Skocz do zawartości
IGNORED

Moje nowe piekne granitowe standy !!!

tomekwlo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich

Chcialbym sie pochwalic moimi nowymi standami.

Wykonalem je calkowicie wlasnorecznie :-))Nie jestem zadnym stolarzem :)))

Waga 25 kg bez kolumn.

Wyskokosc 70 cm.

dwa cokoly granitowe wymiary 35x30 cm - 100 zł

dwa kwadraty granitowe 23x23x2 cm - 50 zł

8 szt plyty MDF o wymiarach 60x20 cm - 30 zł

Fornir z afrykanskiego drewna Padouk - 30 zł

Klej do forniru Rakoll - 8 zł

Klej do uniwersalny Drewno - Kamien Montage Fix - 20 zł

Lakier akrylowy Sniezka - 20 zł

2 x Pizza Margeritha - 15 zł :-))))

Kolce - 50 zł

Razem wyszlo 340 zł

Zamowilem teraz kolce i czekam.

Ocencie sami.

Jesli macie jakies pytania odnosnie prac wykonczeniowych to chetnie na nie odpowiem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-10046-100005010 1175453071_thumb.jpg

post-10046-100005011 1175453071_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/32594-moje-nowe-piekne-granitowe-standy/

Brawo, świetnie wyglądają!

A nogi są wypełnione jakoś? Czy zostawiłeś je puste?

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Zrobione ładnie ale myślę że kolor kamienia i forniru średnio do siebie pasują.

Wypełnienie np. piaskiem oprócz zwiększenia masy, wpływa również na tłumienie drgań. Może warto spróbować?

tomekwlo chyba chodziło o zestawienie podstawek z kolumnami - granit pod membranę głośnika, "noga" pod kolor kolumny. przy takim podejściu wyszło prawie idealnie. same podstawki rzeczywiście trochę kolorystycznie "nie grają".

niemniej jak na pierwszą własnoręczną robotę wyszło to nieźle.

Jezeli chodzi o kolor granitu to mi sie podoba chodz mogl by byc troche ciemniejszy , ale zbytnio nie mialem na to wplywu bo powiedzialem kamieniarzowi zeby bylo jak najtaniej.Liczylem sie w wydatkiem 200 zł a wyszlo 350 zł :))).

Klej jest naprawde dobry tez sie wahalem , ale teraz probowalem to oderwac a waze 90 kg nawet nie drgnie.

Pozdrawiam

Granit kojarzy mi się tylko z jednym.... Sory ale dla mnie jak by to nie nazwać audiofilskie czy nie, to miejsce granitu jest znane... i obyśmy tam szybko nie trafili. i nie mowie tu o kamieniołomach.

Dałem 4-5 warstw lakieru akrylowego.

Klej pokazalem na zdjeciu jaki zastosowalem.

Fornir kupilem na allegro

Ukryta Zawartość

Narazie nie bede nic kombinowal z piaskiem standy waza swoje 25 kg malo nie jest , ale wpadlem na pomysl ze mozna by z tylu w drewnie wyciac male otwory i powrzuc w torebkach troche piasku. Z tylu nikt nie bedzie patrzyl , a innego rowiazania nie widze.

post-10046-100004988 1175468758_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bardzo ładna robota, gratuluję.

Choć biorąc pod uwagę kolorystykę kolumn, czarny szwed chyba komponowałby się ładniej (choć niektórym się kojarzy z nagrobkami...). Co do nóg to jednak radzę czymś wypełnić, i nie chodzi tu nawet o masę tylko o to, że powietrze w nodze może ci wpadać w rezonanse przy niskich częstotliwościach akustycznych (to nie żadne voodoo, można to łatwo przeliczyć). Ja zastosowałem grys bazaltowy. Problem otworu u mnie nie występuje, bo głośnik nie stoi na pólce granitowej, tylko na przykręcanym do nogi mdf.

Pozdrawiam

Śliczne standy!

Ale tu się dołączę do przedmówców - koniecznie wypełnij nogi.

Najlepszy jest korund (trudno dostępny), ołów (ciężki, w takich ilościach też może być problem) lub piach (tłumi drgania, znajdziesz wszędzie, byle nie z piaskownicy - psy i takie tam).

Z piachem jednak pamiętaj żeby go dobrze wysuszyć, najlepiej wyprażyć w piekarniku. Poważnie, nie zbijam się, sam tak suszyłem. Inaczej wilgoć może wniknąć w drewno. Przy okazji wybijesz robale żeby Ci nie łaziły po domu albo pogryzły drewniane ścianki nóg.

Jeszcze raz gratulacje.

Wywiercilem juz otwory na piasek.

Wlasnie robie zaslepki troche fornriu mi zostalo , kawalek sklejki mam nadzieje ze mi wyjdzie :))

Musze jeszcze kupic piasek mysle ze 25 kg wystarczy aby wypelnic 2 podstawy.

