Skocz do zawartości
IGNORED

Zapomnij o emeryturze

arturp

Rekomendowane odpowiedzi

Kilka cytatów z atrykułu na Wirtualnej Polsce .

Chłopcy z PiS pokazali co rozumieją pod hasłem ,,państwo solidarne" - my solidarnie płacimy składki , które oni zabiorą na łatanie dziur budżetowych . No ale może ten pomysł wreszcie ich wykończy i nikt na nich nie zagłosuje w kolejnych wyborach . Ja juz wolę złodziei z PO - ci przynajmniej sa na tyle cwani ,że okradaja budżet i przedsiębiorstwa a nie portfele obywateli .

,,Rząd ogłosił projekt, według którego każdy emeryt będzie mógł wybrać jedną z trzech form wypłaty emerytury. Przy okazji Polacy dowiedzieli się, że wcale nie będą mogli dysponować swoimi pieniędzmi. "

,,Polacy przyzwyczaili się już do tego, że oszczędzają pieniądze w różnych funduszach. Są to ich pieniądze i mogą nimi dysponować. Chyba nikt się nie spodziewał, że w tym wypadku ktoś ograniczy ich prawo własności. "

,,

Można jeszcze zadać pytanie, czemu rządzącym tak zależy na dobrej kondycji finansowej OFE. Otóż fundusze, jak się okazuje, nie mogą swobodnie inwestować tam, gdzie chcą. Ograniczenia dotyczą np. inwestycji za granicą, a także w rynek nieruchomości. Ma to zapewnić bezpieczeństwo naszym pieniądzom. Bez ograniczeń OFE mogą inwestować głównie w obligacje skarbu państwa. Jak twierdzi Robert Gwiazdowski, prezes rady nadzorczej ZUS, właśnie w obligacjach OFE lokują teraz 60 procent naszych oszczędności. To oczywiście bezpieczna inwestycja, ale przy okazji oznacza stały dopływ pieniędzy do skarbu państwa. Im bogatsze OFE, tym bogatszy budżet.

I pewnie dlatego wielu z nas nigdy nie zobaczy własnych pieniędzy, które w pocie czoła oszczędza. "

...there is no spoon...

https://www.audiostereo.pl/topic/33034-zapomnij-o-emeryturze/

arturp>>> przeca zawsze mówiłem że nie ma lepszego złodzieja niż państwo.Z mafią to jeszcze możesz ponegocjować, z prywatnym niezależnym bandytą możesz podyskutować i wziąść na litość.Panstwo żerżnie cię w biały dzień w imie dobra wspólnego.A to dobro wspólne, to jest dobro paruset urzędników.Najczęsciej niewydarzonych.

Muls, z łaski swojej nie pierdziel... Wystarczy, że Gwiazdowski pier**li bez sensu tymi swoimi hasełkami chwytającymi za poczucie zagrożenia, odwołując się do merkantylnych instynktów.

Gdyby OFE mogły inwestować jak chcą i gdzie chcą, to nikt by swoich pieniędzy na emeryturę już nie zobaczył. Państwo wprowadzając ustawę o OFE przeniosło nią połowę swego obowiązku ubezpieczeniowego na prywatne fundusze. I oczywiste jest że zagwarantowało bezpieczeństwo tych środków, nie tylko przez ograniczenie ryzyka inwestycyjnego ale także obowiązek utrzymywania adekwatności kapitałowej OFE. Dlatego właśnie liczba działających OFE się zmniejszyła, tracące kapitał będą przejmowane przez większe. Bez tego ograniczenia już mielibyśmy pierwsze bankructwa OFE i gówno by zostało z naszych oszczędności na emerytury, (albo znowu ręce emerytów wyciagnęłybysie po pieniądze z Budżetu Państwa).

Ci ludzie, którzy chcą ryzykować w agresywnym inwestowaniu niech lokują w fundusze inwestycyjne czy ubezpieczeniowe, na których wartość jednostek uczestnictwa waha się o kilkanaście procent w ciągu miesiąca.

