Skocz do zawartości
IGNORED

Moje nowe piekne granitowe standy !!!

tomekwlo

Rekomendowane odpowiedzi

Moje doświadczenia z kolcami są takie:

1. Kiedyś pod kolumnami miałem kolce za 5 zł sztuka. Mosiężne, ładne itp. I myślałem, że mam kolce. A jak wsadziłem SPIKE - to nie do wiary ....

2. Podobnie pod wzmacniaczem lampowym.

3. Pod kolumnami było tak: jak miałem słabe, prowizoryczne standy, to wsadzenie kolców między kolumny a stendy "zabrało bas". Ale inaczej jest przy dobrych stendach. Wsadzenie SPIKÓW nic nie zabiera, a dodaje przestrzeni, szczegółowości, klarowności.

4. Pod poprzednimi kolumnami miałem najpierw kolce SPIKE bez gwintów. Później wsadziłem te z gwintami. No i te z gwintami są lepsze.

To tyle spostrzeżeń. Niestety dźwięk kosztuje i kolce też. Ciężkie życie audiofila.

Stachu, jaki aspekt brzmienia ulegl zmianom po zastosowaniu Spike'ow? Mam u siebie 24kg bloki z czarnego granitu przymocowane do kolumn - na precyzje nie narzekam (nawet na zwyklych kolcach po 4zl/sztuka). Czego moge oczekiwac po Spikeach? Myslisz, ze faktycznie jest sens, skoro rozdzielczosc/dokladnosc dzwieku moge definiowac w centymetrach? Czy kolce te zmienia cokolwiek innego, poza precyzja, wybrzmieniami? Zyskam... naiwne pytanie - zmiany w barwie, czy czymkolwiek wplywajacym na charakter brzmienia?

Pozdrawiam,

Lete

Lete,

Sądzę, że kwestia dodania kolców, ewentualnie "dobrych" kolców w miejsce "zwykłych" nie da się a priori i w uniwersalny sposób przewidzieć.

Jak wcześniej miałem kolumny podłogowe na kolcach mosiężnych za kilka zł (stojące na grubych granitowych płytach) to zamiana na kolce SPIKE dała nie tylko poprawę w zakresie szczegółowości dźwięku i przestrzeni z tyłu, ale też dźwięk nabrał mięska.

Natomiast w Sobieskich - jak już wspominałem - jak stały na słabych standach, to kolce "zabrały bas", dodały co prawda szczegółów, ale strata basu była zbyt wysoką ceną.

A jak już mam te ciężkie, raczej solidne standy, to kolce to przede wszystkim: szczegółowość oraz przestrzeń. Szczególnie za to drugie "dam się pokroić", po to kupiłem Sobieskie i to lubię. Natomiast w kwestii barwy, ilości basu itp. jakiś zmian nie stwierdziłem.

Moim zdaniem z kolcami jest tak, że trzeba próbować. Mam ten komfort, że Akkus (od kolców SPIKE) jest w Trójmieście i po prostu jak mam potrzebę biorę kolce na próbę (korzystam z uprzejmości ANSAE, od którego mam zasilanie. Pan z ANSAE zawsze kilka kompletów kolców wozi w bagażniku), sprawdzam kilka dni i próbuję a to pod listwę zasilającą, a to pod sieciówki, pod CD, wzmacniacz itp.

Na razie kolce mam pod:

1. Kolumnami, jak widać na fotce,

2. CD

3. Wzmacniaczem

4. Te kolce, co teraz są pod kolumnami, były pod listwą i sieciówkami, zatem muszę do sprawdzenia wziąć sobie dwa komplety i wrócić do kolców pod sieciówkami i listwą.

Ja wiem, że niektórzy się z tego śmieją i "pukają w czoło", jak słyszą o kolcach pod listwą itp. Radzę jednak spróbować, gdyż niestety to słychać i czasem wpływy może okazać się in plus.

Mój wniosek jest zatem taki: trzeba w konkretnym systemie próbować. Jest to jedyne wyjście.

