Skocz do zawartości
IGNORED

Cd Grundig cd-9000 czy model 7550 ?

dragon66

Rekomendowane odpowiedzi

Znalazłem co ważniejsze wpisy od 2 lat na temat Grundiga itp . Moje poglądy są niezmienne jak dobry dzwięk Grundiga i Sanyo i urzadzeń z rekomendacji;)

Nie chcę się powtarzać bo napisłabym to samo, może kogoś to zainteresuje. Trzeba z uwagą przeczytać tematy i opinie nie tylko moje ale osób jak stryjek i innych którzy mieli okazje słuchac różnych konfiguracji w tym okresie . Nie jest tego duzo można przeczytać na spokojnie . Mineło dwa lata i nic się nie zmieniło w moich opiniach i widze że w opiniach ludzi którzy słuchają tego co rekomenduje . To miłe ;)

www.audiostereo.pl/forum_wpisy.html?temat=16335

www.audiostereo.pl/forum_wpisy.html?temat=20719

www.audiostereo.pl/forum_wpisy.html?temat=28412&all=1

www.audiostereo.pl/forum_wpisy.html?temat=27015&all=1

--->jeRRy

nie unos sie tak. 7550 uwazam za bardzo dobrego CD (zwlaszcza w swojej dotychczasowej cenie). Mialem okazje sluchac jego w kilku roznych zestawieniach (kilku=2). Tylko z tych opisow wynika ze to wspanialy CD za 200zl (po tyle chodzil na allegro) i bije wszystko do 400zl - bo tak to brzmi...

co do tuningu CD - skoro powierzasz go komus z zewnatrz, to rozumiem ze on stroi to do swojego systemu. Chyba ze poszedles za sila ciosu i przywiozles do Grega swopj caly system - wtedy wyrazy mojego szacunku i podejscia do sprawy.

pzdr

Nieco off-topic...

Pamietam moje pierwsze przypadkowe doswiadczenie z grundigiem - byl to wzmacniacz A-903. Mialem "podowczas" jeszcze Marantza PM-75. W tamtym okresie bylem swiecie przekonany, ze poziom dzwieku wydobywajacy sie z PM-75 jest na tyle dobry, iz przez dlugi czas nie bede potrzebowal zmian...

Przypadkowo zetknalem sie z A-903. Dziadziunio wygladal po tych swoich 20 latach, mimo pewnych uszkodzen zewnetrznych (wszelakie rysy, ukruszenia mocowania srub, etc.), calkiem zacnie - ladny lakier fortepianowy i drewniana politura, spora czesc obudowy to dobrej jakosci blachy, swoje tez wazyl...

Podlaczylem go i coz... Dobrze znane mi plyty zagraly inaczej - z ciekawa barwa, ladnym, wypelnionym i miekkim basem, wokale tez zdawaly sie byc calkiem przyzwoite. Bylo to po prostu brzmienie analogowe - jakze inne, niz te, do ktorego bylem przyzwyczajony, sluchajac PM-75 (co prawda gral przyzwoicie, ale raczej technicznie i bez tak ciekawych barw). Slowem, przezylem mala fascynacje modelem A-903 :) Oczywiscie sprzedalem PM-75.

Po pewnym czasie postanowilem zerknac do wnetrza A-903 - ladnie byl zbudowany (podobaly mi sie szczegolnie dwa sliczne kondensatory Roederstein, kazdy po 10.000 uF - ekstraklasa, jak na taki sprzet), jak na tego typu konstrukcje - niemal wzorowo (zdjecia mojego bylego egzemplarza w zalaczeniu).

Potem przyszedl A-9000 i tak juz pozostalo do dzis (w miedzyczasie ulegal pewnym przebudowom, by dzis cieszyc mnie tym wszystkim, co jest w Grundigach najlepsze) :)

Greg, masz moze gdzies zdjecia wnetrza CD-9000? Chcialbym zobaczyc, czy konstrukcyjnie rozni sie zasadniczo od CD-9009 (ten CD jest praktycznie u nas niedostepny, a na e-bay.de - o ile bywa - osiaga wysokie ceny, trudno go wylicytowac). Pomyslalem zatem, ze byc moze CD-9000 jest tylko nieznacznie inny od wersji CD-9009 i przy odpowiedniej ingerencji moznaby z niego sporo "wycisnac", bez "kopania sie z koniem" na wszelakich aukcjach i polowania na 9009'tke... Mialbym wtedy piekny systemik zlozony z "podrasowanej" serii '9000' - moim zdaniem znakomitej.

