekt i tak lepszy od tego co było na wstępie. Dla jasności - dla tych co znają temat - sprzęt był wpinany pod zgrany system do Grundiga. Barwa cd7550 okazała się najlepsza. Pozostałe konstrukcje były niezłe ale coś im zawsze brakowało, raz był dźwięk nieco przesłodzony, innym razem gorsza scena itd. Dla dalszego porównaia wpiąłem zwykłego cd65 Marantza ale szybko wypiąłem bo to nie ta klasa. Ten testowany CD7550 zachowałem specjalnie w oryginale poza regulacją i naprawą znanych, słabych punktów (kupiłem w końcu popsuty).

Tak więc, dziadziuś wygrywa z innymi konstrukcjami. Test powtórzyłem z osobą , która ma słuch ale nie lubi mojego hobby :) - werdykt taki sam. CD7550 miał dzwięk z dużym bogactwem barw i taki najbardziej "normalny", "spokojny". Zbliżam się z moim diy do cd7550, ale wymaga to masy czasu i trochę kasy.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

>gregaudio

Mowimy oczywiscie o 7E?

Kwestia troszke sie "rozrasta" w zwiazku z faktem, iz jest co najmniej kilka wersji siodemki Nakamichi. Co ciekawe, wersja 7E to praktycznie Philips (fakt), ale juz 7EII jest zupelnie inne wewnatrz i jest oparte na 16-bitowym selekcjonowanym przetworniku PCM54K (takim samym, jaki siedzi w Yamaha CDX-2000).

Troche zdjec wrzucilem tu juz wczesniej

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Dodatkowo, wersja II gra dzwiekiem "szybszym" i ze slyszalnie lepsza rozdzielczoscia - brzmienie charaktersystyczne dla przyzwoitych wspolczesnych konstrukcji.

Skosnoocy naprodukowali tych "siodemek" co najmniej kilka wersji, moze nawet "nascie"...

Na ten moment zalozylem boczniki Wima na glowne kondensatory 7E i wymienilem opy (nie wszystkie, odsluchowo i po wielu testach, ktore zajely mi kilka dni). Dzwiek zyskal szersza rozpietosc w zakresie tonalnym (slychac wiecej mikodetali, bas nieco zostal "wyszczuplony" - wczesniej byl troszeczke "ociezaly", oraz zwiekszyla sie szybkosc odtwarzania - cd obecnie "czeka" na kolejne nutki w utworze "Children of Sanchez" Chucka Mangione, co wczesniej go lekko "zapychalo"). Co do barwy 7E - w moim systemie jest akurat odpowiednia (po tym malym tuningu) i w tym kontekscie pasuje mi pewna neutralnosc tego odtwarzacza (nie jest ani 'cieplo', ani 'chlodno', raczej dosc wiernie, detalicznie i przejrzyscie).

Mimo wszystko, nadal jednak troszke 7E zostaje w tyle za analogicznie 'poprawiona' przez podobny maly tuning wersja 7EII (tu jest naprawde rewelacyjnie!)...

Pozdrawiam,

Lete

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No to i ja po paru miesiacach wpiałęm dziś 7550 w główny system. Do AN mu daleko, ale na pewno gra lepiej od wiekszosci innych CDkow ktore mialem w domu, a ktore kosztowaly sporo wiecej. To dobra, melodyjna i niebolesna maszyna ;-) nie sprzedaje ;-)

rafko - wepnij go w cały dobrany system Grundiga i z właściwym okablowaniem (oryginalnym Grundiga lub ze ścisłym zamiennikiem) - to kilka poziomów wyżej się robi :)

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Mogę potwierdzić że AudioNote od Rafko gra lepiej od Grundiga 7550 - w końcu byłem przy tym odsłuchu :) Barwa w obydwu odtwarzaczach jest podobna, jak dla mnie - z lekką przewagą 7550, ale w pozostałych aspektach AN wygrywał.