Ale ja nie mam zamiaru dopłacać ze swoich podatków i ubezpieczeń społecznych do emerytur fajansów, którzy lubią ryzyko na grze giełdowej. Niech stawiają tam swoje własne pieniądze, bez żadnych gwarancji Państwa do emerytury. Na razie ani OFE ani ZUS im w tym nie przeszkadza - przeszkadza jedynie Robertowi Gwiazdowskiemu.

My tu gadamy a Dorn mi kasę kradnie . Chciałem dzwonic na policję ale przecież minister odpowiedzialny za ten resort to kolega Dorna a sprawiedliwość miałby mu wymierzyć inny kolega .

Znowu nas okradja w ,,majestacie prawa" ( które sami tworzą ,że by mogli nas okradać )

Ciekawe czy jak wyjdziemy na ulicę walczyć o ukradzione nam emerytury to będą do nas strzelać jak ci których teraz chcą sądzić ?

...there is no spoon...

Arturp - się tak nie martw. Jeśli cię np. zastrzelą na ulicy, to twoje składki z OFE dostaną spadkobiercy. Najlepiej daj się zabić przed osiągnięciem wieku emerytalnego - wtedy ocalisz swoje drogocenne pieniądze zbierane na emeryturę :)))

Przysyłaja mi co jakiś czas zestawienie ile mam na koncie emerytalnym i zawsze jest mi miło ,że pomnażają moje pieniądze i jest juz troszkę na starość . Do tego czasu zbiorę ładnie grający zestaw . Kupię fotel , urządzę pokój odsłuchowy i tylko będę chodził po spożywkę i płyty do sklepu . I tak chcę doczekac śmierci . A tu co czytam ?

Że na płyty nie będzie . I cały plan diabli wzięli . 65 lat na to będę czekał w sumie i nic ?

O NIE ! DORN wracaj do bajek . Są tak słabe ,że nikt ich nie chce czytać ale przynajmniej nikomu nie szkodzą jak jego polityczna działalność .

...there is no spoon...

w takim razie Qubric po kiego komu było te OFE.Trzeba było zostawic ZUS. A ofe wybrali ci którzy chcieli zaryzykować ,zarobić, a pieniadze dać dzieciom jak ich tak mysll najdzie albo sami wziąść jak im się zachce.Jak miało być z OFE to ja wiem a teraz robi sie z ofe ZUS.OFE padnie??? A zus nie padnie????

>To ja już wole >złodziei< z SLD czy z LiD.

>Oni przynajmniej tak >okradajągospodarczy.

Dokladnie tak, jak teraz obecny wzrost gosp. zawdzięczamy PISowi.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Muls, Arturp - OFE było po nikiego i nikomu! To kolejny wymysł ideologów tzw. liberalizmu i prywatyzacji - czyli okradania wszystkich przez niewielka grupę cwaniaczków.

Prywatne fundusze emerytalne istniały w Anglii jako pierwsze na świecie zabezpieczenie emerytalne (tzw. ubezpieczenie powszechne) i żeby nie zbankrutowały, to państwo musiało do nich dopłacać. Dopłacało już do pierwszych na świecie emerytur.

Pisałem już o tym emu.

Jeśli Fundusze Emerytalne gromadzą wielkie ilości kapitału w bardzo długim czasie, to jego cena maleje. Im więcej i powszechniej zaczynały działać tym zwrot na kapitale był coraz mniejszy.

Poza tym nikt zdrowy na umyśle nie będzie inwestował na 30 lat na wolnym rynku akcji, bo w sensie ekonomicznym to jest cała wieczność - przewidzieć można inwestycję na pół roku albo na kilka lat w solidnym banku. Natomiast rzeczywistość gospodarcza w okresie kilkudziesięciu lat zdąży się wielokrotnie i nieprzewidywalnie zmienić!

Jeżeli masz kasę, to inwestujesz ją ryzykownie w funduszach agresywnych i możesz ją nawet podwoić przez dwa-trzy lata lub równie szybko stracić.

