Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do lampy

Lok

Rekomendowane odpowiedzi

Bacek, to co kiedys znalazłem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dajesz odpowiednie trafo wyjciowe(pod DT880) bawisz sie troche ze wzmocnieniem ukladu i powinno gadac.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No i właśnie w trafie problem bo policzyć nie umiem a i zdobyć dobre też pewnie problem dlatego szukałem głównie OTL'i. Można trafo zastąpić od tak sobie kondem, czy to może wymaga już większych zmian układu?

Też do lampy...

BC Acoustique Nil

4 ohms

10-150W

32-22000 Hz

93 dB

41 kg

Chwilowo u mnie stacjonowały.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

post-7648-100004369 1176324744_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

szerokopasmowiec diy:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Messina - kawałek drogi, ale dla chcącego.....

Ukryta Zawartość

oraz

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak - Nil to najwyższy model BC.

Kolumny te odsłuchiwałem u mnie przez kilka godzin. I jak widać - były "wtłoczone" jako dodatek...

Trudno mi je z czymś porównać. Ale dźwięk był dobry. Góra selektywna - delikatna, dźwięk szybki, dobra sterefonia. Moim zdaniem prezentacja przesunięta minimalnie w górne rejestry. Średnica ciut cofnięta. Bas w porządku - czuć, że z papierowej membrany.

Miałem wrażenie, że końcówka Omaka może je doprowadzić do wrzenia...

Nie chciałbym stawiać jakichś końcowych tez, bo kolumny były u mnie za krótko i nie słuchałem ich z wielkim zaangażowaniem. Na szczęście - zagrały nieco gorzej jak te z tyłu...

Myślę, że nieco więcej powie o nich ArekG - on jest ich właścicielem !

Pozdrawiam.

Jacek

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Z wszystkich wymienionych kolumn najszlachetniejsze są AN tym bardziej jest to udana konstrukcja bo bez końca można ja modyfikować.Najtańszym sposobem do dobrego dźwięku są zaś różne odmiany klonów oparte o drivery AN.Jednym z takich klonów(loyaos) będzie można się zapoznać i posłuchać w towarzystwie wzmacniaczy triodowych na 300B w niedzielę na pokazie w Oławie do czego zachęcam.A ocenę kolumn i całego systemu pozostawiam Wam.Pozdrawiam

Panowie niestety robtango ma racje trzeba ruszyc dupska i karnac sie do Olawy bedzie tam mozna posluchac poogladac i dotknac urzadzenia plodzone przez lata ktorym poswiecony zostal czas pieniadze i pasja wiec polecam.

Beda DAC- i ,transporty,zegary,kolumny,wzmaki,kable zasilajace i ciekawostki wiec WARTO!

Wszystko bedzie mozna porownac i ocenic samemu bez zbednego pitolenia na forum a jak to gra itp.

Robix.

Yo, nie arek G tylko electro Zuk:)))) cos Ci sie pomylilo:))) oswajam sie na razie z kolumienkami, slucham z roznym odcieciem wysokich tonow, wrazenia opisze za jakis czas, szykuje sietez test lamp ecc 82 , ktore mam w posiadaniu, ok 5 rodzajow...

ps

dzieki za transport, logistyke i wszelka pomoc Zuk

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Eletro >>>

Sorry za pomyłkę ( chociaż dziś rano nie piłem !).

Ostatnio mam dużo wrażeń...

Czekam na Twoje opinie o BC NIL !

Pozdrawiam.

Jacek

Oto mój typ do lampy

Ukryta Zawartość

Nawet bardzo ładnie wyglądają jak na Heresy. Najlepsze to one mają zaciski głośnikowe. Niektórzy kablarze mogą mieć zagrychę z podłączeniem.

Czy ktoś ich kiedyś słuchał może coś napisać. Jestem bardzo ciekaw jak grają.

Ukryta Zawartość

• 8 miesięcy później...

witam, odnowię temat bo powoli staję przed tytułowym dylematem...