Tylko zwróćcie uwagę że na cenę jednego i drugiego odtwarzacza... AN to bardzo dobra ale i droga maszyna, pewnie po drobnym dopasowaniu potrafi zagrać jeszcze lepiej. Natomiast 7550 jest bezkonkurencyjny w pewnej klasie cenowej, za stosunkowo niewielkie pieniądze po tuningu dostajemy bardzo przyzwoity dźwięk - nie oznacza to jednak że nie ma odtwarzaczy lepszych od niego.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

No to siła Forum znalazła swoje odzwierciedlenie na rynku....a niektórzy zacierają ręcę.

Na Allegro ceny oszalały 300, 400, 500! Wariatkowo! Do niedawna 250zł to był max.

Słuchając rozumu....

500 zł - to pogięło, zresztą to jakiś handlarz, bo wypisuje bzdury typu high end itp

>No to siła Forum znalazła swoje odzwierciedlenie na rynku....a niektórzy zacierają ręcę.

>Na Allegro ceny oszalały 300, 400, 500! Wariatkowo! Do niedawna 250zł to był max.

Pewnie po części masz rację, chociaż to jest też efekt cen tego odtwarzacza na ebay. Z drugiej strony przypadkowy kupiec raczej nie będzie z niego zadowolony, bo niewiele osób zna sposób modyfikacji i dopasowania tego odtwarzacza do całości systemu - w przypadkowej konfiguracji i bez odpowiedniej modyfikacji nie zagra on zbyt dobrze - dźwięk będzie przymulony, scena rozmyta a bas rozwleczony, bez należytej kontroli, dodatkową wadą jest brak pilota. Także nie ma uniwersalnego przepisu na modyfikację tego odtwarzacza - poszczególne egzemplarze różnią się brzmieniem - tu odsyłam do doświadczeń Grega.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

pewnie wtedy taki przypadkowy kupiec zapuka zrozpaczony do Grega :)

może i zapuka... ale lepiej przez zakupem dwa razy się zastanowić czego się oczekuje od odtwarzacza i posłuchać jak on brzmi w docelowym systemie niż kupować pierwszy lepszy o którym parę osób wyraziło się pozytywnie na forum. Osobiście mam ten odtwarzacz już dość długo (też po modyfikacji Grega) i nie twierdzę że jest to najlepsze możliwe rozwiązanie, gdyż ma on swoje ograniczenia do których można przywyknąć lub poszukać czegoś innego. Ja akurat mam plany zmiany tego odtwarzacza na lepszy (i droższy), gdyż po upgrade pozostałej części systemu 7550 przestaje mi pasować do reszty towarzystwa ;)

lete

Rozumiem lete, problem nierówności wystepuje nawet w tych samym modelu . Nie omija to i grundiga bo indentyczny model moze grać troche inaczej o tzw "typowego" dzwięku . Wynikają często rozbieżności opinii o tym samym modelu. Spierający nie wpadli na to ,że ich modele inaczej grają . Wstawienie cd do innego sytemu powoduje zmiane dzwięku . Przykład : tuning 7550 do wzmacniacza v7000 i kolumn 650prof jest inny od tuningu 7550 pod ja 220 czy v1700 z tymi samymi kolumnami . Zeby uzyskac jeszce wiekszą precyzję nalezy uwzgledić cechy inwidualne egzemplarza i okablowania . Są pewne róznice brzmieniowe w fabrycznych wzmacniaczach i cd . Oczywiscie można uśrednić i zrobic typowo i bedzie dobrze ale maximum tylko w całym inwidualnie zestrojonym systemie . Decyzje co zrobić podejmuje w zależności co usłysze w kolumnach . Róznice o których wspomniałem wynikają ze względu na komponenty stosowane w produkcji w różnych okresach oraz zmiany projektowe i komstrukcyjne w trakcie trwania produkcji . Wersje oryginalne są dobre ale to podstawowy dobry poziom startowy pod Diy , a potem do docelowej transformacji jakości .

