Skocz do zawartości
IGNORED

Odsłuch systemu NuForce P-8/Reference 9

Papamek

Rekomendowane odpowiedzi

Pamiętacie kolumny AP Kronos , tam sekcja niskotonowa (na Peerlessie) była zasilana właśnie wzm. cyfrowym. Nikt (chyba) nie mówił ,że napędzanie reszty pasma lampą to mezalians.

americano Tobie wcześniej podobał sie Nuforce.

kolumny SP Technology (dwa aluminiowe woofery 8 calowe i tekstylny tweeter w "waveguide" coś ala tubka, bardzo stromy podział 4-rzędu na 750Hz!!!)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

tu test kolumn i strona firmy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przepraszam za zwłokę z odpowiedzią, ale wczoraj po południu żyłem koncertem Richarda Galliano, który odbył się w Filharmonii Lubelskiej (dziasiaj o 19:00 Galliano wystąpi ponownie).

Oczywiście ta "połowa krytyków" to przenośnia, ale znalazłem kilka nazwisk ludzi którzy ten sprzęt używają w swoich osobistych systemach (pominołem krytyków ze Stereophile i TAS).

1/ Mike Silverton - Ultra Audio - Willson WATT/Puppy

2/ Robert H.Levi - Positive Feedback - Avalon Eidolon (obok EAR 890 mono)

3/ Frank Alles - Stereo Times - Silverlin Prelude V2

4/ Edgar Kramer - 6 Moons - Wilson WATT/Puppy - on chba jest z Australii

5/ John Brazier - Positive Feedback - Verity Audio Parcifal Ovations

6/ Jim Grudzień - Positive Feedback - Dali Grands (NuForce IA-7)

7/ Jim Swantko - Audio Video Revolution - Aerial 10T

NuForce 9 v.2 SE można kupić na rynku wtórnym za 3300-3500 USD (napięcie zasilania od 84 do 264 V).

Powiem tylko tyle - najpierw posłuchaj, abyś nie był potem rozczarowany. Mi to brzmienie zupełnie nie leży (pomijam już nawet sprawy konstrukcyjne wzmacniacza NuForce, które są mocno dyskusyjne). Jest to ostatni wzmacniacz, który polecił bym kupować w ciemno.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

To nie ja szukam wzmacniacza tylko marko3T.

NuForce bardzo chętnie posłucham, koniecznie z lampowym przedwzmacniaczem. Jeżeli NF gra podobnie do systemu Lyngdorfa prezentowanego na AS to z pewnością nie jest mój dźwięk. Za mało ciała.

Na razie nie szukam , ale powiedzmy że badam teren. Ja nie myśle o przejściu z lampy na cyfre , ja myśle tylko o zasilaniu basu i jak tez pisałem dla mnie połączenie lampa/cyfra sie nie gryzie.

PS

No i kolejny krytyk (tym razem Kanadyjczyk) włączył NuForce 9 V2SE do swojego systemu:

Martin Appel - Audiophilia - Wasatch Acoustics Musina

link do recenzji:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 miesiące później...

Jim Saxon - Soundstage - posiada 9V2SE - 8 szt.

Jak tak dalej pójdzie to naprawdę uda mi się udowodnić, że połowa amerykańskich krytyków przesiadła się na wzmacniacze NuForce ;-)

A wzmacniacza słuchał ?

Bo jak posłucha to może się przerazić :-) Szczególnie po Bonasusie.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Ciągle nie. Odsuwam w czasie odsłuch. Przypuszczam, że kiedy do niego dojdzie kolejna legenda upadnie.

Póki co mam trochę frajdy widząc jak kolejni recenzenci pompują wizerunek NuForce oraz odrobinę wiary w to, że wraz odpowiednim lampowym pre NF potrafi zagrać naprawdę dobrze.

Trzeba by dać jakiegoś arcymuła typu BAT.

ARCYMUŁ - hahaha, strasznie mi się to określenie podoba!

Miałeś kiedyś takiego :-)

51SE, teraz Arcymułem jest REX :-)))

Ludzisa na Audiogonie opisuja zestawienia z pre na 6SN7. Na naszym forum w zakładce lampa ktoś stwierdził, że ta lampa muli. Czyli zgadza się.

Miałem kiedyś u siebie pre Cary SLP-98L na 6SN7 i faktycznie grał bardzo ciepło i słodko. No mulił po prostu :-)

Aczkolwiek nie wiem czy jest to charakterystyka samej lampy - pamietajmy, że na efekt finalny mają również ogromny wpływ m.in. zastosowane kondensatory. Gdyby do tego Carego czy BATa wstawić V-Capy, to na pewno były by duzo bardziej transparentne (kosztem lampowego ciepełka).

• 7 miesięcy później...

kolega sieko rzucił na tym wątku pytanie ,,jak myślicie że jest sens takiego dziwnego zestawienia końcówki i pre jak:

Prima Luna -four-

i pre NuForce P-8

???"-ja kompletując alternatywny zestaw mam pytanie o możliwości brzmieniowe pre P-8 z Primaluną Proloque Five ?mją napędzać dynaudio52se

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.