Skocz do zawartości
IGNORED

gdzie najsłabsze ogniwo ?

b.g.mayday

Rekomendowane odpowiedzi

do piskle smoka

Moja odpowiedź dotyczyła właśnie Denona 2307 jako ampli budżetowego bo takim jest czy ci się to podoba czy nie. Cechą tego typu amplitunerów jest to ze w stereo brzmią przeciętnie a o tym jest ten wątek jeśli nie zauważyłeś.

Jaką kwotą którą dałem za mój amp się sugerujesz ? możesz podać tę kwotę ? wiesz coś czy wyczytałeś w niemickich czasopismach ?

Poza tym chyba macie lekkiego świra na punkcie swojego sprzetu bo nie zauważanie uśmieszków np tego umieszczonego przy mojej odpowiedzi dotyczacej ew. budżetowości mojego.

Poza tym wcale nie twierdzę że mam najlepszy na świecie i nie zamierzam mojego ampa bronić pod niebiosa, to ty czujesz się urażony twierdzeniem dotyczącym tego jak twój budżetowy amp gra w stereo. ja nie mam tego problemu.

Teraz to już się zakręciłeś:

>Ta droga nigdzie niezajdziemy, sa wypwiedzi osob na forum ktorzy posiadaja np. Denony z

>najwyzszej polki i sa w pewnym stopniu rozczarowani.

Czyli co ? te z wyższej półki są jeszcze gorsze ?

Nawiasem mówiąc wybierałem między harmanem 5xxx a denonem 38xx i też mi się ta sterylność brzemienia nie podobała, co nie zmienia faktu że jak dla mnie gra dopiero seria 38xx, może niemieckie Audio pisze coś innego bo na testowaniu jak piszesz zna się lepiej ale moje ucho wybrało inaczej.

do b.g.mayday

Rotel bedzie świetny do muzyki rockowej ostrej.

Sspróbuj harmana jesli lubisz bas, to nie jest przypadkowa opinia że jbl dobrze grają z harmanem (to jedna korporacja). Harman ma brzmienie nieco ciemne, potężny bas i raczej niewyostrzona góra, JBL dodają mu dynamiki - sprawdź na początek harmana, polecam

Mysle a nawet jestem pewny ze to ty sie zakreciles, moze tego dotyczyl watek, ale nie temat,a ty napisales ze ampli z wyzszych polek moga zaoferowac jako takie brzmienie stereo , wiec ja w odpowiedzi napisalem ze tak naprawde zaden ampli niedorowna wzmacniaczowi stereo , podajac za przyklad Twoj model H/Ki porownywalna kwote na wzmacniacz stereo.A co do Denonow z najwyzszej polki to tez mialem na mysli brzmienie stereo i wcale niema w moich wypowiedziach tego ze Denon oferuje super brzmienie(stereo), a konkretnie wymieniany model.

a jaka jest alternatywa żeby podpiac glosniki jbl ? denondvd 700+denon 2307 hk 680 i jakis cd ? nie mysle miec w salonie dwoch kompletow glosnikow hehe inne pokoje narazie nie wchodza w gre

wydaje mi się że Harman w stereo zrekompensowł by to czego potrzebujesz, a może kup sobie jekiegoś używanego wzmaka Sony z serii ES wydasz 600zł ale będą to pieniadze dobrze wydane a jak sprzedasz to nie stracisz.

HJ 680 - mam go i to świetny wzmacniacz

bas ma normalny, bardzo dobrze kontrolowany i wypełniony ale nie rozumiem troche o co wogóle chodzi z tym określeniem że jak HK to ma wyjątkowo potężny bas, może przy podbiciu na full ? :P

brzmienie jest neutralne i dynamiczne, żaden zakres (a zwłaszcza bas) nie narzuca się, do tego gra szczegółowo ale nie ma zbyt ostrej góry, do tego ładna przestrzeń

miałem wcześniej hk 6500 ale nie ma wogóle porównania, hk 680 jest o 2 klasy wyżej i do 1 tys. na pewno jest warty uwagi, polecam

b.g.mayday

Twoim najsłabszym ogniwem jest Twoj cały system albo Twoje watpliwosci czy posiadasz własciwie dobrany sprzet. Wasze wywody na tamat zmiany ktoregos z komponentow nie wiele sie zdadza, chcesz miec porzadne brzmienie stereo to wymaina samego CD/DVD nic nie da jesli chcesz poprawic brzmienie. Masz znakomity amplituner i glosniki, moze połaczenie z Harmanem bylo by lepszym rozwiazaniem ale jest to gra nie warta swieczki wiec jesli oczekujesz radykalnej zmiany (poprawienia) brzmienia to kup typowe stereo bez "kompromisow"...

