Skocz do zawartości
IGNORED

TU 1500 AE - jak naprawić?

Snajper

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj wyjąłem wtyczkę kabla antenowego z gniazdka w w/w tunerku. No i wylazła, razem z "bebechami", czyli z taka blaszka, to siedzi pośrodku gniazdka. Mam nadzieję, że wiadomo, o co chodzi. ;) Rozkręciłem pudło licząc na to, że dobiorę się do tego gniazdka i coś wymyślę. Niestety, okazało się, że oba gniazdka antenowe (FM i AM) są zamknięte w blaszanym pudełeczku (fotki poniżej).

Pytanie - czy coś się da z tym zrobić? Wymienić takie pudełeczko, albo jakoś się do niego dobrać (ale raczej nie wygląda na rozbieralne)?

Nie bardzo mam ochotę oddawać do naprawy, bo na gwarancji to raczej nie przejdzie, a płacić za to połowę wartości klocka nie mam za bardzo ochoty... :(

Macie jakiś pomysł?

A oto fotki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-4195-100005124 1175367040_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/32567-tu-1500-ae-jak-naprawi%C4%87/

Ja bym jednak na początku spróbował na gwarancji. W sumie ten środkowy bolec (bo o niego chodzi, tak?) tak sam z siebie nie powinien wyleźć. Także walcz. A jak nie uznają gwarancji, to spytaj, ile to będzie kosztowało, gdyż naprawa może się okazać groszową sprawą.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Snajper, o nic. Poważnie nie mam nic złego na myśli [staram się nie pisać rzeczy, które mogą w jakis sposób kogokolwiek urazić]. Chcę tylko wiedzieć, co Ciebie podkusiło że musiałeś tam grzebać? Poza tym, za tydzień czasu kupuję ten Tuner [mam zamiar kupić]. No i powiedz mi czy poza tym, że coś z niego wyrwać można, polecasz go czy nie?

Machidiel - spoko, no offence. :)

Grzebałem w nim, bo chciałem wstawić DAC'a pod tuner. A żeby wstawić, musiałem powypinać i uporządkować kable. No i wypiąłem... ;)

A czy polecam... Poza tym, że wyrwałem mu serce ;), jest jak dla mnie OK. Wygląda ładnie, jest bardzo wygodny w obsłudze. Dźwięk nie powala - jakiś czas temu porównywałem go z jakimś starym Soniakiem (chyba) kaszanki7 i staruszek grał bardziej wciągającym dźwiękiem. Ale z drugiej strony - różnica była niewielka. Tunerek jest całkiem czuły i sporo stacji wyłapuje.

A jeszcze wracając do wyrwanego serca -

Ukryta Zawartość

Zaraz po zakupie pisałem o tym, że ten cholerny bolec wyłazi. ;)

Ukryta Zawartość

witam. mam TU-1500AE i sonego 590ES. W sonym mi coś charczy na dwójce (i tylko na dwójce) i dlatego kupiłem coś do zestawu Denona. Uważam, że dźwiek jest bardzo podobny ze wskazaniem na Sony 590ES. Sony ma dużo fajnych funkcji, których nie ma Denon. Z kolei sony 590ES nie ma pilota. No a na wejście antenowe juz będę uważał.

Miałem to samo. Musiałem zapłacić za wymianę modułu z wejściem antenowym 120 zł w HORN, mimo posiadania gwarancji. Nie miałem wyboru. Radziłbym jednak się targować. Zmiana modułu to 5 minut roboty.

>120zł za przylutowanie styku? Na gwarancji? Co za idiota kazal wymieniać moduł / głowicę UKF. (opłacało się - tmta zostanie do naprawy innych sprzętów).

To o stówkę za dużo!

Molibden, 12 Kwi 2007, 23:59

> 120zł za przylutowanie styku? Na gwarancji? Co za idiota kazal wymieniać moduł / głowicę UKF.

Jak na moje oko to ten moduł wygląda na niespecjalnie rozbieralny. Tak więc lutowanie czegokolwiek chyba odpada i wymiana całego modułu na nowy wydaje mi się uzasadniona.

Pozostaje pytanie o te 120 PLN i o możliwość dokupienia modułu poza HORN'em... :)

Hm taka puszka? Typowe - jednak da się otworzyć i polutować w środku, nawet jak potem będzie niezbyt wyglądać to i tak to siedzi w środku tunera a gniazdo tylko wystaje na zewnątrz.

Molibden, 13 Kwi 2007, 13:59

>Hm taka puszka? Typowe - jednak da się otworzyć i polutować w środku

Panowie, mieliście rację. Puszka da się otworzyć (na zatrzaski jest), bolec da się podlutować. Tak więc damy radę. :) Tylko muszę teraz boleć skołować, bo oryginalnym zaopiekowały się koty... ;-)

Kris_k - dzięki za fachowe konsultacje i warsztaty z rozbierania nierozbieralnych puszek. :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.