Skocz do zawartości
IGNORED

AA PHOEBE IIs -> PHOEBE IIs -> PHOEBEIII

M@riusz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Witam przymierzam sie do zmiany moich leciwych Eltax Liberty 5+ (II) na AA PHOEBE II, i mam pytanie czy warto dopłacić 500zł do IIs , wiem tylko tyle ze inny jest głośnuk wysokotowy, i jak sie ma do PHOEBE III, a może to samo??, najbardziej interesuje mie przekaz dzwiękowy i nie mam możliwości odsłuchu, moze ktos pomoze.

Bedzie współgrało z CA640 C+A połączone IC Cardasem i nie wiem czym kolumny połączyć, zalezy mi na pięknej średnicy o ile ja uzyskam, oraz chciałbym aby muzyka generewała piękna scenę żebym mógł przebywać z muzykami ale to tak na marginesie

Serdecznie pozdrawiam i czekam na odpowiedzi

https://www.audiostereo.pl/topic/32802-aa-phoebe-iis-phoebe-iis-phoebeiii/

Jezeli masz Liberty 5+, to mozesz zrobic tak, jak ja zrobilem (efekt na zdjeciu). Takie kolumienki spokojnie moga "powalczyc" nie z Phoebe, ale i z Tethysem :)

Co do sceny i jej jakosci - obecnie slucham wlasnie plyty Rogera Watersa z 1992 roku i dokladnie w tej chwili slysze po prawej stronie za oknem szczekajacego psa (utwor nr 3). Nie jest to pies rzeczywisty, a po prostu zrodlo pozorne wytworzone przez te zestawy. Rozpietosc sceny wynosi u mnie okolo 180 stopni - sklamalbym, jezeli powiedzialbym, ze slysze dzwiek "za plecami". Tym niemniej, dzwiek slysze wszedzie przed soba (zrodla da sie lokalizowac z dokladnoscia do 5-10 cm) oraz rownolegle na boki, daleko przed kolumnami. Nigdy dotad nie mialem takich przestrzennych podlogowek.

Pozdrawiam,

Lete

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Pisz waść najlepiej od razu do AudioAcademy - na priv na forum albo na maila. Bardzo kontaktowy człowiek. Jedynie co to ostatnio po przeprowadzce nie ma na stałe internetu więc czytuje maile dopiero wieczorami.

Pozdrawiam,

kris_k

Kris

Star trekkin' across the universe; Boldly goin' forward, still can't find reverse...

Witam

Dzieki za odpowiedz

Lete -> Powiem ze grubo sie zastanawialem nad tuningiem moich kolum wybralem nawet glosniki i rozmawialem z firmą Sonus Oliwia z gdanska omowiliśmy wszystko koszt 1200zł, no ale skoro mowisz ze tak ogromne ziany przy tych głosnikach co widze a powiem ze wybrałem wraz z Panem Jurkiem z SO (mam nadzieje ze imie dobrze zaopamietałem) troszke lepsze głosniki (wg Pana Jurka), no ale skoro mają być lepsze od Phoebe a nawet od Mimasów przynajmiej im dorównając chyba wezme tą opcje do kolejnego przemyslenia, oczywiscie tez zmiana zwrotnicy i wzmocnienie obudowy, no zobaczymy, ale szczeze moze cos innego do mojego pokoju jakies inne kolumny?:), ale skoro mają byc lepsze od IIs zostanowie się

Kris_k -> juz rozmawialem z firma AA, oczywiście dostałem informacje ze zmianie uległ wysokotonowie ze zdjęc wnioskuje ze taki sam jak w Mimas przynajmiej z wyglądu, ale chce poprostu posłuchać osób które słuchały konstrukcji, a recenzje Phoebe II sa dobre ale IIs maja byc lepsze ciekawy jestem

Pozdrawiam

A może lepiej kupić AA Hyperion III z drugiej ręki ? Na allegro chodzą za 2-2,1K. Porządne kolumny bez dwóch zdań. Stosunek cena/jakosć wyborny (mówię o używanych).