Ale jeśli stać cię tylko na odkładanie 100 złotych miesięcznie, to żebyś tak cienko srał przez całe 30 lat, fortuny z tego nie uzbierasz. Przy szczęściu po 30 latach wartość zaktualizowana pieniądza może być nieco mniejsza niż suma włożonych oszczędności. Przy nieszczęściu - nie będzie nic warta, tak jak mój wkład oszczędnościowy równy cenie mieszkania, który po 15 latach był wart słownie pięć złotych.

Jeszcze przed, a po II Wojnie Światowej już ostatecznie, kiedy Anglia była bankrutem i nie mogła już dopłacać do funduszy emerytalnych, zaczęto wypłacać emerytom emerytury ze składek płaconych przez osoby jeszcze pracujące. Dlatego ten system nazywa się ubezpieczeniem społecznym. Taka ewolucja sposobu zasilania emerytur nastąpiła na całym świecie - nie tylko w Anglii.

W systemie ubezpieczeń społecznych zasobność portfela emeryta zależy tylko od liczby uposażonych w stosunku do liczby pracujących. Od tego stosunku zależy też wielkość składki. Za czasów E.Gierka w PRL składka na emeryturę wynosiła 15%! W czasach Rakowskiego 35%. A w czasach Mazowieckiego podjechała pięknie do 46%! To są koszty tego wspaniałego rozwoju gospodarczego Liberałów Balcerkowiczowskich. Ktoś musi zapłacić za 3,5mln bezrobotnych i 9 milionów emerytów.

qubric>>>ty tłumaczysz czy uprawiasz polityke reklamiarską ala gwiadowski.Składka rosnie ,bo ubywa płacących a przybywa biąrących.A w anglii w tym czasie nie mieli wody bieżącej ,to i z funduszami im nie wyszło!!!OFE to nie jest zły pomysł, o ile nie zabierze się w całości za nie panstwo.A że ryzyko jest.Nawet ING jutro może splajtować z całymi pieniedzmi.A panstwo również z całym ZUSem, o ile jeszcze trochę będzie takich pomazanców.Wszystko może się zdarzyć.Nawet duduś może zostać świakiem Jehowy.

Państwo nie może splajtować... Chyba że masz na myśli państwo niewydarzonych liberałów.

ZUS natomiast powstał w 1934 roku z połączenia działających wcześniej instytucji państwowych tego samego przeznaczenia. Wynika z tego że przez 1939 rokiem też w Polsce panował czerwony socjalizm i okradanie obywateli z ich drogocennych fortun??? :)))

Co do reszty nie wiem o czym napisałeś. I mam wrażenie, że Ty sam też za bardzo nie wiesz.

Powieliłeś moje spostrzeżenie o rosnącej składce - ale nie wiem jakie to ma przełożenie na wypowiedź polemiczną do mojej.

Jeszcze raz Ci napiszę, że odkładając po trochu przez 30 lat nie masz żadnych szans na uzbieranie fortuny. W dodatku wraz z wydłużaniem okresu oszczędzania rosną szansę na spektakularną utratę całych oszczędności. Dlatego ustawa OFE zakazała inwestowania w ryzykowne instrumenty finansowe i wyprowadzania kapitału OFE z polskiej gospodarki.

Nakaz inwestowania przez OFE w kraju ma także znaczenie dla wzrostu gospodarczego w Polsce - niezależnie czy inwestują bezpośrednio w akcje polskich przedsiębiorstw czy w obligacje skarbowe RP. Kapitał z OFE trafia na Polski rynek i pobudza gospodarkę.

PS. A co do Millera, którego niecenię za prostactwo, nie ma powodu nie przyznać mu racji. Wyszliśmy z kryzysu (zrobionego przez Balcerko-Buzka-krzaklewskiego) tylko dzięki tzw. efektowi unijnemu.

