Skocz do zawartości
IGNORED

ProAc Studio100 - klon??

MarioSan

Rekomendowane odpowiedzi

tu widać wyraźniej:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

wydaje się, że są przykryte chyba gąbką, czy czymś takim

Ukryta Zawartość

Nie wiadomo czy oryginalny, bo jest oklejony jakąś pianką.

Ktoś próbował tuningu, nie wiadomo czy z dobrym skutkiem.

Czy ktoś zna pewne wymiary rury basrefleksu?

Ja zrobiłem 5,5x12cm ale nie jestem pewien czy tak jest w oryginale.

Zapytałem sprzedającego o co chodzi z tym tweeterem i otrzymałem taką odpowiedź:

"Ze względu na Pana zapytanie oraz powstałewątpliwości postanowiliśmy zamknąć aukcje do czasu wyjaśnienia różnic pomiędzytymi ProAc’ami a sprzedawanymi aktualnie. Sprawdzaliśmy wcześniej istwierdziliśmy, że jest to starszy model ProAc. Podczas odsłuchów dotychczas niestwierdziliśmy odstępstw od aktualnie sprzedawanych. Niemniej jednak postaramy sięskontaktować z producentem lub z Audioklanem w celu weryfikacji oryginalności sprzętu.W momencie gdy będziemy mieli pewne informacje wznowimy aukcje i odpowiemy nawszystkie pytania."

:-)))

• 1 miesiąc później...

Foksik

widzę że temat i entuzjazm umarł . zainteresowany jestem tymi klonami , tzn skąd macie wymiary kto robił skrzynke jakie były koszty pudełka i zwrotnicy , itd .....

Czekam na wpisy

Pzdr. ......

:-)))))

Foksik - może wreszcie zechcesz łaskawie odpowiedzieć co z płytkami do zasilacza (pozostałych przepraszam za zaśmiecanie ale gościa nie da rady nigdzie złapać)

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Zrobiłem według danych z tego wątku:

Ukryta Zawartość

Fotki zamieszczę jak oddam negatyw do skanowania.

Ukryta Zawartość

No właśnie też się zastanawiam nad tym BassReflexem. Wydaje mi się nazbyt aktywny w brzmieniu. Chwilowo mam wzmacniacz, który nie radzi sobie z wysterowaniem tych głośników (gainclone), więc moje wrażenia mogą być mylące.

Rurę bas refleksu wykonałem z forniru bukowego, oklejając kilka warstw na Siemensie MKV który ma 5,5cm średnicy;-).

Szukam śrubek M3 z czarnymi łbami. Może ktoś ma?

Skrzynki oklejone fornirem Acajou (Khaya ivorensis), takim samym jak ściana za nimi.

Ukryta Zawartość

post-1961-100005722 1188638289_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

W specyfikacji podano:

Dimensions:

16” (406mm) high

8” (203mm) wide

10” (254mm) deep

Czy to sa rozmiary zewnętrzne tych skrzynek? rozumiem że jeśli tak to trzeba by odjąc grubość ścianek aby mieć pewność wymiarów wewnętrznych. Jakie sa grubości poszczególnych ścianek: przód, tył, boki, góra, dół, wszystko ma 16mm?

Panowie na gwałt jest potrzebny pomiar z natury umieszczenia tweeterów w orginlnych Studio 100 (wersja z niesymetrycznym rozmieszceniem głośników..)

Foksik pomierzył wymiary ale ze zdjęć i obawaim się że zwymiarowanie może być niezbyt dokładne..

Wymiary podane przez Foksika to 75 mm od góry i 80 mm od boku.

Z moich czysto akademickich obliczeń wynika że wymiar boczny to 77,5 cm, a góra to 48,05 co jest wynikiem nierealnym..

Gdyby był ktos łaskaw i swoje orginały pomierzył był bym bardzo wdzięczny ..;-))

POzdrawiam,

Artur

W szkole uczono mnie że aby wykonać coś dobrze najpierw potrzebny jest dobry rysunek techniczny a tutaj takowego brak. Wprawdzie na poprzednich stronach coś podobnego istnieje ale nie ma wszystkich wymiarów. Tutaj prośba do kolegów aby pokusili się o coś takiego. Potrzebne wymiary to: szer, wys, głęb. skrzynek wewnętrzne !!! Wymiary i umiejscowienie wszystkich 'dziur', zaznaczone sposoby miejsca mocowań i rodzaje śrub (głośników, zwrotnicy, terminala), grubości ścianek, budowa skrzynki (tzn jak sklejone boki, góra, dół, czyli czy np przednia ścianka jest wpuszczana czy na zewnątrz).może jakieś inne dane które teraz nie przychodzą mi do głowy a doświadczeni diyowcy na pewno je znają. Bez takich podstawowych i kompleksowych informacji trudno zrobić dobre klony i nie chce mi się wierzyć że koledzy którzy konstruują kolumny lub zrobili tego klona ich nie posiadają. Proszę podzielcie się z innymi - taka jest chyba dea diy.

>>pete

Nie przesadzajmy ;-)) z taką szczegółowością ..

Jak tylko dotrę do domu zrobię symulację w BasBox Pro skrzynki i podam wymiary zewnętrzne wewnetrzne pojemność, umiejscownienie głośnika basowego i bas reflexu jest podane w tym wątku i tu nie ma konieczności walczenia z każdym milimetrem..

Natomiast faktycznie położenie tweetera jet bardzo ważne i tu nie ma informacji..;-(((

Pozdrawiam,

Artur

No nie wiem czy przesadzam, może trochę (ale sądzę że właśnie w szczegółach tkwi diabeł :)).Zauważ wymiary skrzynki podane przez jednego z kolegów:na rys to 204mm szer a środki dziur do głośnika 102.5mm czyli co przesunięte te głośniki?

Należy się udać do sklepu z linijką (perfekcjoniści z suwmiarką) i sobie zmierzyć. Średnica tweetera KT26 wynosi 103,8mm, zatem wystarczy zmierzyć odległość brzegów kosza od krawędzi górnej oraz bocznej.

To byłoby możliwe gdyby jedyny sklep który jest w moim mieście posiadał owe kolumny, niestety tak nie jest, dlatego muszę zdać się na uprzejmość forumowiczów. Może Pan poda te wymiary (o ile je Pan posiada)? No i bardzo zależy mi na tych wymiarach wewn. bo od tego zależy b.dużo (skrzynkę można zrobić na wiele sposobów ale litraż powinien być zachowany taki jak w oryg.)

Dla forumowiczów nie jestem żaden pan.

W wątku były podane grubości ścianek oraz wymiary zewnętrzne. To wystarczy do określenia wymiarów wewnętrznych.

Jak będę w sklepie top-hifi, to postaram się nie zapomnieć żeby to zmierzyć.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.