Najprościej jest z kolumnami nic nie trzeba robić , aby były z maskownicami to ważne . Teraz każdy sciąga maskownice , ale w grundigu nie należy tego robić . Przetestowałem troche modeli i moim faworytem jest 650 prof . Mogą stać na regale i standach , Trzydrożna konstrukcja pełna średnica z ładną barwą z dobrze zrównowazonym pasmem . Średnicą i sceną dorównuja im box 300 ,box-350-( troche jasniejsze od 300 i efektywnosc wyzsza ) ale bas do 650 jest szczuplejszy i ustawienie tylko na regale w małych pomieszczeniach Natomiast 850a prof i 1500a prof , są pewne problemy z opanowaniem basu bo jest go dużo, troche gorsza przestrzeń i wieksze kłopoty z ustawieniem w duzym pomiesczeniu ale barwa jest prawidłowa . problemy w nich da się opanować i nastroić elektroniką . Ze wzmacniaczy uniwersalniejsze są v1700 , ja 220,224

Ostatni przykład z przed paru dni . Bez najmniejszego problemu v 1700 z 7550 zagrał lepiej od klona Alepha 5 z przedwzmakiem symetryczne na dwóch przypadkowych parach kolumn własciciela Alepha . Nie wnikam jak był zrobiony klon i czy ktos go dopieścił technicznie ale wygladał w srodku imponująco i był wygrzany . To daje do myślenia że taka mała rzecz 3,5 kg a tak gra : przy klonie Alepha5 to kurdupel :) . Grundig grał muzykalniej i z lepsza barwą nie mówiąc o scenie . To główne atuty klona Alepha i wydaje się że posiadał takowe . Zderzenie z v1700 pokazało że grundig ma wiecej do"powiedzenia " przynajmniej w tym konkretnym przypadku (moze nieudany klon lub kolumny lepiej pasujace do grundiga itd ) .

Czy są lepsze systemy? Napewno tak . Sam znam takie

Tylko trzeba je znaleść i słono zapłacic :)

Te grundigowe systemy nie są alternatywą do systemów dla zasobnych audiofili , bo ich wygląd napewno ich nie przekona ze graja dobrze :) oraz sam wystruj wnętrza itp aspekty.

Ponadto temat zawęzilismy do CD 7550 ( temat ) który jest dobrym cd wyróżniającym z tłumu sredniej klasy , ale nie topowym w skali bezwzględnej .

rafko

Też polecam AN jest w rekomentacjach bardzo dobrze zagrał , chyba najlepiej co miałem w domu Idealnie zgrywał sie z moim systemem głównym Ich przetworniki maja łądna barwę powiedziałbym podobną do 7550 :) Panowie to tradycyjna dobra firma z górnej półki za to trzeba sporo zapłacić .

CD 7550 jest niedrogim cd ale z magiczną barwą i przy pewnym zachowaniu własciwiego systemu i korekt zadziwia nawet osłuchanych audiofili .

Oczywiście z pewnymi wadami , ale co jest idealne na tym świecie :)

mlb, rambo

hehe tych cd czy inne nie kupują przypadkowi ludzie ;) czy na ebay czy na allegro pewnie wiecie o tym :)

na marginesie

to nie jedyne cd które polecam ale my tu nie o tym gadamy

> gregaudio

No wiec dokladnie tak jest jak mowisz.... mnie tez bardzo sie podoba 7550 i nie zamierzam go sprzedawac, bo w SWOJEJ cenie i sporo wyzszej jest wdg mnie nie do pobicia. Ale, niestety jesli w pewnym momencie zechce sie wiecej, to trzeba za lepszy dzwiek doplacic i to sporo.... a samo to juz jest swietna reklama za 7550, ze zeby miec lepszy dzwiek trzeba wielokrotnie wiecej wydac....

...mowiac wprost... Jezeli ktos ma przyzwoite CD (a za takowe uwazam np. moje lekko "podciagniete" OMS-7E :P), to najprawdopodobniej zmiana na tuningowanego 7550 bedzie jednak zbyt malym krokiem naprzod... Tak mi sie wydaje, po przemysleniach. Naturalnie, jezeli ktos przesiada sie z naprawde prostego CD (jakies Technicsy SL-PG, Yamaha cdx-396/496, Marantz CD-50/60/63/72 itd...), to taka zmiana moze byc uzasadniona.

Przesiadka z poleczki wyzej jest na dzis ekonomicznie juz watpliwa (pamietajmy - cena CD + tuning u Grega).

