Skocz do zawartości
IGNORED

LCD czy Plazma 42cale DYLEMAT

malinf1

Rekomendowane odpowiedzi

Z tym pozeraniem pradu to ponoc nie tak do konca. Maksymalny ("szczytowy") pobor pradu plazmy maja wiekszy od LCD, szczytowy pobor wystepuje przy wyswietlaniu jasnych scen (bialy ekran?), wraz ze zmniejszeniem jasnosci maleje pobor. W LCD pobor jest w miare staly, nie wiem jak to wyglada "dlugodystansowo" - czyli porownanie "rok do roku". Czytalem, ze jest niewiele LCD, ktore pozeraja mniej kWh niz analogicznej wielkosci LCD.

Co do wyboru PDP czy LCD - od PDP odstrasza mnie widmo duchow, buczenia itp przypadlosci technologii. Od LCD odstrasza mnie jakosc obrazu SD (antena itp) - niewiele spotkalem takich, ktore mogly sie rownac z sensowna plazma, choc ponoc Sharp serii RD2, JVC serii P80 (po skalibrowaniu) radza sobie niezle.

Do szerokiej dostepnosci HD (czy to w postaci sygnalu TV, SAT czy tez nosnikow) jest jeszcze daleko, wiec w Full HD nie zamierzam sie pchac. Te wybory jeszcze przede mna - mialem na oku Pioneera 436 (moim zdaniem gral lepiej od nastepcy 427), ale odstraszyly mnie problemy z "duchami", teraz z kolei pokazala sie seria "8" i znowu nie wiem co wybrac. TAk czy inaczej skonczy sie to prezentacja w domu - jesli LCD to 37", jesli Plazma to 42" (bo z mniejszych to tylko Panasonic 37PV70 o nie najlepszych opiniach).

• 4 miesiące później...

malinf1, 5 Lip 2007, 14:17

"...nabyłem TV :) to LCD Sharp 42SA1E ..."

W ustawieniach obrazu KONIECZNIE wybierz opcję rozszerzenia skali czerni... (Mnie się taki obraz bardziej podoba.)

Ustawienia obrazu -> Zaawansowane -> Czerń -> Włącz.

* * *

* * *

Dzisiaj miałem okazję porównać do Sharpa 42SA1E, 42" plazmę LG, którą tu już gdzieś polecałem uwadze zainteresowanych.

Obraz leciał z Cyfry. Wydał mi się taki spokojny (czyt.: ulga dla oczu), kinowy (bardziej naturalny) i w ogóle b. przyjemny dla oczu i w odbiorze. Miał minimalnie za ciepłe barwy ale to jest jeszcze do ustawienia. Prawie nie ma znaczenia odległość oglądania (można z b. bliska i daleka (ok. 5m).

W prawym górnym rogu pojawiały się na czerni drobniutkie, czerwone kropki - mrowienia jakby. Ale na normalnym obrazie - niczego złego nie zaobserwowałem.

Oglądałem krótko (nie miałem za dużo czasu) .

KONKLUZJA:

Wygląd tv,a nade wszystko obraz podobały mi się jeszcze bardziej niż z mego Sharpa.

(Ten też ma piękny obraz, ale z z odległości 4,5-5m).

Aha, dźwięk z tv, plazma LG ma lepszy(!). (M. in. dlatego dokupiłem do swego budżetowy zestaw KD, bo mimo funkcji polepszania jakości dźwięku (BTW: po cholerę ją w ogóle dodawano - nie można było od razu ustawić na "lepszy dźwięk" w standardzie ? -Po co dawać, IMO, zbędny wybór użytkownikowi ?)

Powiedzcie jak to jest z tym buczeniem plazm. Chodzi o dźwieki jakie wydaje przetwornica. Mam LG 42PC51R i od razu wkurzło mnie to buczenie, słyszalne szczególnie przy niskich poziomach głośności. Wzywałem serwis, powiedzieli że tak ma być, ale ostatnio sprawdzałem u kumpla na plaźmie Panasonica i buczenie słychać tylko jak się przystawi ucho do telewizora a u mnie w całym pokoju. Uważacie, że warto wymieniać przetwornice czy po prostu LG ma kiepskie układy zasilające?

