Skocz do zawartości
IGNORED

Sanyo Z6 juz wkrotce

Audiolab8000S

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) nastepny full HD coraz wiecej juz ich jest na rynku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/33534-sanyo-z6-juz-wkrotce/

Niestety znając sanyo można się obawiać, że będzie to ciemnica.

Już chodzą informacje, że będzie ciemniejszy od PLV-Z5 o 100 lm. Może jednak faktyczna jasność w trybach cinema, będzie wyższa niż w sanyo PLV-Z5, bo w przeciwnym razie będzie klapa. Poczekamy, zobaczymy...

Zdjęcie powyższe przedstawia PLV-Z5. Sanyo PLV-Z6 może wyglądać zupełnie inaczej.

Jeżeli ma Z5 ma być ciemniejszy od poprzednika to współczucia przyszłym klientom.

Sanyo co prawda zawsze "szczycił się" niską czernią, jednak wg mnie odbywało się to zbyt dużym kosztem utraty ciemnych szczegółów. Do tego dochodzi jakaś dziwne odwzorowanie kolorów i często bardzo mdły obraz.

A ja mam Z4 i śmiga u mnie elegancko. Kwestia dostrojenia projektora do warunków w których się ogląda. w sklepie porównywałem go przed zakupem z Panasonic i jakimś Epsonem i Sanyo wypadł wg mnie najkorzystniej, dlatego go kupiłem.

Jedynie na tym forum zauważyłem tendencję do oczerniania tego sprzętu.

Pozdrawiam

Poolak

moją intencją nie było oczernianie projektorów sanyo, one same są dość ciemne ;)

A poważnie, zaletą projektorów sanyo jest ostrość i jeżeli ten aspekt dla kogoś jest najważniejszy to sanyo spełni jego oczekiwania. Poza tym oczywiście aplikacja sprzętu jest istotna, ekran, pokój, ustawienia itd. (ale to dla każdego projektora, faktem jednak pozostaje wpływ rzeczywistej jasności na pewne aspekty obrazu).

Pozdrawiam

Piszę to świadomie, gdyż w pewnych aspektach najlepszy obraz dają projektory jasne. Do dziś pamiętam wrażenie, jakie wywołał na mnie projektor 6000 ANSI i pozornie małym kontraście 1200:1. Kolory i dynamika obrazu robiły duże wrażenie na 90 calowym ekranie. Trochę inna "szkoła" obrazu. Ale przyznaję, że oglądałem tylko kilkanaście minut. Być może przy dłuższym seansie musiałbym założyć okulary przeciwsłoneczne :)

>>Poolak

Użytkownicy, a w szczególności Polacy są bezkrytyczni w stosunku do sprzętu, który użytkują.

Musisz nie mieć wysokich wymagań, skoro uważasz, że Z4 śmiga aż miło...

To oczywiście Twoja sprawa, ale nie wprowadzaj innych ludzi w błąd. Więcej obiektywizmu...

>>Poolak

Dodam, że problem jakości obrazu nie dotyczy tylko właściwych ustawień w menu.

Oczywistym jest, że projektor powinie świecić od 0% bieli do 0% czerni, z temperaturą kolorów ok. 6500.

Problem w tym, że projektorach budżetowych TRZEBA iść na kompromis, bo one sobie po prostu nie radzą dla takich ustawień - obraz wygląd na np. mdły.

Co się więc robi? Ano - zmniejsza jasność i podbija kontrast. Wtedy wizualnie obraz wygląda lepiej, ale tracimy ciemne (przez zmniejszenie jasności) i jasne (przez podbicie kontrastu) szczegóły.

Wszyscy pewnie metodą prób i błędów ustawili sobie w opcjach menu, obraz, który odpowiada im wymaganiom. Ponieważ nikt z nas nie wie jak naprawdę powina wyglądać jakaś scena, korzystamy z planszy testowych. To one są nam w stanie bezbłędnie podać ile szczegółów tracimy w obrazie.

Widziałem tak ustawione projektory, w który nie można było rozróżnić 6% i 8% poziomu czerni, co jak dla mnie było absolutną porażką. Na takich ustawieniach filmów typu Sin City czy Batman Begins lepiej w ogóle nie oglądać.

>Meloman

Jeśli chodzi o obiektywizm, to powiedz mi jak długo użytkowałeś Z4 w swoim kinie?

Pytam z ciekawości, ponieważ moje porównanie polegało na kilkunastominutowych sesjach w sklepie z interesującymi mnie urządzeniami. Wtedy wybrałem ten projektor, który dawał wg mnie najlepszy obraz.

jest jeszcze jedna kwestia: chcąc porównywać projektor pod względem jakości odzwierciedlanego obrazu, należałoby porównywać obraz z projektora do osobistego oglądania scenerii na planie filmu. Bo tak naprawdę nie możemy określić, które odzwierciedlenie obrazu jest właściwe, skoro nie widzimy oryginału gołym okiem:)

Pozdrawiam

Poolak,

Sanyo robi bardzo fajne projektorki. Ja zmieniłem z Panasonica i powiem że to był świetny zakup.