A to właśnie Miller lizał wszystkim dupę (włącznie z dupami katabasów) żeby ten >efekt unijny< miał szansę w Polsce nastąpić.

Qubric, 22 Kwi 2007, 10:07

>Less-sp***dalaj :)))

>

>Obecny wzrost gospodarczy zawdzięczamy Millerowi, który wprowadził Polskę do UE. Bez UE budowano by

>w Polsce nadal wyłącznie kościoły.

Q jednak niestety znacznie, znacznie przecenia znaczenie ekonomiczne i polityczne kościoła.

Należy do tej grupy ekspertów, którzy są przekonani że całą Polską kręci Rydzyk i KK.

Ciekawe co też mu ten KK uczynił że on taki KKcentryczny jest.

qubric >>>z wodą było po to żebyś zrozumiał ,że jak wtedy wody nie było, to teraz już może być.I z funuduszami tez tak może być.Byłem ubezpieczony przez 10 lat,resztke zostawiłem na fundusz ubezpieczeniowy i za trzy lata mam 100 wiecej.Oczywiście że mogłem mieć 100% mniej.Ale po to miało być OFE żeby sobie zaryzykować i poszaleć w zakresie tych 7 %..A potem uzbieranymi pieniedzmi zasilić rodzine albo podpalić.A teraz to znowu jest ZUS.I nie pisz mi że 30 lat.Na całym swiecie fundusze radzą sobie przez 100laT ,a że czasmi padną.Żona też cie moze puścic z torbami.A balcerek nie da się zdewaluować.Pomnik i tak będzie miał.

Muls - niestety się mylisz. OFE nie było po to żeby sobie poszaleć. Było po to żeby zmniejszyć obciążenie Państwa przez inwestowanie w instrumenty kapitałowe i jednocześnie zminimalizować ryzyko Państwa wynikające z gwarantowania wypłat emerytur.

Nasze pseudoliberalne Państwo dąży do tego żeby nie musiało pełnić żadnej roli społecznej.

Wtedy na strajki i demonstracje nasze kochane rządziciele, wybrani 15% głosów, będą mogli zawsze powiedzieć

>to nie nasza sprawa, MY JEDYNIE RZĄDZIMY! Miejcie pretensje do właścicieli fabryk, banków, funduszy inwestycyjnych, zagranicznego kapitału itd. itp. Nasze ręce są czyste a intencje przejrzyste jak łza. My się zajmujemy sprawami wagi państwowej, np. jak wepchnąć pieniądze podatników w fundamenty kolejnej świątyni, albo rozważaniem jakim to Marek Jurek jest szlachetnym politykiem!<

Muls - na funduszach zarobiłeś od 2004 roku o 100% także dzięki efektowi unijnemu - podziękuj więc Millerowi :)))

Ale przez kolejne 27 lat już nie będziesz pomnażał kapitału o 100% co każde 3 lata.

Skąd mam taką pewność??? Ano cofnij się wstecz w historii przedziałami 30 letnimi.

Co się wydarzyło w okresie poprzednich 30 lat??? 600% inflacja i denominacja pieniądza.

A poprzednie 30 lat??? Denominacja złotego połączona z faktyczną dewaluacją.

A w okresie jeszcze poprzednich 30 lat wstecz??? Hiperinflacja Marki Polskiej i dewaluacja pieniądza w ramach wymiany monetarnej Grabskiego.

I tak dalej można się cofać w historii udowadniając że w żadnym systemie ekonomicznym nie da się zaplanować oszczędzania w tak długich przedziałach czasowych.

A ja nie mam zamiaru dopłacać do twoich strat. Dlatego na to, czego zabezpieczenie gwarantuje Państwo masz inwestować tak jak ono ci każe... Resztę możesz jak ci się podoba, także przepić lub wydać na dziwki.

