Skocz do zawartości
IGNORED

Wariacje na temat ustawienia kolumn.

Machidiel

Rekomendowane odpowiedzi

Hej Człowieki.

W tym wątku nie chcę prosić o pomoc w ustawieniu kolumn, ale pogdybać, lub też, dojść do pewnych OGÓLNYCH wniosków na temat taki oto: Czy "lepiej" jest ustawić kolumny bliżej ścian ale z większym rozstawem od siebie, czy może na odwrót? Mam tu na myśli kolumny podłogowe. Myślę, że niektórzy forumowicze ustawianie kolumn mogą rozpocząć właśnie od przeczytania tego, co my tu wspólnie ustalimy/wykłócimy/. Dlaczego taki temat? Ostatnio bowiem, kupiłem nowy kabel głośnikowy. Swoje kolumny miałem ustawione mniej więcej tak: Od ścian ok. 70cm a między nimi ok. 180cm, a teraz mam tak, że stoją ok. 50cm od ścian i ponad 200cm od siebie. Nie słuchałem jeszcze zbyt długo ich w takim własnie ustawieniu, ale już wiem, że grają inaczej. Czy lepiej jak to się mówi-nie wiem. Napiszę w ciągu kilku dni. Jakie są więc Wasze doświadczenia, biorąc pod uwagę, że nie każdy dysponuje pokojem o wielkości 40 metrów kw.

Pozdrawiam i życzę milusiego dnia.

https://www.audiostereo.pl/topic/33063-wariacje-na-temat-ustawienia-kolumn/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

moze cos sie przyda

Ukryta Zawartość

Wszyscy myślą tylko o sobie. Tylko ja myślę o mnie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

Powyższe linki są mi doskonale obeznane. Jednak uważam, że mimo iż ustawienie kolumn to temat rzeka to dobrze że się tu znalazł. Myślę że każdy ustawia sobie wedle własnego "widzimisię", a raczej jak komu ładniej gra, sam nabiegałem się XXXrazy z kolumnami po pokoju i powiem, że nie ma raczej regóły jak to ustawiać. Każde pomieszczenie jest inne, ma swoją akustykę, dlatego należy eksperymentować. Kto może mi poradzić jak mam ustawić kolumny w moim pokoju??? Raczej nikt, kto w nim nie był i nie zna jego właściwości akusycznych.

To samo tyczy się też samych kolumn. Pewne wskazówki dotyczące ustawienia narzuca sama konstrukcja.

Ostanio miałem wielki problem z pewnymi kolumnami, ni grzyba nie dało ich się ustawić na moich 18m2, dlatego musiałem je sprzedać (nigdy więcej tylnych b-reffów na ten pokój!!!:)

Prawda jest rowniez to ze kolumny maga byc ustawione wedlug tych wytycznych i grac nadal zle - czasami wystarczy lekkie nakierpwanie ich na lub od sluchacza i nastepuje znaczaca poprawa - wiem cos na ten temat sam bawilem sie w ,,odginanie'' kolumn.

pozdrawiam kaszanka7

Przepis na ustawienie jest prosty - bierzemy mikrofon pelnopasmowy (60zl allegro, 6zl samorobka) i przy uzyciu PC mierzymy impuls w miejscach gdzie potencjalnie ma stac kolumna. Miejsce gdzie odbicia sa najdalej lub najslabsze od glownego impulsu wybieramy. W przypadku roznych miejsc odsluchu ilosc kombinacji sie zwieksza. Rozstaw to dosc kontrowersyjna sprawa. Zalezy od nagrania. Generalnie Bluleminowskie stereo wymaga kata 90 stopni a zatem rozstaw jest dosc spory. Idealne glosniki nie daja obrazow poza baza stereo. Wszlekie anomalie i promieniowanie tylnie daja takie uprzestrzennianie. Nagrania binaural wymagaja kata 10 stopni i odgrody i daja prawdziwe stereo (teoretycznie). W przypadku kolumn omni odleglosc od scian musi byc duza. W przypadku fali cylindrycznej mocowanie na bocznych scianach ma sens. Na koniec puszczamy szum rozowy mono i badamy wielkosc centralnego obrazu stereo. Ma byc punktowy i niezbyt rozbudowany na boki. Tonalnie ma przypominac niespokojne morze. W malych pokojach kilkanascie m2 latwo jest zauwazyc zafalowania na basie - wystarczy zmienic pozycje o kilkadzisiat cm. Warto jest sprawdzic ustawie na niskich glosach meskich jak np. slynni Okularnicy Jopek z plyty Farat BOX.

Jak uzyjesz mikrofonu bedziesz mial wszystko na dloni - to kosztuje dzis niewiele.

W sprawie odginania kolumn. Za duze odgiecie powoduje powstanie anomali fazowych i ogniskowanie poza baza stereo co jest artefaktem. Tak jest w przypadku punktowych i kierunkowych zrodel dzwieku. W przypadku ukladow wielodroznych jak tu efekty moga byc rozne. Najpierw zacznij od 90 stopni a pozniej zmniejszaj. Z pozycji sluchacza patrz czy widac boki kolumny - ma byc widac tylko przednia sciane.

Jest jeszcze taka koncepcja:

Ukryta Zawartość

Kiedyś w jednym pomieszczeniu zrobiłem to doświadczenie, efekt był niesamowity! Niestety ustawienie jest skrajnie niepraktyczne, ale i tak namawiam do spróbowania. Nic nie kosztuje :-)

Ukryta Zawartość

było wielokrotnie, ale jak zbieramy w jednym wątku, to zbierajmy:

zalecenia AudioPhysic:

Ukryta Zawartość

metoda Cardasa:

Ukryta Zawartość

witryna Hunecke - to nie tylko kalkulatory, ale też dużo teorii i porad praktycznych:

Ukryta Zawartość

z wielu linków przytaczam te, które w moim konkretnym przypadku okazały się najbardziej przydatne (w temacie wariacyjnym ciekawie byłoby zamieszczać doświadczenia własne).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a ja bym kurcze wymyslil jakas maszyne na pilota, jakis uklad plaszczyzn pozwalajacy przesuwac zdalnie kolumny w plaszczyznie poziomej i doginac/odginac... wtedy by se czlek siadl, wzial joystick i pobawial sie i posprawdzal jak rozne ustawienia mu brzmia... ;-))

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

Już nie raz o tym marzyłem. Wstawanie i przeręcanie zestawów po XX razy nie dość że bardzo wk...a to jeszcze powoduje że zapomina się jak to grało przed chwilą.

Mimo iż Wasze wypowiedzi mają zabarwienie humorystyczne, to jednak pozwolę sobie na wtrącenie "poważnej" dygresji: A co wtedy Wy/my byśmy robili, hę? Toż to cała przyjemność [obok słuchania muzyki], by ustawiać, przestawiać, odpinać, przepinać, skręcać, doginać, kręcić, etc. A potem..., a potem wejść na Forum i napisać: "Wczoraj ku...a, pół dnia walczyłem z kolumnami, ale mam! Złapałem w końcy najlepsze ustawienie i to dzięki Wam kochani koledzy-forumowicze. Dzięki Waszym radom, doświadczeniu, chęci niesienia pomocy". ;-)

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

oczywiście że żeńskiej hę hę :D - potem na drugi dzień na forum bym zdał relację typu: No, pół dnia się namodwały z ustawieniem kolumn, ale itak nie myślałem nawet o słuchaniu muzyki... :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.