Skocz do zawartości
IGNORED

Elberoth's Audio Nirvana

Rekomendowane odpowiedzi

Ta prima luna faktycznie jest godna zainteresowania. Szkoda tylko, że taka tania, LOL.

Stopień lampowy, a do tego jeszcze zegar na lampie. To ostatnie rozwiązanie jest podobo unikalne na skalę światową. Ciekawe czy znajdzie naśladowców ?

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Odnosnie lepszego brzmienia Accu na RCA - mam nadzieje, ze wszyscy, ktorzy sluchaja Accu na XLR ze sprzetem towarzyszacym innym niz Accu, pamietaja, ze Accuphase ma zamienione piny na XLRach.

qb - za kogo ty mnie masz ;-)

W ARC na szczęście jest taki przycisk jak INVERT.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Elberoth, 7 Sty 2008, 15:07

To ostatnie rozwiązanie jest podobo unikalne na

>skalę światową. Ciekawe czy znajdzie naśladowców ?

Czytałem recenzję tak zmodyfikowanego cedeka w HFW. Entuzjastyczna

Zmodyfikowanego, tzn. innego niż PL, z dodanym jakimś aftermarketowym zegarem na lampie ?

Faktycznie, nie wiedziałem że AH! oferuje go juz jako stand-alone product.

SuperTubeClock universal clock with a heart of "tube" -unique in the world- EUR 300.00

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

BTW - facet który jest właścicielem Prima Luna, ma też firmę AH! znaną z odtwarzaczy Njoe Tjoeb. Stąd przepływ technologii.

Na jego stronie - Kontak ie contact enhancer za Ojro 35. Ja kupiłem Kontak za 10 zet. Znakomicie sprawdził się najpierw przy czyszczeniu zamków u drzwi.

Elberoth, 7 Sty 2008, 15:29

>qb - za kogo ty mnie masz ;-)

>

>W ARC na szczęście jest taki przycisk jak INVERT.

To akurat nie odnosilo sie do Ciebie :-) Sadze, ze wsrod calej populacji jest kilka osob, ktore o tym zapomnialy. Swoja droga, moje graty nie maja czegos takiego jak "invert" i musialbym zamieniac widelki w kablach glosnikowych...

Pzdr.

qb_1 -> dlatego dodałem ";-)"

americano - rozwiń proszę swoją myśl dotyczącą zestawienia ARC + Accu. Ciekawi mnie również jakie ARC masz na myśli - bo np. takie pre jak ARC Ref 1 i Ref 2 mk II grają tak różnie, że równie dobrze mogłyby pochodzić od innych producentów.

Jest taki plan, aczkolwiek najpierw muszę się zdecydować na nowy player. W planach są DP-78, Naim 555 (jeszcze nie rozmawiałem), ARC Ref-7 i MBL 1511/1521 (już mam obiecany).

OK, czas na Accu DP-500. Zanim o dźwięku, najpierw może jeszcze kilka słów o organizacji odsłuchu.

Odtwarzacz, który do mnie trafił nie był fabrycznie nowy, lecz było to demo. Dokładna ilość godzin nie była mi znana, ale zakładam, że nie było to mniej niż 50-100h. Do tego dołożyłem kolejne 100h pracy non stop. Wszystko po to, aby upewnić się, że odtwarzacz jest należycie wygrzany. Zmian w brzmieniu pomiędzy 6h a 100h nie zaobserwowałem, więc śmiało można założyć, że okres wygrzewania miał on za sobą.

Odtwarzacz został podłączony z wyjść XLR. Ktoś gdzieś wspominał, że "podobno" Accu lepiej grają na RCA, ale oglądając stopień wyjściowy tego CD trudno znaleźć uzasadnienie dla tej tezy. Za XLRami dodatkowo przemawiał fakt, że sprzęt ARC, jako w pełni zbalansowany, lepiej gra na kablach zbalansowanych. Można zatem śmiało założyć, że nawet gdyby (co uważam za bardzo mało prawdopodobne) Accu miał grać lepiej po RCA, to w takim zestawieniu plusy i minusy i tak jakoś by się wzajemnie zbilansowały i wyszło by na zero.

W "poszukiwaniu synergii" przećwiczyłem 4 różne sety kabli - AQ Sky & Everest, Shunyata Antares & Orion, Kubala Sosna Emotion i Cardas Golden Cross. Choć różnice pomiedzy wszystkimi kablami były wyraźne, to sam charakter brzmienia odtwarzacza pozostawał niezmienny. Ostatecznie najbardziej odpowiadało mi połączenie IC AQ Sky i głośnikowe Kubale Emotion.

Sieciówki przetrenowałem 3: AQ NRG-5, Shunyata Anaconda Helix Alpha 15A oraz VD Power 3. Ostatecznie pozostałem przy Anacondzie, jako kablu najbardziej przeźroczystym. Różnice nie były jednak powalające.