Odtwarzacz DVD Denon 2930, to naprawdę perełka, jednak jest predestynowany do zastosowań kinowych. Jeśli chcesz poprawić brzmienie CD-Audio, powinieneś kupić przyzwoity odtwarzacz CD. Do tego warto rozważyć jakiś przyzwoity wzmacniacz stereo,który możesz podpiąć pod wyjścia preout w Denonie. W takim układzie pogodzisz dobre stereo z dobrym kinem.

I jeszcze jedno. Trudno porównywać wzmacniacz stereo i amplituner KD w podobnej cenie, gdyż to jest nieporównywalne. Amplituner ma szansę zmierzyć się ze wzmacniaczem, gdy jest od niego około 2-3 razy droższy. Wbrew pozorom ekonomii nie da się oszukać.

Do słuchania stereo połącz odtwarzacz z amplitunerem kablami analogowymi (2 x RCA). Wówczas porównaj brzmienie z połączeniem cyfrowym.

ArtS :)

malinf1, 6 Maj 2007, 16:47

>Bez przesady gdybym ja miał taki zestawik to pierwsze co bym zmienił to amplituner. Te głośniki

>potrzebują prądu a ten może im dostarczyć tylko HK lub Onkyo. Jednak JBL lepiej zagają z HK.

ten amplituner nie gra gorzej od jego odpowiedników z HK, a już na pewno bez porównania ładniej z Denonem brzmią kolumny JBL E...

także te mity i legendy o cudownym brzmieniu HK + JBL głoszone przez niektóre osoby to można między bajki włożyć

amplituner się przyda do kina ale w muzyce lepiej zagra niemal każdy wzmacniacz stereo za grosze (z drugiej ręki) i na razie spróbuj tylko takiego upgrade (dokup sam wzmacniacz), jeśli dalej coś nie będzie pasowało to pomyślisz o kolejnych zmianach

ja tez uwazam że denon jest klasa sama w sobie w kinie domowym. odnośnie stereo jestem zielony. przegladalem wzmacniacze ,hk uzywany 680 640 610 czy nowy denon pma 500 ? co o tym myslicie (prosze brac pod uwage ze beda one graly z jbl e)

Pomysl wymianianyu byl dziesiatki razy na forum.

Primo - porzadny kompakt z regulowanym potencjometrem wyjsciem jako zrodlo do stereo. Nie ma sensu pakowac tutaj wyzszego dvd, one w stereo nie graja, a jezeli juz jakis zagra to kosztuje tyle co 3 porzadne kompakty grajace tak samo. Poza tym za chwile beda zrodla HD-DVD lub Blue-Ray i standardowe DVD poleca na leb z cenami. Ogolnie DVD sie bardzo szybko starzeje, wiec nie ma sensu gonic marchewki z nimi.

Secundo - jezeli wzmacniacz kinowy ma wyjscia pre-out dokupujesz koncowke mocy.

W kinie podlaczasz ja std do pre-out i po prostu przody na niej zagraja o wiele lepiej niz na koncowce wbudowanej w AV. W stereo sygnal z wyjscia cd trafia na koncowke (przydaje sie aby miala przelaczane dwa wejscia ) i z niej na zestawy. Jezeki koncowka nie ma dwoch wejsc to miedzy cd a koncowke mocy pakujesz pasywke i przelacznik zrodel sterujacy tym, skad ma sygnal byc brany na koncowki - czy z CD czy z pre-out.

NIE uzywaj jako przedwzmacniacza do CD przedwzmacniacza wbudowanego w ampltuner. Nawet w trybie bezposrednim bardzo degraduje dzwiek.

• 2 tygodnie później...

wątek ma przedstawiać co zmienić w systemie kolegi. pytanie - do czego wiekszości jest przystosowany system do kina czy muzyki. Jeżeli do kina to moze sub Jamo 300

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lub droższy B&W AWS600 tu najtaniej

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Można także paradigma PDR-12 v3

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . odtwarzacza dvd bym nie wymieniał bo i tak albo component video użyte lub hdmi. Do dźwięku to i tak zapewne cyfrowe wyjście używane jest więc temat analogowego wyjścia zamknięty. W/g mnie amplituner jest ok mocowo i jakościowo. Jest dobrym amplitunerem. Kolumny masz ok. Nie wiem co myśleć. Może posłuchałeś innego systemu i tak znalazłeś coś co ci potzeba a czego nie masz ty w swoim odbiorze. Zastanów się czego zakładając inny system nie miał w co w twoi jest. Tu masz punkt zaczepienia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.