Skocz do zawartości
IGNORED

Denon DL-103 - pierwsze wrażenia

rekin

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

W związku z omawianą wkładką.

Mam thorensa td 145 z ramieniem standartowym tp-60.

Headshell w tym ramieniu ma bardzo małą średnicę śrubek trzymających wkładkę. Przynajmniej jest ona mniejsza niż w typowych koszykach. Czy ma ktoś może pojęcie czy denona da się zamontować w tym headshellu bez zbędnego zachodu?

Dzięki.

Jeszcze jedno. Jesli masz pierwsza wersje tego ramienia o masie efektywnej 16,5 gr. to Denona smialo mozesz montowac, ale jesli masz pozniejsza wersje (7,5 gr.) to zakup tej wkladki chyba nie ma sensu.

>mikowaj

>Jesli masz ramie TP-16 z headshellem TP-60, to niemozliwe by rozstaw byl inny niz 1/2 cala.

>Wrzuc moze jakas fotke.

Rozstaw jest oczywiście 1/2 cala. Chodzi o średnice śrub. Jest mniejsza. W moim ortofonie 510 MKII musiałem wyczarować dystanse do zamocowania wkładki (zdjęcia wrzucę wieczorem). Dało się to zrobić, bo ortofon ma zamknięte otwory na śrubki. Natomiast ze starą audiotechnicą miałby problem, bo tam, tak jak w denonie, otwór jest z jednej strony otwarty, zatem średnica musi się zgadzać.

Jeśli coś jest nie jasne, to postaram się wieczorem te fotki wrzucić.

Pozdr.,

PS. Headshell to jest tzw thorens badge, czyli:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nic nie szkodzi. A przy okazji czy mógłbyś rozwinąć opinię na temat relacji wkładka - ciężar ramienia?

Szczególnie na przykładzie ramienia tp-16 i denona dl-103.

Dzięki.

Z eksperymentow bez wyliczen "technicznych" czym masywniejsza glowka z denonenm 103 (i poobnymi swerycznymi z mala podatnoscia) tym mocniejszy wykop czym lzejsza tym wieksza srednica, ramie masywne glownie dlatego by uniesc ciezar wkladki wraz z ciezka glowka i dlatego ze takie ramiona maja zwykle fabrycznie wieksze przeciwwagi, wszelkie klopoty ze srubkami mozna prowizorycznie roziwacac daja srubki do gory nogami trzeba wtedy jednak naprawde mocno przykrecic.

>>>mikowaj,

Ja wprawdzie nie jestem lenin, ale skoro chcesz się dowiedzieć jak ten Denon będzie pasował do ramienia od strony technicznej to masz:

Wkładka Denon DL-103: masa - 8,5 g, podatność - 5 c.u., masa śrubek mocujących - 0,75 g.

Dla ramienia o masie efektywnej 7,5 g otrzymujemy częstotliwość rezonansową rzędu 17,37 Hz,

dla ramienia o masie efektywnej 16,5 g otrzymujemy 14,01 Hz.

W obu rzypadkach jest to za dużo, powinno być coś z zakresu 8-10 Hz.

Do tego modelu Denona potrzeba naprawdę ciężkiego ramienia. Obecnie takie nie występują. Metodą dostosowania Denona do lżejszych ramion jest odciążenie wkładki, czyli przerobienie jej do wersji "nacked" (Denon ze zdjętą obudową). Odradzam jednak samodzielne przeróbki do wersji "nacked", bo to może być równoznaczne ze zdemolowaniem wkładki.

Potrzebujesz poprostu wkładki lżejszej, a przede wszystkim o podatności 4-5 razy większej (rzędu 20-25 c.u.). I to powinno załatwić sprawę.

Pozdro,

Yul

• Redaktorzy

Konkretnie to tyle, co mi powiedział: są dwa modele, jak rozumiem bardziej i mniej modyfikowane, tańszy kosztuje około 1000 - z czymś złotych. Nie jestem pewien, to chyba oparte jest na wersji "R". Na razie tego nie ma w Polsce, póki co z Zu są kolumny i kable, ale w każdym razie firma robi takie coś. Podobno to jest ceniona modyfikacja (były już o nią pytania), ale ja osobiście jej nie znam.

• 1 miesiąc później...

wie ktos jak ta wkladka denona (dl 103) spisze sie ze starym ramieniem lenco (z modelu b52r - podobny do b 55)?

polecano mi ja, jako ze ramie lenco jest ciezkie i wkladka jest z tej samej epoki.

Compliance DL103 = 5 ??

"Since a lot of users found the Improved arms inferior to their predecessors and due to their lightweight construction it turned out to be unsuitable for low-compliant cartridges like Ortofon SPU or Denon DL 103 SME decided to produce a new series of heavier tonearms again (from 1981)."

• 1 miesiąc później...

Yul

>"Wkładka Denon DL-103: masa - 8,5 g, podatność - 5 c.u., masa śrubek mocujących - 0,75 g.

Dla ramienia o masie efektywnej 7,5 g otrzymujemy częstotliwość rezonansową rzędu 17,37 Hz,

dla ramienia o masie efektywnej 16,5 g otrzymujemy 14,01 Hz.

W obu rzypadkach jest to za dużo, powinno być coś z zakresu 8-10 Hz."

Mam gramofon Wega Modul 42P, jaka może być masa ramienia ?

W katalogu nie znalazłem danych.

Nie wiem czy DL 103 będzie pasować.

Czy da się jakoś zważyć zamontowane ramię ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>>Kudłaty,

Masa efektywna ramienia to co innego niż waga całego ramienia (zespołu ramienia). Czyli wymontowanie ramienia z gramofonu i jego zważenie to nie jest to o co chodzi.

Podaję sposób pomiaru masy efektywnej ramienia za Audio-Video:

1. zdejmujesz z ramienia wkładkę (w przypadku headshella odpinanego zostawiamy go w ramieniu) i przeciwagę,

2. odłączasz antyskating (wartość 0)

3. haczyk wagi dynamometrycznej (trzymanej pionowo) zaczepiasz do headshella w miejscu gdzie znajdowała się igła wkładki,

4. odczytujesz z wagi ciężar.

Jeśli nie masz wagi dydnamometrycznej, to można użyć wagi elektronicznej. Do headshella trzeba by doczepić pionowo małą igiełkę krawiecką lub szpileczkę, tak aby to ona uciskała szalkę wagi. Igiełka powinna być umieszczona w miejscu gdzie znajdowała się igła gramofonowa.

Pozdro,

Yul

• 1 rok później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.