>Cześć andrea29,

Wybrałem - postawiłem obok siebie Pioneera 428 i JVC 37"P80.

Czerń w Pioneer'ze rzeczywiście rewelacyjna - ale jej głębia nie wynika chyba z zalet matrycy a z małego triku.

Wg mnie trik polega na sztucznym "przyciemnieniu" całego obrazu - albo szkło jest przyciemnione, albo nastawy.

Polecam obejrzenie 428 obok 427 - czerń lepsza w nowym modelu, ale brakuje w nim bieli a zamiast dostajemy szarość w różnych odcieniach. Kolejny marketingowy chwyt.

PDP odpadła ze względu na rozmiar - 42" to za dużo do 17m2 i odległości 2.5-4.5m, poza tym nie zachwycił mnie obraz - chyba że to wina "niewygrzania", bo Pioneer wyjęty był prosto z pudełka.

Jako że 37" bardziej pasował mi rozmiarem, a Sharpa RD2 nie mogłem nigdzie dostać to wypróbowałem JVC P80.

Dźwięk bardzo przyzwoity, z SD radzi sobie nieźle (choć nie rewelacyjnie), kolorki niestety trochę monitorowe, a i czerń wpada w ciemną zieleń. Rewelacyjny nie jest, ale rewelacyjnych LCD nie ma i pewnie jeszcze długo nie będzie. Całkiem sensownie radzi sobie z sygnałem z siatkowej anteny, formatowanie OK - choć przez pierwszy okres oglądałem wszystko w formacie 4:3.

Największa wada - imo - słabe kąty.

Zolty, 27 Lis 2007, 13:24

A widziałeś pionki z linii KURO ? (Ja jeszcze nie. Podobno obraz rewelka... /czerń/.)

* * *

Gdybym dziś kupował tv, wybrałbym LG Time Machine (80GB) i byłaby to plazma.

(Do takiego jak Twój pokoju, 37".)

Póki co, mam co mam i źle nie jest. Ale PDP LG wydaje mi się być lepszym (ocena obrazu i fonii) wyborem.

>andrea: seria 428 Pioneer'a to właśnie Kuro - jak pisałem czerń rewelacyjna, ale bieli brak. Taki mały trik.

Gdyby obraz rzucił mnie na kolana pewnie przebolałbym rozmiar 42", ale byłem wręcz zawiedziony. Może gdyby locoloco podesłał na prezentację "wygrzany" egzemplarz nie miałbym "mrówek" i rozmazanego obrazu. A tak został P80 razem z jego wadami i zaletami (takie też ma) i 3 kPLN w kieszeni (nie bez znaczania). Faktycznie mogłem wypróbować jakąś małą plazmę (np. PV70 Panasonic'a). Obejrzałem wczoraj jakiś mecz w 1080i z bodajże Anixe - mimo smętnego 1080i robi wrażenie, potem dla kontrastu TVP1 który na platformie Cyfrowego Polsatu wygląda jakby ktoś mocno skompresował sygnał z kasety VHS :(

Pozdrawiam

Ż.

>Robert Gdansk

W większości markowych ampli KD czy DVD w setupie jest parametr odpowiadający za synchronizację dźwięku z obrazem.Więc nie ma z tym żadnego problemu

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

Zolty, 28 Lis 2007, 09:00

Hmm, czyli jednak coś za coś.

Też zwróciłem kiedyś uwagę, że biel w plazmach jest niezbyt ciekawa. W tej konkurencji lepiej wypadały LCDeki. Znowuż - wiadomo - w nich czerń była słaba (tu PDP górą).

Biel nie wypada dobrze w tych i tych. Jak patrzę na "Dzień dobry TVN" (żona ogląda) to widzę postaci i to co powinno być widać za oknem (a nie widać.) Tło za oknem to dno dna... Taki mój do niego komentarz.

