Skocz do zawartości
IGNORED

Cd Grundig cd-9000 czy model 7550 ?

dragon66

Rekomendowane odpowiedzi

Chyba kiedyś, ltoś w tym wątku chciał zdjęcia CD 9009 znalazłem coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Witam,

Ludzie się naczytają a potem kupują. Pewnie myślą, że złapią Pana Boga za nogi.

Tylko trzeba pamiętać, że gra cały system a nie tylko CD ;)

Mogą wyniknąć takie sytuacje że w niektórych systemach ten grundig

wcale nie będzie taki rewelacyjny. Bo może się okazać że jednak słychać

te ograniczenia 14bit ;) A to bas może być nie dość szczegółowy w niższych rejestrach itp.

I wtedy pozostaje nam tylko udanie się na pielgrzymkę do naszego guru.

No i jak już kupimy wszystkie części według zaleceń to mamy parwo być szczęsliwi.

Bo w końcu stajemy się posiadaczami sprzetu który wymiata inne do sumy xxxxxxxx.

Tylko czasami może wpaść do głowy tak przypadkiem i pewnie niechciana refleksja -

hmmm cos mi w tym dźwięku nie pasuje. Ato nie jest dość szybki, a to nie dość detaliczny itp.

I pewnie to już nie będzie mój dźwiek, ale dźwięk ulubiony przez naszego guru.

Pozdrawiam

Ola - słuszna uwaga - CD nie determinuje dźwięku w systemie, dźwięk jest składową wszystkich klocków i kabli. Grundig prezentuje pewną szkołę dźwięku która nie każdemu musi się podobać (mi ciągle "czegoś" brakuje). Ma swoje ograniczenia dźwiękowe - z pewnością dźwiękowo nie jest hi-endowym klockiem, ładna barwa to nie wszystko. Druga rzecz to nie w każdym systemie tą barwę słychać. Ale niech ludzie kupują, przecież tego nie można nikomu zabronić - sami się przekonają że to nie takie proste zestroić system, a i przy okazji może czegoś się nauczą.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

>mlb, ola

O to, to... Caly czas o tym pisze, od poczatku tego watku (i nawet zostalem pare razy "zjechany" za taka postawe) :) No ale coz, tam gdzie drwa rabia, wiewiory leca :)

Pozdrawiam,

Lete

Chyba nikt tu nie twierdzi, ze grundig jest lekarstwem na wszystko i musi sie kazdemu podobac. Sam osobiscie zainteresowalem sie tym sprzetem po wielu rozczarowaniach tak zwanym "hajendem" i ciagle szukam "swojego" sprzetu. Nauczylem sie przynajmniej, ze zadna recenzja czy guru nie zastapi moich uszu i trzeba to cos znalezc samemu. Mam jednak male pytanko do lepiej obeznanych z konstrukcjami grundiga, a mianowicie: co w tych konstrukcjach jest takiego unikatowego, ze jest zachwalany i niby lepszy od innych klockow?

Dorzucam trzy grosze a niedługo foty z bebeszków...otóż:

W moim systemie Grundig7550 gra naprawde super , nie narzekam na dynamike a napewno nie na bas-kontur, tyming ..o wiele lepszy od Nada którego posiadam w drugim systemie ,średnica ładna gładka ale nie przesłodzona i teraz numer... kto mówi że nie ma detalu i oddechu ...ano ma i to sporo ale pewnie dlatego że same kolumny Elac510 jadą na wstędze i dużo dają od siebie , górę jednak należy trochę odfiltrowac i doszlifować (nie jest to napewno poziom Cd kambridża 640 V 2)ale nie jest żle ,lekka korekta i będzie oki!!!

Druga sprawa to przestrzeń i rysowanie planów, jak na swoje latka to już poziom wielu cdeków za 2000-3000 zł ,ale oczywiście nie traktujmy tego w sprawach absolutnych!!!

Jedym słowem szlif potrzebny .

Nie porównujcie takiego sprzetu do HI-ENDU, to nie ma sensu , w wersji podstawowej taki sprzęt nie jest w stanie wejść do takiego elitarnego grona !!!

Ale po odpowiednim tuningu może nawiązać jakąś walkę , ale czy będzie lepszy ...może, ale do określonego poziomu cenowego!!!

Sami wiecie że nie zawsze drogo znaczy dobrze , a tanio to rewelacja!!

Sprzet ma się podobać nam i to nam musi dawać satysfakcję z odsłuchu a nie obcym ludziom , więc nie należy udowadniać innym jaki to on jest cudowny i najlepszy , bo każdy ma inne gusta !!

