Skocz do zawartości
IGNORED

Dark Side Of The Moon - MFSL

lipa

Rekomendowane odpowiedzi

Od wczoraj jestem szczesilwym posiadaczem CD w wersji UltradiscII. Musze przyznac ze robi wrazenie, przedtem sluchalem zwyklej wersji remasterowanej w 1994 roku. Az chcialo by sie powiedziec ze sprzet studyjny w tamtych czasach jednak juz byl naprawde dobrej klasy. Ogolnie nie brzmi tak ostro jak "tania" :)))) wersja i dzwiek jest o wiele bardziej szczegolowy. Dla maniakow polecam :)

https://www.audiostereo.pl/topic/33161-dark-side-of-the-moon-mfsl/

lipa - napisz moze cos na temat czym jest innosc tej wersji wydania - mysle ze wiele osob ma blade pojecie co to za wydanie, ja rowniez.

pozdrawiam kaszanka7

Wszyscy myślą tylko o sobie. Tylko ja myślę o mnie.

tadeo

Masz wydanie MFSL ?

Słuchałem u znajomego ,brzmi genialnie .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-803-100003097 1177839950_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No wiec spiesze z wyjasnieniami. MFSL - Mobile Fidelity Sound Lab. Jest to Original Master Recording ktory w odroznieniu od popularnych remasterow gdzie proboje sie "poprawic" brzmienie jest przeniesiony na plyte CD tak jak jak opuscil studio bez upiekszania. Dodatkowo CD jest wytloczone w 24k zlocie. Porownujac do wersji z 1994 chyba najbardziej obecnie popularnej roznica jest ogromna. Nie ma chociazby zlewania sie dzwieku w glosniejszych momentach, jest mniej gory ale wiecej detali, dynamika jest o wiele wieksza. Szkoda tylko ze nie latwo ja teraz dostac i do tanich tez nie nalezy :(

Mam winyla 30TH Anniversary Editon Winyl /Remaster 2003/.

Może mam za słaby sprzęt /Goldring GR2+wkładka 1042 +pre JJ 283+ PrimaLuna PrologueOne/ ale słuchałem

też u kolegi na lepszym sprzęcie i też nic specjalnego nie usłyszałem oprócz braku trzasków w porównaniu

do winyla którego zakupiłem w latach 70-siątych.

Sprzęt kolegi to : integra Accuphase E-408 + dobre pre /nie wiem jakie/ + JMLab Electr 1027 + Trans Rotor/.

Ja nie slyszalem akurat wersji winyl. Ale jesli roznica jest taka jak miedzy zwyklym CD a MFSL to proponuje poszukac winyla MFSL takiego jakie zdjecie zamiescil Frank i jesli jestes fanem DSOTM to bedziesz w raju :)))

jest jeszcze jedna wersja tej plyty praktycznie czarny kruk -Japan Harvest/CP35-3017-

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nagranie pochodzi bezposrednio z "master analog tapes" jest to podobno najbardziej poszukiwane tloczenie.

...ostatnio pojawila sie w sieci do pobrania (ale pewnie to juz nie to samo).

Ukryta Zawartość

post-8479-100003094 1177845497_thumb.jpg

post-8479-100003095 1177845497_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wiem jak z aktualnością oferty, ale za 300zł znajdziesz DSOTM tu:

Ukryta Zawartość

Jakiś czas temu nastąpiła reaktywacja Mobile Fidelity.

W ofercie LP, SACD i GOLD CD, ale prawa do uprzednio wydawanych pozycji dawno utracone.

Ukryta Zawartość

Jeszcze przed zakończeniem (przerwaniem) ich działalności ściągało sie płyty Mofi za ok 80-100zł. Klasyczne Floydy, Jethro i wiele innych. Należało brać oporowo...

Polecam również 24k Gold z DCC (już nieistniejąca). Nabyłem kiedyś dwie Metalliki i przewaga jakościowa nad europejskim Vertigo czy amerykańską Elektrą naprawdę kolosalna. Niestety ciężko trafić w przyjaznej cenie...

pzdr

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To za drogo. Szumy są przynajmniej niższe w stosunku do oryginału? A z sieci można downloadować gdzieś to MFSL? SACD jest tylko trochę droższe od normalnej płyty, ale nie ma jeszcze w wersji hybrydowej. No to pozostaje ostatni remsater na 30-lecie.

300zl jak za nowke biorac pod uwage ceny na ebayu nie jest duzo. Ja dalem prawie 300 za uzywana fakt ze w stanie jak nowka ale jednak. Wersji SACD nie slyszalem ale zostala ona zmiksowana na nowo wielokanalowo. Wartstwa CD to jest tam pewnie tylko dodatkiem. Jesli warstwa CD brzmi tak jak skladanka Echoes to nie polecam. Na Echoes odszumili, podbili troche basu i gory. Nagrania stracily sporo ze swej oryginalnosci, detalicznosci.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.