Skocz do zawartości
IGNORED

gdzie najsłabsze ogniwo ?

b.g.mayday

Rekomendowane odpowiedzi

witam.mój zestaw to denon dvd700. denon amp. 2307. jbl e80 jbl ec35 ibl e10 sub wharfedale cube 10A .coaxial pgd 4000 (ciezko mi sie przyzwyczaic po przejciu z optycznego hamy) głosnikowe profigold bass flex 2*4mm na przod i centralny i satelity cordial 2*1.5mm. co byscie wymienili w tym sprzecie.zastanawiam sie nad dvd denon 2930. ale moze macie jakies inne propozycje? moze zamiast denona wstawic harmana kardona,ponoc lepiej gra z ibl. chodzi mi glownie o poprawe dzwieku?

https://www.audiostereo.pl/topic/33149-gdzie-najs%C5%82absze-ogniwo/

subwofer za słaby ? no moze faktycznie ale na jaki zmienic jbl ? caly zestaw przenosze za niedlugo do 25 m2. w miejszym pomieszczeniu wydawalo mi sie ze kabel optyczny hamy gra troszke lepiej od tego profigolda za ktorego dalem nie malo,czy moze to sie zmienic w 25m2 ? zwiekszyl tak jakby mi troche basu caly zestaw gra bardziej ciezko,chociaz soprany tez wyrazne, a tak calkiem z innej poolki,uwazacie ze denonem 2307 moglbym spalic te moje jbl e80 , pytam poniewaz bardzo czesto slucham muzyki glosno a nawet bardzo glosno :)

Mam podony subwofer z tylko że z serii pacyfic evo 12 więc trochu mocniejszy i uważam że jest kiepski. Z subwoferów polecam Paradigm:1000 lub 1200 ale tylko do kina. Moim ideałem był subwofer z seri JBL xti 300 prawdziwy potwór o niesamowitej kontroli.Kabelek też mam profigolda i nie zauwazam róznicy pomiędzy optycznym (nazwy nie pamiętam). Kolumny Jbl faktycznie mogą brzmieć trochu sucho z denonem, podobno znacznie lepsze są 90 może na nie wymienić? Pozosatałe głośniki tez masz Jbl? (centrany, tyły). Spalić amplitunerem, hm może się udać ale raczej musiał by to być odsłuch na maxa.

wymiana jbl z e80 na e90 nie wchodzi w gre poniewaz niedawno była robiona wymiana. pozostałe glosniki tez jbl centralny mam centralny jbl ec35 tylnie satelitki jbl e10,ktore w kinie fajnie graja i fajnie sie komponuja na scianie (zgrabne) kabelki glosnikowe profigold bass flex jesczze nie zalozone,moze one dodadza wigoru troszke ? o tym systemie powiem tak. wszystko jest niby ok ,wszystko gra fajnie, ale tak jakby cos brakowalo,teraz pytanie co ? :)

do b.g.mayday

>w miejszym pomieszczeniu wydawalo mi sie ze kabel optyczny hamy gra troszke lepiej od tego

>profigolda za ktorego dalem nie malo,czy moze to sie zmienic w 25m2 ?

LOL ... na pewno, zera i jedynki lecące tym kabelkiem zdecydowanie lepiej bedą się rozchodziły w większym pomieszczeniu.

Szykuje się dosyć ciekawy wątek "wpływ wielkości pomieszczenia na jakośc transmisji cyfrowej" coś z pogranicza abstrakcji i archiwumX

Kabel cyfrowy lepiej nie bedzie grał bo przenosi 0 i 1, nie podbije ci basu ani sopranów bo w sygnale który nim jest przekazywany czegaoś takiego NIE MA !!!

jeśli już coś może mieć wpływ na jakośc w takiej transmisji to bardziej jakość przetworników w twoim sprzęcie

śmiej sie głupioku :) a tak na powaznie nie zgodze sie z Tobą ,po przepeciu optycznego hamy na profigold pgd 4000 sprzet całkiem inaczej gra,niewiem jak to wytlumaczyc,nie chce burzyc twoich teorii ale jest duzo wiecej basu ,lepiej kontrolowany i nie ma specyficznego syczenia sopranów jak to miało miejsce wczesniej, to nie tylko moja opinia ale i moich znajomych.