pzdr

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

->Piopio

Dzieki za podpowiedz, brałem je pod uwagę nawet stoja AA H III w ogłoszeniach, ale te kolumny udusiły by sie w moim pokoju, mam jakies 17-18m^2 no i kolumny muszą stać na dłuższym boku pokoju, więc wydaje mi sie poprostu mogą sie udusic

Pozdr

>M@riusz

Na jakich przetwornikach miales propozycje modyfikacji z Sonus Oliwia? Pytam z ciekawosci, bo w sumie koszt, ktory podales wydaje mi sie dosyc niski, jezeli faktycznie mialo to byc zrobione na naprawde dobrych przetwornikach + porzadne elementy zwrotnicy + wytlumienie + okablowanie + terminale... No i robocizna... Cos mi to troche za tanio wychodzi (1200 zl), stad pytanie, jakie to mialy byc przetworniki... M18WH i D25AG (ten w szczegolnosci) to calkiem niezle przetworniki w sumie, zwlaszcza w dobrej aplikacji.

Pozdrawiam,

Lete

Udusić, to się raczej nie uduszą, jeżeli masz w miarę poprawną akustykę bedzie po prostu więcej basu, i tyle.

Kwestia jest innego rodzaju. Otóż Hyperiony mają takie same woofery jak Phoebe oraz Avance Omega, tyle że podwójne. Postęp zatem będzie bardziej ilościowy niż jakościowy. IMHO trzeba szukać czegoś na lepszych głośnikach, np. na takich na jakich są zbudowane Tethysy.

• 3 miesiące później...

Audio Academy Phoebe IIs są wspaniałe. U mnie grają z NAD-em 325+525. Jest suuuuper!!! Miałem wiele kolumn: Avance Omega 503MKII, Usher S520, KEF iQ7 i kilkanaście innych. Z AA odpadaja w przedbiegu... Ale pewnie wiekszość braci audiofilskiej odpowie Ci, że to właśnie ja gadam bzdury. Nie można przecież oczerniać KEFa, B&W, Avance czy innych firm, robiących kolumny od lat.

Ja jednak po długich poszukiwaniach i stracie kupy kasy na odsprzedaży ww. wymienionych kolumn znalazłem wreszcie "złoty środek". Ale przecież jak można przyznać palmę pierwszeństwa małej polskiej manufakturze???!!! Trzeba psioczyć, że kombinują w AA, rozpowiadać, że coś z tymi kolumnami jest nie tak( np. ze zwrotnicami), bo w ciągu kilku lat jest już n-ta wersja, itd.

Nie słuchaj!!! Dla mnie AA Phoebe IIs za 1700 PLN to rewelacja. Grają serio lepiej niż niejedne super uznane kolumny do 4000-5000 PLN.

Pozdrowienia!

Arek

M@riusz, 10 Kwi 2007, 22:26

>Witam

>

>Witam przymierzam sie do zmiany moich leciwych Eltax Liberty 5+ (II) na AA PHOEBE II, i mam pytanie

>czy warto dopłacić 500zł do IIs , wiem tylko tyle ze inny jest głośnuk wysokotowy, i jak sie ma do

>PHOEBE III, a może to samo??, najbardziej interesuje mie przekaz dzwiękowy i nie mam możliwości

>odsłuchu, moze ktos pomoze.

>

>Bedzie współgrało z CA640 C+A połączone IC Cardasem i nie wiem czym kolumny połączyć, zalezy mi na

>pięknej średnicy o ile ja uzyskam, oraz chciałbym aby muzyka generewała piękna scenę żebym mógł

>przebywać z muzykami ale to tak na marginesie

>

>Serdecznie pozdrawiam i czekam na odpowiedzi

Czytales ten watek ?:

Ukryta Zawartość

A tak w ogole to z jakich okolic Polandi pochodzisz ?

pozdro

Lakers

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.