Skocz do zawartości
IGNORED

CD do 1000zł - odsłuchy, wrażenia

mlb

Rekomendowane odpowiedzi

stefanB

dobrze zrozumiałes

Przykro ale nie moge .Tą wiedze zostawiam do swojej dyspozycji , zwłaszcza ze sobie na nią zapracowałem paroletnymi doświadzceniami i sporymi wydatkami . Jak i sie orientuje jest nas tylko paru a moze para wpełni zorientownych na czym to polega . Inni którzy prubowali nic nie zrozumieli z tej technologi piszą ze to wooduu :) ale to mnie nie martwi ;) .

słusznie, tylko że ta koncepcja jest już realizowana i kilkadziesiąt osób w kraju juz ma to na codzień.

gdybyś seniczu zechciał używać w cd lamp grajacych neutralnie bez podbarwień, to osiągniesz nirvanę.

artPaw - lampy, które zastosował senicz (E88CC) w buforze są odpowiednie, tylko że nie potrafił dobrać ich punktu pracy. Powiem, że mi bardziej nawet przypasowały niz np. 6n1p.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Wiekszosc audiofili tak jest zafascynowana swoimi pelnych podbarwien klockami ze jak uslysza naturalny dzwiek to wydaje im sie ze slysza podbarwienia. Dobra jakosc moze byc odbierana jako cos cudacznego i obcego. Dobrym przykladem jest podniecanie siekolegow do tych syfiastych cd z poprawionym zasilaniem. Te cd jak skrzeczaly tak skrzecza tylko troche inaczej. Problem w tym ze wiekszosckolegow ma juz wzorzec jakosci ustalony na wrzaskoskrzek i co teraz mozna zrobic? Dobra jakosc bedzie cie odbierac jako odmienna od swojego wzorca i bedZie cie uwazac ze muza jest podbarwiona i calkiem obca waszym wyobrazeniom. Dlatego tak wazne jest aby zgromadzic dobry sprzet lampowy i na nim testowac luszy. jak to mowi przyslowie - mlody ............... starym systemie.

>Wiekszosc audiofili tak jest zafascynowana swoimi pelnych podbarwien klockami ze jak uslysza

>naturalny dzwiek to wydaje im sie ze slysza podbarwienia.

Dużo w tym racji. Ale nie rozpoczynajmy kolejnej dyskusji jaki dźwięk jest dobry a jaki nie, bo zaraz wyjdzie na to że skrzypce w naturze są zbyt zamulone a bas w kontrabasie za wolny ;)

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

sorry seniczu ale ja nie mam podbarwień w domu i raczej wiem co teraz piszę.

W takiej kupie ludzi jak poprzednio w KAiM nic nie wytestujecie. Jestem tego pewien. Siedzieć na tyłku u siebie w domu przez dwanaście godzin, przełączać i słuchac róznic brzmienia. Tylko taka jest metoda. Wrzaski z sali że ten czy tamten gra najlepiej po pierwszych minutach słuchania są nie do przyjęcia.

Mysle ze narazie dobry system ze zrodlem z LP jest domowym wzorcem jakosci. I doniego trzeba sie odnosisc. Powodem tego jest nadal silnie zaznaczona cyfra w dzwieku.

>gregaudio

No i mamy samego Mistrza, spieszacego "z odsiecza" do oblezonej twierdzy... :)

Greg, tak juz zupelnie na powaznie... Jestes wielkim milosnikiem naprawde bardzo okreslonego, starenkiego systemu Grundiga - w skali obiektywnej, patrzac na dorobek audio lat '80, '90, niczym szczegolnym nie wyrozniajacego sie... Co wiecej, preferujesz bardzo konkretny model cd, kabli i kolumn - bron Boze cokolwiek tu zmienic, czy "dotknac", bo wtedy to "juz nie zagra" i cala "koncepcje szlag trafi"... Ok, to Twoje "dziecko", Twoja kolekcja, ale... Mistrzu, smiem twierdzic, ze znajdzie sie mnostwo osluchanych milosnikow dobrego dzwieku, ktorym Twoj system po prostu "nie podejdzie", nawet w przypadku prob indywidualnego strojenia "pod uzytkownika", o czym tak czesto wspominasz. Zrozumialbym to, gdybys nie probowal "elegancko" udowodnic, ze taki "piwniczny GAT" moze byc swoista "alternatywa dla oszczednych" w kontekscie naprawde konkretnych systemow, wartych ciezkie pieniadze. Wtedy inaczej by sie Ciebie czytalo. Jestes sympatyczny, kulturalny, ale... No wlasnie. Jezeli o mnie chodzi, umieszczam Cie w mojej "galerii ludzi pozytywnie zakreconych":)

Ps.