Zanim napiszesz pomyśl :-) a tak na poważnie to twoj boski pgd 4000 to kabel koncentryczny a nie optyk jak hama, więc nie zmieniłeś kabla na lepszy a jedynie sposób połączenia w twoim przypadku najwyraxniej sprawdzający się lepiej. I najwyraźniej przetwarzanie sygnalu w tym nowym ukladzie jest korzystniejsze.

Ja wiem że jak się wybuli 180 zeta to się czlowiek nie przyzna że dal się nabić w butelkę bo kawalek koncentryka z dobrymi końcowkami, prawidlowo wykonany da dokladnie to samo co twoj prfi :-)

A co do "moich' teorii to przyznam ci się że to jednak nie ja wymysliłem cyfrowy transfer danych, więc mozesz się z nimi zgadzac czy nie to już jakby nie moja sprawa, ciesze się że takie rewelacyjne efekty uzyskujesz na swoim sprzęcie.

Ja zaś jesli już chodzi o moje teorie to mam taką: nie płacę za kable więcej niż 10% wartości źródła bo to bez sensu. sensowny dobór źródła i wzmacniacza oraz zestawów głośnikowych wystarczy. Nadwyżkę kasy wydaje na płyty, znacznie więcej frajdy daje mi płyta niż kabel "profi" "gold" "hyper" "bajer"

Całkowiecie się zgadzam z prezesem2005...

Co do "głupioka" to bym polemizował kto nim jest w tym wątku...

A jak widzę np kabel optyczny tej samej długości za 100zł i za 800zł i do tego kolesia co bierze ten droższy ("Podoba mi się jego wygląd, taki profesjonalny i audiofilski...") - normalnie śmiać mi się chce... Głupków na tym świecie nie brakuje... I jeszcze komentarz, że kabel jest podwójnie ekranowany... Optyk... He he, trzymajcie mnie bo zaraz się przewrócę ze śmiechu...

Różnica w dzwięku może być między coaxialem a optykiem...

Jest to spowodowane zastosowanymi przetwornikami w urządzeniu w przypadku tych dwóch "standardów".

Po prostu jak Ci na coaxialu o wiele lepiej gra to masz badziewny przetwornik sygnału optycznego w amplitunerze...

nie no...nie chcalem nikogo urazić. hehe sami widzicie ze nie wydalem sporo np. za kable glosnikowe placac 16 zł za metr ,a na kable do satelit 5.20 zl no faktycznie coaxial profigold troszke wiecej.nikt nie mowi ze jest on boski(ja tego nie powiedziałem) hehe nie jestem maniakiem kabli ale chce zeby byly one w miare solidne. wracajac do tematu co byscie w tym zestawie wymenili aby gral lepiej ? moze jakis przedwzmacniacz ?

do b.g.mayday

Oki wracajmy do konkretów, sprawdzałeś jak gra twój zestaw przy połączeniu analogowym dvd-amp ?

Twój amp to jednak klasa budżetowa a wydaje mi się że przetworniki C/A mogą być lepsze w DVD, druga sprawa to spróbuj napisać czego ci tak na prawdę brakuje, może wczesniej słuchałes na techniksie z altusami i dziś brakuje ci tej "wyrazistości brzmienia" ?

tak,oczywiscie ze amp denona 2307 jest budzetowy tak jak i twój i 95 procent zapewne użytkowników tego kina.odnośnie odsłuchu trafiłes w sedno brakuje wyrazistości,napewno niskiego miękkiego basu i tutaj zgodze się że moj subwoofer tutaj nie wyrabia, jbl go zagłuszają i przy wiekszej glosnosci poprostu buczy ,jest wolny, myśle o tym jbl 250, mysle takze ze wymiana dvd z denona dvd 700 na denona dvd 2930 tez pomoze, wydaje mi sie ze jednak skok technologiczny jest. co jeszcze proponujesz ? moze inny subwoofer masz wyprobowany ?

aha polaczenie analogowe to 2 rca tak ? tego jeszcze nie probowalem, odnosnie przetwornikow c/a no niewiem ,teoretycznie powinny byc lepsze w amplitunerze bo ta sama marka a jednak amplituner jest nowy odtwarzacz juz nie, ma z 4 latka.

do b.g.mayday

mój amp nie jest budżetowy ;-) w każdym razie w kwestii basu zabija konkurencję

amp w tej klasie ma zazwyczaj gorsze przetworniki i to czy mają one rok czy 4 lata nie ma znaczenia, przeciętny wzmacniacz stereo za 1500 zł zabije go jakością dźwięku takie są realia i nie próbuję ci powiedzieć ze masz słaby amp tylko że takie są realia. Cały czas nie piszesz czy chodzi ci o słuchanie muzyki w stereo czy filmy. Jeśli muzyka w stereo to sprawdź jak zachowują się twoje JBL przy wyłączonym subie i całym zakresie częstotliwości puszczonym na nie.