Wiecie co usłyszałem ostatnio w sklepie z HI-END-owym sprzętem ?- ludzie którzy kupują stare szroty ...próbują sobie udowodnic na siłe ,że ich sprzęt jest nie gorszy niż ten nowy ... bo ich nie stać na taki wyrafinowany jakim jest HI-END , po prostu ich nie stać i się usprawiedliwiają !!

Co o tym sądzicie ?

>>Dragon

Potwierdzam, Grundig 7550 jest w tej kategorii cenowej rewelacją-terza kupiłemdrugie CD-JVC-XL-1050 K2 i ono dopiero po tuningu gra lepiej-ale to jest inna bajka;

Pozdro

spoko, kupic dobry stary sprzet za male pieniadze to nie bylo by tak zle. Problem w tym, ze jest malo mozliwosci odsluchu takiego czegos i trzeba sie zdawac na opinie innych.

No to Panowie, badamy wplyw naszego forum na Allegro - konkretnie wzrok nasz kierujemy na te aukcje:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ... Ile obstawiacie? Moj typ to zakonczenie aukcji z cena 550-650 zl :)))

Warto brac, bo dalej jest tylko hi-end :)

Pozdrawiam,

Lete

Ukryta Zawartość

Ja obstawiam 550-600 zł, możę zakłady o browarek albo o dobrą pleśniową kiełbasę- francuzi się tym zajadają , jest super ale wątrobe ostro wywala !!!

Wygrana przesłana KURIEREM , kto wchodzi ?

Kiełbasa po tuningu ha ha - ludzie to mają pomysły !!

Acha ponieważ wiosna jest i lato idzie i dużo jest pozytywnej energii, a takiej energii może dostarczyc ładna dziewczyna , ogłaszam konkurs na miss Audiostereo ( albo zakładamy nowy temat ,albo robimy to tutaj) ...co wy na to ?

Czekam na propozycję podjęcia tematu i wybranie jurry?!

stefanB, ty serio z tym urealnieniem? raczej zastanów się na ile nierealne są ceny niektórych nowych klocków w stosunku do tego co oferują.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

pewnie za 600 pójdzie, bo trochę obdrapany; gdyby stan był idealny to pewnie 1k spokojniutko...

>>Siejca, 13 Kwi 2007, 21:13

"Potwierdzam, Grundig 7550 jest w tej kategorii cenowej rewelacją"

W "swojej kategorii cenowej" czyli jakiej? Tutaj niektórzy gotowi są dać nawet +1kPLN

wartość to około 300-400 złotych

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Potwierdzam że Grundig 7550 w swoim przedziale cenowym to wartościowa maszyna która może konkurować z uznanymi markami wielu obecnych producentów w przedziale do 3000 zł !!!

Wymaga jednak drobnego liftingu który podnieśie poprzeczkę znacznie wyżej , ale....nie jest to panaceum na wszystkie bolączki wielu audiofili !!!

Kto posiada to cd i poddał je modowi ..proszę o wypowiedzenie się jaka jest różnica brzmieniowa przed i po tuningu!?

>dragon66

A ja nadal bede sceptyczny w tej kwestii.

Urealniajac - ten odtwarzacz w swojej cenie jest przyzwoity (za Rambo: 300-400 zl) i na pewno w tej cenie a nawet nieco wyzszej - wart uwagi.

Tresc ponizej poza tematem, ale jak mysle, dosc ciekawa kwestia, warta poruszenia w oddzielnym z watkow.

Ostatnio przeprowadzilem ciekawa rozmowe z jednym z najbardziej doswiadczonych forumowiczow na temat historii lansowania pewnych urzadzen na tym forum, prowadzonych na te okolicznosc swoistych "wewnetrznych bitew" ktore dotycza tej kwestii, a takze zastosowanych technik 'lansowania' (np. znane sa przypadki rejestracji przez jedna osobe wielu, pozornie niezwiazanych ze soba, nickow "naganiajacych" i ich wykorzystywanie do "tworzenia legendy" danego urzadzenia) oraz mechanizmow finansowych z tym zwiazanych. Potwierdzilo to jedynie moja teze, iz jak ognia warto unikac wszelakich "hurra opinii" na temat jakiegokolwiek sprzetu, a sluchac po prostu samemu... Na tej podstawie dokonywac wyborow. To jedynie sluszna droga.

Pozdrawiam,

Lete

>Kto posiada to cd i poddał je modowi ..proszę o wypowiedzenie się jaka jest różnica brzmieniowa

>przed i po tuningu!?