Sanyo to:

1. Najlepsza funkcjonalność ze wszystkich modeli w klasie

2. Bardzo dobra jakość wykonania - też chyba najlepsza w klasie

3. Bardzo dobra jakośc obrazu - mnie zdecydowanie po kalibracji bardziej się podoba od Panasonica.

Sanyo we wszystkich recenzjach zawsze klasyfikowany w czołówce. Zresztą poczytaj opinie użytkowników na projectorcental. A to jest najlepsza recenzja.

Meloman z jakiś powodów nie lubi Sanyo, bo widział gdzieś jakichś egzemplarz i mu nie leżał. Pewnie nie miał okazji zobaczyć poprawnie ustawiony model i wystarczająco długo. Dotatkowo porównuje jakość obrazu do swojego Epsona (model z 2007) a Twój sanyo to model z 2005 roku. Nie mówiąc już że Epson to 3 razy droższa półka.

Na tym forum poza mną to chyba tylko americano i Milimetr mieli szczęście oglądać lepszej klasy sprzęt niż AE900.

W chwili obecnej użytkuję TW1000, ale wciąż jestem świadomy, że można lepiej.

W AE900 bez porównania do modeli Sim2 miałem wiele zastrzeżeń do obrazu.

W TW1000 wciąż mam, ale to przynajmniej duży krok w jakości.

Sanyo Z4 to model poprzedniej generacji. Jeżeli AE900 ma wady, to dlaczego nie ma ich mieć Z4?

Naprawdę radzę udać się do dobrego sklepu i zobaczyć w akcji dobrej klasy projektor.

Budżetowe LCD mogą stanowić co najwyżej początek przygody z dużym formatem.

• 3 tygodnie później...

z projektorami jest tak jak z HI FI i HIEND-em zamiast słuchac materiału muzycznego wszyscy słuchaja sprzetu

zamiast ogladać filmy wszyscy wypatruja tylko ich wady kontrasty kogo interesuje kontrast (20 000 : 1 - totalna bzdura jakis dynamiczny wymysł a rzeczywiscie to grubo grubo ponizej 1 : 1000) jasnosci

przyjemnosc grania na ATARI 800 była w latach 80 -tych 10000 razy lepsza niz dzis na wypasionych GEFORCE-ch

2 rdzeniowych procesorach

posiadam kilka lat projektor i ostatni raz oglądałem film w tamtym roku

przyjemnosc ogladania to była 5 lat temu

a klimat kina bardzo trudno przenieść do domu - niestety to koszty

ile % osób posiada sale kinowa dedykowana tylko do kina domowego

liczy sie przyjemnosc oglądania a nie parametry

Meloman Twoje wypowiedzi są ostatnio bardzo "autorytarne", masz duze doswiadczenie i obeznanie ze sprzętem ale poziomu obiektywizmu Ci brakuje a przykład Sanyo jest tego dobrym przykladem, wole wierzyc opiniom zachodnich forow i naszych rodzimych recenzentow a szczegolnie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) przy okazji wychwalane przez Ciebie bardzo jasne projektory ...wiekszosc z nich a szczegolnie sie to tyczy projektorow Epsona ...z jasnoscia wiaze sie hałas a sprzet wydajacy wiecej niz 27 dB w moim bliskim sasiedztwie jest bezuzyteczny chocby mial najlepszy obraz, projekcji ma towarzyszysc cisza i dzwiek filmu a nie szum wiatrakow projektora jak to jest chocby w przypadku Epsona Tw 700, ktory w trybie normal jest beznadziejny (hałas) , ale coz ja mam do kina oddzielne pomieszczenie w domu, mieszkam w cichej okolicy i moze w instalacji miejskiej element hałasu projektora ma mniejsze znaczenie, dziwi mnie, ze tak malo osob zwraca uwage na dB (ich nadmiar) podczas projekcji.

p.s. przypuszczam ze Tw1000 jesli o glosnosc chodzi w trybie normal jest rowniez ciezko akceptowalny w warunkach ciszy.

Ukryta Zawartość

Na tym forum wyrażam jedynie swoją opinię. Jednemu może smakować bułka innemu chleb.

Znam parę osób, w tym naprawdę ludzi znających się na rzeczy, którzy raczej nie przepadają za projektorami Sanyo.

Czy ja wiem czy zachwalane przeze mnie projektory są jasne?

Poziom hałasu w trybie low (piszę o TW1000) jest porównywalny do AE900 i w PEŁNI akceptowalny, choć w zasadzie umieszczony jest niecały metr nad moją głową.

W trybie high poziom jak dla mnie nie jest akceptowalny. Zresztą pisałem już o tym problemie...