Odtwarzacz słuchałem ustawiony na stoliku Finite Elemente Pagode Master Refrence, z wkręconymi nogami Cerapuc, oraz w identycznej kombinacji ale doposażonej jeszcze w Vibrapody nr 3 pod odtwarzaczem. Kombinacja z Vibrapodami była lepsza - góra się trochę uspokoiła, dźwięk nabrał więcej ciała, a efekty przestrzenne się polepszyły. Wszystkie w/w zmiany odebrałem jednoznacznie pozytywnie.

Odtwarzacze dostępne do porównań:

MBL 1531 @ 25.000zł (własny)

EMM Labs CDSD se / DCC2 se @ 70.000zł (goszczący chwilę przed Accu)

O tym wszystkim piszę celowo, bo na forum zawsze się znajdzie ktoś, kto pod byle pretekstem gotów jest zakwestionować wyniki odsłuchu. A to że kabel nie taki, a to że sprzęt nie wygrzany, albo że podłoga krzywa. I tak włożyłem w odsłuch tego odtwarzacza więcej sił i środków, niż 95% gazet które dostały by go do testu. O znacznie wyższej klasy sprzęcie towarzyszącym już nawet nie wspomnę.

Teraz o dźwięku. Najpierw może o tym co mi się podobało.

Po pierwsze góra. Jak na tę klasę – rewelacja. Dźwięczna i rozdzielcza, na początku wydawało mi się, że jest jej odrobinę zbyt dużo, ale w połączeniu z dobrą jakością to nie raziło. Włożenie pod DP-500 Vibrapodów ostatecznie rozwiązało sprawę. Tu nawet wydaje mi się, że DP-500 może mieć nad MBL 1531 niewielką przewagę.

Po drugie stereofonia. Ponownie – jak na tę klasę bardzo dobrze. Głębia porównywalna do sporo droższego 1531 (choć ustępuje EMM Labs), niezła szerokość i precyzyjna lokalizacja. Jedynie na gęściej zaaranżowanych utworach wkradał się mały bałagan na dalszych planach – tu 1531 miał wyraźną przewagę, niezależnie bowiem od ilości instrumentów, był zawsze niewzruszony, zachowując pełną przejrzystość i kontrolę nad dźwiękiem.

Ze średnica mam pewien problem. Z jednej strony podoba mi się temperatura barwowa, ustawiona prawie idealnie na 0, a także niezwykła wręcz gładkość dźwięku. Z drugiej strony, brzmienie jest często ZBYT gładkie, zbyt bezpieczne i złagodzone. Na gorzej zrealizowanych płytach może być to czasami nawet zaleta, bo nic nie ukłuje nas w ucho, ale na lepszych płytach zaczyna czegoś brakować.

EMM również był niezwykle gładki, jednak u niego ta gładkość brała się z niezwykłej wręcz rozdzielczości. W DP-500 wynika raczej z rozmycia i zaokrąglenia konturów dźwięków. Używając porównania fotograficznego, EMM daje obraz gładki, ale jednocześnie ostry (ostry jako przeciwieństwo rozmytego, czyli dobrze „sfocusowany”), podczas gdy obraz z Accu jest jakby delikatnie rozmyty, jakby ktoś nie do końca trafnie ustawił ostrość w obiektywie.

Osobiście preferuję „więcej życia na osiedlu” (jak mawiali w pewnym filmie) ale wiem, że są osoby którym ten sposób prezentacji przypadnie do gustu. Po prostu smooth, smooth, smooth.

Bas Accu serwowany jest raczej oszczędnie. Szybkie przełączenie na MBLa ukazuje, że bas z niemieckiej konstrukcji tego ostatniego jest dużo potężniejszy i lepiej wypełniony. Co ciekawe, mimo większej masy, bas z MBLa jest również znacznie szybszy i ma lepszy drive. Zazwyczaj jest tak, że to urządzenia o lżejszym basie są szybsze, bardziej zwinne. Tak jakby dodatkowa masa przeszkadzała w „manewrowości”. Tu mamy natomiast sytuację zgoła odmienną - bas jest nie tylko mocniejszy i lepiej wypełniony, ale jednocześnie bardziej konturowy i dynamiczny.

Ten niedostatek energii w najniższych rejestrach odbija się także na drive’ie i oddaniu rytmu (ang. PRAT – Pace, Rythm And Timing). Tu DP-500 jest zdecydowanie poniżej średniej w swojej klasie.

Pamiętam, że pierwsza płytą którą puściłem na DP-500 był Muddy Waters Folk Singer. Chwilę wcześniej skończyłem słuchać tej płyty na 1531. Słuchając jej na MBLu, bujałem się na całego w krześle, przytupywałem obiema nogami, bębniłem palcami o podłokietniki. Jednym słowem – muzyka dawała masę radości.

