Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz DIY na lampach ecc83/el84

arturp

Rekomendowane odpowiedzi

może tak ? Tylko nie wiem czy elektrolity moga pracować ,,odwrócone ".

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Kondensatory mozesz przylutować od strony druku. Natomiast taki układ jak na zdjęciu nie jest mozliwy bez odpowieniego prowadzenia ścieżek od podstawki lampy (podstawka w takim układzie ma odwrócone wyjścia poszczególnych elektrod, lustrzane odbicie, po prostu)

APY, 27 Maj 2007, 10:04

ni lamy mają byc schowane - łatwiejsza obudowa .

PS

Pytanie do praktyków

Kupiłem kondensator 47nF na napięcie zmienne 275V ( czy to oznacza ,że ten kondensator znosi napięcie wyższe niż 275V w szczycie ? ). W schemcie jest 47nF/400V . Czy to co kupiłem da radę ?

...there is no spoon...

Powoli do przodu . Nie wygląda to ładnie ale przynajmniej godziwe elementy.

PS

Wiecie coś na temat poruszony we wpisie wyżej ?

Ukryta Zawartość

post-3970-100001151 1180267590_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

W którym miejscu na poniższym schemacie chcesz wpakować te kondy?

Ukryta Zawartość

Do zasilacza raczej odraczam.

Ukryta Zawartość

>Kupiłem kondensator 47nF na napięcie zmienne 275V ( czy to oznacza ,że ten kondensator znosi

>napięcie wyższe niż 275V w szczycie ? ). W schemcie jest 47nF/400V . Czy to co kupiłem da radę ?

Gdzieś kiedyś wyszukałem, że dla DC liczy się Vac*(pierwiastek z 2) - nawet jakaś norma do tego była. wychodzi jakieś 388Vdc przy 275Vac..

arturp, 27 Maj 2007, 13:22

>Kupiłem kondensator 47nF na napięcie zmienne 275V ( czy to oznacza ,że ten kondensator znosi

>napięcie wyższe niż 275V w szczycie ? ). W schemcie jest 47nF/400V . Czy to co kupiłem da radę ?

Obawiam się że nie. Napięcie powinno uwzględniać wartość szczytową a nie skuteczną (skuteczna*sqrt(2) )

Zasięgnąłem porady sprzedawcy w sprawie owych kondensatorów na napiecie zmienne 275V. Będą OK .

Przy okazji grzebania w pudełkach w sklepie znalazłem Nichicony 220uF na porządane napięcie 400 i 450 V oraz o całkiem zgradnej posturze pasującej na płytki . No ale jak szalec to szaleć - kupiłem dwa komplety .

Jakoś tak samomo wyszło ,że będzie to pełne dual mono . Juz słyszę lepsze granie i jakoś mi lżej .

A , ta lekkość to z powodu kolejnej setki która wyparowała z mojego portfela w zawiązku z tym pomysłem ;/

...there is no spoon...

zdjęcie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

georg, 30 Maj 2007, 08:42

spokojnie , to jeszcze potrwa . zdjecia będa sie pjawiac gdy cos sie zmieni . - teraz czekam na elementy . lamp jescze nie kupiłem ale pewnie będzie to el84 Sovtek i ecc83 EH bo tanie i podobno niezłe .

...there is no spoon...

• 3 tygodnie później...

Czas na relacje z ostatnich zmian.

Postanowiłem ,że będzie to układ dual mono więc zamówiłem drugi komplet płytek na allegro bo niestety samej płytki zasilacza nie można kupić. Płytka zasilacza jest średniej nakości , otwory na kondensatory trzeba było powiekszych wiertłem 2mm bo wchodziły tylko wyprowadzenia drutowe a nie snapy. To samo z otworami na nóżki mostka - autor projektu zaplanował tam maleńki mosteczek ( chyba nie większy niz 1 A , chociaz tego w opisie nigdzie nie podano ) a ja uparłem sie na wiekszy .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Natomiast transformatory sa dość solidne . 120W- 230V/250V/6,3V - dokładnie takiej ja w projekcie poniewaz wyraznie były robione pod ten projekt. Podobnoi ciche i sprawdzone . Zobaczymy ;p . Spokojnie wystarczyłyby 50 watowe ale zapas mocy daje mi nadzieje na lepsza kontrole i czytelnośc , szczególnie w zakresie basu . No i cena piećdzięsiatek nie była wiele niższa .

Ukryta Zawartość

post-3970-100000031 1181984506_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Skończyłem równiez płytki preampu i wzmacniacza mocy . Tu tez nie obyło sie bez wiertarki . Zamontowałem tanie ale uczciwie zrobione ceramiczne podstawki ze złoconymi nóżkami . Elektrolity przylutowałem od spodu - Black Gate'y oraz Nichicony Muse KZ - wszytsko bocznikowane SCR MKP. Rezystory metalizowane - nie wysiliłem sie na import drogich rezystorów ze Stanów. Stawiam na solidność wykonania a nie wysoką jakość komponentów .

Czekam na lampy zamówione el84 Sovteka ( podobno maja byc dobrane fabrycznie - nie wiem czy warto ale warto było dopłacić 8 PLN za taka opcje niz kupic wybierane z małej partii ), tansformatory głośnikowe od Ogonowskiego i ecc83 ( jeszcze nie zamówiłem ) . No a potem obudowa , gniazda itd.

Ukryta Zawartość

post-3970-100000028 1181985289_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Lamerskie pytanie .

W oryginale wzmacniacz ma jeden transformator i jedną płytkę zasilania . Ja zrobiłem dwa transformatory i dwie płytki zasilania - odrębne na każdy kanał .

Czy w związku z tym moge zrobic jeden punkt masy dla obydwu kanałów ?

Czy lepiej zrobić na dwóch odrębnych ,,płytach podłogowych" z odrębnymi potencjometrami wzmocnienia dla każdego kanału ?

...there is no spoon...

Dojechały lampy el84 . Myślałem ,że lampy mocy są większe - obok dla porównania ecc82 RFT . No ale dobrana kwadra , jeśli wierzyc temu co napisał sprzedający i naklejkom na opakowaniach .

Coraz bliżej do celu - podobno transformatory głośnikowe od p. Ogonowskiego juz w drodze .

PS

Ten wątek to chyba monolog będzie , albo blog :D

PS

Czy ktoś wie czy można łaczyć masy od dwóch niezależnych monobloków ( z oddzielnym zasilaniem ) ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

>arturp

Jak skończysz, to napisz jak to gra. Ja skończyłem przedwczoraj coś prostszego na jednej ECC83 i jednej EL84 - tyle, że zasila to combo gitarowe, więc brak mi odniesienia. Myślę również nad złożeniem małego stereo na EL84 PP.

magazynier ,

odpalę , ale nie przewiduje problemów bo tylko kabelki do płytki trzeba podłączyć - no chyba ,że nie wiem czegos , czego ty juz doświadczyłeś z tymi projektami lampowymi ;p .

rekin

dam znać oczywiście bo , między innymi , po to załozyłem ten watek ale najpierw napisz jak gra u ciebie - podobno el84 ma duzy i poluzowany bas

maciek

wczoraj włączyem swoje revelatory pod Yamahę i pełna trauma - tego sie słuchac nie da ... a u ciebie jakies zmiany ?

...there is no spoon...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.