Skocz do zawartości
IGNORED

AudionovaAbiogenesis vs TransparentUltra

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Troche sobie dziś posłuchałem zmieniając te dwa interkonnekty. Różnica jakości dźwięku jest spora i hmm.. dość ciekawa. Gdy się slucha ktoregokowiek z tych kabelków to jest miło i przyjemnie, zwlaszcza jak się z niczym nie porównuje. Ale dluższy odsluch na Abiogenesisie i wpięcie w to miejsce Transparenta owocuje piewszym wrażeniem, że jest GŁOŚNIEJ... po dluższych odsłuchach odniosłem wrażeni, że nie tyle jest głośniej co w momencie wpięcia Transparenta:

a) następuje jak gdyby "rozciągnięcie/odkrycie" pasma muzycznego na wysokie soprany i niskie basy - Abiogenesis gra bardziej ciepłą skupioną średnicą, eksponuje ją a Transparent "wali po wszystkich klawiszach" i sie nie przemuje..

b) ...pojawia się więcej smaczków, wybrzmień, tonów i półtonów, przez co muzyka nabiera tempa, ma się wrażenie, że więcej się dzieje między kolumnami i w pokoju, pojawiają się detale, niektóre ostro zarysowane, niektóre gdzieś tam cichnące za kaloryferem

...dobrze tak sobie czasem wpiąć i wypiąć i uslyszeć te różnice...ech ;-))))

Kable Audionovy (IC i głośnikowce) mają ponoć rozpasany bas. Mam Moonwalka, słuchałem też kilku innych pozycji ze stajni AN i myślę, że te druty są po prostu tak "strojone". A przy mojej akustyce to średnio-zejebiście.

Aaa, bym zapomniał, Abiogenesisa kiedyś testowałem w swoim systemie i dawał znakomite rezultaty. Jednak wtedy w roli źródła występował u mnie Denon DCD 700AE. Ma on raczej twardy bas, więc z Abio się zgrywał bardzo dobrze, natomiast z moim drugim źródełkiem - Marantzem SA7001, który bas ma raczej rooozpaaasany (choć całą resztę wyśmienitą - zwłaszcza średnicę), nie zdałby egzaminu.

>Rolandsinger

Polemizowałbym z tobą w kwestii basu i kabli Audionovy. Mam aktualnie głośnikowce Quasarusy i raczej rozpasanego basu nie mają (przed wygrzaneim nie miały go wcale ;)). Także kolega doppelganger słuchał ich kabli i na nadmiar basu nie narzekał. Widać w akustyce twojego pokoju się nie do końca sprawdzają.

Ja uważam że kable Audionovej są bardzo dobre w swojej klasie cenowej, i powinno brać się je pod uwagę w odsłuchach.

Kris

Star trekkin' across the universe; Boldly goin' forward, still can't find reverse...

• Redaktorzy

Rolandsinger - miałem Moonwalka, zmieniłem go na Illuminatora i nijakiego podbicia/nadmuchania basu nie zaobserwowałem. Powiem nawet, że dopiero po wpięciu zamiast Illuminatora "trochę" droższego Albedo Monolitha usłyszałem jak nisko potrafią zejść Tethysy.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Rolandsinger, 27 Mar 2007, 10:29

>Kable Audionovy (IC i głośnikowce) mają ponoć rozpasany bas. Mam Moonwalka, słuchałem też kilku

>innych pozycji ze stajni AN i myślę, że te druty są po prostu tak "strojone". A przy mojej akustyce

>to średnio-zejebiście.