Ja zostawiam moja OMS-7E w kazdym razie, a jezeli zmienie, to juz raczej w przyszlosci i na polke srednia (np. 3-5 tys. za dobry uzywany klocek).

Pozdrawiam,

Lete

>rafko

Rafko, no bo jaki sens ma cala ta zabawa, skoro nawet tuningowany 7550 ma spore ograniczenia, jak pisza ludzie i nie w kazdym systemie zagra - ba, trzeba go czasem tuningowac pod konkretny system.

Nie lepiej juz nieco dluzej pieniadze zbierac i po prostu kupic cos, co juz na "dzien dobry" bedzie wiekszym krokiem naprzod? Mysle, ze tak wlasnie warto uczynic. Grundi 7550 ma swoje lata...

Po tym wpisie na forum GregAudio bedzie musial chyba zamowic kontener do skladowania nadeslanych mu 7550'tek do tuningu. Tak powstala kolejna legenda tego forum. Oby jednak jak najwiecej bylo ludzi zadowolonych, a jak najmniej rozczarowanych... Oby...

Pozdrawiam,

Lete

A i owszem, przeciez bylo mowione ze 7550 jest swietnym CDkiem w swojej cenie, ale sa lepsze i..... drozsze...

Co do kontenera... Gregaudio nie pozwoli na cos takiego, bo on w przeciwienstwie do wielu na tym forum nie robi nigdy masowki, a kazdy jego produkt koncowy jest pewnego rodzaju wyjatkowym arcydzielem.. Do kazdego klocka podchodzi z osobna ....

PZDR.

...mowiac wprost... Jezeli ktos ma przyzwoite CD (a za takowe uwazam np. moje lekko "podciagniete"

>OMS-7E :P), to najprawdopodobniej zmiana na tuningowanego 7550 bedzie jednak zbyt malym krokiem

>naprzod...

lete, wydaje mi się że w swoich oczekiwaniach popełniasz podstawowy błąd, częsty dla osób stosunkowo młodych stażem w tym temacie. Nie oczekuj że wymiana CD na inny spowoduje adekwatną zmianę brzmienia całego systemu. Czasami CD który wydawałoby się że jest niewiele lepszy potrafi w konkretnym systemie przynieść znacznie większą poprawę niż można się spodziewać, czasami jest na odwrót. Gra cały system, ważne jest jak odtwarzacz jest dopasowany do brzmienia wzmacniacza i charakterystyki kolumn. To nie jest tak prosta sprawa jakby się wydawało - ot, kupię lepszy odtwarzacz i już mój system będzie grał lepiej, adekwatnie do różnicy jakości pomięczy poprzednim a nowym CD. Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na ile będzie lepiej po wymianie CD - tutaj żadne rozważania teoretyczne nie zastąpią odsłuchu...

Z dostepnością częsci do 7550 jest niezle ,lepiej od japonskich cd które są droższe i czesto jednostkowe w danym modelu . Oczywiście nie leżą darmo bo solidne wykonanie .

---mlb -- ładnie ująłeś setno . Róznica bezwzgledna w jakości cd nie musi sie przełożyć na różnice w systemie i jakości dźwięku w kolumnach . Inaczej , tańszy cd idelanie wpasowany w system moze zagrać lepiej od drogiego i bardzo dobrego cd .

Filozofie systemu wyznaje Naim którą bardza cenię zwłascza starsze modele ( arcama robiłem pod typ naima cd2 i wyszło bardzo dobrze z ta samą barwą a nawet troche lepiej w skali bezwzglednej ( porównanie w Decibelu na topowym zestawie zgranymi z tymi cd ) Jeżeli komuś podoba sie Naim cd2 i cd1 Audionote przetworniki Linn cd12 to znaczy że jest potej stronie rzeki dzwięku co ja :)