Moja opinia: po tuningu lepsza kontrola basu i wyrównanie pasma - oryginalny 7550 gra nieco "misiowato", po tuningu dostaje więcej werwy. Kiedyś myślałem że ten CD ma kłopoty z blachami, ale problem okazał się leżeć gdzie indziej: na linii wzmacniacz-kable-kolumny.

Kochani moja opinnia nie musi być miarodajna , tu nie rozchodzi sie o tworzenie legendy ...bowiem legenda o Grundigu stworzyła sie już wczesniej -zobaczcie inne wpisy ,tematy !!!

Stać mnie na zakup nowego cedeka i mogę wydac 4 kz ,ale po co ?

Nasłuchałem się juz wiele cdeków nowych i starych , Grundiga kupiłem (zresztą założyłem ten temat) dzięki rekomendacji miłych forumowiczów !!

Chciałem kupić wcześniej coś z Marantza 63,63ki ,17, seria stara 40-70ki , potem miałem okazje zakupic Marantz 74 założyłem nawet temat na audiostereo odnośnie tego modelu i co?.....

Nawet tam polecono mi zamiast Marantza tego Grundiga ....on nie jest bez wad ,ale na surowo gra bdb a po tuningu z pewnością o wiele lepiej !

Wchodziłem na strony Diy , ale wielu forumowiczów ciągle kazało mi się kontaktować z Gregaudio i go rekomendowali !! A przecież jest tu wielu innych super mod.eratorów np.Piotrek608 !!

I wybór padł na Grundig 7550..ja nie żałuje ,ale to kwestia gustu ...

To może inaczej, może ktoś napisze z osób niezadowolonych z grundiga cd7550 , ( może chce pozbyć się złoma nawet za 200 bo jak zły to wiecej nie wart i po kłopocie . Jedynie proszę teoretyków jak lete, myślicieli który niesłuchali urzadzenia a wydają na forum opinie co im sie wydaje lub stawiają tezy . Fakty i tylko osoby które słuchały są wiarygodne reszta jest biciem piany . Moze osoby posiadające powklejają fotki żeby uwiarygodnic w jakich konfiguracjach suchają . Oczywiście opinie niech pisza jak czują i słyszą . Jak się niepodoba to pisac bo oto chodzi . Bicie piany i" gdybanie " darujmy sobie czy opinia jest pochlebna czy negatywna nic nie jest warta " zero " bez fizycznego odsłuchania cd7550 .

>Gregaudio

Moim zdaniem nie chodzi tu zasadniczo o jakosc dzwieku, bo ta akurat jest wzgledna i moze byc wyrazona wylacznie w oparciu o dotychczasowe doswiadczenie (dla jednych rewelacyjnie gra juz CD Technicsa, dla innych dobrze gra Grundig, a dla jeszcze innych Lector czy Wadia sa urzadzeniami z mnostwem wad) - punkt odniesienia jest tu istotny, czyli to o czym wspominal StefanB.

Zwrocilem uwage na cos innego - na budowe legend, za ktore trzeba z czasem slono placic i z kazdym wpisem wciaz wiecej...

Szczerze mowiac, to nawet i mi przydazylo sie nieco nieswiadomie - jeszcze jako relatywnie malo osluchanemu uzytkownikowi jednego z pierwszych wlasnych systemow - wspoluczestniczyc w takim procesie "budowy legendy" (mowa o Marantzu PM-75). Pamietam, iz rozszalala sie wtedy straszna goraczka na te urzadzenia. Moj egzemplarz kupilem za 800 zl, a sprzedalem za... 1350 i nie ukrywam, ze troche opinii pochlebnych o tym urzadzeniu napisalem... Uwazasz, ze byl wart takich pieniedzy, za jakie go sprzedalem? Ja nie uwazam...

To samo jest obecnie z goraczka "7550" - cena rosnie, ludzie robia sobie nadzieje, przeklikuja allegro w poszukiwaniu upragnionego "grundzia" (czesc rowniez szuka pieniedzy ws karbonce z mysla o tym, aby zrobic z niego wersje GAT...)

Nie twierdze, ze pewne dzialania w okreslonych watkach sa bezsprzecznie inspirowane kwestia finansowa, ale na podstawie lektury tego forum i przesledziwszy procesy biznesowe tu przebiegajace, a takze na podstawie rozmow ze "starymi wyjadaczami", poprzez moje zdystansowanie chce wyraznie zwrocic uwage na takie zagrozenia.

