Skocz do zawartości
IGNORED

Podłączenie audio i video

kami

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

W poprzednich moich postach pytałem sie o sprzęt i dzięki waszej pomocy dokonałem wyboru. To Onkyo 604 + Quadral Quintas 500 no i DVD Manty. W związku z tym mam pytanie. Ponieważ mqm dośc stary telewizior gdzie nie ma wejść typu component video a są tylko dwa normalne scarty to wymyśliłem sobie taką konfigurację:

DVD --> TV kablem z jednej strony komponent a z drugiej scart, DVD --> amplituner kablem coaxialnym. Czy to ma sens ? W instrukcji od Ampli piszę, żeby DVD połączyć z telewizorem poprzez amplituner ale jakoś nie widzę uzasadnienia na mnożenie kabli. Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/33144-pod%C5%82%C4%85czenie-audio-i-video/

Wszystko OK tylko ta manta... kable OK ale do tego DVD kup lebiej zwykłego scarta. Jak zmienisz DVD na coś lepszego to wtedy pomyślisz o componencie za 330zł Profigolda :) ampli-DVD jak najbardziej caoxial i również proponuję Profigolda z serii OxyPure cena 189zł a różnica jest słyszalna.

Teraz mnie zastanawia po co podłączać DVD componentem przez Ampli?? niech ktoś wypowie się na ten temat co to daje...???

malinf1>>>

proponujesz koledze do takiego zestawu coaxiala za 189zł :-))) weź zwykły antenowy przewód zakończ go końcówkami RCA (koszt około 7-15zł - w zależności jakich wtyków użyjesz ), porównaj z profigoldem i wnioski wyciągnij sam :-).

Podłączenie DVD componentem do ampli (ampli nie ma SCART-a, gdyby miał wszystko można by scartami podłączyć) ma zastosowanie i sens jeżeli chcesz używać amplitunera jako selektora źródła (masz podłączonych kila sprzętów do amplitunera np. DVD, tuner, video itp). W praktyce wygląda to tak:

DVD ampli TV lub projektor (do projektora componentem podłączasz, bo też nie ma scart). Można też to wszystko podłączyć kabelkami s-video... tu już musi użytkownik zdecydować które połączenia bardziej mu pasują.

kami>>>

na kable możesz wydać "fortunę", ale nie koniecznie to wiąże się z lepszą jakością (kable muszą być przede wszystkim dobrze ekranowane - czyli grube, aby eliminować zakłócenia typu szumy itp i mieć porządne wtyki.

Jeżeli koniecznie chcesz po componencie to łączyć proponuję vivanco... tańsze i wcale nie gorsze niż profigold

SCART>>component 43,99PLN

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

coaxial 14,99PLN

Ukryta Zawartość

pzdr

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

123... test

Onkyo 604 nawet... wydaje mi się że nie po to inwestuje się w sprzęt grający ileś tysięcy złotych żeby potem kupować kable za 15zł być może jestem przeczulony na tym punkcie bo poprostu lubię to co dobre i mogę każdemu ten produkt polecić w ciemno jeżeli kogoś tylko na niego stać a jeżeli nie to zawsze coaxiala można zrobić z antenowego skoro nie widać różnicy to po co przepłacać ;;;-))) a prawie robi wielką różnicę Koniec kropka.

malinf1, 28 Kwi 2007, 13:34

Po kilku testach (m.in. Denony, Harmany, Onkyo i Pioneery i Yamahy), mogę zaryzykować stwierdzienie, że dla mnie, amplitunery za 3-4 tys zł grają tak do d...y, że można je podłączyć drucikami od lampki. :-)))

Za kilkanaście złotych można kupić bardzo dobry kabelek cyfrowy Gothama.

kami, 28 Kwi 2007, 08:26

W wypadku Twojego amplitunera podłączenie via amplituner ma sens (wbudowany up-skaler obrazu) wyłącznie w wypadku odbiornika TV z lepszymi złączami wizyjnymi niż SCART.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.