Jeśli zależy ci na zmianie jakości w stereo to zacząłbym od "wynajęcia" od znajomych jakiegoś wzmacniacza ew. amplitunera HK model od 3xx w górę a suba bym odpuścił bo to czego brakuje ci w muzyce to nie zakres pracy suba.

Jak potrzebujesz tzw "dupnięcia" w filmie to sub ok ale jak błynności i dynamiki basu to dobry wzmacniacz albo amp bo kolumienki masz całkiem całkiem do basu

jesli chodzi o filmy to jestem zadowolony w 100 %, caly zestaw zachowuje sie ok i nawet bas czy w sobwooferze czy glosnikach super !!!!! chodzi mi o muzyke w stereo . tutaj subwoofer wylaczam bo sobie gdzie stam grzmi hehe szyby trzeszcza a jbl go zagluszaja .no i brakuje tej kropki nad i, co mi da wzmacniacz harmana jesli odtwarzacz mam denona ? to pewnie pasowalo by i odtwarzacz harmana kupic ?

A co ma piernik do wiatraka ? odtwarzacz to odtwarzacz a wzmacniacz to wzmacniacz, nie ma zasady mówiącej o tym że wzmacniacz harmana xle współpracuje z odtwarzaczem denona, czasem nawet wskazane jest połączyć sterylny w brzmieniu cd denona z mocno basujacym harmanem

Do Prezes 2005

Co do Denona 2307 to niestety nie jest to klasa budzetowa , w niemieckim Audio jest w klasie NAJWYZSZEJ; I i niestety na zachodzie maja wieksze doswiadczenie jesli chodzi o testowanie sprzetu i przydzielanie go do jakiej kolwiek klasy-i jeszcze jedno, niepisze tego ze wzgledu na to ze sam jestem posiadaczem tego modelu .

pozdrawiam

W niemieckim AUDIO co drugi odtwarzacz CD/DVD, wzmak lub ampli ląduje w klasie najwyższej. Pamiętam, że w jednym z numerów był test jakiegoś CD Yamahy z dolnej półki, chyba 496 i napisali w podsumowaniu "spitzenklasse" a jakby na to nie patrzeć - sprzęt niezły, ale jak najbardziej budżetowy. Dlatego warto zachować dystans do ocen w gazetach, szczególnie tych fachowych.

do piskle smoka

Cieszę się bardzo że potrafisz sobie i innym udowodnić że twój amplituner jest wyjątkowy, każdy tak ma ale nie gniewaj się, jak miałem 13 lat to wierzyłem w to co pisze prasa teraz wierze faktom a te sa następujace:

Denon dzieli swe amplitunery na kilka grup i łatwo je zidentyfikować

AVR -1xxx

AVR -2xxx

AVR- 3xxx

AVR- 4xxx

AVC- 1xxxxx - w tej grupie 3 amplitunery każdy na swój sposób wyjątkowy

więc jeśli komuś zamierzasz udowodnić że amp serii 2xxx jest w najwyżeszej grupie to radzę się dobrze zastanowić i sprawdzić czy rozmówca ma odrobinę inteligencji, co byś jej nie obraził.

To w kwestii faktów, zamiarem zaś moim nie był wmawiać komuś że ma sprzęt do d... tylko przypomnieć że amplitunery tej klasy są adresowane do ludzi chcących ogladac filmy i pod ten rodzaj odbiorcy są strojone i budowane. Nie da się za 2,5 tys. zmieścić 7 torów audio, przetworników, zasilacza, tunera etc. etc takiej jakości jakie są zastosowane we wzmacniaczu za identyczną kwotę bo tam te tory są tylko 2. więc jeśli zalezy ci na muzyce to kupujesz minimum Denona 38xx albo godzisz się na kompromis i masz świetne kino domowe i przeciętne stereo, bez dynamiki i przestrzennosci.