Pozdrawiam,

Lete

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-9651-100004823 1175760936_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>saczek_XTRM

osobiście uważam 7550 za cd bijące wszystko (ale tylko w całości systemu) w dużo wyższej kwocie ale to moja opinia, może odosobniona i bez uniesień. Jak usłyszysz w całości może zmienisz zdanie, może wręcz odwrotnie - w każdym razie myślę że warto to usłyszeć. Czas kiedy 7550 kosztował 200 zł minął - takie prawo rynku. Chyba że jest poobijany i 2000 razy grzebany w środku - obserwuję chociażby allegro i widzę co jest.

Co do modyfikacji - jest jak rzekłeś - cały mój system był u Grega. Podkreślę jednak, że to podejście do sprawy Grega (nie będę sobie przypinał jego orderów :))- to on wymaga całości do zestrojenia, ja to tylko dostarczyłem i zgodziłem się z jego filozofią - dlatego uważam jego podejście do sprawy za wyjątkowe. Dlatego też zgadzam się z poglądem mlb odnośnie osób zajmujących się tuningiem - różnie to wygląda w ich wykonaniu - nie ujmując nikomu wiedzy.

Jezeli chodzi o spojrzenie do środka to tak jak patrzeć na silnik malucha a potem na silnik Lamborgini . 9009 jest projektem grundiga i resteka .CD 9000 to w ładnej obudowie Philips niepamietam czy tylko 473 czy 830 musiałbyc pogrzebac w archiwum . CD 9009 to cdm1 MK II metalowy , filtr i dekoder sonego ale 7220 jako wyjscie cyfrowe i philipsa 2 szt tda 1541A S1 w pracy równoległej nie róznicowej jak to robią japonczycy .Płytki sa dzielone i ekranowane miedziowana obudową , dwa trafa dobrze ekranowane . zakomice sprawuje sie jako transport pod lepsze prztworniki lepiej od 94 , czy 960 , porównanie bezposrednie , jedynie 882 moze mu dorównać jako transport. oczywiście mówię o wersjach modygfikowanych i kablu kimbera D60 iluminamation ( znakomity kabel cyfrowy ) na marginesie .

Pogrzebie może gdzies mam fotke 9000 nie pamietam. Jak mam to wstawie . ele podobieństwa nie ma dużego , moze tylko to ze w 9000 jest zwykłym tda 1541 i tyle .

stryjek i pare osób miało okazje go posłuchac GRUNDIG CD 9009 GAT kontra MARANTZ CD7 ISHIWATA tez na 2 szt TDA 1541/a tyle ze S2 . Mnie niestety przy tym nie było nadczym bardzo ubolewam Nawet fotek jeszcze nie dostałem ale upomne się może przetrwały . Porównanie było w salonie audio w dobrych warunkach i w ślepych przełaczeniach . Juz kiedys pisał o tym ale moze teraz jeszce raz cos skrobnie dokładniej jak teraz z pewnym dystansem czasowym pamięta to porównanie . Ja tez znam tylko z opowieści jak było i powiem szczerze niedokładnie znam szczeguły , wiec nic nie moge napisać bo coś przekręce lub przekłamie itp.

gregaudio>>

A jak oceniasz filtr CXD1144A ? Servo Sony są lepsze niż Philipsa, a jakie masz zdanie nt. filtrów? Na przykład Sony227ESD rozbił jako transport Philipsa CD960 z CDM1 MKII. Ten test robił Rambo na NOS DACu Petera. Piszę za niego ;) ,bo go nie ma, a rozmawialiśmy na ten temat.

gregaudio>>

mam pytanie do Ciebie, ale w temacie Vinyl - gramofonu grundiga PS1020.Dlaczego to tak baaaaaardzo dobrze gra? Mimo tego niewytłumionego plastikowego chassis, które wydaje koszmarne pudłowate dzwięki jak w nie popukać paluchem.Czy warto osadzic go w granit albo w MDF? Może zagra jeszcze lepiej?Miałeś do czynienia z tym patefonem? Może ta rzecz zainteresuje też innych uczestników tej wymiany zdań i doświadczeń. Gramofonik rzeczywiscie rewelacja i jakiś cud na ziemi. Massimo ma świętą rację polecając go w odpowiedziach na listy. Mam już dwa bo kilka mies.temu w allegro był za stówkę z wkładką M85G. Nie mogłem sie oprzeć:) Nastepny po 7550 niedoceniony Grundig. pozdrawiam, arturo.