Irytuje mnie, że filmujący i kontrolujący obraz też to widzą i nic nie robią. Ta mgła za oknem jest beznadziejna - nie stanowi dekoracji, tylko irytuje.

Nie da się tego oglądać. (Zwłaszcza na LCD-kach).

* * *

Też piszesz o mrówkach.. -Wiesz co to jest /z czego się biorą ?/ Na moim LCD ich nie obserwuję :)

Pozdrówka.

Robert Gdansk, 22 Lip 2007, 20:00

Ja bym brał PDP LG. Ale nie model o który piszesz:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Któryś z modeli co posiadają "Time Machine"... Koniecznie ten.

Jak masz nie za duży pokój (powiedzmy 20m kw., nie pchaj się w 42". Polecam raczej 37".

* * *

Zużyciem prądu nie przejmowałbym się zbytnio. Każdy jakiś pobiera ;)

(Wybieraj świadomie co oglądasz, a nie co akurat leci ;) Zyskasz Ty i środowisko ;)

Z 3-3,5m polecam - jak LCD - koniecznie mniej niż 42". Jak plazma - nie ma takie różnicy ale też z 37" maks.

Ukryta Zawartość

ogladam 43 calową plazmę w pokoju ok 22m , odległość od ekranu - 2,8 metra

...i bynajmniej nie jest za duża

co do samego wyboru lcd czy plazma - zawsze plazma :)

>andrea: To mrowienie podobno ustępuje po ułożeniu "luminoforu" - występuje tylko w PDP. Wolałbym nie ryzykować 8 kPLN, żeby dowiedzieć się że nie ustąpiło ;).

W pełni zgoda - coś za coś, pomieszczenie mam dosyć jasne więc tym bardziej LCD a nie PDP, choć PDP ma obraz bardziej zbliżony do tradycyjnego CRT niż LCD. Oczywiście mając LCD i poznając jego wady "z bliska" rozmyślam czasem czy nie warto było wziąć PDP, ale z drugiej strony pewnie tak samo bym rozmyślał mając plazmę. Może następnym razem?

marcins737, 29 Lis 2007, 08:40

>ogladam 43 calową plazmę w pokoju ok 22m , odległość od ekranu - 2,8 metra

>co do samego wyboru lcd czy plazma - zawsze plazma :)

Absolutnie się z Tobą zgadzam. LCD nadaje się do bajek animowanych dla dzieci oglądających nawet w bardzo jasnym i nasłonecznionym pokoju. Wieczorem LCD to porażka totalna!!!! A głupoty o kontraście nie mają odzwierciedlenia w rzeczywistości.

A do tego kolory - czy skóra homo-sapiens wygląda tak na jakiejkolwiek rasie człowieka?

No chyba że Indian z dorzecza Amazonki ;-)

Przeprasza wszystkich właścicieli LCD !

faktycznie w supermarketach można się złapać na LCD

- no wygląda to tam teoretycznie tak, że obraz jest o wiele lepszy...

>faktycznie w supermarketach można się złapać na LCD

>- no wygląda to tam teoretycznie tak, że obraz jest o wiele lepszy...

jak dla mnie w marketach obraz beznadziejnie wygląda i na plaźmie i na lcd. Przy beznadziejnym sygnale z anteny nie da sie porównac telewizorów.

• 2 tygodnie później...

>>faktycznie w supermarketach można się złapać na LCD

>>- no wygląda to tam teoretycznie tak, że obraz jest o wiele lepszy...

na teście tv w markecie obraz był z płyty w jakości HD.

plazma panasonic fullhd 6 tys, samsungi fullhd 5 tys.