Po przełączeniu na Accu całkowite zaskoczenie - tempo zwalnia prawie do zera. Niby piosenka ta sama, głos ten sam, słowa te same, aranżacja ta sama, a jednak wydaje się, że świat stanął w miejscu. Podobne uczucie do tego jakie towarzyszy nam podczas jazdy samochodem, gdy po dłuższym czasie jazdy z prędkością 140km/h musimy nagle zwolnić do 40km/h. Jakby wszystko się zatrzymało. Prędkościomierz uparcie twierdzi że nadal jedziemy, a nam się wydaje że stanęliśmy w miejscu. Tak samo z Accu.

Słucham minutę, dwie, a fotel ani drgnie. W akcie desperacji postanowiłem fotel sam rozbujać, sądząc że może energii wystarczy aby choć to bujanie tylko podtrzymać. Ale gdzie tam. 30s i dalej siedzę w nieruchomym fotelu. Po prostu nie ma drive’u.

W tym momencie duża część z was pewnie się zastanawia – jaki rytm ? Jaki drive ? O czym o do mnie rozmawia ?

I będzie to reakcja zupełnie prawidłowa :-)

Gdy 15 lat temu rozpoczynałem swoją przygodę z audiofilią, sam nie bardzo wiedziałem co to jest oddanie rytmu. Gdy czytałem recenzje Martinna Collomsa, w którym pisał on o PRAT, pytałem się sam siebie – what the fuck he is talking about ?

Zajęło mi kolejne kilka lat zanim sam do tego doszedłem. Ale gdy już to usłyszałem – PRAT stał się jednym z ważniejszych aspektów dźwięku. Bez niego muzyka jest po prostu ... nudna. Nie angażuje emocjonalnie. Takie audiofilskie plumkanie. Słuchamy, słuchamy i zasypiamy w fotelu.

Piszę o tym celowo, bo całościowa ocena DP-500 zleżeć będzie właśnie w dużej mierze od naszego osobistego stosunku do oddana rytmu i jego miejsca w naszej hierarchii audiofilskich wartości.

W innym wątku napisałem, że DP-500 to po prostu bardzo dobre źródło do 20k zł, choć nie do końca uniwersalne i nie każdemu podpasuje. Ale jak komuś taki wygładzony, ugrzeczniony i mało rytmiczny sposób prezentacji odpowiada, to będzie miał świetną zabawkę na długie wieczory. Nawet nie trzeba słuchać muzyki - wystarczy powciskać sobie przycisk POWER. Albo pobawić się szufladą na płytę. Wykonanie jest bowiem genialne i można czerpać radość z samego obcowania z tak wyrafinowaną zabawką.

Jeżeli zabrzmiało to trochę zbyt negatywnie, to tylko dlatego, że kazaliście - używając porównania motoryzacyjnego - właścicielowi nowego Audi A4 zachwycać się Skodą Octavią II. Obiektywnie jest to bardzo dobry samochód, ale z perspektywy (droższego - trzeba to podkreślić !) Audi A4 wrażenia już po prostu nie robi.

A MBL 1531 to właśnie takie Audi A4.

Tak więc zamiany na Accu na pewno nie będzie. Szukamy dalej Audi S8. Lub chociażby RS4.

Brawo Elbe, jak chcesz, to potrafisz i świetnie ci wychodzi. Nawet odstępy dla małomonitorowych zrobiłeś. Musisz częściej pisać recenzje ku powszechnemu zadowoleniu czytelników. Teraz zbadaj drive Naima555. Przypuszczam, że ci do gustu przypadnie. To bydlę ma w sobie dużo życia. Ale że z DP-500 będziesz przysypiał, nie podejrzewałem.

Na drodze w Porszaku jest od Audi znacznie ciekawiej. Kiedyś sprawdzałem, a lubię wariacką jazdę.

americano - o ARC Ref 7 cały czas myślę. Rozmawiałem na temat tego playera z kilkoma osobami i wszyscy wypowiadają się w samych superlatywach. Także David Wilson, który używa go m.in. u siebie w domu, a zakładam że mając kolumny Alexandria X-2 ($140.000), monobloki VTL Sigfried ($40.000), kable TA Opus (wszystkie razem pewnie z $80.000), pre ARC Ref 3 ($10.000) mógłby sobie pozwolić na każdy kompakt jaki by tylko chciał. A jednak wybrał ARC i wychwala go pod niebiosa.

Specyfikacja Ref-7 też nie w kij dmuchał - cały output stage wyciągnięty z Ref-3, do tego zasilanie na lampach (3szt. - razem jest tam więc aż 7 lamp 6H30), naped CD-Pro2.