Oczywiscie rozumiem Cie i wiem, ze akurat model omawiany w tym watku jest Twoim "dzieckiem" i masz pewien zwiazek z funkcjonowaniem legendy modelu 7550, w tym rowniez czysto romantyczny. Tym niemniej, najcenniejsze beda dla wszystkich opinie posiadaczy niezaleznych (o ile tacy istnieja?), czyli takich, ktorzy zetkneli sie z 7550'tka w sposob samodzielny, nie kierujac sie opinia tego forum. Czyli takich, ktorzy nie mieli tzw. "obrobki" marketingowej zwiazanej z tym modelem. Opinie takich posiadaczy, o ile sa, beda szczegolnie cenne :)

Pozdrawiam,

Lete

lete, zamiast tyle teoretyzować lepiej być posłuchał, bo tylko tracisz czas i energię na teoretyczne dywagacje - nic z takiego gdybania nie wyniknie - legendy, punkty odniesienia, pułapy cenowe - to dobre dla redaktorów audio bo muszą jakoś zarabiać kasę, mnie to specjalnie nie bawi - swoją opinię co do zalet i wad wyraziłem już dużo wcześniej w tym wątku więc nie będę się powtarzał - są "walety i zady", każdy powinien zdecydować sam czy mu to pasuje czy też nie.

pier**licie Hipolicie :)

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

to było do lete oczywiście :)

Panowie, nie ma co się denerwować.

Grundiś to bardzo fajny cedek, ale pytanie o układ odniesienia jest, uważam, jak nabardziej zasadne.

Od czego gorszy, od czego lepszy? Przed i po tuningu.

Wtedy mamy jakieś informacje o jego wartości brzmieniowej, a więc i o pieniądzach, które warto na niego poświęcić.

Na razie padają same ogólniki: ślicznie gra, po tuningu można z niego dużo wycisnąć, legenda.

O.k., ale dalej nie wiadomo w jakim przedziale jakościowym G. można umieścić.

A wystarczy napisać: G. po tuningu powalił ..... (tu pada model), albo mój fabryczny G. zabił.......

Albo: miałem Philipa 304MKII-zastąpił go Grundig-boska analityczność,.... wymiótł mojego... itd + jakieś uzasadnienie .

Mnie ciekawi co lepiej kupic z używek- jego, czy np. CD650 i zrobić upgrade.

jak ktoś jest z wwy czy okolic to może posłuchać 7550 po tuningu u mnie - ostatnio dużo podróżuję, ale może jakaś chwila się znajdzie.

Macie rację za dużo się tu trochę reklamy jakoś porobiło ..to niepotrzebne !!!

Ale zgadzam sie że przydałyby się opinie innych spoza kręgu wtajemniczonych !!!

Sam cdek to nie wszystko ale reszta toru tez jest ważna : wzmak , kable , kolumny i...... dlaczego nikt nie napisał,że pomieszczenie tez nadaje charakter brzmienia naszemu COMBO !!

U mnie gra jasno bez zamulenia ..jest drive ,wykop , stereofonia ,sopranów jest mnóstwo cytrynowa siła ale...

nie mają takiego polotu jak CA 640v2 , więc jak pisałem przydałaby się korekta ..a może to wina reszty toru albo pomieszczenia !!!

Ale wzmak Madral A2 gra ciepło z niezłym basikiem , kabel VDH THE SECOND też ciepełko , kabel gł.Audioquesta , kolumny Elac 510 jet (wstęga) -ale nie są jazgotnikami ..niesamowita rozdzielczość sopranów i detalika i bdb dynamika !!

Nie jest to HI-END , ale czy wszystko co jest drogie i markowe ma być HI-END !!!

Oki niech będzie ...mam kumpla który jest przedstawicielem i reprezentantem firm HI-ENDOWYCH min .Audio Note , Wojtek Szemis, czyli kto wie o co idzie i jest w temacie- SZEMIS AUDIO !

Wariat na punkcie lamp ...słuchałem ostatnio u niego systemu Kondo i kolumn An za 100 000 zł , acha cedek był (kto zna firmę ) 47labs za ok 20 000 zł transport + przetwornik An !

Całość warta ok 200 tys dolców razem z kablami !!

I co ...nie powaliło mnie ..owszem grało pieknie ale nia za tą ceną !!

I nagle Wojtuś podłącza stary zmodyfikowany cdek Audio Note (Wartość po modzie 5000 zł) + korektor fazy Nykiel Audio i co ...teraz to mnie powaliło !! Wg niego i mnie modyfikacje są jak najbardziej wskazane i bardzo dużo dają ...ale musze być zrobione z głową !!!

Więc jak to jest z tym Hi -endem ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.