Skocz do zawartości
IGNORED

Idealnie pionowy otwór - jak wywiercić?

Przemek13

Rekomendowane odpowiedzi

Zadanie: wywiercić idealnie pionowy otwór

Materiał: Płyta MDF 16mm

Sprzęt: Wiertło fi 6 i wiertarka elektryczna

Cel: wmontowanie trzpienia gniazda głośnikowego idealnie prosto tak, aby patrząc czy to z boku na kolumnę czy z góry osłonka trzpienia przylegała idealnie płasko do tylnej ścianki.

Poproszę o wskazówki, jak domowym sposobem nie "przekosić" otworu.

henrykpiatek

Poważny nie poważny, grzecznie zapytałem, nie każdy w DIY robi od razu Avalony. Nie chcesz pomóc, nie pomagaj - komentarze bez sensu zachowaj dla siebie...

Przemek13, 16 Kwi 2007, 18:16

>henrykpiatek

>Poważny nie poważny, grzecznie zapytałem, nie każdy w DIY robi od razu Avalony. Nie chcesz pomóc,

>nie pomagaj - komentarze bez sensu zachowaj dla siebie...

Zakładanie osobnego wątku na temat wywiercenia pinowo otworu w desce naprawdę nie ma sensu, wg. mnie oczywiście. Nigdy by mi coś takiego nie przyszło do głowy.

Musisz mieć sztywna,solidną kolumnę mocująca wiertarkę ,oraz odpowiednie ramie z nożami [ nastawne , jedno lub dwu-ostrzowe ].

Musi to być narzędzie z tzw.pilotem , czyli osią centrującą która jest prowadzona po uprzednio dokonanym otworze pilotującym z dwóch nawierceń. Wstępnego i właściwego pilotującego. Inaczej nielzja.

Kiedyś były takie przystawki do wiertarki. Z podstawą w kształcie okręgu, która dawała dobre dopasowanie do powierzchni wierconej. W środku mocowanie wiertarki, które opuszczało się na kolumienkach z boku, na sprężynach.

Jak masz dojście do wiertarki stołowej to już połowa sukcesu.musisz sobie zrobić banalne oprzyrzadowanie.Niestety wiertło pasowało by z tych dłuższych (póżniej)-rozumiem 2,4 otwory góra.Bierzesz kawałek klocka drewnianego,lub n.p dwa połączone ze cobą kawałki płyty meblowej i na wiertarce stołowej przewiercasz wiertłem D6 Tak zrobiony prowadnik przyprowadzasz w miejscu wiercenia mocno go dociskając wiercisz-raczej powinno być OK .Drugi sposób-stojak do wiertarki z wiertarką w środku (n.p. do starejc celmy) nakładasz na miejsce wiercenia i wiercisz w podstawie stolika.

Pozdrawiam

Rafaell

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Może przy pomocy czegoś podobnego.

Jednak IMO wystarczy "oko" i trochę doświadczenia,szkoda kasy na jednostkowe operacje.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dobra Panowie, otwory zrobione - dziękuję wszystkim za uwagi...

Wziąłem wszystkie do serca po czym użyłem żony i 4 ekierek. Żona trzymała układ sklejonych ze sobą ekierek - w środku nich była wiertarka. Sposób bardzo partyzancki ale skuteczny. Przekoszeń niet :)

Jeszcze raz dzięki za pomoc.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.