Skocz do zawartości
IGNORED

PS3 jako komp na linuxie ?.

Krak_oN

Rekomendowane odpowiedzi

W sumie doszedłem do teoretycznego wniosku że mógłbym zastąpić swojego kompa na ''PS3'' teraz okazuje się że można na nią zainstalować linuxa no i przede wszystkim odtwarza płyty blue ray ,co o tym myślicie i czy wie ktoś czy jest możliwość podłączenia komputerowej zewnętrznej nagrywarki dvd , czy to ma w ogóle jakiś sens jako komp ?.

Parę linków pokazujących pracę PS3 na linuxie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/33403-ps3-jako-komp-na-linuxie/

amazarak, 8 Maj 2007, 22:30

>Mój kumpel to linucha odpalił nawet na iPodzie nano i grał na nim w Dooma ;)

>

>Pozdrawiam

no i?

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

No i jak monitor podlaczyc do tego ? Chyba ze macie 50" plazmy, ale wtedy rozdzielczosc 1080 w pionie wydaje sie zenujaco mala. Do tego sama konsola jest duza... do gier, blu-ray super sprawa, ale po co kombinowac pod gorke? To juz lepiej kupic maca mini do prostych zadan, przy okazji system operacyjny przyjemniejszy i bardziej kompatybilny ze swiatem

josef, 9 Maj 2007, 10:08

>foxbat - to chyba nie problem w dzisiejszych czasach?

PC o wiekszej mocy obliczeniowej od PS3 za 2000zl? Jestes z przyszlosci? :)

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Nie wiem czy kupisz z wieksza moca obliczeniowa, na pewno lepiej skonfigurowany, za 1500 pewnie tez ;-). Przeciez ten linuks bedzie cholernie mulil z taka iloscia ramu. To juz bym chyba wolal zamienic AppleTV w komputer, przynajmniej Mac OS na tym dziala ;-))

A więc tak właśnie się dowiedziałem że jest (prawdopodobnie) możliwość podłączenia pod usb zewnętrznej nagrywarki i drukarki ,dysk większy też się ponoć da ale mnie najbardziej by interesowało zainstalowanie linuxowego PVR czyli programu VDR-MEDIA CENTER i podłączenie zewnętrznego tunera SAT DVB- z modulacją DVBS-2-HDTV i nagrywanie programów tv z sat , tylko ciekawe czy procesor poradziłby sobie z HDTV DVB-S2 ? bo dla kompów wymagania są takie:

Pentium 4 3,4GHz/2.2 GHz AMD 3700+/Dual Core P4 D820 !

Link do tej karty USB sat HDTV-DVB-S2

Ukryta Zawartość

Program PVR na linux VDR

Ukryta Zawartość

ps3forum.pl/linux

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Krak_oN

>Pentium 4 3,4GHz/2.2 GHz AMD 3700+/Dual Core P4 D820 !

Takie cos PS3 zjada na sniadanie :D Procesor PS3, Cell ma 6 rdzeni...

może mieć i 10 - jak soft nie umie tego wykorzystać to i tak dupa zbita - zobacz sobie benchmarki aplikacji na prockach wielordzeniowych - wzrost wydajności w większości przypadków jest nieduży, nigdy 100%

to się nazywa chłyt makretingowy ;)

system to jedno, aplikacje to drugie - jak one nie są napisane wielowątkowo to i 100 core'ów Ci nie pomoże to raz

dwa - skoro procek ma 4GHz to pewnie ma strasznie długie pipeliney - a wiadomo co to oznacza (to tak samo jak intelowcy jarali się, że mają procek 2Ghz a amdekowcy tylko 1.6Ghz - tylko, że ten drugi wcale nie był wolniejszy ;) )

A wy chłopy w ogóle wiecie o czym piszecie?

W odróżnieniu od procesorów w architekturze x86 typu Pentium, Core Duo czy Opteron

procesory Cell są heterogeniczne.

Mamy w nich rdzeń typu PowerPC i dodatkowe specjalizowane jednostki obliczeniowe.

Są one bardzo wydajne, ale:

-niekompatybilne z innymi procesorami

-wymagają sprytnego oprogramowania które zapewni im wszystkim zajęcie.

Tak więc odpalenie Linuksa na procesorze Cell może nie być oszałamiającym przeżyciem,

ale już odpalenie na tymże Linuksie specjalnie skompilowanego oprogramowania

typu rendering może nas powalić na kolana.

Jestem Europejczykiem.

przeczytałem sobie trochę o tym procku i wiem jakie ma plusy a jakie minusy

jakby nie patrzeć jest to raczej układ specjalizowany pod obliczenia a nie wykonywanie typowych konsumenckich zadań

dlatego czekam, aż foxbat wklei jakieś dane w wydajności tego procka pod linuchem w typowych aplikacjach

Nie, ale zabawne jest rozpuszczanie sie nad super procesorem ktory w takiej konfiguracji bedzie w zasadzie bezuzyteczny dla czego innego niz gry pisane na PS3 ;-) No ale jak ktos lubi to i dooma na ipodzie odpali

>cyjanopan, 10 Maj 2007, 01:55

Nie będzie to raczej procesor do ogólnych zastosowań, ale przyszłość ma zapewnioną.

Jest już klaster obliczeniowy na PS3 a sam procesor trafi do serwerów typu blade.

Patrzenie przez pryzmat Windows trochę nas wszystkich skrzywiło.

Może za jakiś czas będziesz pracował na notebooku dla którego obliczenia będzie wykonywał

podłączony bezprzewodowo tuzin procesorów Cell umieszczony np. z tyłu lodówki.

To nawet dziś można zrobić. Albo zamiast płaskiego ekranu będziesz miał trójwymiarową

wizualizację+sterowanie głosem. Takie procki jak Cell są do tego wymarzone.

Jutro zaczyna się dzisiaj!

Miłych snów :-).

Jestem Europejczykiem.

Jasne ze do czegos sie nadaje, ale nie do uzytku w domu z 512 mb ramu ;-) Obecnie uzywam komputera z procesorem Core2Duo 2GHz i naprawde to jest ostatnia rzecz ktora bym wymienil (gdybym mogl, bo to laptok;)) a jest on pewnie z dwa razy slabszy od tego cella. mam 1GB ramu i pierwsze co zmienie do dokupie drugie tyle dla samego komfortu uzytkowania. A przez pryzmat windowsa juz dawno nie patrze ;-)

Qrcze to ja jakiś dziwny jestem bo już ze cztery i pół roku jadę na 512M RAMu i Ti4200 (z łezką w oku wspominam jak to wszyscy wzdychali jaki to świetny sprzęt :D ) i jakoś nie czuję potrzeby na "więcej pary" :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.