... no niby plazmy są lepsze a obraz był gorszy o lcd.. o WIELE!!!...

czym to jest podyktowane ( teoretycznie) .

podłączając 15 telewizorów pod jeden sygnał z jednego odtwarzacza nie zmieniali chyba dla plazmy celowo na gorszej jakości kabel?

dowolny ekran czy to lcd czy plazmowy aby wyswietlał poprawnie obraz MUSI zostac odpowiednio skalibrowany (czyli odpowiednie ustawienia z menu)

podłączenie w markecie - wątpię aby komukolwiek chciało się regulowac parametry obrazu... oświetlenie marketowe (świetlówki...) tez nie pomaga w ocenie obrazu...

co jeszcze - obraz który widzimy w marketach (szczególnie na lcd) to bardzo czesto demo z twardego dysku dostarczane przez producenta ekranów - podkręcone kolory , ustawienia na których nie dałbyś rady oglądać w domu

jedyny wiarygodny test to ocena chocby po podpieciu własnego odtwarzacza dvd i ulubionego filmu , nie w markecie tylko w miejscu które nadaje się do tego typu ocen

w markecie to mozna wybierać pomiędzy LG a ...LG ;)

btw , kto na spokojnie przyjrzy się temu co oferuje lcd a co plazma - z reguły wybiera plazmę :)

...no chyba że dla kogos argumentem jest to że plazma zużyje w ciągu roku więcej prądu za 100 zł niż lcd - bo i z taką argumentacją się spotkałem u szczęsliwego posiadacza lcd sony bravia (bardzo pluł sobie w brodę po obejrzeniu obrazu na plazmowym pionieerze 436 xde którego jestem szczesliwym posiadaczem hehe)

Są jeszcze gorsze sytuacje - widać, że nowy właściciel lcd pluje sobie w brodę - ale udaje i broni zawzięcie LCD!

Ostatnio słyszałem nowy walor LCD - plazmy emitują X-ray (promienie rentgena) i są niezdrowe, a lcd są zdrowe.

Z energochłonnością nie wyszło to jest nowy AS. Nie dajcie się robić w balona!

Poziomy promieniowania są marginalne w porównaniu do starych "dobrych" kineskopów.

A SONY LCD z powodu wielkich nakładów na reklamę jest ulubionym dzieckiem do bicia w testach Plazm kontra LCD.

Ostatnio dziennikarze mogli sobie podokazywać pokazach Pioneera - najwyższy model Bravia był do bicia.

A do kolegi pytanie - w czym był ten obraz lepszy na LCD ?!

Chciałbym zrozumieć? (chyba że kolega miał okazję oglądać kreskówki ospale przesuwających się postaci ;-)

Oświadczenie wygłoszę - nie ma dylematu PLAZMA czy LCD.

Jest tylko pytanie - czy jesteś za naturą (plazma) czy wolisz karykaturę (LCD) ?

Wyjątek: Dzieciom do pokoju dziennego i kreskówek wyjątkowo polecam lcd.

Mam pytanie do kolegów posiadających plazmy lub lcd 42" podłączone do komputera, czy z odległości 3,5 -4m da się przeglądać internet? Czy rozdzielczość matrycy ma tu duże znaczenie, bo tak sobie myślę że modele full hd mając większą rozdzielczość sprawiają że litery są ostre ale małe i z odległości podanej wcześniej nie da się czytać mojego ulubionego forum :)

Gustaw

- natura dla mnie to na przykład twarz kobiety bez makijażu w realu, a karykatura to twarz po świeżym naciągnięciu grubej warstwy fluidu (tapeta).

Rozumiem, że patrzysz na LCD i nie dostrzegasz tej sztuczności, braku niuansów tonalnych?

Skóra człowieka na LCD to dla mnie karykatura. A 120 Hz czy 50 Hz było ważne przy kineskopach! NA kolory to nie ma wpływu! Kineskopowy telewizor 100Hz to dzieło sztuki przy LCD.

Poza tym czas reakcji - 5 ms (wg danych producentów a naprawdę dla zdolności postrzegania można to pomnożyć przez 2) - to wieczność w porównaniu do plazmy (1000 razy mniej - wystarczy)?!

