Skocz do zawartości
IGNORED

odtwarzacza CD który czyta CD-R 90min

slayer

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

przeszukałem forum, ale nie znalazłem odpowiedzi... dlatego pytam użytkowników CD

Aktualnie mam Yamahe CDX-593 i nagrałem płytkę CD-R 800mb/90min (Verbatim).

Jako że to koncert, dzielenie materiału nie wchodzi w rachubę i odpuściłem sobie.

Niestety ale mój CD-ek nie czyta jej i na razie z DVD jej słucham :-(, no i co ciekawe discman też ją czyta.

Pytanie:

Które CD stacjonarne czytają CD-R 90min?

Prosiłbym o podanie konkretnych modeli w segmencie "aby to nie grało gorzej niż Yamaha".

Będę pewnie czegoś szukał z używanych do 500zł.

Czy istnieje taka możliwość, że moja Yamaha ma już deko zużyty laser, lub należy go skalibrować? (jakby nie było ma już prawie 8 lat) inne płyty czyta bez większych problemów (czasem musi dłużej pomielić, zanim zaskoczy - ale poza tym czyta wszystko)

pzdr

123... test

Stan techniczny lasera to jedno a oprogramowanie serwo to drugie. Stąd nie zawsze zrozumiałe problemy z cd-r albo cd-rw. Dotyczy to równiez płyt "ponadwymiarowych"

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

-> slayer

Ja na Twoim miejscu kupiłbym zewnętrzny DAC (np. słynny Zhaolu, ponoć jakiś forumowicz chciał sprzedać używany, czyli taniej). Podłączysz go do wszystko czytającego DVD, którego już posiadasz, i w tym momencie masz źródło jak tralala na długie lata.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

dzięki za odzew

CD-RW od początku w ogóle nie czytała Yamaha, czyli krótko mówiąc najlepiej jak rozejrzę się za czymś nowszym (np. wspomniany DENON)...

nad DAC pomyślę, ale tu akurat nie wiem czy w budżecie się zmieszczę, zakup i tak planuję dopiero bliżej wakacji lub po... jak do nowego locum przeprowadzę się.

pzdr

123... test

• 3 miesiące później...

Mój 15- letni Denon DCD-2560 czyta bez zająknięcia CDR 800MB/90min (sprawdzałem na płytkach Active Jet). Niesamowity odtwarzacz, gdyby nie brak odczytu CDRW, mógłbym śmiało powiedzieć, że czyta wszytko. Niestety większość współczesnych, audiofilskich cedeków reaguje na 90 minutowe płyty napisem "no disc".

Ja mam yamahę cdx 497 i bez problemu czyta CD-RW (czarny nośnik), CD-R , mp3 też wszysktie czyta, nie nagrywałem nigdy na 90 min, więc nie wiem, ale myślę, że też powinna odczytać, pzdr

Ja mam yamahę cdx 497 i bez problemu czyta CD-RW (czarny nośnik), CD-R , mp3 też wszysktie czyta, nie nagrywałem nigdy na 90 min, więc nie wiem, ale myślę, że też powinna odczytać, pzdr

Mój Denon DCD-485 czyta CD-RW, CD-R 90 min. nie próbowałem. W ogóle odnosze wrażenie, że CDeki Denona są mało kapryśne (w odróżnieniu od Onkyo, z którym mam złe doświadczenia).

<><

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.