Skocz do zawartości
IGNORED

Budżetowy amplituner AV.

slamo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chcę kupić amplituner AV do drugiego zestawu (sypialnianego), który prawdopodobnie ostatecznie rozbuduję do KD. Chcę przeznaczyć na ten cel do 1000 PLN.

Będzie pracował z DVD Pioneera DV-380 i kolumnami ELAC BS103.2 w niewielkim pomieszczeniu.

Ze względu na DVD (wspólny pilot i stylistyka (żona ;-) ) zastanawiam się nad Pioneerem VSX-516, ale jeśli coś innego w podobnej cenie zagrałoby lepiej, to pal licho wspólnego pilota....

Może ktoś odsłuchiwał takie tanie amplitunery i mógłby się podzielić doświadczeniem...czy w ogóle w takim przedziale cenowym (jakościowym) można oczekiwać wielkich różnic pomiędzy urządzeniami...?

Pozdrawiam

PS. Obecnie mam trudności z samodzielnym poruszaniem się i wybranie się do salonu na odsłuch, niestety raczej nie wchodzi w rachubę.

https://www.audiostereo.pl/topic/32407-bud%C5%BCetowy-amplituner-av/

Myślałem o używanym sprzęcie, ale ceny raczej są mało zachęcajace.....

Np. 3 letni VSX-C300 za 699 PLN.....

Biorąc pod uwagę że VSX-516 można mieć za 850 PLN, zakup używanego nie ma sensu.

Jeszcze może dodam zdjęcie wnętrzności modeli od 416 , 516 , 916 - widać na nich wiatraczki i aż dziwne że bardziej się opłacało dać mały radiator + wiatrak a nie większy radiator ( przecież wiatrak to dla wielu przyczyna wybrania produktu konkurencji więc wątpię aby pioneer na swoim genialnym inaczej pomyśle wyszedł dobrze )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ciekawe jak w praktyce te nieszczęsne wiatraki się spisują.... jeśli cały czas pracują i przy cichym słuchaniu są słyszalne to dyskwalifikacja i Pioneer odpada...

Zresztą w ogóle budowa wewnetrzna nie budzi raczej zaufania....

Darujcie sobie budżetowe amplitunery z wiatrakami... Wiatraki zawsze będą słyszalne choćby nie wiem jak się obracały. No i należy dodać że wiatraczki oparte są na łożyskach które i tak w pewnym momencie zaczną hałasować niemiłosiernie - bo się po prostu wyrobią. I trzeba będzie wymieniać albo wiatrak albo smarować łożysko...

Prawie identyczna sytuacja jest w komputerach... Zapuście pierwszy lepszy komp np w markecie.

Jak myślicie co tam wyje w środku ???

W/g testu w AUDIO u Pioneera wiatrak włącza się z pełną mocą już przy 4 W mocy wyjściowej amplitunera, więc chyba jednak może być z nim problem.

Teraz biorę pod uwagę Yamahę 459 lub 559/659, Denona 1507 lub 1707 i Onkyo 504 lub 604... cena niestety rośnie :-(

Czy spośród nich macie jakichś faworytów???

slamo, 25 Mar 2007, 19:06

>W/g testu w AUDIO u Pioneera wiatrak włącza się z pełną mocą już przy 4 W mocy wyjściowej

>amplitunera, więc chyba jednak może być z nim problem.

>Teraz biorę pod uwagę Yamahę 459 lub 559/659, Denona 1507 lub 1707 i Onkyo 504 lub 604... cena

>niestety rośnie :-(

>Czy spośród nich macie jakichś faworytów???

Zdecydowanie Denon 1707 - ma Bi-amp ( Yamahy 459,559,659 nie ) , ma EQ/mikrofon pomiarowy ( Yamaha 459 i 559 nie ), porządne zaciski głośnikowe ( Onkyo !chyba! mają sprężyny tylko ), brak wiatraka ( w przeciwieństwie do Pioneer 416,516,916 )

Pablo1964, 26 Mar 2007, 09:31

>>Zdecydowanie Denon 1707 - ma Bi-amp

>

>Jakie znaczenie ma bi-amping w tej klasie sprzętu? Koledzy, nie przesadzajmy.

W tej klasie sprzętu ma największe znaczenie. Dzięki bi-amp słabiutkie końcówki wzmacniaczy amplitunera są mniej obciążone , są mniejsze wahania impedancji widziane przez pojedynczą końcówkę , jest mniejsze minimum impedancji dzięki czemu pojedyncza końcówka musi oddawać mniej prądu. Przy 2-ch częstotliwościach które znajdują się w paśmie kolejnych głośników dla głośnika dwudrożnego Wharfedale 9.1 impedancja rozumiem że spada do 2,4 Ohm - podczas gdy dla pojedynczych głośników jest to 4 i 6 Ohm - więc łatwiej chyba napędzić taką kolumnę 2-ma końcówkami niż jedną prawda?

