Skocz do zawartości
IGNORED

Pomóżcie uzyskać lepszy dźwięk

darex1973

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich formułowiczów. Bardzo prosze o radę dotyczącą zmiany kolumn. Obecnie posiadam zestaw Pioneer A-616 mark2 cd Sony cdp x202 es(w drodze), kolumny Tannoy Mercury m2. to wszystko gra w pokoju 14 metrów, (sypialnia) dobrze wytłumiony. Słucham jazzu, popu, klasyki czyli raczej spokojn ballady. Na poczatek chciałbym zmienić kolumny i nie wiem czy do takiego pomieszczenia bardziej nastawiac się na monitory czy podłogówki? ( uzywane jak najbardziej wchodza w grę mój budzet 2500 zł).

W ziazku z tym ze pozostaną one u mnie długo prosze o wytypowanie czegoś co fajnie zagra, lubię dużą przestrzeń, bas taki mięsisty. Drugie pytanie czy zmiana wzmacniacza na inny do 1000 zł ma sens? Na przykład Sony seria ES jaka będzie róznica w dzwięku? Na koniec prosze o pomoc w doborze okablowania (500zł) teraz podłanczam to kablami Jamo (12 zł metr) ale przypuszczam ze moze to ograniczać sprzęt. Na koniec chciałbym podziękować wszystkim formułowiczom szczególnie Piotrkowi 608 i discomaniacowi71 za pomoc. Pozdrawiam i czekam na propozycje

Jeśli chodzi o wzmacniacz, to do spokojnej muzyki, ballad (szczególnie wokale) w tym budżecie raczej bezkonkurencyjne będzie coś z Musical Fidelity- A1, E10/11. Kolumny raczej podstawkowe, ale tu różnie może być. Warto spróbować RLS Elara, Epos 12.2, może VA Haydn (może być za ciepło). Głośnikowe to np. Procab-tanie, ale naprawdę dobre, IC- hmm tu już trzeba próbować jak najwięcej, bo najmniejszy problem z pozyczeniem i sporo można kombinować(oczywiście najlepiej wszystkie elementy sprawdzać u siebie)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Sony TA-F 550 570 670 i 690 ES beda na pewno lepsze. W tej cenie moze Ci sie udac dorwac takze 770 ES. Polecam. A 777 gra lepiej ale nie znaczaco lepiej. Moze jakis MF? Tutaj chyba annawroc ma wiecej do powiedzenia.

Do MF-ów np E10/11 nie potrzeba jasnych kolumn, lecz właśnie neutralnych. CD Sony +MF +jasne kolumny - bedzie zbyt jasno.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

jeżeli już chcesz wydać pieniądze na kolumny, to na razie dodaj do budżetu na owe, te 500 zł które na kabelki chcesz dać. Lepiej mniej ale lepiej. Co do kolumienek to wolę się nie wypowiadać bo mam trochę inny gust w porównaniu do ogółu. aha i taka mała anegdotka. dwa dni temu skończyliśmy z kolegą taki projekt CT193 na głośniku szerokopasmowym Monacora. On ma 15 m^2 i basu jest tyle ile maxymalnie możesz wyciągnąć w takim pokoju. To jest duży problem i niestety wiem to z własnego doświadczenia. Moja siostra ma 3 drożne Klipsh-e z 30 cm basowcem. Jak włączy je nawet do filmu na ściszonym basie (equalizer) to u niej brak basu, bo cały wędruje do mnie(pokój obok). Do małego pokoju małe głośniki, bo inaczej jest sieczka.

Życzę udanego polowania na fajny dźwięk. aha napisz jeszcze czy całe pasmo ma być równiutkie, czy lubisz ciepełko , czy też detaliczne żyletki.

Dziękuje za tak liczny odpowiedzi , lubię raczej ciepło niż techniczne brzmienie jakie prezentuje na przykład "B&W' bardziej odpowiadało mi brzmienie Avanca 509 który kiedyś bardzo dawno miałem okazję odsłuchiwac w Krakowskim Nautyliusie, ale muszę dodać że był podłaczony do bardzo drogich klocków a sala odsłuchowa też była przyzwoita. Musicala niestety nigdy nie słyszłem, przypuszczam ze gra łagodnie? W każdym razie wyglada ciekawie. Wzmacniacze sony będa grały raczej chłodno prawda?