PS. Należałoby raczej zapytać ile razy klecha brał Horsta na kolanka by zaczął >umniejszać< znaczenie KK... Tym bardziej, że nie potrafi również we wpisie na pół strony dostrzec nic innego poza dwoma słowami o wzroście liczby kościołów (LOL)

>Q potrafię dostrzec coś więcej- tak, znasz się na ekonomi

ale ostatnio jakoś bardziej skrajnie obchodzi cię ta jedna jedyna budowa w Polsce

Q w tym kraju buduje się dużo więcej i bardziej suto, czasem też nieuczciwie

więc przepraszam za offtopic, ale twoje przywiązanie do tej jednej budowy, a zwłaszcza napięcie emocjonalne jest serio zastanawiające:

op cit:

"I może jeszcze za bardziej wypasione ryje katabasów.

Wznowił po 200 latach??? Od kiedy to KK wznosił świątynie masońskie? Wotum narodu kazało się klerowi w kruchtach modlić za niepodległaśc po tym jak powiesiło dwóch biskupów spiskujących przeciwko Polsce.

Pieniądze podatników i tak popłyną do świątyni nieszczęścia bożego. Już się Glemp o to postara chowając w jej podziemiach poetów i pisarzy którzy mieli okazję przywdziać kiedyś sutannę. Teraz się staną wzorcem polskiej kultury (niczym wzór metra pod Paryżem). I fundacja nieszczęścia bożego zmieni się w bardzo kulturalne przedsięwzięcie."

walcz walcz, tylko uważaj z trotylem żebyś się nie samookaleczył

a porządnych ludzi szanujących KK jest w Polsce sporo, nie należy tego łączyć z twoimi zboczonymi wyobrażeniami o sadzaniu na kolanach

qubric>..ale własnie o to chodzi o czym sam napisałeś.Mogło zmniejszyć obciązenia panstwa a mnie MOGŁO a nie musiało ,zwiekszyc ewwntualne wynagrodzenie w przyszłośći.Z elementem ryzyka.Ale też odpowiednio cząstkowym ,żeby nie spowodować kartastrofy.Ale teraz próbuje sie to właczy c z powrotem w strukury.O ile wiem w stanach mozna taki fundusz podłozyć pod zastaw w przypadku kredytu, a u nas zastanawiam sie juz czy wogóle dostanę.To znaczy wszyscy myslą jak to znowu podpierdolić.

Lancaster - ZUS ma niższe koszty administrowania kapitałem niż przewidziane w Ustawie dla OFE. Dlatego właśnie podnosi się taki krzyk że ZUS chce przejąć administrowanie wypłatami emerytur z OFE (ZUS wcale nie chce, bo to dla niego nie jest opłacalne, za to jest korzystne dla emerytów a niekorzystne dla banków zarządzających OFE - i niezależnego absolutnie oczywiście Roberta Gwiazdowskiego)

Muls - skoro państwo ma gwarantować wypłatę emerytur to albo ja zapłacę za twoje ryzyko ze swoich podatków albo Państwo zakaże ci ryzyka. Na razie nikt niczego nie chce nigdzie właczać. A zwrot neto na składkach w OFE jest do tej pory na takim samym poziomie jak zapewniany przez OFE.

Z tym że prognozy NBP robione pięć lat temu przewidują długookresową rentowność z OFE niższą niż część wypłacana przez ZUS. Takie są właśnie efekty pozbywania się przez Państwo swoich społecznych obowiązków wobec obywateli.

A w trzecim filarze możesz sobie fundusz ubezpieczeniowy zastawiać jak chcesz i kiedy chcesz - tak samo jak w tej mitycznej już Ameryce.

PS. Horściu, ten klecha ci mózg naruszył przez dupę (LOL)

Qubric, 22 Kwi 2007, 11:57

> A zwrot neto na składkach w OFE jest do tej pory na takim samym poziomie jak zapewniany przez OFE.

