Skocz do zawartości
IGNORED

CD do 1000zł - odsłuchy, wrażenia

mlb

Rekomendowane odpowiedzi

Każdego dnia, jak nie będzie tłoku to nawet lepiej, więcej uwagi można poświęcić na zapoznanie się z dzwiękiem. Kto ma chwilę po pracy niech zajeżdża. Tym bardziej jak ma w planach coś kupić. Zgadzam się z ganzgutem. Ten lampizator nie daje mi spokoju.

:)

jeśli rotel to 971 lub 991 bo ma na pokładzie PCM 63

rozwojowy i dobrze zbudowany sprzęt.

to co piszesz odradzam bo nie drzemie w nich potencjał który można w przyszłości wykorzystać.

dac PCM 63- to jest to.

Miałem kiedyś Rotela RCD975. Świetne CD na podwójnym TDA1305. Jeżeli RCD1075 jest wyższym modelem na tych samych przetwornikach, to tylko brać.

PCM63 to też świetne przetworniki. Reszta jest kwestią aplikacji (bądź małego tuningu).

No właśnie jak to nazwa i jakiś numerek wprowadza w błąd bo dedukcja to dobra rzecz ale nie koniecznie w dzisiejszych czasach bo i rotel RCD - 1075 i Harman Kardon HD 750 mają te same napędy KSS 213 CCM

te same dekodery PCM 1732 z HDCD tylko inne OPA a cena zasadniczo różna i na wszystkich klasyfikacjach oczywiście rotel za 4 000 PLN jest wyżej niż Harman za 1000 PLN nie wiem czy po tuningu Harmana wkładając max 1000 PLN nie doścignę tego Rotela

a tu sa tańsze bolidy- pewniaki na świetnych PCM 63

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mój wpis to był kij w mrowisko

bo czasami słyszę ( upss. czytam) że ten a ten to sprzęt z niższej półki ale tamto to KLASA SAMA W SOBIE

tylko jak się jednemu i drugiemu przyjżeć to jest to samo a nawet odwrotnie i wystarczy niewielki mod. i mamy sprzęt pierwsza klasa.

no nie wiem

2x PCM 63P w przypadku R991 sa trudne do pobicia, sam chciałbym mieć takie w swoim zamiast pcm1702

chyba tylko TDA 1541 A S1 dadzą radę

ale oczywiście...jak Marysia woli

:)

Ukryta Zawartość

nasz znajomy Piotrek pisze że są tam pcm 61

Ukryta Zawartość

Sprawdziłem, faktycznie są tam PCM61P, ale skoro już go rozebrałem, to z rozpędu wywaliłem NE5532, wstawiłem podstawki i wsadziłem OPA2134. A co! :-) A jak już włączyłem i znowu i zagrał, to się zorientowałem, że nie mogę porównać brzmienia "przed" i "po" liftingu, bo... dawno go nie słuchałem. Ha ha ha :-) Więc zmianę będę oceniać w skali bezwzględnej. Narazie gra miło i ładnie. Niczym nie kłuje i niczym się nie wyróżnia. A to znaczy, że jest obiecująco, prawda Arturze? :-)

Czy Rotel 970Bx to starszy brat 971??

na allegro jest 'nibynówka' -

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

artPaw, 24 Maj 2007, 13:20

>spoko, fabrycznie nawet Meridian 508 gra raczej słabawo

>:)

I tu się z kolegą szanownym przestałem zgadzać. Akurat mam coś takiego, Meridian 506.20 z firmowym upgradem do 24 bity. Czyli można w uproszczeniu przyjąć że to takie 508, tyle że bez XLRów (które mi zresztą na nic przy moim lampowcu). Gra to bardzo dobrze. Aczkolwiek nie będę się sprzeczał w kwestii tuningu, zapewne dałoby się co nieco poprawić.

ganzz_gut, 24 Maj 2007, 22:29

>Czy Rotel 970Bx to starszy brat 971??

>

>na allegro jest 'nibynówka' -

Ukryta Zawartość

RCD970 ma przetworniki TDA1305, zresztą bardzo dobre. Jest więc poprzednikiem w prostej linii modelu RCD975.

Ukryta Zawartość

Kurcza... Zawsze mnie zastanawiała logika nazewnictwa kolejnych emanacji sprzętu u różnych producentów... Czy istnieje jakiś ukryty sens/algorytm, na podstawie którego można by się co-nieco dowiedzieć - np. ki diabeł tkwi w środku? ;-)))

......A 970bx wzmacniacz to ten z lepszych??

Logiki nie ma w tym zadnej, można jednak czasem zaobserwować pewne prawidłowości. Co jakiś czas jednak następuje całkowita rewolucja nazewnicza i orientację trafia szlag.

No dobrze, ale chyba temat dotyczy urzadzen do 1000 zl, a co najmniej kilka klockow z wymienionych przez Was to nawet dzis wielokrotnosc tej sumy...

To jak to jest z tym odsluchem w Kaim? Czy obecni na nim potwierdzaja, ze warto wydac 1000 zl na Grundiga 7550 GAT? Bo jakos tak troche ten temat nam "skisl", a zasadniczo watek powstal po to, aby poprzec ta wlasnie teze? A tu najpierw o grillowaniu, a potem o Meridianach za ponad 3 tys... :)

Nadmienie, ze slucham wlasnie prostego 16-bitowego Denonka DCD-1100 (Referenz wg Stereoplay z 1986 bodaj). Zrobiony jest na jednym z pierwszych 16-bitowym Burr-Brownie, mianowicie PCM53JP-V. Tak analogowej barwy dawno nie slyszalem (!). Saksofon to saksofon, trabka jak trabka, werble, kotly, skrzypce, wokale... Rewelacja! I to w pelnych 16-bitach. Moim zdaniem znakomity jest ten DAC... W bezposrednim porownaniu barwowo sporo mlodszy Sony 970 na PCM58P-K (ktos tu na tym forum napisal, ze to najlepszy DAC Burr-Browna) nie mial czego szukac. Odtwarzacz za jedyne 100 zl... Chetnie skonfrontowalbym go z Grundigiem G7550, ktory posiada Dragon66. Niestety, ostatnio chyba Dragon ma mniejszy zapal do konfrontowania swojego klocka, a szkoda...

Pozdrawiam,

Lete

>artPaw

Kiedys przeprowadzilem trudna wymiane zdan z zyziem. Lubie go nadal. Podobnie jest z Toba :)

No i ciesze sie, ze juz sie na mnie nie "gniewasz" (vide niedawny "ignoruj') :)

500 zl za G7550 z Allegro + 400 zl za tuning GAT u Grega + przesylki kurierskie x3 (w te i w tamta). Wychodzi mi tysiak "jak w morde" :(

Pozdrawiam,

Lete

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.