Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie elki do tuningu wzmaka?

giagi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zastanawiam się jakich użyć najlepiej kondesatorów do tuningu wzmacniacza, mam tu na myśli wymianę kondesatorów elektronicznych w torze audio na lepsze. Które modele z Elny czy Nichicona bedą najlepsze, Black Gate odpadają ze względu na cenę :)

Chce poprawić mój już wiekowy sprzet (Onkyo A-8850), zależy mi na użyciu takich elek, które wpływają na na poprawę dźwięku, oczywiste jest, że wszędzie gdzie to możliwe to pakujemy MKP ale co tam gdzie ich się nie da....

Przeszukując internet można się poprostu pogubić, najwięcej jest info o tuningu odtwarzaczy CD a i tu brak spójności; jedni mówią ze Elna Silmic inni że Cerafine a inni że Nichicon Muse w wersji bipolarnej jeszcze inni pakują co mają pod ręką, im więcej się czyta tym mniej się wie :)

Oczekuję zwięzłej lecz treściwej odpowiedzi na bazie własnych doświadczeń.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/32493-jakie-elki-do-tuningu-wzmaka/
  • 1 miesiąc później...

Oj, Giagi,

dziwisz się, ze cisza?

Mój ulubiony (ostatnio) wpis

" A jak myślisz ile trzeba wydać żeby dojść do tej wiedzy samemu?:) Może myslisz że darmo :). Są informacje które pisze i są których nie opisuje , bo wymagały dużo pracy i nakładów finansowych . Ta informacja jest jest z tych drugich . Jak chcę dowiedzieć się na temat jakiegos problemu to siadam na miesiące może rok zależy od złożoności i trudności . Kupuje wszystko co trzeba włącznie z wieloma cd . Serwisówki i kilogramy dziwnych elementów i rozwiązuje problem aż dojdę do setna . Dlatego tej dokładnej wiedzy, wręcz instrukcji nigdzie nie znajdziesz w necie bo ujawniam ją kontrolowanie ".

Nippony sa trudne do kupienia bo firma nie gada z kims kto kupuje mniej niz kontener ale za to kontener kosztuje tyle co 2 sztuki ekstra..(zartuje)

Aerovoxy kupisz w TME.pl albo sciagna Ci z Farnella(ww.farnell.uk)

Jako kondzie drugiej kategorii zastosuj Kondzie Elna RE2,Nichicon

Małe kondzie o małych pojemnosciach wstaw Panasonica Fc sa do dostania Allegro.

A czy w miejsce bipolarnych wkładać bipolarne czy nie ma to znaczenia? Rozumiem, że zwiększanie pojemności w przypadku tej Integry nie ma większego sensu bo wydaje się że elki w torze mają rozsądne wartości?

Moje pytanie o elki jest podyktowane głównie faktem by nie zmieniać w nieskończoność kondesatorów aż do całkowitego zniszczenia ścieżek :), doskonale rozumiem że osoby, które żyją z tzw tuningu nie podzielą się swoimi doświadczeniami i do tych raczej tego postu nie kieruję, zresztą jestem przeciwnikiem wymiany wszystkiego jak idzie a najbardziej bezsensownym wg mnie jest pakowanie np szybkich diód zamiast mostków jak to wielu "fachowców" radzi.

Dużo cenniejszą informacją jest jaki tani element zmienić, którego wymiana daje więcej niż totatalny tuning za parę setek.

Wracjąc do temu, jak wiadomo każdy kondziołek inaczej brzmi i dlatego tak bardzo mi zależy na opinii, które modele najbardziej pasują do tego wzmaka.

>giagi

Piszesz że dużo jest wpisów o wlasnosciach sonicznych kondensatorów w CD a mało o tym samym

odnsnie wzmacniaczy. Problem polega raczej na tym ze dobre wzmacniacze posiadaja duze pojemnosci

w zasilaczu a co za tym idzie wymiana ich jest kosztowna . Nie wyobrazam sobie zakupu np. 3 kompletów

kondensatorów do mojej końcówki (200.000 uF) po to tylko aby porównać ich wpływ na brzmienie.

Dobre marki są drogie ,trudno dostępne , często trudno kupić je w poządanych wartosciach pojemnosci i napięcia.

Zupełnie inaczej przedstawia się sprawa tuningu w CD gdzie dominują male pojemnosci i koszty wymiany sa

wielokrotnie niższe . Oczywiscie pomijam przypadek kiedy używa się np. ekstremalnie drogich BlackGate .

Osobiscie w zasilaczach lubie dobry standard przemyslowy renomowanych producentów jak BC-Components (dawny philips) ,Aerovox ,Nippon Chemicon,Panasonic, Kendail . Szerokim łukiem omijam wyroby koreańskie i tajwańskie . Korci mnie może

tylko spróbowanie tajwańskiego Jamicona .

zorro, pewnie masz rację - dlatego ja chcę się ograniczyć tylko do wymiany kondesatorów w torze audio i ewentualnie zmiany NJM4560 na OPA 2604. Zakładam, że zasilanie w tej Integrze jest dobrze zrobione a aby zyskać więcej powietrza i szczegółowości wystarczy wymienić na odpowiednie elki te w torze. Chyba, że się mylę.

Wzmak moim zdaniem wspaniale zbudowany i zaprojektowany ale brak mu tego czegoś...

a co niema to wstaw RJH wierz mi zmienia tego wzmak nie do poznania mułe ozyje niczym sfinks z popiołów:)

Uwaga elny RJH sa z poczatku jasne (nie ostre)..ale róznie sie toto zachowuje..sprawdz tez jakie sa diody w zasilaniu kondensatorów głównych bo byc moze tam jest problem z odpowiednia dawka pradu do doladowania elektrolitów..no i sie nie wyrabia pierdzi muli..

Ten wzmacniacz bynajmniej nie muli ani nie pierdzi. Kopa to on ma, i basiszcze potężne. W mojej ocenie największym jego problemem jest sztuczna, nienaturalna, plastikowa barwa i spłycenie mikrodynamiki. Zasilania akurat bym się za bardzo nie czepiał, jest bardzo solidne. Prawdopodobnie tor przedwzmacniacza jest przekombinowany, lub końcówka ma taką sygnaturę brzmieniową.

McGyver, jak już pisałem, również uważam że zasilanko ta Integra ma dobre i tu problemu bym nie szukał całą uwagę kieruję na tor audio, myślę że wina tu leży albo w złych wartościach pojemności w tym torze albo samej jakości tych pojemności. Mam wrażenie ze odpowiednie dobranie kondesatorów i odpowiedniej wartości w torze doda tej Integrze powietrza i świeżości oraz poprawi brzmienie. Mój opór co do kwestii kondesatorów opieram na fakcie ze znajomy ma takie samo A-8850 lecz trochę nowsze i w bezpośrednim porównaniu jego wzmak gra już lepiej a co dopiero by dał poaprawny tuning :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.