Jedyny problem jaki mam z Ref-7 jest taki, że wtedy miałbym całą "wieżę" ARC, a to jakoś tak mało audiofilsko wygląda :-)

Powinenem go mieć za ok 3 tygodnie.

A tu jeszcze zdjęcia z mojej wizyty w domu Davida Wilsona z rzeczonym Ref-7:

Ukryta Zawartość

post-579-100004006 1199840517_thumb.jpg

post-579-100004007 1199840517_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A ja zapytam nieskromnie - czy ten odlotowy sprzet byl testowany na kolumnach Akustyk RR-2???!!!

Od dawien dawna wszystkim audiofilom wiadomo, ze po pokoju odsluchowym najwazniejsza rzecza, zaraz na drugim miejscu sa kolumny?Zakladajac, ze Akustyki to znakomite kolumny - a wlasnie w jakiej hierarchi je umiejscowic? - powyzszy tekst Elberotha odbieram nieco sceptycznie. A moze to wlasnie RR-2 nie maja drive'u a nie Accu-500?

>>>Elberoth

jakoś smutkiem powiało i dreszcz mnie przeszedł ;

-odtwarzacz jednej z najbardziej znanych firm hi-end za kilkanaście kzł nie ma drive'u :(

- druga sprawa to te fotki , jak można być tak wyczulonym na piękno muzyki / teoretycznie / i obojętnym na dizajn domowego otoczenia, i niech mi nikt nie mówi, że o gustach się nie dyskutuje, przecież tam brak jakiegokolwiek ,,punktu zaczepienia'' , cechy, stylu czy jak to nazwać, ale może przesadzam, bo podobne odczucia mam gdy jadę Chryslerem z moim kolegą :)

Ten pokoj Wilsona to taki amerykanski standard wnetrzarski, nic ladnego. A najlepsze sa te kable idace przez srodek pokoju;) Pewnie czesto klocki zmienia i nawet nie chce mu sie pokombinowac..

chipendal, 9 Sty 2008, 09:10

>A ja zapytam nieskromnie - czy ten odlotowy sprzet byl testowany na kolumnach Akustyk RR-2???!!!

Test na Akustykach RR-2. Rozumiem, że gdybym napisał, że są to Gamuty L-5 (mające identyczny zestaw głośników) @ 34.000zł, to było by bardziej audiofilsko :-)

Osobiście idę o zakład, że RR-2 grają lepiej.

holy, 9 Sty 2008, 09:26

>-odtwarzacz jednej z najbardziej znanych firm hi-end za kilkanaście kzł nie ma drive'u :(

Niestety jest to dowód na to, że nawet za 20k zł nie kupisz nic co wszystkim podpasuje. Zawsze będa jakieś kompromisy. Ba - nawet za 100.000zł wzmacniacze/kolumny etc potrafią grać zupełnie różnie ! A co dopiero marne 18.900zł. Chcesz mieć drive, to kup Naima :-)

Elbie

Tiaaa, słyszałem to to cudeńko. Także ,z uwagi na brak zęba ( i ten dyskusyjny bas), nie dla mnie. Zresztą, nie aspiruję do takiego poziomu cenowego - warto wiedzieć za co żądają 2 dychy :-))

santadog, 9 Sty 2008, 10:11

>Ten pokoj Wilsona to taki amerykanski standard wnetrzarski, nic ladnego. A najlepsze sa te kable

>idace przez srodek pokoju;) Pewnie czesto klocki zmienia i nawet nie chce mu sie pokombinowac..

Powiem ci że nie pogardził bym takim domem jak ma Dave ... i do tego w takim miejscu (na zboczu góry).

Garaż również mógłbym zatrzymać z zawartością (on - srebrne Ferrari, ona najnowszy Jag XJR) :-)

chipendal, 9 Sty 2008, 09:10

> Powyzszy tekst Elberotha odbieram nieco sceptycznie. A moze to wlasnie

> RR-2 nie maja drive'u a nie Accu-500?

Jesli dane kolumny nie mialy by drive'u to nie powinien sie on nagle pojawiac przy zmianie zrodla na inne, w tym przypadku na MBL, a tak sie dzialo wedlug recenzenta, gdzie tu logika zatem ?

chipendal, a ja wpis Elberotha(bardzo fajny zreszta - dzięki, rzadko ostatnio sie takie zdarzaja) odbieram jako bardzo wiarygodny....byc moz ejest to "firmowe" brzmienie Accu, bo coprawda nie mialem okazję posluchania tych urzadzen w kameralnych warunkach i porównania bezpośreniego z innymi...ale jak kiedyś przy okazji wystawy posuchałem sobie wysokich Accu+wysoki KEF to tak to własnie bzmialo...tylko dodatkowo było głośno :)

• Pokaż nowe odpowiedzi