Miało być:

>zwrot na składkach z OFE jest taki jak zapewniany przez ZUS

Horściu nie używaj zbyt skomplikowanej składni oraz słów, których znaczenia nie rozumiesz... Już ci kiedyś radziłem żebyś poćwiczył język Polski, bo jest twoim drugim językiem. Będzie ci lepiej wychodziło twoje moherowe podszywanie się pod narodowca :)))

qubric, nie mam pojecia jakie OFE mają zapisane w ustawie koszty zarzadzania kapitałem, ale jedno jest pewne...jeżeli klienci beda niezadowoleni z poziomu usłóg to pójda sobie gdzie indziej. A jak na razie to nie OFE mają kłopoty finansowe, tylko ZUS. Do tego to ZUS buduje nadal okazałe gmaszyska(nie mam pojecie dla kogo, bo większosć ludzi majacych głowe na karku, a nie majacych ukladów i tak stad sp***dala, wiec "rentownych" podatników ubywa).

Nie mam nic przeciwko nazwie ZUS. Niech sie nazywa nawet KPZR, albo Castro&Kadafi...byle gwarantowali to co maja gwarantować...i to na poziomie, który gwarantuje konstytucja.

A konstytucja dla przypomnienia gwarantuje godne życie...k**wa 520zł ?

czym tu się podniecać : ( Przeliczcie ile oddajecie na emeryturę i ile odlkładając tak przez 40 lat, kupując kolejne mieszkania (zyski z wynajmu na spłaty kolejnych mieszkań), mielibyście mieszkań idąc na emeryturę. Co to KOORWA ma być !!!!!!!!!!!! Ja nie chcę odkładać na emeryturę ani grosza!!!!! chcę np dobrze wyedukować 4 moich przyszłych dzieci i chcę żeby mnie było na to stać. Jak będę miał 4 dzieci lekarzy to chyba tatuśka utrzymają co nie????

Lancaster - buhaha, bardzo mnie bawią takie dyskusje, przy okazji których okazuje się jak płytka jest w Polsce wiedza na temat rynku kapitałowego i w ogóle świadomość społeczna. Generalnie społeczeństwo wioskowych matołów których świat kończy się na płocie do zagrody:)

Napisałeś dokładnie tak jak było kilka lat temu w reklamie OFE AIG :))) Jesteśmy najdrożsi ale za to oferujemy wysoki poziom usług ... Tylko k**wa że się zapytam jakich USŁUG??? Od czasu wprowadzenia OFE ani razu nie miałem potrzeby udania się do ich firmy ubezpieczeniowej! Nie wiem i nie obchodzi mnie gdzie mają biuro! Umowę zawarłem przez pośrednika, którego spotkałem na ulicy i nie pamiętam jak się nazywa!

A z OFE dostaję wydruki wartości składki w przepisowych odstępach czasu, które są mi do niczego niepotrzebne (przychodzą zwykłym listem).

OFE publikowały niedawno swoje wyniki finansowe i jakoś nie słyszałem żeby nastąpiło po nich masowe przechodzenie ubezpieczonych do tych rentowniejszych (bo też po prawdzie nie miałoby żadnego sensu wyrokowanie o skuteczności funduszu po tak krótkim okresie ubezpieczenia).

ZUS gwarantuje aż 520zł?

A to ile w takim razie gwarantują OFE, bo się jakoś nie doczytałem???

Cervantes - no właśnie policz sobie jakie miałbyś zyski kupując mieszkanie w 1997 i sprzedając lub wynajmując je w 2000 (dla ułatwienia dodam że lekko licząc -30%). Myślisz z półrocznym wyprzedzeniem ale wyrokujesz na tej podstawie o tym jaką miałbyś emeryturę za 30 lat. Pomijam już taki drobny szczegół że każdy w Polsce chciałby się utrzymać z wynajmu jednego mieszkania ale jednocześnie chcąc je kupić dziwi się bardzo dlaczego mieszkania są takie drogie :)))

A tatusiek lekarzy, to dostanie odpowiedni zastrzyk i dzieci się podzielą skórką (LOL)

Bo gdyby wszyscy myśleli inaczej, to mielibyśmy w Polsce samych lekarzy i żaden nie mógłby na siebie zarobić :)))

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.