Skocz do zawartości
IGNORED

Gramofon GS-424 ADAM i co dalej ?

Piopio

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Właśnie z konieczności (awaria CD) wróciłem do czarnych płyt - wyciągnąłem z piwnicy ADAMa oraz kolekcję płyt i zastanawiam się co dalej ...

Dzielny ADAM przeleżał chyba z 10 lat a teraz wrócił na zaszczytne miejsce.

Pierwsze odsłuchy spowodowały grymas na twarzy - prawa strona się uśmiechała a lewa krzywiła - albo odwrotnie.

Zachwyciła mnie dynamika, scena, przestrzeń, bas - nie sądziłem, że tak łatwo można to uzyskać (przesłuchałem różne CD i jakoś nie byłem zachwycony). Niestety wysokie tony to koszmar - straszne syki. Już wiem, że powodem jest kiepska wkładka MF-100. Czas ją zmienić na:

1. Ortofon OMB5

2. Ortofon OMB10

3. Audio Technika AT-3600L

a może coś innego ?

Gramofon ma "originalny" kabel z dorobionymi cinchami - czy warto bawić się w przeróbkę na gniazda RCA ?

Jeśli tak to czy jest może ktoś z forumowiczów ze Śląska, który bawi się w takie rzeczy ?

Ramię ma 2 regulatory - do czego służą ?... jak je porządnie wyregulować ? Jestem kompletnie ciemny w tym temacie.

Z góry dziękuję za pomoc i wyrozumiałość. (historyczne tematy przeczytałem jakby co).

pzdr

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

https://www.audiostereo.pl/topic/32812-gramofon-gs-424-adam-i-co-dalej/

Piopio, 11 Kwi 2007, 14:13

Niestety wysokie tony to koszmar - straszne

>syki. Już wiem, że powodem jest kiepska wkładka MF-100.

A przeczyściłeś igłę?

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Ok

Od tege zacznę - czy jest na to specjalny sposób czy jakąś szczoteczką czy wacikiem z alkoholem ???

pzdr

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Piopio, 11 Kwi 2007, 15:38

>Ok

>Od tege zacznę - czy jest na to specjalny sposób czy jakąś szczoteczką czy wacikiem z alkoholem ???

>

Z tanich to szczoteczka lub pędzelek z alkoholem. Ruch od ramienia na zewnątrz po jego przedłużeniu, tak jakbyś chciał "wyciągnąć" igłę.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Dzięki za pomoc.

Niestety wysokim tonom to nie pomogło - jak syczały tak syczą. Potrzebna jest nowa wkładka ...

pzdr

>Piopio

Zmien wkladke i poczytaj ten watek :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

No i moze jeszcze to :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wkładkę-wymienić. Z tanich najlepsze doświadczenia mam z Ortofonem 510. W serii OM chyba dopiero OM30 nie syczy.

Kabel-wymienić. Najlepiej wyprowadzić wyjścia z wkładki na gniazda RCA a uziemienie i masę puścić na osobny zacisk.

Poza tym prawidłowe ustawienie gramofonu i kalibracja wkladki i ramienia.

Do AT 3600 nic nie mam. Pewnie - są lepsze.

Albo nie, mam: tylko 55zł. Śmieszna cena - naprawdę dobra wkładka. Finezji nie ma, gra uczciwie. Za te pieniądze nie będziesz żałował. Zawsze możesz jej później używać do "gorszych" płyt.

Polecam.

Tych wymienionych przez McGyver'a nie znam.

AT3600 faktycznie gra "uczciwie" jak za 55zł.

Ortofon 510mkII kosztuje dwa razy więcej, ale gra o dwie klasy lepiej. Warto dołożyć, bo to drugie tyle to tylko kolejne 55zł (cena jednej płyty CD), a wkładka posłuży dłuższy czas, i będzie cieszyć dźwiękiem.

Inwestowanie znacząco większych kwot we wkładki droższe niż 510mkII do Adama IMHO niespecjalnie ma sens.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.