• 5 miesięcy później...

A ja właśnie skończyłem robić standy z rurek oraz granitu.

Kluczem do całej zabawy okazały się rurki, które mają w środku szef wraz z dodatkową rurką, w którą wkręciłem śruby mocujące. W rurach jest śrut ołowiany. Rury w miejscach styku z granitem są uszczelnione żywicą.

Standy kosztowały mnie:

1. Cztery płyty granitowe wraz z nawierconymi otworami oraz klej (żywica plus utwardzacz): 200 zł (nie liczę tutaj dolnych, dodatkowych podstawek, które są na wykładzinie).

2. Rurki: około 200 zł - piszę "około" gdyż wchodziły w skład większej transakcji zakupu kolumn itp. Rury kupiłem w QBA.

3. Malowanie rurek 50 zł

4. Śrut ołowiany (297 zł za 22 kg)

Nie liczę w tym kolców Spike. To już moja "fanaberia". Jednak nie do wiary jak kolce wpływają na dźwięk. Niestety dobre kolce - do takich zaliczam SPIKE - to wpływ "inny" niż kolce za 20 zł. Ciężkie to życie, w tym sensie, że dźwięk kosztuje. Są też jakieś podobno lepsze, bardzo drogie kolce SPIKE. Jednak ich cena "poraża".

Standy "grają" tak jak oczekiwałem. Wcześniej miałem pożyczone na tydzień jakieś takie zwykłe z drewna i jednej rurki. Ależ to różnica jest we wpływie na brzmienie. Ale chyba najbardziej zdumiało mnie wsadzenie kolców między kolumny a górną podstawę.

Ukryta Zawartość

post-15225-100004601 1190116379_thumb.jpg

post-15225-100004602 1190116379_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W każdym standzie jest 11 kg śrutu ołowianego. Do tego trochę żwiru (trudno było mi dokładnie wyliczyć ile trzeba śrutu, więc żwir jest "dopełnieniem" ołowiu. Ponadto sam granit też waży. No i radocha, że DIY i że się udało. No i że gra.

stachu-na moje oko kolce w twoich stendach kosztuja nie mniej niż 300 zł. sam takie szukam ale z gwintem mam problem.

Jeżeli ktoś ma kolumny JBL E 100 i się oriętuje proszę o pomoc jakie mam kupić kolce by się dało wkreciś do E 100.

Zwykły M6 to nie jest.

"Ale chyba najbardziej zdumiało mnie wsadzenie kolców między kolumny a górną podstawę."

No właśnie na tym polega odizolowanie głośników od podłoża!

Kiedyś z powodów ograniczeń lokalowych miałem postawione kolumny na oknie na kamiennym parapecie (tak jakby superciężkie stendy ;-), po jakimś czasie podstawiłem pod nie kolce: stało się! pojawił się wielobarwny i niższy bas.

Polecałbym jeszcze "czapeczkę" z marmuru/granitu.

LTJ sonic,

wg mnie chodzi o to, aby kolumna jak najmniej swoich drgan przekazywala na podloze i w tym pomagaja kolce i ich mala powierzchnia styku z podlozem. A to czy kolec styka sie z kamieniem czy tez drewnem jest sprawa drugorzedna;)

Wcześniej miałem QBA Elements.

Kiedyś wziąłem na próbę na parę dni do posłuchania Sobieskie QBA. I przypadły mi do gustu. Przede wszystkim za przestrzenność dźwięku, naturalność, "spokój", brak wyostrzeń.

W porównaniu do standardowych Sobieskich Pan Jakub zrobił mi:

1. Bi-wiring. To się po prostu sprawdza, jest lepsza przestrzeń, klarowność, szczegółowość. Miałem też bi-wire w poprzednich kolumnach, temat "mieliłem" na kilka sposobów i chyba już u mnie wszystkie kolumny będą w bi-wire.

2. Kondensator Hovland Musicap 6,9 (miałem to też w poprzednich kolumnach, daje bardziej muzykalny, kulturalny, delikatny dźwięk w porównaniu z "nie-Hovlandami")

3. Cewka jest "jakaś" niby bardzo dobra, z licy czy coś tam takiego, bardzo duża.

W każdym razie, warto było to trochę od razu poddać "podrasowaniu" przez QBA, gdyż dźwięk z kolumn które ostatecznie Pan Jakub (QBA) mi zrobił - w porównaniu z tymi "standardowymi" Sobieskimi to ......

A w kwestii samych głośników, to pojęcia nie mam. Zatem sądzę, że standardowo to co jest w Sobieskich.

Podobno kevlarowa membrana. Szybki ten głośnik jest jak cholera. Nie wiedziałem, że mój 17 watowy lampowy Pocahontas tak szybko potrafi zagrać. A to wiadomo, przekłada się na więcej szczegółów w muzyce itp.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.