bartezzz

cd 960 jest na cdm1 nie na cdm1 MKII . Wolę 882 i 880 i 9009 jako transoprt do zewnętzrnych przetworników .CD 960 i94 jest gorszy ale nie robiłem ich specjalnie pod tym kontem .Nie znam okolicznosci podłączenia o przypadku który opisujesz, ale oryginalnie 960 i 94 jako trasport mnie niezadowolił . o sonym nie wiem nie podpinałem tego modelu .

artPaw

mam 1020 od 2lat ale lezał lub kolega z niego korzystał bo to nie moja działka i nie miałem czasu , ale pare miesiecy temu zrobiłem doswiadzcenia z nim i stoi jako demo . wkałdka 85G i 75B aktualnie jest 85G podpieta z nową igła N91G hi track oryginał . własnie sie dociera . M75B czeka na nową igłe która czeka w szwecji na przywiezienie bo kupiona oryginał nowa . a dlaczego gra i jak wyregulowac i postawic dzisiaj napisze to nie tajemnica :)

gregaudio>>>>

ale czy obsadzić go w MDF? warto? oczywiste jest że zmniejszą się rezonanse obudowy, ale przecież inżynierowie z Grundiga też o tym wiedzieli, może to pudło ma rezonować i basta? A tam... skoro mam dwa to z jednym spróbuję. .Pochwalę się efektami.Może przestanie grać? to by była niespodzianka :)

Tego nie znam musiałbym popatzreć pdf i w czym siedzi to zbyt szczegułowe pytanie .To zależy od bardzo wielu czynników cxd 1244 S jest ok i moze wsólpracowac z SAA7310 , ale widzisz sama fitracja to oderwana sprawa od wielkiej całosci i ocenianie tylko samego fitru jest nie miarodajne . Mozna jedynie oceniac teoretycznie sposób działania a nie efekt dzwiękowy na wyjsciu cd bo nie będzie odzwierciedleniem oceny filtru czy jego sposobu fitrowania . Czy 7310 bedzie pracowłał z saa 7220 czy cxd 1244 s to sam typ fitru nie zdeterminuje jakości dzwięku na wyjsciu . sa wazniejsze problemy .

Ja swój stawiam na podłodze i moge dac prawie wzmak do oporu ze wbija w ciane . Bass jest taki ze wiekszośc cd moze sie uczyc jakiej głobokości i kontroli mozna wyciagnąć . inne aspekty na bardzo wysokim poziomie ale to zalezy od reszty sytemu . mnie narazie najbardziej podoba sie w systemie aktywnym , ale jeszcze nie robiłem sytemu specjalnie pod niego, więc pewnie zrobie :) i pewnie bedzie jeszcze lepiej .

Podłoga parkiet z dywanem . zero wzbudzania się . Wystarczy zrobic podstawe która nie drży. Zrobienie obudowy i postawienie na regale lub lepszej czy gorszej szafce nic nie da ,bo fala dzwiekowa i tak ją wzbudzi . Podstawa musi mieć olbrzymią mase a podłoga ma takową , ewentualnie betonowa pułka z drewnem i czymś miekim od spodu do chomowania fali . pokrywa jest zbedna i nie nalezy jej mieć przy słuchaniu sciągnąc całkowicie .

Jeszce napisze co wpływa na dzwięk i jak wyregulowac i dlaczego ten gramofon gra dobrze , czyli konstrukcja .

Chłopaki dzis dotarł cdek Grundiga 7550 - co wy gadacie ładny jest... takie retro ,że aż się łezka kręci(wspomnienia) !!!

Ale krótko ....dziadzio wymiótł na poczekaniu NAD 542 i Technicsa Sl-p7 nie mówiąc o Marantz 60, pierwsze wrażenia - na Elacach góry dużo..ale przydałoby się troszkę słodyczy , super stereofonia , mało tego dynamika i bardzo przytłaczający bas, ale to może nie jego wina !!!

Posiadam płytke Densena z nagranym sygnałem demagnetyzującym układ...wiecie co- cudo zrobiła , barwa bajka , sopran ładniejszy i bas lepiej kontrolowany , to samo zrobiła z NAD-em ..cuda jakieś , idę dalej słuchać , pewnie w trakcie wyjdzie co nieco...acha nie otwierałem go jeszcze więc nie wiem co w środku i czy ktoś ingerował !!!