Argumenty w stylu "w niemieckiej prasie napisali" to szczerze mówiąc rozbawiają mnie tylko i świadczą o tym że nie jest wazne jak coś gra ale jak go opisują, oczy otworzą ci się za jakiś czas jak u kogoś posłuchasz "lepszego" sprzętu ;-)

>I i niestety na zachodzie maja wieksze doswiadczenie jesli chodzi o testowanie

>sprzetu i przydzielanie go do jakiej kolwiek klasy

tego nie skomentuje nawet ale bawiłem się świetnie czytając, pewnie uszy mają lepsze :-)

Podsumowując, Panowie ! amplitunery macie świetne ale pamietajcie że to kompromisowe rozwiązanie !!! i o ile w kinie was zadowola to w muzyce z czasem zacznie wam sporo brakować.

No cóż w tym przypadku zgodzę się z "prezesem", fajny sprzęcik do kina i to budżetowy no może średnio budżetowy, ale niestety do stereo trzeba miec sprzęt stereo. Chyba ze kupi się jakiś super drogi wzmacniacz kina domowego plus dvd też z najwyższej półki ale to moim zdaniem się nie opłaca po prostu warto mieć dwa systemy. Ja jestem właśnie w trakcie budowania stereo pomimo że sprzęt kinowy mam nie najgorszy to jednak w stereo czuję niedosyt.

No nie mam 15 lat zeby udowadniac komus czy sie ma ampli budzetowe czy nie :) co do oznaczen denona wszystko sie zgadza tylko nalezy pamietac ze denon to nie panas czy sony itd itp i to co w oznaczeniu denona znaczy klase nizszą, to i tak bedzie bil na głowę amplituner z wyzszej polki philipsa czy grundiga. zreszta mialem takowy amplituner z wyzszej polki sony ale w porownaniu do denona chodzi jak zabawka. pozatym z roku na rok kazdy model sie ulepsza i mialbym duze watpliwosci porownujac teraz topowego denona a1xv ktory na allegro kosztuje 10000 z o wiele tanszym 2930 czy 3930 .tak ze marka marce nierowna.

sprzęt Panasonica to dla mie badziwie marketowe bo chyba w takich klijentów mierzy teraz ta firma. Sony robiło kiedyś świetne odtwarzacze dvd itego bym nie bagatelizował, oczywiście seria Qs, amplitunery faktycznie porażka. Masz dobry sprzet do kina tyle że w stereo tym nie pograsz wiem bo sam juz to przerabiałem miałem Technicsy, Yamachy Denony teraz mam zbliżonego w sposobie grania Marantza za którego dałem kuope kasy i wiem że jest wyśmienity do kina i tylko do kina.

z zestawu jestem generalnie zadowolony,ale wiesz jak to jest apetyt rosnie w miare jedzenia hehe :) a pamietam jak pare lat temu smialem sie z kolegi jak co wizyta u niego miał inne kable glosnikowe i wzmacniacze :) myśle ze z całego zestawu zaryzykuje i wymienie odtwarzacz dvd denona 700 i zastapie go nowym z lepszymi przetwornikami denonem dvd 1930. ma wyjscie hdmi wiec zakup i tak byl nieunikniony. nie jest on drogi i spokojnie dotrwa do czasów bd i hd dvd ,w dzwieku tez moze wniesie cos nowego. jeśli nie to trzeba sie bedzie zastanawiac nad systemem stereo.

Do PREZES2005

Moja wypowiedz dotyczyla Denona 2307 jako ampli nie budzetowego , a nie jakosci brzmienia stereo , nieoklamujmy sie , Twoj H/K 5550?-sugrerujac sie kwota jaka za niego dales to przy tych samych wydanych pieniadzach na wzmacniacz stereo tez (pewnie) niema sie czym pochwalic.

Ta droga nigdzie niezajdziemy, sa wypwiedzi osob na forum ktorzy posiadaja np. Denony z najwyzszej polki i sa w pewnym stopniu rozczarowani.

pozdrawiam

b.g.mayday

Musisz wziąśc pod uwagę że strata na wartości Dvd jest największa w stosunku do innyck konponentów. Załacisz 1500 za chwilę będzie wrte 500zł może lepiej poszukaj coś na rynku wtórnym można naprwde za mała kasę kupić fajny sprzęt. ja się już wyleczyłem z nowych klocków chyba że z mocnej przeceny.

a co powiecie o harman kardon wzmacniaczu 610 640 albo 680 ? pieniadze faktycznie niewielkie, z jbl e80 mysle ze by zagralo to w miare. no ale co musialbym przepinac kable glosnikowe miedzy denonem a hk ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.