Porównałem parametry Denona 1507 i 1707 - od strony audio róznią się tylko możliwością konfigurowania wzmacniacza do bi-ampingu, reszta parametrów identyczna, więc i brzmienie powinno być identyczne (oczywiście bez bi-ampingu).

1707 ma dodatkowo wbudowane przetworniki video i może dokonywać konwersji sygnałów video - nie widzę obecnie zastosowania dla takiej konwersji.

Różnica w cenie ok. 250 - 300 PLN - czy jest sens dopłacić?

slamo, 26 Mar 2007, 13:49

>Różnica w cenie ok. 250 - 300 PLN - czy jest sens dopłacić?

I to jest bardzo dobre pytanie. Trzeba koniecznie odsłuchać z kolumnami które chcesz podpiąć pod front i porównać "rozmiar" różnicy w single amp kontra bi-amp ... czy jest warto dopłacać. Teoria teorią ( teoretycznie warto ) ale mogłem nie wziąć wszystkich zmiennych pod uwagę ...

Ostatnie starcie ;-)

1. Denon 1507 (za: automatyczna kalibracja) vs Yamaha 559 (za: obsługa 4 omowych głośników)

2. Denon 1707 (za: bi-amping) vs Yamaha 659 (za: automatyczna kalibracja, 4 ohmy)

I który teraz ???

Wiem, że najlepszy jest po prostu odsłuch, ale obecnie nie mam możliwości....

slamo, 26 Mar 2007, 20:41

>Ostatnie starcie ;-)

>

>1. Denon 1507 (za: automatyczna kalibracja) vs Yamaha 559 (za: obsługa 4 omowych głośników)

>

>2. Denon 1707 (za: bi-amping) vs Yamaha 659 (za: automatyczna kalibracja, 4 ohmy)

>

>I który teraz ???

>

>Wiem, że najlepszy jest po prostu odsłuch, ale obecnie nie mam możliwości....

Jeśli chodzi o 1507 vs. Yamaha ... hmmm Yamaha jest śliczna ;) i ma dosyć dobre parametry końcówek ... ale nie ma EQ ( !!! - w tej klasie ) ... Yamaha wake up !! no i bi-amp też by mogli w nowszym modelu dodać - pioneer 916 ma wszystko ... tylko jedynie ten wiatrak powstrzymał mnie przed kupnem Pioneer what have You done ??

Denon 1707 też ma auto kalibracje ... ( mikrofon itd. ... ale nie wiem w jakim stopniu zaawansowana )

popatrzcie lepiej pod kątem posiadania wyjścia pre-out żeby podpiąc wzmacniacz stereo lub końcówkę mocy, bi-amping czy bez to bez znaczenia (może jedynie pod kątem nieco lepszego od kiepskiego wysterowania kolumn), ale cudów nie oczekujcie, tzn w żadnym wypadku dobrego (czy znacznie lepszego niż bez bi-amplingu) brzmienia ani poprawnego wysterowania bo żaden bi-amping czy equalizer przyzwoitego klocka do muzyki z tych amplitunerów po prostu nie zrobi (i nie mówie tutaj o porównaniu wzmacniaczy w cenie takiego amplitunera kinowego bo te to deklasują po prostu je jakością, ale o takich do dostania za psie pieniądze z drugiej ręki 200-300zł max)

auto kalibracja - w sumie wg mnie nie jest niezbędna, lepiej samemu ręcznie wszystko ustawic albo przynajmniej skorygowac to co ustawi sam amplituner (bo raczej idealnie tego nie zrobi)

na takie bajery jak tysiąc ustawień DSP (jakieś symulacje kina, hali, sali koncertowej, może jest i ubikacja :D) jak w tej Yamaszce wogóle bym nie patrzył bo to są zbędne i niepraktyczne głupoty tylko do zabawy, choc ta Yamaha ma inne zalety w porównaniu do Denona chociażby że dysponuje chyba większą mocą (tylko ciekawe jak gra)

ogólnie przed kupnem amplitunera oprócz posiadania pre-out zwróciłbym uwagę na takie opcje jak np dokładnośc ustawienia odcięcia subwoofera (np u mnie w Denonie 2106 jest co 20 hz, a przydałoby się mniej, bo mam wrażenie ze w kinie 40hz to ciut za nisko a 60hz za wysoko, ale nie wiem jak to jest w tych nowych modelach) czy też dokładna (i wygodna, najlepiej z pilota) regulacja głośności każdego kanału

i jeszcze jedno, jeśli już chcecie koniecznie na tym sprzęcie słuchac muzyki to kupowanie amplitunera w ciemno bez odsłuchów mija się z celem, trzeba dobrac je brzmieniowo z kolumnami ale to chyba jest oczywiste

Do tego co napisał don111 dodałbym jeszcze jedną sprawę a mianowicie ważny jest dobry bas managment. Mnie nie satysfakcjonował ten z Denona 2106 bo nie dość, że miał nieprecyzyjne skoki dla suba to zwrotnica dla odcięcia kolumn działała makrowo, tzn. nie było możliwości ustawienia odcięcia basu dla każdej kolumny z osobna a jak dla mnie to jest główny problem w większości systemów KD.

