Skocz do zawartości
IGNORED

Kabelki połączeniowe zwykłego lotu

Grzesz

Rekomendowane odpowiedzi

Łączysz kabelkiem który przewodzi prąd wyjście urządzenia A z wejściem urządzenia B. Aha, wtyczki powinny pasować do gniazdek bo inaczej prąd nie popłynie i bedzie cisza...

Na tak postawione pytanie to jedyna odpowiedź jaka mi przychodzi do głowy.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

ooops, sorry...

oczywiście idzie o IC - broń boże o sieciówki. Dziękuję za powściągliwość.

Myślę o tym, jak po prostu połączyć żródło - amp neutralym kablem. Nie potrafię docenić i odróżnić klasy neutralnego kabla za 1000 zł i za 5000 zł. Od lat się z tym zmagam i coraz mniej rozumiem. Czy warto się o to bić?

Jeli chcesz cos mozna podlaczyc i zapomniec o kablach to polecam Kimber Hero. Nie jest zupelnie najtanszy ale kosztuje mniej , niz dzwiek, ktory reprezentuje. Jesli jest zbyt drogi to jakis uzywany starszy model Audioquest.

nowy40, 1 Maj 2007, 23:06

>Czy ja wiem?

wiesz, tak trochę prowokacyjnie jw., to jednak warto - o ile własnie to miałeś na myśli - chodzi o bardzo osobisty odbiór

>Parsek rozumiem, ale czy Hero, to jest kabel neutralny?

Nie istnieją kable uniwersalne, czyli całkowicie neutralne - każdy kabel ma swoją pojemność i indukcyjność które wpływają na dźwięk. W tym temacie nie ma uniwersalnego rozwiązania - trzeba słuchać, próbować i wybrać taki kabelek który wydobywa z systemu najlepszy dźwięk.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Do Timbre-a

Pociesz się, ze jeszcze mamy syndrom Wertera, Otella, Hamleta, Mandżurskiego Ochotnia, listwy Fadela i jeszcze kilka innych, a elektonom tak naprawdę jest wszystko jedno po jakim drucie gonią, odpytaj swojego serwisanta zrób kabel na miarę z porządnymi wtykami spraw stan gniazdek w swoim sprzęcie a nadmia pieniędzy wpłać na konto Azylu dla Bezdomnych Zwierząt.

Pozdrawiam

Zbyszek

Możesz jeszcze wspomóc Orient i kupić Bandridge Profigold PGA-3000 (ten starszy w granatowej koszulce), z drugiej ręki pewnie ze 150zł.

Dobrze zlutowany Cordial (CMTOP-222 lub CMK-250 + tanie wtyki Neutrika) też będzie grał przyzwoicie, zawsze warto taki mieć do porównań. Ja mam 2 metrowy i bije on na głowę wszystkie, które okazują się za krótkie :)

Ale z Twojego wpisu Grzesz coś mi się zdaje, że masz ochotę posłuchać kabla za 5000zł ;)

Pozdr

Papamek

>Możesz jeszcze wspomóc Orient i kupić Bandridge Profigold PGA-3000 (ten starszy w granatowej

>koszulce), z drugiej ręki pewnie ze 150zł.

Jak chcesz kupić gotowy to można zacząć od mniejszych pieniędzy, też gra przyzwoicie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

mlb, 2 Maj 2007, 00:52

>Nie istnieją kable uniwersalne, czyli całkowicie neutralne - każdy kabel ma swoją pojemność i

>indukcyjność które wpływają na dźwięk.

Zakładam, że są kable o bardzo małych wartościach pojemności i indukcyjności, tak by przy typowej długości nie obcinały pasma z góry i dołu, do tego w "normalnej" cenie. Rodzaj izolacji mnie nie wzrusza, budowa tak, o ile ma na celu zmniejszenie wartości RL. Zakładam też typowe rezystancje WE - WY.

Czy wobec tego, nie może istnieć IC neutralny? Chodzi mi o zauważalny wpływ kabla na brzmienie, a nie o różnice na granicy percepcji.

Papamek

>Ale z Twojego wpisu Grzesz coś mi się zdaje, że masz ochotę posłuchać kabla za 5000zł ;)

Sam nie wiem:) Nawet jako sceptyk wolałbym nie wystawiać się na taką próbę. Co ja bym począł, biedny miś, gdybym usłyszał różnicę, nie daj boże na korzyść:)

Pozdrawiam.

Na początek Bandridge Profigold PGA-3000 jest dobry a jeszcze lepszy i tańszy będzie Alphard HE daVinci, który wziąłem trochę dla żartu w poszukiwaniu taniego IC. Trzeba na nim tylko pograc z 30, 40 godzin zanim przystąpimy do oceny i można się zdziwić.

Pozdrawiam,

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

Właśnie rodzaj izolacji w interkonektach jest bardzo ważny-decyduje o stałej dielektrycznej i szybkości wyzwalaniu energii.Dla teflonu wynosi 2 ,próżnia 1 /ideał/.,PVC OD4-8,5 a dla arlonu 15 !

>Zakładam, że są kable o bardzo małych wartościach pojemności i indukcyjności, tak by przy typowej

>długości nie obcinały pasma z góry i dołu, do tego w "normalnej" cenie. Rodzaj izolacji mnie nie

>wzrusza, budowa tak, o ile ma na celu zmniejszenie wartości RL. Zakładam też typowe rezystancje WE -

>WY.

>

>Czy wobec tego, nie może istnieć IC neutralny? Chodzi mi o zauważalny wpływ kabla na brzmienie, a

>nie o różnice na granicy percepcji.

Nie chcę tutaj trollować - znacząca część wątków na tym forum to dyskusje o kablach...

Są dwa podejścia:

- zakładasz że kabel to tylko kabel, jest neutralny, wpinasz jakikolwiek i dalej nie przejmujesz się tematem

- próbujesz dobrać kabel tak abu brzmienie całego zestawu było jak najlepsze

Wpływ interkonektów na dźwięk dla mnie jest bezdyskusyjny - zauważenie różnic to tylko kwestia dobrej jakości pozostałych elementów systemu i zawracanie uwagi na odpowiednie aspekty dźwięku. Z drugiej strony zaczynanie budowy dobrego systemu od kabli zupełnie mija się z celem - ich późniejszy dobór ma na celu dopasowanie klocków do siebie gdy już te są na przyzwoitym poziomie. Skorzystaj z wyszukiwarki, będziesz miał lektury na najbliższe kilka(naście) godzin....

Arek__45, 2 Maj 2007, 13:49

>Właśnie rodzaj izolacji w interkonektach jest bardzo ważny

Wiem Arek i tego nie neguję, choć nie wynaleziono skutecznej izolacji od teściowej. Może poza arszenikiem, żelazem i osikowym kołkiem dla pewności.

Problem więc jest, ale - dla mnie - pomijalny, bo idzie o częstotliwości poniżej 20 kHz, a może nawet poniżej 10 kHz (dobra strona starości). Inna sprawa, czy są dla mnie ważne różnice nanosekund w odbiorze, tego nie wiem i wątpię, czy ktoś to obiektywnie zbadał.

mlb, 2 Maj 2007, 13:53

>- zakładasz że kabel to tylko kabel, jest neutralny, wpinasz jakikolwiek i dalej nie przejmujesz się tematem

>- próbujesz dobrać kabel tak abu brzmienie całego zestawu było jak najlepsze

Niestety, słyszę wpływ kabla, więc nie mogę skorzystać z pierwszego wariantu.

Nie zaczynam od wyboru kabla, a tylko zastanawiam się nad połączeniem klocków o przejrzystym brzmieniu i dobrze zaprojektowanych pod względem połączenia z innymi urządzeniami. Stąd poszukiwanie IC, który by niczego od siebie nie dodawał.

Watki o kabelkach zmęczyłem.

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

Tu nie chodzi o zakres częstotliwości ale o wprowadzanie zniekształceń fazowych przy przejściu przez zero/szybkości uwalniania energii i jej ilości / to właśnie słyszymy i stąd te różnice w dżwięku.

>Stąd poszukiwanie IC, który by niczego od siebie nie dodawał.

Spróbuj w takim razie jakiś krótki kabelek ze srebrem - z gotowych może jakiś Sonus Oliva? Wg mnie trochę przerysowuje, ale jeśli priorytetem jest transparentność to może się podobać.

mlb, OK - naszych kabli nie zamierzam lekceważyć, żeby jeszcze ci producenci byli łaskawi podawać choć pojemność tych kabli! Zamiast tego podają średnicę zewnętrzną przewodu, a nic o przekroju przewodnika. Niestety, dla dobra własnych nerwów, takich "producentów" skreślam od razu. Jaka filozofia i znajomość rzeczy może stać za takim manifestem?

Mam wrażenie że podchodzisz do zagadnienia zbyt technicznie, nie mając spojrzenia na całość. W systemach audio sama informacja o pojemności czy indukcyjności kabelka niewiele Ci pomoże. Ważne jest jak zareagują na niego obwody wejścia/wyjścia w klockach, bo dopiero całość (kabelek+obwody we/wy) powoduje określone zmiany w dźwięku. A sonusa słuchałem, całkiem przyzwoity więc tak od razu bym go nie skreślał.

dobry kabel to gruby kabel!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziękuję Kolegom za propozycje neutralnych kabli, wg kolejności postów:

Kimber Hero

drut

Bandridge Profigold PGA-3000

Cordial CMTOP-222 lub CMK-250

Alphard HE daVinci

jakiś Sonus Oliva

Audioest Copperhead

Audioquest King Cobra

Zacznę przypuszczalnie od Kimber Hero, jako że często w testach powtarzano określenie "virtually non-existent", a właśnie o to mi idzie.

Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.