Dla mnie bomba , jak tak brzmią stare cedeki ....to wolę retro !!!!

wtyczką sieciową wybierz lepsza opcję zmieniając połozenie w gniazdku , na słuch jedna bedzie mniej dynamiczna z gorszą głebią i mniej kontrolowanym basem ;)

>>

"Czas kiedy 7550 kosztował 200 zł minął - takie prawo rynku. Chyba że jest poobijany i 2000 razy grzebany w środku - obserwuję chociażby allegro i widzę co jest."

Tu nie mogę się z Tobą za bardzo zgodzić, niestety. To nie żadne prawo rynku - po prostu po kilku dobrych komentarzach ceny lecą w górę na łeb na szyję, a ludzie bez zastanowienia kupują sugerując się tymi opiniami.

Weźmy Sony 222ES - jakiś czas temu 200zł to był max, 250 z oryginalnym pilotem... pamiętam jak McGyver pisał, że kilka lat wstecz kupował (albo widział) za 50zł... Odpal allegro.pl i ciesz się ceną, którą oferuje jeden ze sprzedawców - ponad 600zł. Za tyle to można kupić dużo lepszy, wyższy model Sony'ego - tyle że o tych akurat nie wiele na forum - ot i cała teoria. Nie dajmy się nabijać w szklanki.

To że ceny idą do góry po dobrych komentarzach na przykład tutaj - pełna zgoda. Robimy marketing a ceny idą w górę - reakcja rynkowa :) Ale co zrobić, kiedy trzeba powiedzieć kilka ciepłych słów o rzeczach, które są tego warte...

dragon gratulacje za udany zakup :) teraz daj mu sie wykazać...

Bez histerii panowie każdy przyzwyczaił sie ze na allegro kupuje na kilogramy po cenie złomu i ze własciwie to sprzdający powinien sie prosic zeby ktoś kupił . Nikt nie ma musu, każdy może sobie kupic inny lub nowe DVD za 99zł . Jak kogoś nie stać na używanego mercedesa kupuje uzywanego opla lub nowego malucha . Marka i opinia o niej niezależnie od dziedzimy zawsze przekłada się na cene . A cena wzrasta dlatego ze jest wiecej nabywców a sprzetu coraz mniej . Przyjdzie moment ze go zabraknie bo dawno juz ich nie produkują . Jak ktos taki był mądry a teraz narzeka na ceny to dlaczego go nie kupił jak był po 70zł i 100zł tylko patrzył jak lezy na allegro i chętnych było brak na złom Grundiga :) tylko gregaudio kupował :)) Kupuje nadal jeżeli jest taka potrzeba .

Odnosnie cen, nasze allegro jest dosc specyficzne, zwlaszcza jezeli chodzi o starszy sprzet - z lat 80-90... Wielokrotnie obserwowalem i po czesci sam chcac nie chcac "wspoltworzylem" rozwoj trendow, ktore nie maja odpowiednika i odniesienia w przypadku zachodnich serwisow (np. ebay.de). Operujac przykladami - wiekszosc dobrego, ale starszego sprzetu na Allegro bywa sporo tansza niz np. na ebay.de, czasem mozna bylo kupic cos za bezcen i nadal trafiaja sie takie mozliwosci (np. do niedawna nieznany u nas Grundig A-900 (obecnie w kazdym opisie aukcji to "prawdziwy HI-END!") na ebay.de w bardzo dobrym stanie to 200-350euro - u nas i za 400 zl sie trafial... Nakamichi OMS-7E na ebay.de to czesto 400-600 euro - u nas kupilem za 500 zl!!! Marantz PM-75, jako przyklad wykreowanej mody na Allegro, u nas sprzedawal sie nawet po 1400 zl, a na ebay.de mozna bylo kupic czesto ponizej 150 euro). W przypadku ebay.de nie zaobserwowalem takiego wplywu mediow elektronicznych - tam rynek zdaje sie byc dojrzalszy, grupy audiofili sa chyba nieco lepiej obeznani z wartoscia sprzetu i o stworzenie "goraczki zakupowej" raczej trudno, sprzet zasadniczo nie zmienia w sposob istotny cen. Ludzie podchodza do takich zakupow jakby bardziej na spokojnie, z rozsadkiem.

Pozdrawiam,

Lete

...a jak to jest, jezeli chodzi o dynamike 7550'tki? Czytalem w specyfikacji, iz 14-bitowy uklad TDA 1540 pozwala uzyskac raczej niewielka dynamike, rzedu 86dB. Od czasu do czasu spotykam w opisach tego urzadzenia, iz dynamika jest jednak okreslana na poziomie 96dB... Jak to jest z tym faktycznie?

Pozdrawiam,

Lete

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.