Ile razy widziałeś jak piksele nie nadążały za ruchem. Komiczne są czasami sytuacje jak głowa człowieka się rozgląda szybko w prawo i lewo ;-) Nie widzisz tego? To jest konkret.

Piszesz Samsung LCD z diodami LED (jako podświetlenie?) -

Gdzie tu natura? Widziałeś jak świecą "białe" diody LED? Czy np sklep jubilerski oświetliłby swoje eksponaty takim światłem!? - Nic by nie sprzedał! Inne LCD -pewnie starszej generacji podświetlane są lampami - powiedzmy świetlówkami - takie energooszczędne - Widziałeś jak świeci żarówka energooszczędna? W tym świetle wszystko wygląda trupio! Nie mam więcej pytań.

O ile pamiętam światło wyładowania (plazma) ma bogatsze spektrum.

Ostatni konkret - LCD to tania technologia - jedyna zaleta to płaski ekran i urządzenie. Mniej zabiera miejsca i czerpie mniej energii. Można zrobić też małe ekrany.

Doskonale nadaje się do wyświetlania statycznych obrazów przez bardzo długi czas.

Zdrowy i doskonały jako monitor komputerowy (oczywiście nie dla fotografii i grafiki - przy CAD też słychać narzekania).

Więcej zalet LCD nie ma chyba.

..... w moim przypadku miałem okazje porównać obraz tak jak wcześniej wspomniałem z płyty w formacie HD. Tak jak to kolega po mnie opisał była to płyta testowa firmy philips w jakości HD. A to co widziałem ( lcd samsung) to naturalnie czyste kolory, idealna ostrość oraz jasność obrazu. Obraz był wg mojej opinii idealny. Dla porównania obok stała plazma panasonic viera 42cale fullhd model 70vp czy jakos tak. Obraz przyciemiony, słaba ostrośc oraz mdławe kolory. Nie przecze market oswietlony nie natruralnie w porówaniu do mieszkania i warunków jego oglądania. Nie upieram sia nad żadnym z TV czy lcd czy plazma. Opisuję to co widziałem. Sam juz wkrótce zamierzam kupić tv chce dokonać dobrego wyboru i pytanie co jest faktycznie lepsze.

poza tym nasuwa się mi też pytanie czy fullhd jest niezbędny. Podpięty będzie pod cyfre HD i PS3 z BR. Większośc filmów tylko i wyłąćznie oglądam przez projektor niestety jeszcze 800/600 benq5120, który ma niby obsłużyć format 1080i.

Pytanie do doświadczonych w temacie jakie rozwizanie będzie najlepsze?

Ryszard_wpl, 11 Gru 2007, 11:26

>- natura dla mnie to na przykład twarz kobiety bez makijażu w realu, a karykatura to twarz po

>świeżym naciągnięciu grubej warstwy fluidu (tapeta).

>

>Rozumiem, że patrzysz na LCD i nie dostrzegasz tej sztuczności, braku niuansów tonalnych?

Na dobrym i skalibrowanym LCD nie dostrzegam. Przejścia tonalne po ustawieniu balansu bieli są bardzo dobre (bez tzw. bandingu).

>Skóra człowieka na LCD to dla mnie karykatura.

W markecie na rozregulowanym LCD oczywiście tak. Tak samo jak w tym samym markecie na równie rozregulowanym TV plazmowym. :-)

>

>Poza tym czas reakcji - 5 ms (wg danych producentów a naprawdę dla zdolności postrzegania można to

>pomnożyć przez 2) - to wieczność w porównaniu do plazmy (1000 razy mniej - wystarczy)?!

>Ile razy widziałeś jak piksele nie nadążały za ruchem. Komiczne są czasami sytuacje jak głowa

>człowieka się rozgląda szybko w prawo i lewo ;-) Nie widzisz tego? To jest konkret.

Właśnie do tego są systemy 120Hz.

