Skocz do zawartości
IGNORED

Zwrotnica - cewka z rdzeniem czy bez?

mlb

Rekomendowane odpowiedzi

Otóż to. Wymiana tak ważnego elementu jak cewka w poprawnie zaprojektowanej kolumnie, pomierzonej w komorze, wprowadza zaburzenie, które w pierwszych odsłuchach daje złudzenie „poprawy” a zazwyczaj jest to zmiana in minus w równowadze tonalnej.

Trzeba by mieć drugą parę zestawów i po wygrzaniu porównać co tak naprawdę wniosła modernizacja. Zazwyczaj po powrocie do starej konfiguracji (i to nie tylko w głośnikach ma to miejsce) znowu odczujemy zmianę, jakąś poprawę.

Ja bez wahania polecam cewki alpha core . Ich miedź jest inna niz tych stosowanych w polinku - miękka i plastyczna . Dzwiek pełny i detaliczny , nasycony barwowo z dobra kontrola basu. oczywiście niska rezystancja nie jest tu bez znaczenia . W stosunku do cewki rdzeniowej z drutu 1,2 mm z polinka to wyrażna poprawa - tak jak zmiana interkonektu na lepszy . wiem bo stosuje obydwa rozwiązania - rdzeniowe do robienia zwrotnic testowych i pomiarów a potem wymieniam na Alpha Cory - zawsze jest lepiej.

Ale tu sie pojawiaja dwie sprawy :

- po co cewka wysokiej jakości do kiepskiego głosnika ?

- jakość średnicy zalezy w małym stopniu od jakości cewek - wieksze znaczenie ma liniowośc charakterystyki czyli sam projekt zwrotnicy , pomiary , odsłuchy - to jest sposób na zmianę brzmienia a cewka daje tylko ostatni szlif .

Moim zdaniem gra sucho bo jest za duzo srednicy lub nieliniowe przenoszenie i może paradoksalnie wstawienie cewki o dużej rezystancji obnizającej poziom srednicy da efekt poprawy brzmienia ...

...there is no spoon...

>McGyver

Tak właśnie było.

Początkowo chciałem je dać jako wyjściowe w preampie DIY Moebius. Były jednak za duże i nieporęczne. Poza tym wprowadzały szum. Uznałem, że lepiej niech grają tylko w obwodzie wysokotonowym. Zmniejszyły objętość wewetrzną w kolumnach, ale kiedy je budowałem w roku 1976, zrobiłem trochę przewymiarowane.

Do preampa na wyjście dałem ruskie zielone PIO (polypropylen-in-oil) K75-24. Tych nie zbocznikowałem. Grają "przyjemniej" niż Auricapy. Te z kolei wetknąłem na wyjście Lite Dac-Ah, omijając cały bufor na OP-ampach.

>Trzeba by mieć drugą parę zestawów i po wygrzaniu porównać co tak naprawdę wniosła modernizacja.

Po co? Wystarczy nagranie mono i porównanie dwóch kolumn gdzie modyfikacja była tylko w jednej albo dokładniej - wyjęcie zwrotnicy na zewnątrz i przełączanie cewek... Ja zrobiłem to drugie żeby sprawdzić czy warto wymieniać (midwoofer jest zamknięty w oddzielnej komorze więc pracował w normalnych warunkach).

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

>Moim zdaniem gra sucho bo jest za duzo srednicy lub nieliniowe przenoszenie i może paradoksalnie

>wstawienie cewki o dużej rezystancji obnizającej poziom srednicy da efekt poprawy brzmienia ...

arturp, nie jest tak źle - jeszcze jestem w stanie odróżnić barwę od poziomu głośności ;)

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Takie jak twoje K75-24

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Bacek na tego zielonego dałes rozumiem teflona ?

U mnie w zwrotce Mietków grały 2,2PIO, 0,22uFx2PIO i 0,1uF teflon + okablowanie srebrne i śmialem sie jak ludzie pisali, ze ten głośnik nie ma dxwiecznej gory, albo, ze ma jakaś zawoalowaną.

Powiedzmy tak: od B&W705 w takiej konfiguracji mial słabszą górę(mniej precyzyjną), ale już od np. Totemów Model1(oryginałów) niekoniecznie :)

A dodam, ze 705 mają górę typu brzytwa.

Pozdrawiam

toptwenty - rozcinałeś blachę na tym olejaku ?

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.