Skocz do zawartości
IGNORED

Podłączenie wzmaka do kolumn

Racer

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

To mój pierwszy post w dziale stereo, więc proszę Was o wybaczenie pewnych niedociągnięć.

Otóż w czym rzecz.

Obecnie posiadam kolumny frontowe B&W 604 S3 podłączone do amplitunera wielokanałowego denona.

Teraz w bardzo korzystnej cenie mogę zakupić od znajomego wzmacniacz stereofoniczny wysokiej klasy rotela (chyba 1072 w symbolu mogę się delikatnie mylić) w idealnym stanie. Moje kolumny mnie satysfakcjonują więc chciałbym, aby jednocześnie do 604 S3 był podłączony amplituner i wzmacniacz stereo.

I tu pytanie do Was: czy mogę tak zrobić? Oczywiście w jednej chwili tylko jeden wzmacniacz byłby włączony.

Drugą możliwością byłoby przekładanie kabli głośnikowych od jednego wzmaka do drugiego, ale to już dla mnie wizja tragiczna :-(

Proszę Was o wszelkie sugestie

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/32783-pod%C5%82%C4%85czenie-wzmaka-do-kolumn/

W amplitunerze powinieneś mieć wyprowadzone zworki pomiędzy sekcją przedwzmacniacza a końcówką mocy (zajrzyj do instrukcji) - wyjmij je dla lewego i prawego kanału i używając kabla chinch wyprowadź sygnał do wzmacniacza stereo na któreś z nieużywanych wejść (oprócz phono).

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Po pierwsze

Skoro masz już jeden wzmacniacz stereofoniczny, a kupujesz nastepny, to zostaw jeden, ten, który Ci bardziej odpowiada brzmieniowo i już

Po drugie

zworki łączące preamp ze wzmacniaczem ma niewiele klocków, zresztą, po co taka figura? Wtedy i amplituner i wzmacniacz, który zakupujesz muszą mieć takie zworki na zewnątrz . . .idąc dalej, będziesz się musiał zdecydować, z którego pre a z którego wzmocnienie

Po trzecie

można zakupić taki przełącznik dla zestawów głośnikowych (używają go czasami ci "bardziej rozgarnięci" w sklepach audio). Pozwala przełączać z jednego wzmaka na różne zestawy głośnikowe. Podłaczasz go odwrotnie i możesz sobie słuchać z amplitunera albo ze wzmaka stereo wedle życzenia. Takie wyjście pozwala Ci stowrzyć niejako dwa zestawy - jeden do stereo, drugi do kina

grające na tych samych głośnikach. O ile można się domyślić fornotowych w zestawie większej ilości. Jeżeli to nie fronotwe, tylko jedyne, pozbądź się wielokanałowego amplitunera (za jakiś czas zauważysz, że filmów nie ogladasz tyle jak na początku - czyli dwa na pół roku) i będzisz miał i lepszy dźwięk i spokój

Witam!

No właśnie. Mam zestaw 5.1 składający się z w/w B&W 604 S3, suba B&W 675, centralny i satelitki jakieś kody podłączone do wielokanałowego Denona 4306. Filmy oglądam często więc pozbyć się wielokanałowca nie pozbędę, chciałem tylko dokupić do systemu wzmacniacz stereofoniczny rotela 1072 i pewnie jakiś dobry kompakt.

Czyli co, muszę dokupić jakieś jeszcze urządzenie (przełącznik) do tego jak ktoś wyżej wspomniał, czy wystarczy do kolumn frontowych podpiąć dwie pary przewodów jedne do amplitunera, drugie do wzmacniacza stereo?

Pozdrawiam

nie radziłbym podpinać dwóch wzmaków do tych samych kolumenów przy założeniu, że tylko jeden wzmak będzie załączony - zrobisz zwarcie dla tego włączonego aktualnie wzmaka . . . w tej sytuacji jedyne sensowne wyjście, to albo przełącznik kabli głośnikowych (o którym wspomniałem wyżej), albo też jakiś "prosty przełącznik na hebelkach" i będzie oki, pograsz sobie i na tym i na tym przełaczając hebelkiem.

przykładowo po wpisaniu w google "przełącznik kolumn" wyskoczyło coś takiego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , teraz tylko pokombinuj z tym jak to nazwać, czyli np.: "przełacnzik zestawów głośnikowych", . . . itp. i znajdź

albo też sam sobie zrób hebelkowy

Chruper

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 1 rok później...

Temat niezbyt stary, więc się podepnę.

Robiłem takie przełączniki, ale na głośniki o mniejszej mocy, Korzystałem z przesuwnych przełączników dwudrożnych, dwustanowych, jakie używa się w różnych urządzeniach. Teraz chcę zrobić do ampli KD i stereo podobnie, jak Racer. Są gotowe (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ), ale chyba trochę drogie. Wydaje mi się, że w tej cenie można zrobić na lepszych elementach i taki, jaki się chce. Zastanawiam się, czy w tych fabrycznych stosują zwykłe przełączniki (np sieciowe), ale sądząc po zaciskach na kable - raczej tak...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.