MF-y grają łagodnie ale ze sporą dynamiką i ładna przestrzenią. Najwazniejsze to dobrać do nich odpowiednie kolumny - przejrzyste i z szybkim basem orazi dobrze zaaplikowanym głosnikiem wysokotonowym, kolumny w miarę neutralne. Wcale nie jest powiedziane, że rock będzie mało drapieżny.

To jest "oszczędna" wersja E10/11. Jesli masz kase to lepiej E 10 lub E 11, a najlepiej A2 (pare setek drożej ale lepiej i tak jak chcesz ciepło, muzykalnie o klase lepiej od ww z serii E - tylko uwaga: mała moc 25 W.)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tak są bardziej uniwersalne ale dżwięk jest jednak ogólnie rzecz biorąc o klasę nizszy. Decydujace znaczenie będzie miał tutaj dobór kolumn mniej CD, chociaz to tez istotne. Na pewno na cichych poziomach A2 ma niebagatelną przewage. A2 jest gładszy, ma lepsza srednice i przełom z górą pasma. Bas nie będzie powalający. Powiem inaczej poziom wyrafinowania w przekazywaniu muzyki jest o klasę wyżej mimo pewnych ograniczeń.

Acha, tak więc co do A1 nie wypowiadam się. Tylko oczy widziały, a uszy nie słyszały.

A2 moglaby zagrac z jasnym sprzetem towarzyszacy, przyznaje, ze nie znam takiej konfiguracji, bo sluchana byla z Dali GC i Dynaudio 1.3mk2 i bylo kiepsciutko, z czym innym-kto wie

Tutaj tez sie zgodzę :-). Kolumienki w stylu JmLab byleby minimum nie spadało raczej poniżej 3 ohm.

• Redaktorzy

do takiego metrażu sugerowałbym wspomniane maluchy RLSa - nawet po przeprowadzce do większego pokoju będzie OK. Z rynku wtórnego warto poszukać podstawkowców NHT lub Spendora LS 3/5 - obie konstrukcjie o obudowie zamkniętej mają swoje zalety. A z DIY nieśmiertelne Klony Mite - zostanie sporo kasy na zmianę wzmaka ;)

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

> Fr@ntz

Czy aby do wymienionych MF-ów? Te kolumienki (zreszta zacne), które wymieniłes chyba nie grzeszą wyższą skutecznoscią.

> darex1973

Chorusy czemu nie. Mnie zawsze zestawienie MF z JmLab zawsze sie podobało. Najwazniejsze jednak są "samonauszne" konfrontacje i własna decyzja.

darex,

Jeśli chodzi o głośniki to potwierdzam wcześniejsze wpisy, głośniki RLS Elara- miodzio. Pięknie brzmiące,wystarczająco detaliczne, z ładym basem,to naprawde dobrze wywarzone głośniki za pieniądze które są w 100% dobrze wydane. Wykonanie bardzo ładne, klasyczne,bez eksterawagancji. Polecam

Zastanowił bym się także nad głośnikami Audiowave, ale to już troszke większa kasa,ale warta rozpatrzenia

• Redaktorzy

xniwax - MFy miały całkiem niezłą wydajność prądową a przy takiej powierzchni i repertuarze powinno byc OK. Zawsze można kupic Triangle Titus lub Comete, które też się sprawdzą, tylko przy starszych wersjach warto będzie trochę poeksperymentować z kablami (np. Cable Talk 3,1S itd)

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

serdecznie polecam

musical fidelity A1x mocniejsza wersja a1 i ae100 b dobre zestawienie

jedne z najlepszych jakie mialem mozliwosc goscic u siebie w domu

bardzo plastyczny dzwiek czytelna srednica i ladna duza przestrzenia

duza zaleta to mozliwosc przysuniecia glosnikow do sciany /wentylacja z przodu/

w praktyce to sprawdzalem

zreszta zestawienie musicala i Acoustic Energy jest polecane tez przez czasopisma jako jedne z synergicznych

udalo mi sie tez zasilac A1x harbethy male , piekna srednica

do cichych odsluchow miod , malina :)

uniwersalny wzmacniacz

podobno ladnie sie moze sprawdzic musical z monitor audio ale nie dane jeszcze mi bylo sprawdzic

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.