Skocz do zawartości
IGNORED

Anti IC's;IC Zelum AC kontra reszta:)

Zydelek

Rekomendowane odpowiedzi

Kilka pierwszych spostrzeżeń.

Jak dostałem te "antikable" pomyślałem sobie, że to jakieś żarty. Gdyż ich wygląd jest zaskakujący. No ale nie ma to wyglądać - tylko grać. Poza tym jak już kabel jest w oplocie to nie jest ważne co jest w środku.

Dostałem na próbę dwa interkonekty. Jeden jest cienki, poskręcany w spiralkę. Drugi jest w oplocie w kolorze szarym z solidnymi końcówkami. Porównywałem je z Monolithem Albedo, gdyż takim gram. Z Linna Genki mam dwa wyjścia "fix", zatem podłączyłem sobie Monolitha oraz Antikabla do wzmacniacza i po prostu przełączałem gałkę "źródło" we wzmaku.

Pierwszy z Anikabli wydał mi się za ostry. Jest to szczegółowy kabel, przejrzysty, przestrzenny, w zasadzie w moim systemie nie widzę między nim większych różnic w porównaniu do Monolitha. Jest jednak jedna - jest to kabel troszeczkę za ostry.

Wsadziłem zatem drugiego Antikabla - tego w oplocie i z solidniejszymi wtykami. Ten - w moim odczuciu - jest lepszym kablem w tym sensie, że jest mniej ostry od pierwszego. Czyli jest bardzo podobny do Monolitha, jednak Monolith i tak ma więcej mięsa. Ma bardziej nasyconą średnicę. Monolith jest bardziej muzykalny.

Podsumowując, Anikable interkonekty to bardzo ciekawy produkt. Szczegółowe, przestrzenne, szybkie, jednak troszeczkę za szczupłe w średnicy. Moim zdaniem należy ich spróbować budując system. Nie znam ich ceny, zatem nie wiem czy porównując ten kabel z Monolithem nie popełniam niezręczności. Jak jednak ktoś ma system oparty na innym wzmacniaczu (ja mam lampę) to ten Antikabel może okazać się strzałem w dziesiątkę. Jeśli np. wyobrazimy sobie system grający średnicą, mocno dociążony basem, zbyt mało szczegółowy - Antikabel może mu dodać wigoru i zwiewności. U mnie jednak Anikabel jest odrobinę za ostry i za szczupły w średnicy. Preferuję Monolitha. Wydaje mi się też, że z Monolitha jest dłuższe wybrzmiewanie muzyki. Mi to akurat bardzo odpowiada i dlatego Monolitha kupiłem. Jednak jak ktoś woli "branie muzyki w cugle" to Antikabel ją bierze.

W kwestii głośnikowych Antikabli zaskoczenie moje jest większe. Mam teraz u siebie w biwiringu na dole Acoustic Zen Satori a na górze Sonus Olivę (taką kombinację po prostu lubię). Antikable to ciekawy produkt. Dźwięk jest spójny, zasadniczo zrównoważony, przestrzeń jest OK - w zasadzie wszystko bez zarzutów. W porównaniu z Satori - Antikable są odrobinę mniej nasycone w średnicy, odrobinę mniej muzykalne, za to bardziej szczegółowe. Satori dodają troszkę "aksamitności" i delikatności. Za tydzień odbieram nowe kolumny, QBA Sobieskie. I wówczas ponownie spróbuję Antikabli. Sobieskie grają bowiem średnicą i mają większy bas w porównaniu z kolumnami, które mam teraz. Wówczas może okazać się, że Antikable się wpasują w system. Podsumowując, głośnikowe Antikable to interesująca propozycja. W zasadzie to mnie zaskoczyły. No bo jak taki "kawałek drutu" może tak poprawnie zagrać. Mam je do spróbowania bez żadnych wtyków, po prostu goły drut, nawet z lekko zaśniedziałymi końcówkami. A grają jak należy. Zatem powrócę do nich jak będą QBA Sobieskie. Tak jak w przypadku interkonektu - nie znam ceny głośnikowych Antikabli. Zatem być może moje porównania z Acoustic Zen Satori są nie na miejscu. Ale dobrze mieć komfort oderwać się od cen i opisywać wrażenia.

stachu7012, 22 Sie 2007, 20:03

>Z Linna Genki mam dwa wyjścia "fix", zatem podłączyłem sobie Monolitha oraz Antikabla do wzmacniacza i po

>prostu przełączałem gałkę "źródło" we wzmaku.

Ktoś kiedyś tłumaczył ,że takie porównywanie IC nie ma sensu, gdyż dwa kable podłączone równolegle sumują sie pojemnościami (czy jakoś tak...może wypowie sie ktoś z wiedzą elektroniczną:-).