>

>Piszesz Samsung LCD z diodami LED (jako podświetlenie?) -

>Gdzie tu natura? Widziałeś jak świecą "białe" diody LED? Czy np sklep jubilerski oświetliłby swoje

>eksponaty takim światłem!? - Nic by nie sprzedał! Inne LCD -pewnie starszej generacji podświetlane

>są lampami - powiedzmy świetlówkami - takie energooszczędne - Widziałeś jak świeci żarówka

>energooszczędna? W tym świetle wszystko wygląda trupio! Nie mam więcej pytań.

>

Czy na serio myślisz, że takie same diody LED są stosowane w podświetleniach TV LCD i oświetleniu sklepowym ?:-)

(w podświetleniu TV LCD białe diody nie są stosowane)

>O ile pamiętam światło wyładowania (plazma) ma bogatsze spektrum.

Nie bardzo rozumiem stwierdzenie "bogatsze spektrum". Czy chodzi Tobie o możliwości wyświetlania barw czyli o tzw "gamut" ?

>

>Ostatni konkret - LCD to tania technologia - jedyna zaleta to płaski ekran i urządzenie. Mniej

>zabiera miejsca i czerpie mniej energii. Można zrobić też małe ekrany.

>Doskonale nadaje się do wyświetlania statycznych obrazów przez bardzo długi czas.

>Zdrowy i doskonały jako monitor komputerowy (oczywiście nie dla fotografii i grafiki - przy CAD też

>słychać narzekania).

Mam wrażenie, że w sprawie monitorów do fotografii i grafiki masz informacje od kilku lat mało aktualne.

Trochę siedzę w temacie zawodowo ale nie chcę tutaj się zbytnio nadymać i rozgadywać. :-)

Ryszard. Takie nastawienie do technologii przypomina mi dziecinadę fanów Commodore i Atari.

Każda z technologii posiada swoje plusy i minusy. Zarówno na TV plazmowym jak i na LCD można uzyskać rewelacyjny obraz i dlatego takie kategoryczne stwierdzenia, że coś jest dobre "tylko do kreskówek dla dzieci" to dla mnie zwyczajne "trelemorele".

pozdrawiam

No i kupilem PLAZME 42"

Samsung PS-42C9H bo byl w miare tani i ladny.

Obraz mi bardzo odpowiada, na TV mimo ze mam kiepski syg z kablówki (stary tv tez smuzyl) wiekszosc programow wyglada przyzwoicie i mozna ogladac nawet z 2.5m

Jak odpale DVD (mimo ze tani model) to zaczyna sie zabawa.

Podejzewam ze na dobrym sygnale by mnie naprawde zaskoczyl.

Obraz LCD mi prywatnie nieodpowiadal a pozatym LCD musza miec naprawde mocny sygnal.

PS Duszkow nie zaobserwowalem.

P.S. Warto poczytać ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

z linka wyżej pozwolę sobie zacytować:

"przy dłuższym oglądaniu męczy się wzrok — wynika to z tego, że każdy piksel może być tylko włączony lub wyłączony, co zmusza do emulowania pośrednich poziomów jasności poprzez bardzo szybkie włączanie i wyłączanie piksela (na odpowiedni czas np. 2/3 włączony i 1/3 wyłączony) — widz tego świadomie nie odczuwa, ale oko i mózg usiłują się dostować do tak szybkich zmian i szybko się męczą."

- to jest to o czym pisałem już OD LAT

Gustaw - moja riposta ;-)

>Na dobrym i skalibrowanym LCD nie dostrzegam. Przejścia tonalne po ustawieniu balansu bieli są

>bardzo dobre (bez tzw. bandingu).

Kalibracja nic tu nie ma do rzeczy - mały punkt (pole będzie bliższe prawdy - ale gradacji tym nie zmienisz. S pustego i Salomon nie naleje. (lub z g... bicza nie ukręcisz).

