Skocz do zawartości
IGNORED

24/96 free FLAC download, rozważania

kb1014

Rekomendowane odpowiedzi

Świetne nagrania!

Już na słuchawkach podłączonych do kompa słychać wyśmienitą jakość.

Ciekawi mnie czy jest możliwość nagrania tego materiału na płytę cd-r? Próbowałem na programie Burrrn, ale czestotliwość próbkowania jest chyba za wysoka. Czy konieczny jest resampling?? Jeżeli tak to czy przez to zostanie zatracona świetna jakość tych nagrań?

Na CD-R jako CD audio z oczywistych względów nie nagrasz. Prędzej by można kombinować z wypaleniem tego na płytkę DVD-Audio.

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

• 6 miesięcy później...

A masz zainstalowane ASPI?

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Bo u mnie po zainstalowaniu ASPI jeden z dwóch napędów "zniknął".

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Na stronce EAC w faq twierdzą że widzi wsztystkie napędy, na forum EAC też.

Ja mam cd-rw na IDE i dvd-rw na SATA, nero działa, cd burner działał, aspi przed chwilą zainstalowałem, nie wiem czy przedtem było, a ten geniusz wyświetla takie coś:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>Piotr

W zakładce opcje EACa-interfejs ustaw na wewnętrzny interfejs windows ... i daj sobie spokój z ASPI.Ja mam nagrywarkę LG i na forum CDRinfo czytałem ,że z niektórymi nagrywarkami tej firmy na Aspi nie pójdzie.Jeszcze ktoś pisał o konflikcie Aspi ze sterownikami nvidii.Walczyłem długo z tym i na CDRinfo nie potrafili mi pomóc,aż jeden gość napisał żebym przełączył na interfejs windowsa i że wcale nie będzie gorzej jak z aspi.Pisał coś ze na nowszych kompach nie jest wymagany aż tak ten sterownik.Powiem tyle kopie są świetne i na CD samochodowym nie poznasz różnicy.

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

Tak, wałkowana od dawna, ale nie do końca jasne. Nie nurtuje mnie wybór dvd-a / sacd / cd. Jeżeli mam wawa 24bit/96kHz, a mój dvd ma 24bit, lecz czyta audio cd, mp3, wma (model 9.2 skompresowane czyta a loosles już żadne nie). Czy nie ma jakiegoś myku żeby to zapisać na przykład w ścieżce dvd-video chociaż wideo by nie było?

No fakt, jest to alternatywa dla odtwarzaczy DVD-A, ale tu oczywiście są już znowu rozważania, czy gęstsze próbkowanie i większa liczba poziomów kwantowania coś daje, czy nie ;-)

Nie wiem, czy jest myk, na pewno można wstawić jako DTS lub DD, ale to już chyba lepiej słuchać CD? (nie wiem, jak wypada porównanie). Nie wiem, czy DVD-Video może zawierać dźwięk LPCM, pewnie nie...

-> Piotr_1: Czy nie ma jakiegoś myku żeby to zapisać na przykład w ścieżce

>dvd-video chociaż wideo by nie było?

---------------

Takie działanie to naginanie standardu. Oczywiście można uzyskać interesujący Was efekt ale mogą pojawić się problemy podczas przerw między utworami. W zależności od modelu DVD playera będzie słychać klik/trzask/cykniecie. Raczej nie będzie możliwe zrealizowanie płyty DVD z utworami płynnie ze sobą połączonymi - to też zależy jak DVD player będzie się zachowywał widząc naszą produkcję/wszystko zależy od modelu.

Programy jakie umożliwiają naginanie standardu to

- Sony DVD Architect - profesjonalny kombajn do pełnego authoringu DVD. Od pewnego czasu Sony DVD Architect jest zintegrowany w pakiecie razem z Sony Vegas Pro 8

- Audio DVD Creator - amatorski i łatwy programik

Można wstawiać dowolny plik *wave 96kHz/24bit i renderować do formatu DVD

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Przyczajałem się na ten drugi programik Audio DVD kreator i w opisie jest napisane że nie należy go mylić z dvd-a, a w parametrach wyczytałem że owszem ripuje dvd-a w jakości 24bit, lecz w drugą stronę, to znaczy żeby nagrywać dvd-a się jakoś nie pochwalili w specyfikacji

-> Piotr_1

Audio DVD Creator nie tworzy płyt w formacie DVD-Audio!!!

Do odtwarzania płyt DVD-Audio potrzebny jest specjalny odtwarzacz DVD - zwykły player DVD nie odtworzy płyty DVD-Audio.

Audio DVD Creator tworzy natomiast standardową płytę DVD, którą możemy wypełnić plikami *wave 24/96kHz. Powstanie zwykła płyta DVD (nie DVD-Audio) do odtworzenia w każdym playerze DVD

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

-> Piotr_1

"Audio DVD Creator tworzy natomiast standardową płytę DVD, którą możemy wypełnić plikami *wave 24/96kHz. Powstanie zwykła płyta DVD (nie DVD-Audio) do odtworzenia w każdym playerze DVD"

Czyli tak jak ja zrozumiałem, to powstanie jakby DVD-Video, tylko że z dźwiękiem 24/96 i bez obrazu (albo z "wallpaper"), odczytywalne dla każdego odtwarzacza.

-> nedj

>Czyli tak jak ja zrozumiałem, to powstanie jakby DVD-Video, tylko że z dźwiękiem 24/96 i bez obrazu

>(albo z "wallpaper"), odczytywalne dla każdego odtwarzacza.

----------------

tak jest! dobrze zrozumiałeś :)

Piotr_1, 23 Lis 2007, 21:11

>Tylko że ja mam playera samsunga nówkę z tego roku i wawów on nie tropi

----------

nie rozumiem tej wypowiedzi

-> yayacek

Chyba chodzi o to, że ten odtwarzacz nie czyta ("nie widzi") plików .wav upchanych na płycie DVD-Data.

Dziwne i mało prawdopodobne.

W każdym razie programy o jakich wspomniałem wyżej tworzą z zaimplementowanych plików *wave standardową płytę DVD.

Na płycie DVD mamy wszystko upchane w postaci plików *vob

Podczas renderingu wszystkie pliki *wave jakie umieściliśmy w programie zostają przetransponowane do *vob z zachowaniem swoich parametrów. Nie ma obawy - *vob nic nie kompresuje

Tak więc każdy odtwarzacz DVD odczyta tak przygotowaną płyte DVD - nawet taki, który nie czyta plików *wave (co dalej wydaje mi się dziwne)

Piotr_1, 21 Lis 2007, 22:45

>Mam teraz problem jak utworzyć płytę dvd-a z plików flac.

Witam, na sekundę wrócę do piewszego pytania Piotra. Piotrze, czy rozpakowałeś te FLAC-e do WAV-ów i czy sprawdziłeś jaką mają częstotliwość próbkowania i rozdzielczość? Może jest to zwykły rip płyty CD-Audio i całe te zabawy z upychaniem na DVD nie są potrzebne?

To jeśli się zmieni, to wtedy pokombinuj. A póki co nagraj sobie zwykłą płytkę CD-Audio :-) A sytuacja tak prędko się nie zmieni. SACD jest nie do skopiowania. DVD-Audio ma bardzo skromną ofertę. Blue-ray i HD-DVD jeszcze się wykluwają. To potrwa...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.