Skocz do zawartości
IGNORED

Szybki test sieci energetycznej

ASURA

Rekomendowane odpowiedzi

Ed, pomiary są potrzebne:) Nie wierz, co dziwczyny mówią...

230V + 10% = 253 V --- powyżej tego nie działa żadna gwarancja. Zasilanie sprzętu napięciem 253 V równa się skracaniem jego żywotności - z pewnością przy sprzęcie telekomunikacyjnym, gdzie w grę wchodzi duży pobór mocy przy transmisji.

>Edward - Przy okazji pomiar częstotliwości i sprawdzanie jak blisko jej do 50 Hz jest pomiarem niepotrzebnym, z którego nic praktycznego nie wynika

Masz szczęście nie wiedzieć, jak ten parametr sieci jest ważny!

Na jakiej podstawie to mówisz? Przecież to dyletanckie brednie!

Grzesz,

oczywiście, że pomiary są potrzebne, a utrzymanie parametrów sieci jest ważne. Ale nie takie pomiary, jakie w tym wątku są wpisywane. Przypadkowi ludzie przypadkowymi miernikami w przypadkowych godzinach i miejscach coś mierzą i co ma z tego wynikać? Z tego nic nie wynika.

Zmiana częstotliwości o ułamek Hz nie ma żadnego wpływu na brzmienie Twojego czy mojego wzmacniacza, albo odtwarzacza CD. Tu się mówi o "brzmeiniu klocków" i tylko o ten aspekt mi chodzi. Nie mówi się tu o przemyśle. Zgadza się?

=>Grzesz

=>Być może poeta zakładając ten wątek nie wiedział, co ma na myśli, bo miał kaca

Wiem co miałem na myśli co do ciebie tak samo jak nasz premier co do menela i te słowa do ciebie pasują

"SPIEPRZAJ DZIADU" załóż swój wątek i tam się wymądrzaj ,najlepiej co do ortografii na której temat masz dewiację

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

bardzo proszę pozostałych o wpisy zapomnieliście podawać lokalizację

Pozdrawiam

Rafaell

Edward, 26 Kwi 2007, 09:52

Chodzi o sprawdzenie jak radykalnie poprawiła się sytuacja w kraju po 62 latach od wojny Co do jakości prądu w sieci,nie ukrywam przy okazji że interesuje mnie jakieś czyste ekologicznie miejsce w Polsce gdzie będąc na tzw przepraszam zadupiu nic nie tracić z uroku dużych miast.N.p.mam informacje ze swoich żródeł że internet 15 km za Krakowem koszmarnie niektórym idzie.Mam coś na oku prądożernego ale czystego i musi być prąd dobrej jakości multimedia też.

Pozdrawiam

Rafaell

Rafaell,

jak pisałem ludzie mierzą przypadkowymi miernikami w przypadkowych miejscach. Nie wiadomo czy są one kalibrowane. Z tego nic nie wywnioskujesz. A już zapewniam Cię, że nikt z nas nie wykona teraz pomiarów sprzed 62 lat :-)

Przepustowość Internetu ma się kompletnie nijak do napięcia sieci i jego częstotliwości! No chyba, że to napięcie nie pozwala na normalną pracę komputera, ale wtedy należy wystosować skargę do dostawcy energii elektrycznej.

A w ogóle to od wojny trochę się zmieniło. Np. zbudowano od nowa warszawską Starówkę :-)

Pozdrawiam

Edward, 26 Kwi 2007, 10:19

Pomiary sa potrzebne. Np przy ustawianiu biasu. Roznica 5V to nawet do 15 mV roznicy na biasie. Oczywiscie "nie maja" tego problemu urzadzenia z mniej dokladnym autobiasem.

U mnie na lampach mocy wg producenta powinno byc 56mV. Skok 5V spowodowalby skok biasu do okolo 65/70mV, a to juz sie slyszy wyraznie ! (np ostrosc gory)

U mnie we Wroclawiu (Różanka) w zaleznosci od pory dnia skoki napiecia od 225 - 235.

Pozdr

Hybryd

HYBRYD,

domyślnie przyjąłem, że mówimy o urządzeniach w których pracują zasilacze stabilizowane. Ale jeśli tej stabilizacji nie ma, to faktycznie masz rację, różnice mogą być.

Pozdrawiam

Edward, 26 Kwi 2007, 10:19

Napięcie w sieci i sprawne inne media są bardzo ważne nawet przy życiu prywatnym a nie tylko prowadzeniu firmy

Panowie z niezaludnionych cześci kraju jakie macie napięcie jakie w dzień a jakie w nocy ?

Pozdrawiam

Rafaell

Grzesz, 26 Kwi 2007, 00:04

>Ed, pomiary są potrzebne:) Nie wierz, co dziwczyny mówią...

>

>230V + 10% = 253 V --- powyżej tego nie działa żadna gwarancja. Zasilanie sprzętu napięciem 253 V

>równa się skracaniem jego żywotności - z pewnością przy sprzęcie telekomunikacyjnym, gdzie w grę

>wchodzi duży pobór mocy przy transmisji.

Matko boska ratuj. Spzret telekomunikacyjny jest zasilany z -48V i ma swjoej akumulatorownie, falowniki i upsownie. Pobor mocy przy transmisji? transmisji czego gdzie? pobor mocy jest praktycznie taki sam, nie ma znaczenia czy parte V jest wiecej.

Brencik, 25 Kwi 2007, 21:43

>maka, 24 Kwi 2007, 23:10

>

>>Wtorek godz. 23:10

>>U=230,5 V

>>f=50,1 Hz

>>

>>Pozdr.

>

>Raczej niebardzo bo tolerancja czestotliwosci sieci jest 0,05Hz albo mniej i ile pamietam jeszcze

>siedzialem w PSE. Spada czasem ale to tlyko w trakcie duzych poborow mocy przez siec.

W zakładzie energetycznym w mojej okolicy podają parametry częstotliwości jak poniżej:

"Częstotliwość 50 Hz z maksymalnymi odchyleniami od -0,5 Hz do +0,2 Hz"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Niedziela godz. 17:10

U=228,2V

f=50,10 Hz

Pozdr.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Wielu powinno się cieszyć, że mieszka w Polsce

i tolerancja parametrów sieci jest jaka jest.

Inni nie mają tak lekko.

(foto z forum SEP)

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

.

Ukryta Zawartość

post-6361-100009723 1182409414_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.