>W markecie na rozregulowanym LCD oczywiście tak. Tak samo jak w tym samym markecie na równie

>rozregulowanym TV plazmowym. :-)

W znanym mi gronie użytkowników plazm nie spotkałem nikogo kto miał potrzebę kalibracji. Plazmy są naturalne i nie drażnią człowieka.... Wystarczy jasność, kontrast i nasycenie i osiągasz zadowolenie. Potem nic się nie przestawia. Dlatego w wielu plazmach tak trudno dojść do menu regulacji - bo nikt nie ma takiej potrzeby....

A zrozpaczonym właścicielom LCD nie pomogą też kalibracje ekranu. To są ograniczenia technologiczne - których nie da się przekroczyć.

>>Poza tym czas reakcji - 5 ms (wg danych producentów a naprawdę dla zdolności postrzegania można to

>>pomnożyć przez 2) - to wieczność w porównaniu do plazmy (1000 razy mniej - wystarczy)?!

>>Ile razy widziałeś jak piksele nie nadążały za ruchem. Komiczne są czasami sytuacje jak głowa

>>człowieka się rozgląda szybko w prawo i lewo ;-) Nie widzisz tego? To jest konkret.

>

>Właśnie do tego są systemy 120Hz.

>

Tego to nie rozumiem kompletnie -

>Czy na serio myślisz, że takie same diody LED są stosowane w podświetleniach TV LCD i oświetleniu

>sklepowym ?:-) (w podświetleniu TV LCD białe diody nie są stosowane)

Oczywiście że poważnie. A jakie są Twoim zdaniem?

W sklepach białe LED występują w bardzo ograniczonym zakresie - od tego zależą obroty sklepów. A w złym świetle nawet złoto źle wygląda, nie wspominając o diamentach

>>O ile pamiętam światło wyładowania (plazma) ma bogatsze spektrum.

>Nie bardzo rozumiem stwierdzenie "bogatsze spektrum". Czy chodzi Tobie o możliwości wyświetlania

>barw czyli o tzw "gamut" ?

Tęcza - widziałeś ją na pewno. To jest spectrum światła słonecznego. Nie widać gołym okiem braków w paśmie. Rozszczep np. pryzmatem światło diody LED. Zobaczysz sporo dziur w tej tęczy.

>Mam wrażenie, że w sprawie monitorów do fotografii i grafiki masz informacje od kilku lat mało

>aktualne. Trochę siedzę w temacie zawodowo ale nie chcę tutaj się zbytnio nadymać i rozgadywać. :-)

Możliwe. Punkt dla Ciebie.

>Ryszard. Takie nastawienie do technologii przypomina mi dziecinadę fanów Commodore i Atari.

>Każda z technologii posiada swoje plusy i minusy. Zarówno na TV plazmowym jak i na LCD można uzyskać

>rewelacyjny obraz

Do tego jest FORUM - od starożytności ;-)

i dlatego takie kategoryczne stwierdzenia, że coś jest dobre "tylko do kreskówek

>dla dzieci" to dla mnie zwyczajne "trelemorele".

Tu się Nie zgadzam. Do komfortu człowiek się przyzwyczaja łatwo - nawet mu to powszednieje.

Bardzo źle znosi natomiast dyskomfort. Jak widzę obraz TV w domach u znajomych na LCD (nie wszyscy pytali o poradę ;-) to mnie po prostu żal zalewa. I współczucie. Dlatego tak gorliwie bronię plazm.

Z diodoami LED jako podświetlenie LCD - czytałem kiedyś że aby poprawić kontrast i czerń (dynamicznie) była koncepcja gęstej matrycy białych LED do podświetlenia panela LCD. Myślałem że to oto chodzi?

Gustaw - na pocieszenie

- mam projektor LCD Panasonic AE900. Wiesz, że nie przeszkadza mi to że jest tam panel LCD! Kolory są naturalne - skóra też! Wiesz dlaczego? Wydaje mi się że wytłumaczeniem może być fakt, że w projektorze podświetleniem jest silna żarówka - można w przybliżeniu powiedzieć, że światło dzienne przez niego przechodzi i ląduje na białym ekranie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.