Wyrob "czekoladopodobny" nigdy nie bedzie smakowal tak, jak prawdziwa czekolada. A zlotowka, ktora zostanie w kieszeni po zakupie "czekoladopodobnym", wcale nie poprawi smaku.

Pozdrawiam,

Lete

>senicz

Analogowość (czy też dobry analogwy dzwięk) też może być różnie definiowany - choćby w KAiMie słyszeliśmy philipsa, którego większość chwaliła, za 'miękkie, analogowe brzmienie'. Ty z kolei mówisz, że 'maranciunio' gra analogowo... jeżeli tak, to dla mnie to są zupełnie różne analogi...

Z tym, że do moje preferencje idą w kierunku philipsowego...

"Wyrob "czekoladopodobny" nigdy nie bedzie smakowal tak, jak prawdziwa czekolada. A zlotowka, ktora zostanie w kieszeni po zakupie "czekoladopodobnym", wcale nie poprawi smaku."

... a dla mnie lete nigdy nie będzie uosabiał znawcy techniki audio ;)

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Stosuję gramofon grundiga 1020 wkładka shure 85G oryginał nowe , ale wole koncerty na zywo bez nagośnienia w Samotni czasami takie robią .w kosciele ostatnio był chór, soliści i orkiestra lubelska wszytsko bez mikrofonów . Tam dopiero wokal pokazuje ile niszczy nagłosnienie . żeczywiście najblizej jest tego płyta analogowa z wzgranym sytemie ,, bo i tego też nie omija dobre spasowanie w całość . Bardzo szybko mogę zestawic system analogowy który gra beznadziejnie . Czyli czy cd czy analog spasowanie w system jest istotne . Mozna zrobic cd grający podobnie do analogu w tym samym sytemie . mnie to udało sie w aktywnym sytemie grundiga , artPaw znasz jego mozliwości więc wiesz że nie jest to takie proste uzyskac z 7550 :) dzwiek wkładki shure 85G no moze 7550 ustepuje jeszce basem minmalnie twardością i rytmem .

lete, działasz na mnie jak płachta na byka.... nie zamierzam za wszelką cenę bronić systemów Grundiga, ale z Twoich wpisów jasno wynika że nie wiesz na czym polega dobry dźwięk, być może nigdy takiego nie słyszałeś. To co z pewnością potrafisz to płodzić różne domniemania na forum i wymienić parę kondków w Nakamichi ale tak naprawdę to nie wiesz czy coś się poprawiło czy tylko zmieniło. To co nazywasz skalą obiektywną jest jednie Twoją skalą subiektywną wyniesioną z czasopism audio i może paru odsłuchów z których nic nie zrozumiałeś.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Przykro ale nie moge .T± wiedze zostawiam do swojej dyspozycji , zwłaszcza ze sobie na ni± zapracowałem paroletnymi do¶wiadzceniami i sporymi wydatkami . Jak i sie orientuje jest nas tylko paru a moze para wpełni zorientownych na czym to polega . Inni którzy prubowali nic nie zrozumieli z tej technologi pisz± ze to wooduu :) ale to mnie nie martwi ;) .

Greg, czytaj ze zrozumieniem

nie pytam cie np., czym kształtujesz brzmienie. Czy wkładasz musa, silmica, czy jupitera. Czy wolisz rezystor shinkocha, czy taniego allan bradleya, albo dali. Bo rozumiem, ze na tą wiedze pracuje sie latami i szanuje twoja wstrzemiezliwosc.

Napisałes:

"System grundiga jest projektowany w technologi niestosowanej aktualnie ( wymaga zeby kazdy czlon był wtej technologi ) "

Ze wiele z topologii tamtych lat ( i technologii) nie jest dzisiaj stosowanych, to truizm.

Ciekawsze byłoby na ile topologia G. (wiec np. Philipsa i Sanyo, które były czesto producentami podstawy bazowej urzadzen na których G. kleił swoje logo) rózniła sie od technologii stosowanej przez inne europejskie i japońskie firmy.

Poinformowałes forumowiczów, że ta specyficzna technologia Grundiga wymaga współpracy z innymi urzadzeniami tej samej firmy. Jest to stwierdzenie na tyle bardzo ważne, że wymaga, uwazam ,wyjaśnienia na czym ta specyfika polega. Bo wiele osób mogło poczuc sie zaskoczonych ta informacja. I przestraszonych jednoczesnie (bo maja cos, czego w danej konfiguracji wykorzystac w pelni nie moga)

A ty tymczasem twierdzisz w stylu senicza, ze technologia grundiga jest twoja tajemnica.