Roland ---> ja tylko powiem tyle - praktycznie przesłuchałem i to dokładnie (po miesiąc i dłużej) całą ofertę kablową Audionovy poza Quasarusem Activ. Teraz mam w domu swoje własne IC Phantom, głośnikowe Quasarusy Standard i Moonwalki BiWire kilka innych kalbli maiłem na właśność miesiacami. Poza tym mam wypożyczony najnowszy model Nightfligft mk2. Przy powstawaniu wielu z tych kabli brałem udział od podstaw - recenzowałem prototypy i wyrażałem swoje uwagi jako eksploatator (dzięki moim i Fr@ntza uwagom powstał najnowszy Nithfligtht) i klient (zdecydowanie odradziłem stosowanie pewnego rodzaju wtyków bananowych bo się rozwalały). Powiem Ci tylko tyle - żaden, znany mi kabel Audionovy nie powoduje rozpasania na basie!!! Wszystkie kable z oferty tej firmy są dość neutralne. Choć mają pewne odchyły od ideału:

Najtańszy, cięty z metra, Lunatica mk. 2 ma swoje wady jako kabel głośnikowy (wiadomo budżet) ale i tak jest stosunkowo neutralna. Brakuje jej nieco przestrzeni i najniższego basu. Za to jako okablowanie wewnętrzne kolumn na wooferach jest doskonały.

Moonwalk jest dynamiczny i ma dość neutralny choć nieco ocieplony charakter, troszkę brakuje mu przestrzeni i najniższego basu ale jest doskonały w swojej grupie cenowej - moim zdaniem Best Buy Audionovy.

Moonwalk BiWire - bardzo dynamiczny, lepsza rozdzielczość na górze jak zwykłego Moonwalka, doważony lepiej dół, nieco jaśniejszy jak zwykły Moonwalk.

Illuminator ma wszystkie zalety Moonwalka ale cała równowaga tonalna przesunięta lekko w górę. Bardzo dobry kabel do nieco ciemniejszych systemów.

Quasarus - to doskonały przewód. Piękne wokale, potężny i dynamiczny, choć kontrolowany bas. Bardzo dobra rozdzielczość na górze.

Z głośnikowców Audionovy polecam osobiście do budżetu - Moonwalka, do wyższej półki Quasarusa. To bezpieczne kable, które niedużo psują (w przeciwioeństwie do wielu konkurentów z innych firm)

Teraz IC:

Phobos - dobry do budżetu, dość przyciemniony choć nie przebasowiony, nieco brakuje mu przestrzeni i rozdzielczości. Dobry do KD i budżetowych klocków.

Galatea mk3 - doskonały tani kabelek. Bije na głowę poprzednią wersję mk2. Dobrze wykonany, muzykalny, spójny, dynamiczny, łagodny. Pełna rekomendacja w tej klasie cenowej!!!

Proteus - nieco wyostrzona góra, doskonała przestrzeń, troszkę suchy, dobry do ciemniejszych systemów.

Phantom - mój ulubiony IC Audionovy. Doskonały w parze z Quasarusem Standard. Dynamiczny, doskonała przestrzeń, pełna kontrola na basie. Potrafi czasem zasyczeć lub przyciąć po uszach. Dlatego ten kabelek polecam bo ciut ciemniejszych systemów.

Nightflight - wydaje się mniej żywiołowy od Phatoma ale to tylko pozory. Doskonale buduje scenę, łagodniejsza nieco góra jak w Phantomie, bardzo muzyklany, płynny a jednak z tzw. "pazurem". Mam prototyp właśnie w domu i już go pewnie nie oddam.

Abiogenesis - większa jeszcze gładkość dźwięku jak Nightflight. Piękne wokale, doskonały bas, bardzo ładna "zamurowana" scena. Brak rozedrgnia w dźwięku.

Osobiście do zestwów niższej i średniej-niższej klasy polecam Moonwalka + Galetea mk3. Do średniej i średniej - wyższej klasy polecam zestwienie Quasarus + Phantom dla nieco ciemniejszych i Quasarus + Nightflight mk2 do neutralnych i jaśniejszych. Kogo stać to Abiogenesis + Quasarus Activ choć trzeba to zestawienie sprawdzić bo może być czasem za łagodne i doskonale system ożywi np. IC Phantom.

Tyle moich luźnych, subiektywnych uwag. Może komus się przydadzą. Powstały na skutek testowania kabli w dwóch odmiennych systemach i po wielodniowych odsłuchach a nie takich 15 min. ze sklepu.

