Skocz do zawartości
IGNORED

zestaw dwudrożny - aplikacje

dbx

Rekomendowane odpowiedzi

Wtedy jest lepiej, uzyskuje się pewne wyrównanie czasowe.

Za duże pochylenie też nie jest dobre, jeszcze bardziej rozwala charakterystyki kierunkowe - głośniki grają bardziej "do góry" niż na wprost. Taka konstrukcja może wymagać niższego ustawienia niż prosta.

Molibden, 22 Maj 2007, 18:54

>Wtedy jest lepiej, uzyskuje się pewne wyrównanie czasowe.

>Za duże pochylenie też nie jest dobre, jeszcze bardziej rozwala charakterystyki kierunkowe -

>głośniki grają bardziej "do góry" niż na wprost. Taka konstrukcja może wymagać niższego ustawienia

>niż prosta.

to było by coś podobnego jak tu :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

z tym, że niskośrednio byłby trochę głębiej

Ukryta Zawartość

Molibden, 23 Maj 2007, 02:06

>No to masz na wzór.

>Trochę trygomonetrii, porównań, pomiarów i powinno się bez błędu dać to powtórzyć.<

jakiej trygonometrii...!...patrząc na zdjęcie trzeba przyjmować wymiary na oko i udawać, że jest ok. :) a na wzór to ona jest, prawda, ale już mi ten wzór bokiem wyłazi. Kolega Jim, tę obudowę specjalnie tak wymyślił, żeby innym odechciało się na niej wzorować.

dbx, 23 Maj 2007, 07:23

>jakiej trygonometrii...!...patrząc na zdjęcie trzeba przyjmować wymiary na oko i udawać, że jest ok.

>:) a na wzór to ona jest, prawda, ale już mi ten wzór bokiem wyłazi. Kolega Jim, tę obudowę

>specjalnie tak wymyślił, żeby innym odechciało się na niej wzorować.

A co w tej obudowie jest takiego żeby nie dało się jej skopiować?

>dbx, 24 Maj 2007, 14:08

>jakie przetworniki, gwarantują uzyskanie efektu oderwania dźwięku od kolumn ?

Taki efekt gwarantują jedynie odpowiednio dobrane kable.

Jestem Europejczykiem.

dbx, 24 Maj 2007, 14:08

>jakie przetworniki, gwarantują uzyskanie efektu oderwania dźwięku od kolumn ?

Na takie pytanie można udzielć dwóch odpowiedzi. Obie są równie prawdziwe:

1. Żadne. Nawet najlepszy przetwornik w złej aplikacji może być porażką.

2. Każde przyzwoite. Jeżeli aplikacja będzie dopracowana, to uzyskasz efekt oderwania dźwięku od kolumn, tym bardziej sugestywny im lepszej klasy głośniki bedą użyte.

henrykpiątek, 24 Maj 2007, 14:09

>A co w tej obudowie jest takiego żeby nie dało się jej skopiować?<

nie chodzi o jej wykonanie, bo to zależy tylko od tego, jakie dane przekażę wykonawcy, sam problem polega na tym, że akurat do tej obudowy chcę zaaplikować 18-ę vify - bo przy odsłuchach w podobnie zrobionej obudowie zagrała fajnie - jednak oryginalnie siedzi tam głosnik 6,5 cala na dodatek przystosowany do tej obudowy poprzez obcięcie brzegów kołnierza tak, że idealnie mieści się w wymiarach podfrezowania przedniej ścianki.

Zamontowanie innego głośnika o mniejszych rozmiarach spowoduje istotne zmiany w dźwięku a najbardziej w ilości basu którego będzie mniej.

Poza tym, nie znam wszystkich wymiarów i ich część muszę dobierać na oko a to powoduje dyskomfort przy planowaniu. I pomimo, że obudowa podoba mi się bardzo, z powodu tych braków o jakich piszę, mam coraz mniej przekonania do tego, by ją zrobić.

dbx, 24 Maj 2007, 15:50

>nie chodzi o jej wykonanie, bo to zależy tylko od tego, jakie dane przekażę wykonawcy, sam problem

>polega na tym, że akurat do tej obudowy chcę zaaplikować 18-ę vify - bo przy odsłuchach w podobnie

>zrobionej obudowie zagrała fajnie - jednak oryginalnie siedzi tam głosnik 6,5 cala na dodatek

>przystosowany do tej obudowy poprzez obcięcie brzegów kołnierza tak, że idealnie mieści się w

>wymiarach podfrezowania przedniej ścianki.

Z reguły jest odwrotnie, najpierw jest dany głośnik, a potem następuje dostosowanie do jego parametrów i wymiarów odpowiedniej obudowy. A ścięcie krawędzi okrągłego głośnika to nie taki problem.

>Zamontowanie innego głośnika o mniejszych rozmiarach spowoduje istotne zmiany w dźwięku a

>najbardziej w ilości basu którego będzie mniej.

Jeśli głośnik większy i mniejszy są tej samej klasy, to z reguły tak powinno być.

>Poza tym, nie znam wszystkich wymiarów i ich część muszę dobierać na oko a to powoduje dyskomfort

>przy planowaniu. I pomimo, że obudowa podoba mi się bardzo, z powodu tych braków o jakich piszę, mam

>coraz mniej przekonania do tego, by ją zrobić.