W każdym bądź razie spróbuj te kabelki każdy z osobna, moze wnioski bedą inne?

pzdr

B.

stachu7012, 22 Sie 2007, 20:03

>Wsadziłem zatem drugiego Antikabla - tego w oplocie i z solidniejszymi wtykami. Ten - w moim

>odczuciu - jest lepszym kablem w tym sensie, że jest mniej ostry od pierwszego. Czyli jest bardzo

>podobny do Monolitha, jednak Monolith i tak ma więcej mięsa. Ma bardziej nasyconą średnicę. Monolith

>jest bardziej muzykalny.

Ten 2gi to zydelkowy Zultra ! Mam to samo odczucie tj. średnica a la Argentum .

dong, 21 Sie 2007, 15:20

>> zildjian, 21 Sie 2007, 12:54

>

>co testowałeś? tylko IC? czy też głośnikowe?

>jak wypadły?

Opinia w pełni zgodna ze stachową.

> stachu7012, 22 Sie 2007, 20:03

uzupełniając Twoją opinię - aby dać porównanie cen (katalogowych oczywiście, ze stron Paula Speltza, nie wiem jak u Zydelka)

AntiCable IC za 0,5m - 100$ (Neutrik RCA), 150$ (Eichmann Bullet Plugs)

Albedo Monolith, o ile się orientuję, ok.1400 zł?

AntiCable głośnikowe za 8 stóp - 80$ (widełki), 120$ (banany)

Acoustic Zen Satori, o ile się orientuję, ok. 2800 zł za tę samą długość?

Ceny Anti Cable's w Polsce

Anti IC's spiral RCA Neutrik: 0.5m - 1m = 700zł.

Anti IC's red wires RCA Neutrik: 0.5m-1m = 600zł.

Anti IC's bullet plug: 0.5m-1m = 900zł.

Anti phono IC's RCA 0.75m = 800zł.

Anti digital IC's = 400zł.

Anti Cable's spk. 2x2m banana set. =700zł.

Anti Cable's spk. 2x2.5m banana set. = 900zł.

Anti Cable's A/C Power 2: 1m = 600zł.; 1.2m=700zł.; 1.5= 800zł.

Ceny obejmują dostawę do Polsce pod dowolny adres.

Realizacja trwa ok. 2-3 tygodnie.

Minimalna wartość zamówienia to 600zł.

odniose się do głośnikowych AC solid core

jak na swoja cene to jest niezły wybór, ale jak potrzebujecie płynności i muzykalności dźwięku to są lepsze kable,

porównywałem u siebie, w stosunku do najtańszych miedzianych Kondo to AC były surowsze w brzmieniu, cena nizsza i dźwięk też, więc sensacji brak

mimo lekkiego wycofania góry podają dużą ilość informacji

możliwe, że wypowie się na ich temat zildjan, głośniki mamy podobne, ciekawy jestem jego opinii, a porównanie robiłem u siebie m.in. na zestawie z wzmacniaczami manley shrimp i mahi, porównywałem równiez na gc którego bardzo cenie (zaczyna grać jak sie przypnie do niego kable które dorównują klasą, a nie ceną), porównując AC na różnych wzmacniaczach zaobserwowałem, ze przez swoją pewna szorstkość lepiej zgrywają się z lampą niż tranzystorem, są bardzo energetyczne, kontroluja bas

Uważam że posiadają rewelacyjny stosunek ceny do jakości.

Zadaniem anti cable's jest przekazanie muzyki bez przekłamań i bez ingerencji w dzwiek. Przekaz muzyczny jest bardzo gładki z ładną barwą i bardzo dobrą dynamiką w skali makro i mikro oraz z bardzo dobrze zróżnicowanym basem który schodzi tak nisko jak pozwala ma to system w którym pracują i pomieszczenie odsłuchowe będące również elementem. Anti cable's nie poprawiają a mogą wyłącznie obnażyć system czyli pokazać jak źle został dobrany na etapie budowy poszczególnych elementów toru audio.

Proces produkcji odbywa sie w jednej z najnowocześniejszych fabryk w USA a sam drut wyciągany jest na zimno. Taki proces daje efekt niesamowitej gładkości i płynności dzwięku w porównaniu z chropowatością i szorstkością wyciąganych drutów srebrnych w Polsce. Jeśli zatem kiedykolwiek drodzy melomani z udziałem Anti Cable's usłyszycie efekt chropowaty lub ostry to winy szukajcie w elementach toru.

Pozdr. i życzę miłych wrażeń odsłuchowych.

Bo de facto są tańsze (i to znacznie) jeśli zakupisz je u Paula.

Te kable nabywa się bezpośrednio u Paula Spetza - twórcy tych kabli.

Wszystko można przeczytac na stronie poświęconej tym kabelkom.

Ceny podane powyżej to ceny użytkownika Anti Cable's...

Pozdrawiam

Anti cable's

Anti cable's

nie poprawiają a mogą wyłącznie obnażyć system czyli pokazać jak źle został dobrany na etapie budowy poszczególnych elementów toru audio

BZDURA REKLAMOWA !!!!!! CO TU SIE WYPRAWIA ?????

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.