Operowanie banałami rodem z taniego salonu audio jest akceptowalne w watku sponsorowanym. Natomiast dyskusja z kolegami w watku ogólnodostepnym wymaga potraktowania ich z wieksza starannoscia.

Dlatego tez napisałem bys czytał z wiekszym zrozumieniem, bo nie zakładam, ze wpadles tutaj wylacznie z powodu PR-owskich.

Co do starannosci porównan grundiga z innymi cedekami całkowicie sie z toba zgadzam. Nie było pewnie w stanie pokazac w pelni jego miejsca posrod innych cd. Warto wiec chyba rzeczywiscie zorganizowac jakies powazne, audiofilskie porównania. Jestem za.

lete nikomu nie zabraniam polepszać tych sytemów , nawet jedna osoba pisała że starała sie zamienić interkonekt który dostała przeleciała ich sporo w wielu przedziałach i znalazła lepiej grający wtym sytemie za 1400zł . W sytemie który dostał chyba go odstapiłem za 60zł . wiec jest aternatywa poszukać lepszych niz ja znalazłem . Aktualnie opracowałem system regałowy do małego pomieszcenia do 10m 2 koszt cos koło 60zł całosci :) ale jeszce testy trwają . oczywiscie z pewnymi ograniczeniami głebokosci basu , ale itak jak na wielkośc zadziwiają .

Przykro mi ale od nikogo nieuzyskasz na swiecie takiej informacji . Wielu próbowało nie tylko odemnie pozyskac , ale tą wiedzę trzeba samemu zdobyc własna pracą i badaniami . Jeszcze raz przepraszam że zawiodę pare osób .

>Poinformowałes forumowiczów, że ta specyficzna technologia Grundiga wymaga współpracy z innymi

>urzadzeniami tej samej firmy. Jest to stwierdzenie na tyle bardzo ważne, że wymaga, uwazam

>,wyjaśnienia na czym ta specyfika polega.

stefanB, myślę że to wyjaśnienie już wielokrotnie padało na tym forum. Żaden element w torze dźwiękowym nie jest liniowy i sukces polega na tym żeby tak zestawić te elementy aby wzajemnie kompensowały swoje niedoskonałości. Grundig o tym pamiętał, ale to nie oznacza że nie można zestawić dobrze grającego systemu z komponentów innych producentów - to kwestia posiadania czasu, chęci, pieniędzy i dobrego wzorca dźwięku.

Fajny jest pomysł ze zorganizowaniem dłuższego spotkania, w którym mógłby być zademonstrowany m.in system Grundiga tak jak ma być ustawiony, tj. bez kompromisów. Jestem przekonany, że taki pokaz udowodni niezwykłą jakość starego sprzętu (raczej wiem to :) ). Greg jest pewnien swego i nie boi się udowodnić wartości swojego sprzętu w obecności wielu osób. Wątpię natomiast by przyjechały na takie spotkanie wyroby "seniczopodobne", ponieważ wolą jedynie za klawiatury krytykować wszystko jak popadnie.

>mlb, ja mysle, ze greg doskonale wie o co go zapytałem. Potrafiłby też na nie odpowiedziec

Tą odpowiedź pisałem nie widząc jeszcze tekstu Grega i nie zamierzałem go w tym wyręczać ;) Dopasowanie komponentów to jest prawda powszechnie znana. Inna rzecz - jak to zrobić. Prawdę mówiąc jakbym nad tym spędził parę lat to chętnie tej wiedzy bym nie oddał i trzeba to szanować.

stefanB wiem wiele wiecej ale moze kiedys na spodkaniu porusze pare tematów z tej dzieciny ale dla grona grundigowców , bez podglądania przez chandlarzy którzy tylko czekaja na nowinki z forum co mozna jeszcze podnieść .

mlb, powtórze swoj wpis

Greg, czytaj ze zrozumieniem

nie pytam cie np., czym kształtujesz brzmienie. Czy wkładasz musa, silmica, czy jupitera. Czy wolisz rezystor shinkocha, czy taniego allan bradleya, albo dali. Bo rozumiem, ze na t± wiedze pracuje sie latami i szanuje twoja wstrzemiezliwosc.

Napisałes:

"System grundiga jest projektowany w technologi niestosowanej aktualnie ( wymaga zeby kazdy czlon był wtej technologi ) "

Ze wiele z topologii tamtych lat ( i technologii) nie jest dzisiaj stosowanych, to truizm.

Ciekawsze byłoby na ile topologia G. (wiec np. Philipsa i Sanyo, które były czesto producentami podstawy bazowej urzadzen na których G. kleił swoje logo) rózniła sie od technologii stosowanej przez inne europejskie i japońskie firmy.