Podaje systemy które mają zbliżac sie do takiej prezentacji i barwy co jest ułatwieniem w wyborze klocków. Oczywiście Każdy może spróbowac własnych sił w diy nawet mile widziane . Którzy ufają moim rekomendacjom odpada szukanie i koszty z doborem zgrywających się urzadzeń , to juz spora oszczędność kasy i dobry prezent. .Jezeli ktos umie sobie zrobic DIY to znowu oszczednośc i w sumie za niewielką kase ma fajny system . Że ceny rosną to martwi, ale ja sam kupuje i moge miec tylko pretensje do siebie że umieściłem to co wiem na stronie . Podzieliłem sie wiedżą ze Grundig i Sanyo to bardzo dobre urzadzenia i jak widać którzy uwierzyli nie żałują wyboru . Jeżeli chodzi o niektóre szczegóły techniczne to dziele się czasami z aufanymi osobami, które wykorzystuja tylko to do swoich celówi eksperymentów . Niepodam kto, bo czuje że bedą miały napór na pytania osób zainteresowanych klonowaniem :)

Porady i rekomendacje maja pomóc w myśleniu , a nie dawaniu gotowych rozwiązań na tacy .

Z czasem zauważyłem pewne zjawisko polegające na szukaniu łatwizny tak zwane zero wysiłku i kosztów :) Oczywiście nikogo nie chce obrazić nic w tym złego że każdy chce tanio , ale takie zjawisko wystepuje .

Czyli najlepiej cd z demobilu za przysłowiowe 50zł z allegro najlepiej z wysokiej półki i z gwarancją że bedzie działał 20lat :) , serwisówke może ktoś da gratis najlepiej pdf bo poczta kosztuje :) , sposób jak zmodyfikować zerżnie się od kogoś bo poco sie meczyc a najlepiej zeby na sewrisie było zaznaczone co zmienic :) , a częsci zamówi się w pakiecie demonstarcyjnym za afriko ( juz polakom nie dają : ) bo zrobili z tego przemysł ) . Ale najgorsze jest to że potem zdarza się " obrobienie tyłka pomysłodawcom" , bo naprzykłąd wyszedł poziom zaledwie 4- 8 kzł a nie 20-30 kzł . Przecież tak mocno pracowali i włożyli dużo wysiłku :) ze im nalezy wiekszy postep jakości :))

hehe przerysowłem żeby było weselej :) Moze to marginalne zjawisko ale chyba wystepuje ?

Czy tez to zauważyliście ?

Jak wiec widac, sam tuning to jedno, a kwestia, czy to "zgra sie" i - co wazniejsze - czy spodoba sie temu, kto taki tuning zleca... Tu mamy przyslowiowe "na dwoje babka wrozyla".

Swego czasu nabylem mocno tuningowany przez Garmina wzmacniacz Pioneer A-400x. Teoretycznie zrobil w nim mnostwo ingerencji, sporo wymienil na lepsze, szybsze, bardziej markowe, etc... Nikt tu nie watpi w kompetencje Garmina - zrobil to na pewno fachowo. Faktem jest, ze poprawa w stosunku do oryginalu z pewnoscia jest, ale... nie byla to poprawa druzgocaca i ow wzmacniacz mial cala mase wad, ktore wychodzily jak na dloni. Sluchalem go w trzech systemach i mimo wszystko nigdy nie bylo w 100% dobrze - a to brak kontroli na basie, a to "barwy" dosyc ubogie... itd... Slowem - zmiana byla, ale nie taka, jakiej by mozna bylo oczekiwac po tuningu, ktory przeciez z definicji powinien dac prawie hi-end, a... nie dal... :) Ot, wzmacniaczyk zagral troszke inaczej, ale zeby od razu popadac w zachwyt, to juz raczej nie. Co wiecej, wystarczylo kupic z tej samej polki cenowej - co wazne - inny klocek, ktory byl de facto w stanie dziewiczym (mowie tu o A-9000) i okazalo sie, ze za takie pieniadze cos moze zagrac lepiej... Ponownie sprawdzilem nowego-starego wzmaka w 3 systemach - wszedzie skutek podobny, gra lepiej (bezposrednie przelaczenia potwierdzone przez 3 niezalezne osoby). Podrapalem sie po glowie, pomyslalem troche i powiedzialem sobie... Bez sensu jest ta zabawa z tuningiem - mialo byc cudo, a jest po prostu troszke lepiej...