Nie upraszczałbym aż tak.

Kolców jeżozwierza nie stosowałem do audio. Kiedyś z kolców jeżozwierza miałem spławiki na ryby. Rzeczywiście przy małej fali sprawdzały się wybornie.

A tak na serio, niestety życie bywa ciężkie w sensie finansowej strony audio.

Nie wiem na czym to polega w kolcach. Niech wypowiedzą się Ci Forumowicze, których wiedza techniczna jest poważna i głęboka.

Sądzę jednak, że materiał z jakiego są zrobione kolce, ich konstrukcja, nacisk, itp. niestety są istotne.

Podejrzewam jednak, że może ktoś znajdzie kolce za 5 zł, które będą się spisywały lepiej niż kolce Spike (trzy sztuki za chyba 120 zł - jakaś obniżka była). Ja opisałem moje spostrzeżenia z konkretnego eksperymentu, czyli przesiadka z kolców po kilka zł ze sklepiku audio na kolce droższe. Bardzo bym chciał, aby kolce za 5 zł były OK. Niestety nie są.

Może ktoś za jakiś czas wymyśli - per analogia do kabli Antykabli - antykolce. Jednak per saldo może okazać się że z antykolcami będzie tak samo jak z antykablami. Są to dobre kable - jednak nie w pełni.

• 1 rok później...

zainspirowały mnie twoje standy i zrobiłem cos dla siebie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-21009-100003212 1224440279_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 lata później...

Po przeczytaniu tego wątku sam postanowiłem sobie zrobić takie oto stojaki:

Ukryta Zawartość

post-28491-037516900 1290865699_thumb.jpg

post-28491-026134700 1290865714_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak tak się wszyscy chwalą swoimi wyrobami. To ja też.

Pozdr

Ukryta Zawartość

post-18948-024661400 1291138277_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma trudnych głośników - tylko prądu czasem brak

Ja

• 1 miesiąc później...

Dołączając się do poprzedników - oto moje konstrukcje:

Podstawa i blat - marmur Crema Marfil.

Podstawa 27x37x3, blat 19x37x3.

Noga z 19mm MDF fornirowana białym dębem modyfikowanym, 20x14x60. Kilka warst wodnego połysku V33. Kolce zwykłe. Logo gawerowane w laminacie.

Środek każdej nogi zasypany 8kg gresu marmurowego.

Masa jednego standu - nieco ponad 26 kilogramów.

Mocowanie kamienia do drewna klejem do ceramiki i kamienia.

Koszt pary - około 300PLN.

Ukryta Zawartość

post-1818-089795400 1296389465_thumb.jpg

post-1818-076368200 1296389470_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Stachu7012 - piękne te standy !

Przy okazji - co dajecie pod dolną płytę ? Podłoga (kafelki czy parkiet) może być nieco nierówna i bloczek będzie się kiwał.

A więc podkładki filcowe lub gumowe czy też kolejne kolce ?

Co do kolców - lepiej dawać cztery czy też trzy (stabilnie, taniej i mniejszy kontakt z podłożem) ?

Jak tak się wszyscy chwalą swoimi wyrobami. To ja też.

Pozdr

Piękne :)

Jak dla mnie bardzo dobre rozwiązanie - standy powinny ładnie "znikać" akustycznie - w przeciwieństwie do tych z dużą i płaską powierznią czołową.

Brawo - jak bym miął monitorki to zrobiłbym takie właśnie podsatawki :)

• 6 miesięcy później...

A oto moja inwencja twórcza...oczywiście wykonanie to już stolarz oraz kamieniarz :)

Noga-drewno ( jakie to się nie znam), podstawy granitowe. Wysokość całości około 80cm. Waga- nie ważyłem dokładnie, ale około 30 kg jedna.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

no to ja też zaprezentuje swoje standy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-28393-0-52641600-1314431716_thumb.jpg

link do opisu i większej ilości fotek:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.