U mnie np. sprawdza się IDEALNIE ustawienie poniższe:

Kolumny przednie 40hz

Tylne 120hz

Centralny 120hz

Sub woofer 80hz

próbowałem już wszelkie inne dostępne ustawienia a jest ich trochę:) i nic nie daje takiego efektu...wbrew pozorom częstotliwość 120hz nie daje odczuwalnego zubożenia basu kanałów C i Surr. natomiast piorunująco zwiększa ich dynamikę oraz wykop i nie ma problemu ze znoszeniem się częstotliwości....

Na marginesie polecam amplitunery Onkyo z dobrze dobranymi kolumnami ( trudno znaleźć definicję tylko trzeba posłuchać) bo efekt jest nieprzeciętny....mnie np. udało się osiągnąć stereo na poziomie wyższym niż dotychczasowe kombinacje amplituner KD + końcówka mocy....prądu nie brakuje bo amplituner żre 810W ale to czuć...

Zestaw ma służyć jako drugi w domu, do muzyki mam oddzielny sprzęt....

Chodzi po prostu o możliwie sensowne wydanie założonej kwoty na amplituner głównie do kina i słuchania muzyki (ale nie do audiofilskiego odsłuchu)....

Wiem, że przy takim założeniu można odpowiedzieć, że obojętne co się kupi, to będzie OK, ale nawet z takiego zakupu chcę mieć zadowolenie.....

witam wszystkich forumowiczów

nie będę typował amplitunera do zakupu dla założyciela wątku. chcę tylko zwrócić uwagę wszystkim, którzy dyskwalifikują sprzęt z włączającym się wentylatorem przy mocy 4 watów na kanał, że nie wiedza co mówią. sprawdźcie panowie jaka to jest realna głośność przy 4 watach i zastanówcie się czy usłyszycie ów dyskwalifikujący wentylatorek.

nie piszmy rzeczy, o których nie mamy pojęcia (posiadam końcówkę z pomiarem wzmocnienia).

jeśli kogoś uraziłem, przepraszam.

pozdrawiam

ol_pi, 28 Mar 2007, 13:22

>witam wszystkich forumowiczów

>nie będę typował amplitunera do zakupu dla założyciela wątku. chcę tylko zwrócić uwagę wszystkim,

>którzy dyskwalifikują sprzęt z włączającym się wentylatorem przy mocy 4 watów na kanał, że nie

>wiedza co mówią. sprawdźcie panowie jaka to jest realna głośność przy 4 watach i zastanówcie się czy

>usłyszycie ów dyskwalifikujący wentylatorek.

>nie piszmy rzeczy, o których nie mamy pojęcia (posiadam końcówkę z pomiarem wzmocnienia).

>jeśli kogoś uraziłem, przepraszam.

>pozdrawiam

Kolega posiadający 916 napisał recenzję i wynika z niej że nie jest jakoś tragicznie ale można natknąć się nie tak trudno na negatywny efekt szumiącego wiatraka. Więc dyskwalifikacja to może nie jest ale raczej powód do unikania takich rozwiązań.

>Kyle, 28 Mar 2007, 13:26

>...Więc dyskwalifikacja to może nie jest ale raczej powód do unikania takich rozwiązań.

nie wiem jak to jest w przypadku 916, więc nie generalizuję. może faktycznie ten ampli ma jakąś wadę konstrukcyjną. jednak prawidłowo działający wentylator, włączający się przy mocy oddawanej 4 waty na pewno nie jest do usłyszenia, sprawdziłem osobiście :o). końcówka mocy, która obecnie używam ma równiez wentylator ale wiem to tylko stąd, że rozkręcałem obudowę. przy normalnej eksploatacji jest niesłyszalny, nawet jak pracuje, ponieważ łomot jaki wydobywa sie z kolumn zagłusza wszystko. sprzęt nagłaśniający to nie komputer, którego wentylator pracuje stale.

pozdrawiam

Witam po dłuższej przerwie :-)

Już prawie zdecydowałem się na Yamahę 659.... ale pojawiła się mozliwość zakupu Yamahy 440 za 650 PLN....

Sprzęt oczywiście używany, ale w idealnym stanie, no i cena mniej niż połowa 659 i ok. 300 PLN mniej niż 459...

Czy warto jeszcze w to wchodzić....?

Pzdr

PS. Wiem, że trochę się miotam... ;-)

Już w drodze jest 661 ... jak tak dalej się będziesz miotał to na niego wpadniesz :]

ps. 461 będzie miało YPAO - LOL - obecnie nawet 559 tego nie ma.

5XX chyba nie będzie ... nie ma info

Się zgadza bedą modele RX-V 361 , 461 , 661 oraz 861 .Generalnie bez rewolucji ( równiez w designie ) oczywiście polepszone wyposażenie ( z którego większośc osób nie korzysta...) oraz dodano funkcje "Scene"

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.