Pozdrawiam

Irek

• Redaktorzy

no i muszę zgodzić się z Jarem co do brzmienia głośnikowców Audionovej. Nie słuchałem tylko najtańszej Lunaticy, ale moonwalka miałem prawie pół roku, Illuminatora 2 miesiące a od kilku dni Quasarusa. Po prostu apetyt rośnie w miarę jedzenia a Audionova ma całkiem sensowną politykę - im wyższy model tym większa muzykalność i nazijmy to neutralność (zgodna z firmowym brzmieniem ;) ), czyli yższy kabel posiada wszystkie zalety niższego modelu+ słychać wyraźną poprawę tych elementów, które w niższym modelu mogły zostawiać niedosyt.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

"Moonwalk jest dynamiczny i ma dość neutralny choć nieco ocieplony charakter"

Mam zupelnie odmienne zdanie. Nie widze w nim cienia ocieplenia. Skaszanil moj system (B&W 705) jak malo co. Niby pojawilo sie wiecej szczegolow, ale po 1 dniu nie dalo sie sluchac. Bylo jaskrowo i ostro na przelomie srodka i gory. A kabel byl uzywany, wiec nie ma mowy o niewygrzaniu. Na pewno to nie jest uniwersalny kabel.

• Redaktorzy

cloudior - i właśnie dla tego warto przed zakupem sprawdzić dany kabelek w swoim systemie. W jednym zagra w innym nie.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

A tak zupełnie na marginesie, to może ktoś światły powie mi co się dzieje na stronie producenta -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ???

Od pewnego czasu poza obejrzeniem intro (da się wyłączyć) strona pokazuje jedynie "O nas" i ... koniec ...

Żadnych odnośników do kolejnych zakładek etc. A wcześniej były, gdyż widziałem... Czyżby premiera nowego kabelka (może odsłuch) tak zaabsorobowała twórcę (administratora) strony, że o stronie zapomniał? Czy też może jest inne wytłumaczenie tego faktu? A szkoda, bowiem strona i kabelki interesujące wielce...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

berberys, 2 Kwi 2007, 16:24

>A tak zupełnie na marginesie, to może ktoś światły powie mi co się dzieje na stronie producenta

Jak na moje oko strona producenta działa jak najzupełniej poprawnie. Najwidoczniej Twój komputer wymaga trochę czułości... ;)

Czytam wpisy i wydaje mi się iż wystarczającym powodem aby kabel "zagrał lepiej" jest otulenie go w miarę estetyczną plecionką.

Miałem przez 2 miesiące kable audionowa Moonwalk czy jak się tam nazywają i muszę przyznać iż GORSZYCH KABLI NIGDY NIE DOŚWIACZYŁEM, biorąc pod uwage przewody kupowane w sklepie elektronicznym na metry.

Podłączenie tych kabli to jak zarzucenie koca na kolumny.

Sprzet jaki używam to Electrocompaniet EC1 + Audiophysic Tempo II + CEC 5100Z.

Porównanie tych kabli z czymkolwiek nie ma żadnego sensu. Jest to po prostu kawałek zwykłego druta opakowany w miarę łądną plecionkę.

Producent śmieje się z frajerów którzy to kupują i wsłuchują się w dżwięk polepszony.

Dlaczego te ostre słowa - pierwsza wersja Moonwalk miała końcówki w których wtyk nie był nawet przylutowany do przewodu.

połączenie było zrealizowane poprzez włożenie do śordka ZAPAŁKI - tak nie przewidzieliście się - ZAPAŁKI kóra dociskała przewód do końcówki - kupiłem nowe kable oryginalnie zapakowane !!!!

TEraz widzę iż "Producent" stosuje inne wtyki.

POrównajcie ten kabel z czymkolwiek na zasadzie ślepego testu - to moja rada

Darek ---> z opinią jest tak, że kazdy ma swoją. Ty już swoją wyraziłeś. Nie chcę być stronniczy ale wybacz kolego przegiąłeś - od kiedy sam mam kable AN i testuje sobie różne ich wyroby to można im zarzucić wszystko tylko nie to, że są byle jak wykonane.