Wg mnie Sanyo Z5 i np. Hitachi TX-300, nie wspominijąc AE900 do TW1000, IN78EX, H79 czy nawet HD73 dzieli przepaść...

Mam pytanie budasty - ile naprawdę widziałeś projektorów w akcji? Czy widziałeś jakiegoś porządnego DLP opartego na DC3?

Oczywiście mamy rynek i każdy może kupować co chce.

Ja osobiście staram się szukać coś lepszego niż sprzęt budżetowy, jednak z zachowaniem pewnych rygorów finansowych.

Nie ukrywałem i nie ukrywam, że zależy mi, aby sprzęt audio-video dostarczył mi przyjemność o możliwie najlepszej jakości, uwzględniając koszt jego zakupu.

Projektorow "porzadnych" czyli np. na dc3 w domu nie mialem :) ale nawet Acer 116 pd, ktory kosztuje ok 3k dawał już przyjemność z oglądania filmów ;) i był w trybie eco akceptowalny, tych kilka budzetowych, ktore testowalem jesli o poziom glosnosci chodzi daja dobre rozeznanie a porównując projektory trzeba brac pod uwagę ich ceny, czytając recenzję zachodnie mam wrazenie, ze najlepszy stosunek cena/mozliwosci to Mitsubishi 1100u w kwocie do 5k, ktory u nas jest niezdrowo drogi w porownaniu z Niemcami, sam sie nrzie wstrzymałem z zakupem projektora (moze nawet na wakacje przy okazji wybiore sie do Niemiec) a jesli o Sanyo Z4 Z5 chodzi to przez google znajdzie sie baardzo duzo ich recenzji i w wiekszosci bardzo pozytywne, przykładowe recenzje:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mozna podac duzo wiecej przykladow i nie wierze, ze wszyscy recenzenci sa sponsorowani przez Sanyo

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

budasty

Z5 jest stosunkowo ciemny, nawet w projectorreviews, którego link podałeś zmierzona jasność w najlepszych trybach filmowych wynosi:

panasonic PT-AX100 - tryb Cinema 1: 707 lumenów

sanyo PLZ-Z5 - tryb Pure Cinema: 304 lumeny

a oba są ciche - tak więc nie każdy jasny projektor jest głośny.

Ceny:

Sanyo 899 EUR + przesyłka ok. 30 EUR razem 3560 zł nowy na 3 letniej gwarancji europejskiej

Panasonic 999 EUR + przesyłka 3940 zł na 2 letniej gwarancji europejskiej

Americano,

Tryb pure cinema jest wyjątkowo ciemny, tryb dla koneserów lubiących taki klimat i NIE jest to odpowiednik panasonicowego cinema. Odpowiednik Cinema 1 to oceniam tryb creative cinema na Sanyo. (znam b.dobrze panasonica i sanyo więc wiem jaki tryb co moze.).

ok. więc podaję dokładnie jasność Sanyo Z5

Pure Cinema 262-304 lumens (w zal. od ustawienia przesłony)

Creative Cinema 369-479 lumens

W trybie DYNAMIC

Panasonic AX100: 2025 lumens

Sanyo Z5: 963 lumens (ponad dwa razy mniej)

Mój pierwszy projektor wypożyczany z pracy (jakiś model Sanyo) też dawał mi dużo frajdy. Potem był kupiony Sony HS-1. Wydawało się, że lepiej być nie może... :-) Potem jednakpojawił się AE900, a teraz TW1000...

Za każdym razem skok jakościowy jest wyraźnie. Pewnikiem za 2 lata Epson pójdzie w odstawkę...

GWARANTUJĘ Ci, że w bezpośredniej konfrontacji Mitsu HD1100 rozgniata budżetowe LCD.

>Meloman

>Za każdym razem skok jakościowy jest wyraźnie. Pewnikiem za 2 lata Epson pójdzie w odstawkę...

Chyba że Epek wypichci matrycę 11 generacji :) Jedno jest pewne: Epek jest mistrzem affordable price :) Cieszę się, że trwa wojna cenowa między LCD a DLP. Cieszę się rówież że oba systemy zbliżają się pod względem jakości i ceny. Warto czekać.

• 4 miesiące później...

No i mamy Z6 w postaci Sanyo PLV-Z2000

Full HD 1920x1080 z HDMI 1.3 deep color i 1080p/24,

dobrze oceniony w teście:

Ukryta Zawartość

Sprawdziło się co do jasności - dosyć ciemny jak na nowe standardy, ale nie najgorzej - nawet nieco jaśniejszy od panasonic PT-AE1000 (stara generacja 1080p). 363 lumeny w najlepszym tybie - 80 cali powinno wyglądać świetnie, zwłaszcza, że obraz został oceniony jako bardzo naturalny i "film-like".

Cena - $2500 czyli 6300 zł jest atrakcyjna.

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.