Skocz do zawartości
IGNORED

Elberoth's Audio Nirvana

Rekomendowane odpowiedzi

Elb

Miałem Magnum M1 i przy Oracle V2.1 to niestety przedszkole. Poprawie ulega przede wszystkim namacalność dźwięku, pojawiają sie bardzo bagata informacja o wybrzmieniach a każdy dźwięk jest niesłychanie ..nie wiem jak to powiedzieć... no staje sie materialny, ma niesłychaną różnorodność faktur.

Jeżeli nie będziesz miał możliwości odsłuchu Oracle to chętnie Ci pożyczę.

Clas - jak masz XLR to oczywiście chętnie pożyczę.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Elberoth, jak już pożyczysz set Fadela Coherence, to chętnie wpadnę z listwą HotLine Coherence i w ten sposób "dopniemy" całość. Troszkę się wprosiłem ;)

Chyba nie sposób przesluchać całą potencjalnie ciekawą ofertę kabli. Ja zakochałem się w Fadelach, a pełne okablowanie Coherence to mój cel, już prawie zrealizowany. Brakuje mi jeszcze interkonektu XLR (RCA mam), w sumie kluczowego przy zbalansowanej konfiguracji elektroniki SoundArtu. Sklep na miejscu, tylko wyciąnąć oszczędności z książeczki ;)

IC Cardas Golden Reference słuchałem kilkakrotnie i w większości wyrównanych systemów jednak dociążał brzmienie. Nie porwały mnie Nordosty (IC i głośnikowe), MITy (IC), HeavensGate'y (IC), Velumy (głośnikowe), słuchane Transparenty (IC i głośnikowe do Ultry).

Bardzo podobał mi się u arka67 set Kondo + HG w zestawieniu z Accuphase i AP Virgo. Czyli wracamy do punktu wyjścia - właściwego zestawienia :)

Aha. I podobało mi brzmienie AR z Kubala-Sosna na AS2007 w Bristolu.

Pozdrawiam i wracam do odsłuchów LP mono.

Papamek

Cles, ja już wiele razy zwracałem uwagę na MIT'a Oracle , szczególnie 1.1.

Nawet Oracle 2.1 wymagają super elementów żeby pokazać pełnię swoich możliwości.

ELB nie ma odpowiedniej klasy urządzeń aby testować a tym bardziej wypowiadać się na temat Oracle 2.1.

Na tym sprzęcie co ma może robić testy produktów np. firmy Sonus Oliva.

>ELB nie ma odpowiedniej klasy urządzeń aby testować a tym bardziej wypowiadać się na temat Oracle

>2.1.

>

>Na tym sprzęcie co ma może robić testy produktów np. firmy Sonus Oliva.

:) dobre.

A czy na takim jak na zdjęciu można je testować?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-773-100004964 1199207711_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Spróbujemy - oczywiście jak mitoman Mirek P pozwoli ;-)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

qb1

Ha! A więc skusiłeś się na Oracle? Jakos nie zauważyłem nigdzie zachwytów ;-).

Koniecznie w takim razie musimy umożliwić Elb'owi okablować sie wyrocznią.

-> cles

Kiedys pisalem Ci na pw, ze sie skusilem i co zmienil. To dobry kabel, ale do absolutu daleko :-) Oczywiscie w niektorych systemach bedzie nie do pobicia, w innych wypadnie gorzej. U mnie wpasowal sie bardzo milo.

>Koniecznie w takim razie musimy umożliwić Elb'owi okablować sie wyrocznią.

Just let me know when :-)

-> Cles

Gwoli uzupelnienia - pewnie drugi IC to tez bedzie Oracle (tutaj pewnie wykonam uklon do Ciebie z prosba o odsluch Twojego 2.1 u mnie) ale glosnikowy MIT do tego to juz chyba byloby too much of good thing :-)

Jesli chodzi o system Elberoth'a, 2x Oracle to moze byc strzal w 10-tke a moze byc totalne fiasko, wiele zalezy od tego, co lubia koncowka i preamp ARC'a. Mimo to, wydaje mi sie, ze dobre miedziaki powinny z nimi zaspiewac lepiej niz srebro :-)

No i stało się. Mój znajomy wystawiony na działanie Everesta tak się zauroczył, że postanowił całą Shunyatę sprzedać :-)

Co prawda, porównanie było nie do końca fair, bo Everest po ostatniej podwyżce w AK kosztuje 58.000zł, a Orion "tylko" 15.000zł, no ale ostatecznie to topowy model i to topowy model.

Everest rulez.

BTW - Gdyby ktoś chciał to prawie nowe (~ 300h) Shunyaty Orion i Antares XLR są do wzięcia za 50% ceny.

Tymczasem do domu przytaszczyłem wspominanego wcześniej głośnikowca Kubala Sosna Emotion, a oddałem Transparenta Reference w/MM (małe podsumowanie wszystkich głośnikowców niedługo).

Acha - no i jutro będę miał również DP-500. Tyle się o nim ostatnio mówi, więc postanowiłem nausznie sprawdzić co w trawie piszczy :-)

Szykuje się pracowity weekend.

tylko ktorej ceny 50 %

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

@ Elberoth Acha - no i jutro będę miał również DP-500. Tyle się o nim ostatnio mówi, więc postanowiłem nausznie sprawdzić co w trawie piszczy :-)

Jeśli będziesz słuchał Dp-500 tylko przez weekend a dostaniesz nówkę nie słuchaną to Ci powiem że możesz być lekko rozczarowany .On potrzebuje co najmniej tygodnia wygrzania .

Dostanę demo.

>Acha - no i jutro będę miał również DP-500. Tyle się o nim ...

Elberoth,

na Twoim miejscu wzialbym od razu DP-78, niewiele drozszy a jednak to wyzsza klasa dzwieku.

Co do wygrzewania, to fakt - minimum tydzien trzeba go krecic, zeby zaczal grac. A jeszcze co ciekawe - gra lepiej na RCA.

pozdrawiam

slvn

Kabli RCA niestety nie mam. Ale ARC zdecydowanie lepiej gra na XLR, więc nawet jeżeli to prawda, to powinno się wyrównać :-)

Poza tym, jeżeli mi się nie podoba, to zawsze będzie można zwalić na te XLRy ;-) I w ten sposób wszyscy forumowi posiadacze DP-500 będą mogli dalej spać spokojnie ...

...

Słuchałem wczoraj Kubali Emotion. Świetny kabel. No naprawdę znakomity. Przede wszystkim gra piękną, nasyconą średnicą. Namacalność wokali jest wprost niesamowita. Dzieje się to trochę kosztem wycofania góry, ale tu dramatu nie ma. Zobaczymy czy w dłuższym okresie nie będzie mi to trochę przeszkadzać. Po pierwszym dniu kabel może nie na 6, ale na pewno na 5+. Tylko to wykonanie ...

Elberoth, 4 Sty 2008, 10:11

>Słuchałem wczoraj Kubali Emotion. Świetny kabel. No naprawdę znakomity.

>(...)

>Po pierwszym dniu kabel może nie na 6, ale na pewno na 5+. Tylko to wykonanie ...

Dwóch Panów skręca te kable w garażu.

Co chcesz i tak jest nieźle.

Najlepszy jest ten napis Patent Pending na koszulce termokurczliwej :-)

Moje wyglądają trochę lepiej. Niewiele - ale lepiej. Pewnie już trochę wprawy załapali.

A co, chcesz sprawdzić o co aplikowali ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi