Skocz do zawartości
IGNORED

CD do 1000zł - odsłuchy, wrażenia

mlb

Rekomendowane odpowiedzi

no wlasnie ciasto jedno z 3 najlepszych jakie jadlem w zyciu ale naszczescie nikt nie pyta ktore inne ciasta lepsze, ktore gorsze fakt jest taki ze bylo znakomitym uzupelnieniem odsluchow, tak samo jak ciekawe rozmowy i ciekawi ludzie. I tak samo dobre jak jacys przyjaciele zaproszeni na impreze, dziewczyna obok, lampka wina czy kufel piwa, cieple oswietlenie i cokolwiek co tam jeszcze kto sobie zorganizuje do sluchania ulubionych plyt z ulubiona muzyka na czymkolwiek zamiast urywania sobie we frustracji lbow ;)

Ciasto było rzeczywiście przednie.

Z tym, że przy następnęj okazji tego typu jest prośba, aby szanowni koledzy przyszli ze swoimi połowicami - może pomyłyby te talerzyki, łyżeczki i szklanki ...;-) *

*nie dotyczy Mistrza Senicza

jar1, mea culpa... grało tak ładnie że zapomniałem że w klubie nie ma zmywarki... ;) Ale i tak zjadłem najmniejszy kawałek!!!

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

>Edward

Masz może zdjęcie tego ciasta, bo jak mi się zdaje to najważniejszy punkt imprezy i budzi najmniej kontrowersji - czyli można je uznać za pewny wybór, a przy cenie do 1000zł nawet za best buy ;)

Mniejsza o to kto ile zjadł. :-) Miło nam było Was gościć. Moim skromnym zdaniem zabawa a audio wtedy ma sens, gdy czasem można własnie zorganizować takie odsłuchy.

A teraz o Restekach Optima. Panowie, czy wiecie, że słuchaliście kolumn z prawdziwym motion feedbeackiem? (MFB) :-) Są to głośniczki produkowane w latach 1975-1988 w oparciu o niskotonowiec Philipsa, notabene ten, który Senicz tak bardzo zachwala? Zwróćcie uwagę na DWIE cewki na nim :-) Jedna napędza, druga mierzy i podaje informację zwrotną do wzmacniacza.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-12280-100001590 1179612932_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

no nie mam zdjęcia ciasta, ale zgadzam się, że od dzisiaj jest ono naszym wzorem i punktem odniesienia i BARDZO ciężko będzie się czemukolwiek z nim równać... oto mamy nasz punkt odniesienia. :-)

>Edward

Fajne te Resteki. Dwa lata temu wstecz zastanawiałem się na nimi, bo były za niewielkie pieniądze do kupienia na alegro, ale jakoś tak wyszło, że odpuściłem sprawę i jak widzę niepotrzebnie. Chciałem spróbować jakiś niedrogich aktywnych kolumienek i wzbudziły moje zainteresowanie (na te z rynku profi nie było mnie wtedy stać).

I oto mamy zwycięzcę Lektor IV we własnej osobie ale to nie nowina.

Bardzo podobał mi się Kenwood 7090 z modyfikacjami Sowter + lampki, grał minimalnie technicznie za to był bardziej wyrównany w stosunku do Marantza p. Senicza, który jak wychwyciły niektóre "uszy" miał podbite skraje pasma, jakoś więcej oczekiwałem po źródle Kenwood'a nie wiem dlaczego chyba za dużo się naczytałem.

Dalej Grundig po modyfikacji GregAudio choć tutaj brakowało do w/w zawodników rozdzielczości, ale było podobnie muzykalnie, Philips CD304 "z fabryki" i CD304MkII odstawały od reszty. Co do MZHS i klocków, które odsłuchiwane wcześniej niestety nie mam zdania, ciekawie na tle tego wszystkiego wypadł Behringer ale trzeba zwrócić uwagę, że jego rozdzielczość i wyrównanie pasma było raczej zasługą napędu Lektora niż jego samego, grał bardzo cyfrowo.

Dlaczego do testów używane były CDR? Tylko mi nie mówcie, że przecież kopia nie różni się od oryginału.

Na wyróżnienie zasługują kolumny Restek, taki małe a taki basik i ogólnie dobrze to grało, jeszcze trochę popiszemy achów i ochów na ich temat i cena podskoczy:-)

Małe sprostowanie "Pijak" był z wiśniami, właśnie dojadam resztkę popijając odpowiednim winem.

Co do ciasta smak jest nie do podrobienia, wszystkie składniki potrzebne do jego ziszczenia są naturalne, a co ciekawsze półprodukty w postaci wiśni, polewy etc przygotowywane są własnoręcznie przez cukiernika więc podanie przepisu typu tyle tego, tyle tamtego mija się z celem wiem, ponieważ "testuję" różne wynalazki.

Zbieram zamówienia na "Pijaka" dowiozę na następny raz w lodówce do KAIM, to nie żart oferty z ceną proszę kierować na mail.

>shark700

A więc ciasto to był "pijak". No to wszystko jasne. To firmowe ciasto mojej mamusi, chociaż pewnie robione inaczej, to jednak już mam świadomość, że raczyliście się nie lada specjałem. To również jedno z moich ulubionych :)

Panowie mialo byc bez porownan. Mialo byc milo i przytulnie. Ciasto pierwsza klasa. Niedlugo opublikuje ten uklad z Maranciunia. I zobaczycie jak niebanalnie banalny ten uklad. Zaprojektuje pcb w trax do niego i umieszcze na swojej stronie. Lampy na ebay bede chyba sprzedawal z podstawkami pasujacymi do pcb ktore zaprojektuje. A moze caly komplet? zobaczymy. Moja wizyta w KAIM miala na celu przekonania do moich konstrukcji ale jak widac...................... Coz szkola dzwieku powinna obalic wszelkie uprzedzenia.

>ciekawie na tle tego wszystkiego wypadł Behringer ale trzeba zwrócić uwagę, że jego rozdzielczość i wyrównanie pasma było raczej zasługą napędu Lektora niż jego samego, grał bardzo cyfrowo.

Lektor jest ok ale słuchałem też Behringer'a z wyjściem cyfrowym Philipsa 160 i grał bardzo podobnie.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

>I oto mamy zwycięzcę Lektor IV we własnej osobie ale to nie nowina.

Myślę że jeżeli już próbujemy określać lepszy/gorszy, to Lektor co do swoich możliwości w stosunku do ceny poniósł sromotną porażkę... Z pozostałą klasyfikacją też się nie zgadzam.

Co do samego odsluchu, to moze szkoda, ze sprzet towarzyszacy nie prezentowal wysokiego poziomu - o czym wspomnieli sami uczestnicy spotkania. Byc moze ulatwiloby to wykazac roznice pomiedzy poszczegolnymi urzadzeniami. Moze wtedy seniczowy maranzunio oraz wspomniany Lektor IV (kiepski stosunek cena/jakosc?) nie zebraliby takich "batow" :)

W tym systemie wiekszosc urzadzen zagrac mogla raczej glownie barwa, bo parametrow prawdziwie "wyscigowych", takich jak rozdzielczosc i szczegolowosc, zrownowazenie tonalne oraz jakosc basu, w takim systemie raczej nie da sie ocenic. Z drugiej jednak strony... Jezeli kogos stac na Lektora, to jest oczywiste, ze zazwyczaj ma tez do czego go podlaczyc.

Na szczescie, sam odsluch jest tylko jednym z aspektow takich spotkan :)

Pozdrawiam,

Lete

senicz, 19 Maj 2007, 20:18

>No bardzo prosze o konkurencje. Nie ma? a widzicie. W sobote mozna sie porownac w milej klubowej

>atmosferze. Jak by maranciunio dostal baty to zawsze moge panasa wystawic.

No dobra senicz, żarty się skończyły. Zapraszamy do klubu z Marantzem a ja przytacham swojego cedeka. Gra inaczej niż Lektor, podobną szkołą do Marantza tylko że lepiej;-)

Na wstepie chcialbym podziekowac Stefanowi za bardzo dobry egzemplarz daca tda1541. Wyslal mi cos absolutnie super. To raz a dwa to lampy jakie uzylem to e88cc sq philipsa robione dla kasprzeka do oscyloskopow. Byc moze podlegaly jakiejs selekcji? Co do dalszych testow i porownan to musi byc lepsze zaplecze. Np lepsze kolumny. Bys moze ze te Resteki byly mfb ale zdrowo dudnily. Mimo wszytko. Zle mfb lub plytkie mfb nie poprawia dzwieku. No i wzm w tych restekach to tez muzeum. Zastanawiam sie czy nie przywiezc kolumn i nalesnika? a,moze koledzy cos wynajda? a nalesnik pozostanie do testow wzm? co?

Z wygladu te resteki basowe przypominaja philipsy z sensorem mfb. No napewno to philipsy. Ciekawe czy takie same wzm uzyli? chyba nie bo dzwiek byl w miare. Philipsy to straszny syf.

Mam poważną prośbę do zarejestrowanych na forum. Czy jest wśród was psycholog z praktyką , który mógłby na podstawie wypowiedzi i zachowania senicza zdiagnozować jego przypadek. Tego co on wypisuje już nie da się dłużej czytać. W prawie każdej wypowiedzi sączy wściekły jad na oślep. Mnie osobiście ta osoba zniechęca do zaglądania na stronę audiostereo. Może fachowiec dałby nam jakieś wskazówki co z tym zrobić. Co o tym sądzicie koledzy. Artur.

trzeba trzeba sobie odpowiedziec wpierw na pytanie czy jego działalnosc jest szkodliwa ---bo jesli nie to dajcie mu życ po swojemu , moze to forum to forma terapii

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Ciekawe ze koledzy wszystkich zaraz tak do lekarza? mysle ze swoje lęki powini sami rozpraszac. Wbrew pozorom to ja jestem bardzo dobrze przygotowany do tego typu prac. No co ja poradze na to ze koledzy se nie radza? musicie sie troche przylozyc. W ta sobote mnie nie bedzie w klubie. mam inna robote. Ale mam prosbe aby koledzy ze swoich zbiorow przytaszczyli cos naprawde fajnego. jakis wzm czy kolumny i jakis wypasiony cd tez mile widziany. A im drozszy tym bedzie weselej. No nie?

Gość rochu

(Konto usunięte)

cir, 20 Maj 2007, 15:51

>trzeba trzeba sobie odpowiedziec wpierw na pytanie czy jego działalnosc jest szkodliwa ---bo jesli

>nie to dajcie mu życ po swojemu , moze to forum to forma terapii

Tylko do ciężkiej cholery dlaczego moim kosztem????

mam pytanie do uczestnikow spotkania: jaki pilot byl uzywany? ten co pasowal do Marantz cd40? i jaki pre byl uzywany? moze to on byl odpowiedzialny za te wizgi na Melua?

A moze na Maranciunio wystarczy jakis zwykly dac zewnetrzny? Wtedy bysmy mieli szanse ocenic co sa warte te przystawki? Co ostatnio koledzy opisywali? Ciekawi mnie jak to brzmi? czy ja mam sam na Maranciunia bat ukrecic? jakiegos dacika?

co do odsłuch wzmaków DYI i modyfikowanych to idea jak najbardziej szczytna, trzeba założyć nowy wątek, tu są modyfikowane (lub nie) niedrogie CD-ki

ja najbliższe 2 tygodnie mam zajęte...

Zauwazyliscie ze jak gral Maranciunio to sie chcialo podglasniac muze aby bylo coraz wiecej tego miodu? Jak go zlozylem to mial dzwiek kiepski. Ale widocznie elektorlity szeregowe z sygnalem - jakies stare z monitora VGA - musialy sie uformowac. Ale jakos nie widze chetnych do konfrontacji? czyzby koledzy obawiali sie Maranciunia? A moze jakis salon wystawi swoja potege? szkoda ze Lector - pomomo extra recenzji wypadl tak slabo. Niewiele lepeiej od tych zwyklych cd. Domyslam sie jakie bledy popelnili konstruktorzy ale co tam ja samouk mam tlumaczyc wyksztalconym osobnikom. Czy w awie lub w polsce nie ma juz faciow z jajami i nadodatek ze sprzetem hi-end? Jakis Accu...... moze cos innego, lepszego?

Senicz,

miło było poznać Cię osobiście i cieszymy się, że zajrzałeś do klubu, na żywo robiłeś wrażenie miłego człowieka jakim zapewne jesteś. Czemu tak uparcie to psujesz i wygadujesz teraz jakieś niestworzone rzeczy? Rozumiem, że uwielbiasz tego wypieszczonego Maranzunia, ale głoszenie wszem i wobec, że na jego tle lektor wypadł słabo to zwyczajna bzdura. Twój Marantz grał dobrze, ale nie aż tak dobrze jak sądzisz.

Jakie wizgi na Melua? Co to są "wizgi"? Pytasz o pre? Tam był pasywny potencjometr. O ile mi wiadomo to potencjometry nie "wizgają" cokolwiek miałoby to znaczyć. :-)

Resteki SĄ mfb. Na bank. Jeśli Ci dudniły to bardzo jestem ciekawy jaki dźwięk tobie nie dudni. Naprawdę jestem ciekaw, bo obawiam się, że może to być dźwięk bez basu. Czy jeszcze komuś oprócz Senicza Resteki dudniły?

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.