Skocz do zawartości
IGNORED

giganci gitary jazzzowej

darek81-85

Rekomendowane odpowiedzi

Poniewaz moje odczucia dotyczace gitarzystow jazzowych sa zblizone do odczuc przedmowcy, pozwole sobie zadac pytanie: ktorzy wymienieni przez Was giganci gitary jazzowej zasluguja na miano gigantow jazzu?

Dwa gryfy wprowadził muzyk rockowy Jimmi Pejdż ;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

> Frank

Niestety jest to fałsz.

Przykłady Earl Hooker (1966) i coś jeszcze wcześniej.

Ukryta Zawartość

post-8986-100000847 1180685673_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Bez przesady :-)

Jimmy Page poprostu rozpowszechnił masowo i zrobił to chyba równocześnie z McLaughlinem, a później już poszło. Zresztą widziałem gdzieś zdjęcie gitary akustycznej z dwoma gryfami z lat 30-tych.

Pete Towshend 1967 rok - Gibson model z 1962 r.

...ale miało być o gitarzystach jazzowych ;-) sorry już wiecej nie będę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cheap Trick - nie mogłem się powstrzymać

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...a ja się napawam grą Joego Passa i Johna Pisano na płycie Duets z 1991 roku - to JEST jazz! Zakręcenie graniem akustycznym trzyma mnie od dłuższego czasu. Niedawno odkryłem ponownie zakurzoną płytę naszego duetu Alber & Strobel - też wspaniałe granie, którego piękno dopiero teraz doceniam...

muzyka łagodzi obyczaje

Ostatnio po małej przerwiewróciłem do słuchania ostatnich kilku płyt Steva Khana. Polecam jego płyty z ostatnich paru lat.

Szczególnie "Crossing" i " Got My Mental" i "The Green Field" , w świetnej formie na tych płytach także: Manolo Badrena i jak zawsze Dejohnette (na dwóch ostatnich). Ciekaw jestem nowej płyty (w tym samym składzie) "Borrowed Time".

Ukryta Zawartość

post-8986-100000819 1180702707_thumb.jpg

post-8986-100000820 1180702707_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Witek B.

Moim zdaniem nikogo z wybitnych gitarzystów jazzowych nie można nazwać Gigantem Jazzu.

Prawdziwi Giganci to pianiści,saksofoniści i trębacze.Oni pchają tę muzykę do przodu.

Chciałem zauważyć, że temat nie jest o gigantach jazzu, lecz o gigantach GITARY jazzowej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wojciech iwaszczukiewicz>

Jednak pośród gitarzystów mimo wszystko są giganci jazzu. Pierwszym, może (ale chyba nie, po prostu nie chce mi się ciągnąć wyliczanki) jest Django Reinhardt. A ręczę, że i nowsze czasy przyniosły niejednego.

>pavbaranov

Żaden z gitarzystów jazzowych nie wytrzymuje porównania z Armstrongiem,Ellingtonem,Monkiem,Milesem,Johnem,Dolphym,Lacym,Anthonym,Cecilem itp.A to są prawdziwi Giganci.

Chociaż może nie.Nasuneła mi się następująca refleksja.W latach 70 byłem zafascynowany muzyką McLoughlina i jego Orchestry.Odbierałem tę muzykę jako w pełni jazzową,świeżą i twórczą.Teraz kiedy tego słucham to wydaje mi się,że było to tylko rockowe wymiatanie.

Ad vocem - przychylam się do tezy Wojciecha o nieco peryferyjnej roli tego instrumentu w muzyce jazzowej. I rzeczywiście - słuchanie gitarzystów jazzujących b. rzadko daje pełnię satysfakcji podobną do tej uzyskiwanej z kontaktu z wielkim jazzowym trębaczem, pianistą, drummerem... Ci ludzie - na gitarze - najczęściej albo męcza się straszliwie w niebanalnej jazzowej solówce, albo na odwrót - przynudzają:); choć oczywiście zdarzają się perły gitarowego synkopu.

ps. Innymi słowy - gitara nie przypadkiem jest ostoją muzyki rockowej, bo w niej ten instrument lśni pełnym blaskiem. Powiedziałbym tak, jesli gitara to rock, perkusja - tu i tu jest na miejscu, ale perkusiści jazzowi i rytmy jazzowe biją na głowę te rockowe, no ale inne instrumenty to może jednak temat na osobny temat.

Jakew>

Sorki, ale to stereotyp. Perkusiści rockowi biją dziś takie rytmy i tak, że niektórzy jazzowi drummerzy tylko mogliby o tym pomarzyć. Skomplikowane, a jakże.... Bez przykładów. Po prostu trzeba słuchać. Gitara? Cóż, w Twoim zdaniu zdaje się pokutować jakaś myśl, którą słyszę od lat - jeśli jazz, to sax, trąbka itd. Fakt, na tych Naj zwykle kreowani (sic!) byli muzycy grający na tych instrumentach, ale..... przysłuchaj się uważnie grze różnych muzyków. Ducret - można go lubić czy nie - ....... gdyby pojawił się muzyk jazzowy, który w taki sposób potrafi wykorzystać trąbkę, krytycy padliby na kolana i bili łbem w ziemię. Niezależnie od wyznania. Ale, Ducret jest gitarzystą. Ulmer? Sorki, a czego mu brakuje w porównaniu do np. M.Breckera? Ten drugi był ponoć wielkim saksofonistą. Przykładów wymieniać można by od groma. Postarajmy się po prostu słuchać muzyki. Ot, puścić jakąś płytę i posłuchać. Niezależnie od tego co i kto gra i na czym. Okazać się może, że w jednym dniu na największego muzyka tego dnia urośnie jakiś gitarzysta (skoro przy temacie), a trębacz (choćby taki Davis Miles) okaże się kompletnym dnem.

Sorry, nie ulegajcie krytykom. Nie ulegajcie zasłyszanym zdaniom, które bardzo łatwo jest traktować za własne.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.