Poinformowałes forumowiczów, że ta specyficzna technologia Grundiga wymaga współpracy z innymi urzadzeniami tej samej firmy. Jest to stwierdzenie na tyle bardzo ważne, że wymaga, uwazam ,wyja¶nienia na czym ta specyfika polega. Bo wiele osób mogło poczuc sie zaskoczonych ta informacja. I przestraszonych jednoczesnie (bo maja cos, czego w danej konfiguracji wykorzystac w pelni nie moga)

A ty tymczasem twierdzisz w stylu senicza, ze technologia grundiga jest twoja tajemnica.

Operowanie banałami rodem z taniego salonu audio jest akceptowalne w watku sponsorowanym. Natomiast dyskusja z kolegami w watku ogólnodostepnym wymaga potraktowania ich z wieksza starannoscia.

Dlatego tez napisałem bys czytał z wiekszym zrozumieniem, bo nie zakładam, ze wpadles tutaj wylacznie z powodu PR-owskich.

stefanB, prawdę mówiąc ja też nie do końca rozumiem o co dokładnie pytasz... Czy ktoś tu się czuje przestraszony bo dany klocek gra lepiej w systemie X niż w systemie Y? To chyba dość naturalne... Padło słuszne stwierdzenie że te klocki ze sobą grają dobrze, bo producent stosował podobną filozofię rozwiązań w swoich urządzeniach. A z pytaniem na czym ta filozofia polega, powinieneś raczej zwrócić się do konstruktorów tych urządzeń... myślę że niełatwo byłoby ją określić i zrozumieć przez osobę która nie jest elektronikiem.

>mlb

>A z pytaniem na czym ta filozofia polega, powinieneś

>raczej zwrócić się do konstruktorów tych urządzeń... myślę że niełatwo byłoby ją określić i

>zrozumieć przez osobę która nie jest elektronikiem.

No jak to... Do "konstruktorow"? Przeciez to Greg podobniez jest tym wlasnie Mistrzem, ktory ex equo z kilkoma innymi megakonstruktorami na swiecie ta filozofie "odkryl", wykorzystuje? Swoja droga, ciekawe, czy inzynierowie Grundiga maja jakiekolwiek pojecie o tym, o czym dowiedzial sie Greg "na podstawie wieloletnich badan"... Greg, jakie masz laboratorium? Jakimi urzadzeniami dysponujesz, ktore wykorzystujesz do "badan nad filozofia dzwieku"? Masz jakies publikacje? Gdzie mozna poczytac o Twoich dokonaniach naukowych?

Cos tu jest nie tak :( Greg, czy naprawde musialbys pracowac w weekendy, jezeli dysponowalbys "twarda wiedza", ktorej pozada caly audiofilski swiat?

Przepraszam za "mocny" ton, ale juz naprawde nudzi mnie ten "marketing" i kompletny brak jakichkolwiek "symptomow" konkretyzowania sprawy... Nie chodzi tu o "ujawnianie tajemnic", ale o zwykla informacje natury ogolnej, ktorej nie mozna w zaden sposob wykorzystac od strony technicznej. Ale i z tym jest problem? No coz... Wypada jedynie domniemywac, ze tak naprawde nie ma o czym mowic, wiec... "lepiej nie mowic nic". Przynajmniej do czasu, poki trwa jeszcze przyzwoity image Grega, wspierany tu mocno przez grono jego znajomych :(

StefanB probowal rzeczowo porozmawiac (ot, tak.. na temat filozofii przeciez... Nie prosil o schematy, podstawy teorii, wyniki "badan"). Zostal po prostu "zbyty" i wyslany "na drzewo"...

Czy zatem wkrotce upadnie kolejny forumowy autorytet? Co sie dzieje z tym swiatem... :(((

Pozdrawiam,

Lete

tu jest wszystko

Mr. Massimo - zna Grundiga od podszewki. Ta strona tłumaczy dlaczego grundig gra, albo nie gra.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Lete, nie rozumiem po co w takim razie tu zaglądasz. Jak chcesz się czegoś dowiedzieć więcej, musisz sam poszukać i tyle, tu się niczego nowego nie dowiesz bo zwyczajnie na to nie zasługujesz...

mlb>>>ja ci powiem że mnie sie zdaje, że on zagląda tu żeby się czegoś dowiedzieć.I rzeczywiście oprócz nadętego pieprzenia spokojnie nic sie nie dowie.I to jest fajne.Ale na co on liczył.Sam nie wiem.Niech pogogluje trochę -ot.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.