Nic nie trzeba robić na "oko". Należy wszysko przemyśleć, narysować i tyle.Obudowa ta nie kryje w swojej konstrukcji jakichś tajemnych i nieznanych- nikomu więcej poza jej projektantem- rozwiązań . Projekt należy

rozpocząć od zaprojektowania ścianki przedniej, reszta wyniknie samo, jako konsekwencja. Nic na "oko".

które ze znanych Wam kombinacji przetworników - w posiadanych zestawach lub długo odsłuchiwanych - można by uznać za bardzo udane, wręcz za referencyjne; takie, które zagrały zgodnie z oczekiwaniami ? I żeby mieściły się w granicach 2000zł za wszystkie cztery sztuki. Rzecz jasna, cenowo mogą być tańsze a wtedy zaowocuje to lepszymi częściami do zwrotnic i reszty potrzebnych rzeczy.

Robiłem kiedyś aplikację Skana 8546 w połączeniu z Morelem MDT32. Referencja to może nie, ale bardzo dobry, ciepły i nasycony barwami, szczegółowy, a jednocześnie nienachalny dźwięk, z obszerną, precyzyjną stereofonią i mocnym, ale świetnie kontrolowanym basem.

jezeli uzyskasz rabat u akustyka to np:

Ukryta Zawartość

lub taniej, ale obudowa zamknieta:

Ukryta Zawartość

i co bardzo wazne, fachowy projekt zwrotnicy uzyskasz gratis:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wolnostojace, ale znowu rabat potrzebny i solidny wzmak:

Ukryta Zawartość

lub taniej i tez dobrze:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

eMiL, 26 Maj 2007, 15:56

>jezeli uzyskasz rabat u akustyka to np:<

no tak, jednak mi chodzi o to by wpisać zestaw którego się słucha lub słuchało a przez co się wie jak gra i się wie, czy można go polecić:)

McGyver poleca morela, nie trafiłem na krajową ofertę tej firmy

Cyklicznie są organizowane zamówienia z Holandii tu:

Ukryta Zawartość

Można ściągnąć Skana, Seasa, Vifę, Etona, Peerlessa, Morela....

Ukryta Zawartość

McGyver, 26 Maj 2007, 17:24

>Ushera 8945P również polecam. Mam go w tej chwili, gra z tweeterem Etona 25SD1 i robi to bardzo

>dobrze.<

ok. każda informacja jest dobra; jakie zdanie o zestawieniu vifa XT18WO-09-08 oraz SS D 2905/9500 ?

dbx, 26 Maj 2007, 21:14

>McGyver, 26 Maj 2007, 17:24

>

>>Ushera 8945P również polecam. Mam go w tej chwili, gra z tweeterem Etona 25SD1 i robi to bardzo

>>dobrze.<

>

>ok. każda informacja jest dobra; jakie zdanie o zestawieniu vifa XT18WO-09-08 oraz SS D 2905/9500 ?

Nie robiłem takiego zestawienia, ale oba głośniki znam. Vifa XT nie dorównuje ani Skanowi 8546 ani Usherowi, ale jest od nich obu wyraźnie tańsza, i w kontekście ceny wypada ją ocenić dobrze. Szybki, mocny, motoryczny bas, i żywa, czytelna, nawet z pewnym rysem natarczywości średnica, choć barwy są chłodniejsze i mniej naturalne niż ze Skana czy Ushera polecanego wcześniej.

Skana 9500 akurat nie lubię. Ten głośnik niczym nie wnerwia, ale brak mu wyrazu, jakiejś "iskry". Za podobne pieniądze (albo i nawet mniejsze) wolałbym kupić coś innego. Choćby wspomnianego wcześniej Etona bądź Morela. Jest to moja subiektywna opinia wynikająca z moich preferencji brzmieniowych, i można się z nią zgadzać, bądź nie zgadzać.

dbx, 26 Maj 2007, 21:20

>przyglądałem się wykresom SPL etona i ss9500 i są różnice, tylko co one znaczą i na którego korzyść

>?

To daremne. W ten sposób można coś wywnioskować na temat możliwości aplikacyjnych danego głośnika, jednak o jego brzmieniu to raczej zupełnie nic. Trzeba posłuchać w dobrej aplikacji, i tyle.

Jeśli chcesz mieć dobra konstrukcje diy to najpierw pochodz po sklepach i posłuchaj róznych kolumn na różnych głosnikach, to da Ci jako taki obraz i zarys manier zarówno konstrukcji jak i poszczególnych głosników, wtedy bedziesz mogł iść dalej i poszukać w necie czegoś o upodobanej kolumnie, jeśli kupisz przetworniki w ciemno to na dzieńdobry utopisz sie w ramach brzmienia danego głośnika, a potem bedziesz wypisywał na forum jak zmienić zwrotnice żeby uzyskać coś czego nie można uzyskać. Odradzam budowania kolumn od zera skończy się tylko wydaniem kasy i miernymi efektami , jeśli jesteś poczatkujacym.

pozdro

Dbx wszystiego musisz posluchac sam, zeby ocenic. Nikt za Ciebie tego nie zrobi, kazdy ma inny sluch i co innego danej osobie bedzie sie podobac. Dlatego nikt Ci nie napisal kup to i to a bedzie tak jak chcesz...

Kolumn Akustyka mozesz posluchac w jego biurze. Te kolumny z co Ci podalem z linkow wyzej dobrze zagraja z dobrym (drogim) i wydajnym wzmacniaczem. Jezeli planujesz taki zakup to ok, jezeli nie to poprzestan na tanszych i mniej wymagajacych glosnikach.

Co do ushera to ciekawe rowniez w odniesieniu do ceny sa:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i jeszcze jedno, nawet najlepsze glosniki nic nie dadza jezeli zwrotnica nie bedzie porzadna. Jezeli nie masz sporego doswiadczenia i worka czesci, zeby wyprobowac rozne warianty strojenia, lepiej daj sobie spokoj z samodzielnym projektowaniem zwrotnicy:)

Pozdr.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.