Szukam wiec jakichś dobrych kolumn do słabej lampy - OTO SE - ok. 9,5 W mocy... Podobno wzmacniacz ten charakteryzuje sie dosć powolnym basem, wiec na tę cechę chciałbym zwrócić szczególną uwagę - czyli - kolumny muszą być szybkie!

Ale niestety nie tylko, bo poza tym:

1. chciałbym, aby były relatywnie nie duże -wiec wszelkie klipschhorny odpadają...

2. raczej będą stały na środku - po przekątnej pokoju, więc kolumny, które muszą stać przy ścianach - odpadają...

3. nie chciałbym stracić tego co mam z obecnych kolumn, czyli przestrzeni i barwy oraz szczegółowości, chciałbym tylko dodać systemowi życia...

4. cena... rozsądny przedział to okolice 6 tys. i ewentualnie trochę w górę, max. 9 tys, dużo wyżej to już powoli dramat się robi...

Dotychczasowe typy:

1. Audio Note - kuszą gdyby nie to, iż wg Petera Q. z AN powinnny stać w rogach, no i te ich wymiary zewnętrzne troche mnie zniechęcają - zagracą mi pokój, coś smuklejszego mi sie marzy...

2. Harpia Atlas - wg Studernote super do lampy takiej jak moja, ale wymiary zewnętrzne równie pokaźne, no i podobno mają za ciężkie membrany, aby OTO je "udźwignął", podobno tylko papierowa wchodzi w grę...

3. Labyrinthos w obudowie zamkniętej - jednak to tylko 88dB skutecznosci, wolałbym już nie eksperymentować i coś powyżej 90 dB nabyć...

4. JmLab Electra 905 - jest na allegro i dość tanio, ale wg Astarotha OTO ich nie wysteruje należycie...

5. inne??? i tu może ktos podpowie... Zoller jakos do mnie nie przemawia - za duzo głośników, ale w sumie kompletnie nie znam brzmienia...

P.S. Pokój od 25 do w porywach 35mkw -zależy jak liczyć...

nile graja rasowym dzwiekiem, ze sprezystym mocnym basem, bogate w gornych rejestrach , ale nie klujace w uszy, mozna nawet zmniejszyc ilosc wysokich, ja slucham w pozycji neutral w nie za duzym (17 m2) pomieszczeniu, na niektorych nagraniach trudno sobie poradzic z basem, robi sie zwalisty, mysle ze optymalne pomieszczenie dla tych kolumn to 22-25 m2 a nawet wiecej, ale przy cenie m2 w lublinie dlugo jeszcze nie zmienie mieszkania:))), kolumn mozna sluchac godzinami bez zmeczenia, przekazuja dobrze ducha muzyki, szczegolnie zywo prezentuja wszelkiego rodzaju perkusje i deciaki, ale bez tubowego nalotu , ktory mi osobiscie bardzo przeszkadza w kolumnach , ktore maja tube na srednicy jak np. avantgarde, dla mnie takie podbarwienia sa nie do zniesienia, biorac pod uwage cene nili na rynku wtornym to sa super kolumny, bezpieczny zakup do push-pula sredniej mocy, za niedlugo bede mial okazje uslyszec jak graja ze wzmacniaczem se malej mocy, ciekawe bedzie porownanie

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

...electro - a jaka jest cena nil z drugiej ręki?

Triangle - z serii Genese - model Trio mi sie spodobał... wizualnie na razie, tylko nie rozumiem dlaczego w opisie piszą obudowa zamknięta, a na zdjęciu otwór bass refleks z przodu

Ukryta Zawartość

...no i "oczami" tobym te sonusy concerto grand piano z allegro zakupił, ale wojtek 100r pisał kiedyś, że mimo iż barwa ładna, to OTO ich nie wysteruje. Barwę już mam...

pzdr

Ukryta Zawartość

...tylko te antale kojarzą mi się z szafa dwudrzwiową, jeżeli chodzi o gabaryty -szerokość... Chociaż, moze mylę z altecami....

A może ktoś przerzuciłby ten wątek do zakładki "lampa"?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.