Jak widac, trzeba sie mocno zastanowic czego oczekujemy po takim tuningu i nie oczekiwac, ze za te pare stow dostaniemy Bog wie co... Czesto zmiany sa raczej... srednio znaczace, a poprawa moze nie zaspokajac naszych rozbudzonych potrzeb. Zwlaszcza, jezeli nie mamy okazji wczesniej posluchac efektu tuningu. A ze inaczej odbieramy doznania natury estetycznej i inaczej mozemy je oceniac, to tutaj sprawa staje sie skomplikowana.

Nie znaczy to, ze odradzam tuning - przeciwnie. Sam czesto staram sie pozmieniac w niewielkim zakresie "to i tamto". Warto jednak trzymac emocje na uwiezi i z lekkim przymruzeniem oka czytac wszelkie mocno entuzjastyczne opinie na temat sprzetu audio (tak fabrycznego, jak i tuningowanego). Milo sie zaskoczyc zawsze jest lepiej, nizli niemilo rozczarowac :)

Pozdrawiam,

Lete

lete, dlatego mówiłem Ci, że prawie 100% tuniingu dostępnego w necie jest kiepska i oparta o niewłaściwe podejście. Gregaudio odkrył pewne mechanizmy wpływające na barwę i przestrzenność, których nie uświadczysz w necie i nie znajdziesz gotowej recepty opisującej ten rodzaj tuningu. Ktoś ładnie wcześniej powiedział, że po takim tuningu wychodzi indywidualne arcydzieło, na które trzeba było poświęcić masę czasu.

Tak więc, jesteś bez szans pytając naszych forumowych "bossów" jaki proponują dokleić kondensator w miejscu x i y żeby ładnie grało :)

Tuning czyni cuda ale oparty o bardzo głęboką wiedzę i potężne doświadczenie.

Zgadzam się też, że sprzęt za parę setek nie może przeskoczyć tego bardzo drogiego i całościowo zgranego.

>Rambo

W tym konkretnym przypadku (tuning A-400x) nie podejrzewam Garmina o amatorszczyzne (jak wszyscy tu wiemy, to czlowiek ze "starej gwardii" najlepszych tu 'tunnerow'). Po prostu, mimo najszczerszych checi, nakladu pracy i zainwestowanych srodkow, klocek ten zagral na tyle, na ile bylo to mozliwe. Czyli srednio. Co wiecej, zmiany wykonane przez Garmina obejmowaly szerszy zakres, niz modyfikacja zrobiona przez Gregaudio dla tego modelu wzmacniacza (czytalem o tej modyfikacji na stronie Gregaudio). Slowem - dobre elementy, szeroka i uzasadniona merytorycznie modyfikacja, ale w efekcie chyba przerost formy nad trescia (zgodnie z dewiza "wyzej d... nie podskoczysz").

Na te okolicznosc moje watpliwosci budzi wlasnie celowosc obszernego i kosztownego tuningu, skoro w efekcie i tak moze to nie byc to, czego oczekiwalismy majac rozbudzona nadzieje. Ot, zagralo inaczej, pewnie i troche lepiej, ale kroliczka i tak nie dogonilismy... W tym sek :)

Pozdrawiam,

Lete

No i właśnie się mylisz. nie umniejszam zdolności Garmina (w końcu na samym początku próbowałem kleić cedeki na bazie jego opisów), ale patrząc z góry - dla mnie nic ciekawego on nie napisał.

Niestety kanał jest też na stronie Grega - po prostu nie ujawnia on zbyt wiele. Są pewne wskazówki dla ludzi sprytnych ale strasznie daleko tam do gotowej recepty :). To tylko złudzenie, iż sądzisz, że znalazłeś na tej stronie gotową recepturę i to mówię zupełnie poważnie.

Rambo, calkiem mozliwe ze porownywanie projektow Garmina z projektami Gregaudio nie bylo dobrym pomyslem, ale szczerze mowiac... wyczuwam u Ciebie pewna swego rodzaju fascynacje tym, co robi Greg - nie wiem, na ile moze to byc obiektywne w tym sensie...

No nic, moze kiedys bede mial okazje posluchac 7550'tki i wtedy powroce do tematu :)

Pozdrawiam,

Lete

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.