Mam dość dobre porównanie do wielu kabli z podobnych poziomów cenowych - AN zawsze wyróżniała się dokonałym wykonaniem.

Co do brzmienia - nie znam Twoich preferencji i Twojego zestawu - jednak osobiście znam przynajmniej 10 osób, które miały ten kabel, porównywały go z innymi i został w ich systemach. Zresztą sam kabel nie gra - gra cały system, więc widac u Ciebie totalnie nie podpasował.

Wiem, że przez pewien okres w AN był niedowład organizacyjny spowodowany ciężkim wypadkiem właściciela firmy i jego dwukrotnym pobytem w szpitalu i rehabilitacją. Ale to było już w czasie przeszłym bo dostałem nawet prototypy kolejnych wyrobów do posłuchania.

Czyżby jaro444 został przerobiony na jelenia ???? uhaha :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zorro wręcz przeciwnie - mam się dobrze bo ślepy zachwyt nad czymkolwiek dawno mi minął.

A co do kabelków słucham sobie wąłsnie na testech bardzo fajne sznurki Albedo Air1, Monolith, IC Flat Gold.

Ledwie chyba dwa tygodnie temu oddałem z testów Ultralinka Matrix2 BiWire 4x2,5 mm. Więc trochę różnej drutowni ostanio było u mnie ;)

ja mialme i caly czas mam prae produktow Audionovy. Nie sa zle ale to zalezy do czego je porownywac. Napewno nie ma lepszych w tym samy przedaiel cenowym (mowimy cenach przy zakupie ze sklepu).Bo nie ma co porownywac takiego abiogenesisa ktory kosztuje 999 zl do Tary Labs Air 1 bo takigo uzwanego mozna dostać tez w okolicach 1k zl. Jakośc ich wykonania jest bardzo wysoka a czesto bije duzo drozsze kabelki- i to mi sie chyba najbardziej podoba z tego wszystkiego:)

Aha Zorro - ostatnio skupiam się głównie na poszukiwaniu porządnego i sensownego cenowo źródła oraz grzebaniu w kolejnych 2 parach kolumn (sezon rowerowy się zaczął więc krucho z czasem...)

Więc poza jakimiś sporadycznymi incydentami znów pewnie zniknę z forum na jakiś czas i nikt mnie nie załaduje w rogi ;)

Snajper - może masz rację :-)

To co ja poza głaskaniem monitora mam zrobić???

Na paru rzeczach trochę się znam, a na komputerze tak sobie, próbuję, zmieniam ustawienia zabezpieczeń, a strona Audionovy nawet nie drgnie i tylko tysięczny raz "O nas" czytam... Bee, chyba się rozpłaczę...

Już wiem znajdę jakieś forum programistów i informatyków...

".....Abiogenesisa kiedyś testowałem w swoim systemie i dawał znakomite rezultaty. Jednak wtedy w roli źródła występował u mnie Denon DCD 700AE..."

Według mnie to już lekkie SF. Testowanie kabla za 999 pln na źródle za taką też kwotę.No cóż różne rzeczy ludzie słyszą.Co do wtyków to dobrze jaro4444 zrobiliście bo znam dwa przypadki ,że banany niestety nie wytrzymały zbyt długo (moje rozkręciły się same w paczce,ale na szczeście nic więcej im sie nie przydarzyło).

> jaro4444,

Jeśli czegoś nie przeczyłem, opisz jak wyszła konfrontacja Quasarusa, AIR1, Monolith i Ultralink. Jesli mozesz wszystkie względem siebie. Myslę, że to byłoby ciekawsze niż dotychczasowe bicie piany. Opis Monolitha czytałem i jest Ok. Jak to wszystko wygląda w porównaniach?

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

...darek... ---> przed chwilą widziałem się z Panem Sołtysiakiem i przesłuchałem go na okoliczność tych "zapałek".

Więc to podobno nie były zapałki a strugane w stożki kawałki drewna, służące zaciskowemu montowaniu przewodu w złączki od wtyków. Fakt pomysł nietęgi ale to było parę lat temu - więc jak widać każdy uczy się na błędach...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.