Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz DIY na lampach ecc83/el84

arturp

Rekomendowane odpowiedzi

Foksik, miałem od ciebie kupic płytki do alepha ale teraz musze to jeszcze przemyslec bo jesli ty stosujesz takie zaskakujące rozwiązania jak producent tego transformatora a potem stwierdzasz ,że to wina kupującego to dla mnie za duże ryzyko :D

Po to kupuję płytki aby sprawa była jasna .

Problem nie polega na grubosci drutu tylko na mieszaniu kabli uzwojenia pierwotnego z wtórnym .

A co dual mono - to planuję oddzielne pudełka dlatego wolę dwa potencjometry na wszelki wypadek .

Preampu nie ma zewnetrznego tylko układ zintegrowany ...

...there is no spoon...

Wersja testowa wzmacniacza oraz Vifa D75MX-22 - starczy model słynnej kopułki średniotonowej , która ma stanowiś podstawe do budowy układu trójdrożnego - głosników do tego wzmacniacza .

Pełny vintage , wymontowane ze starych głosników Dali . Maja inna budowe niz wersja dzisiejsza - membrana jest pokryta jakimś materiałem tłumiącym ( Damar ? ) a w noych nie . Pod membrana nie ma szkieletu zabezpieczającego przed wgnieceniami takiego jak w nowych - skutki widac ale są do regeneracji . No i maja równiejsza charakterystykę niż nowa wersja .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-3970-100009202 1183472869_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

czy moze spotkal sie ktos z tym schematem i go ew. sprawdzil? byc moze bylby to moj pierwszy wzmak lampowy. problem jest tez taki ze nie wiem jakie transformatory wybrac? czy na poczatek cos niedrogiego? powiedzmy ze jestem ograniczony budzetem. nie mowie o konkretach, poniewaz chcialbym wiedziec ile najmniej powinienem wydac zeby w miare przyzwoicie zagralo i nie bylo trudne do sklecenia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ratunku , nie wiem co sie dzieje z transformatorem . Jeden spaliłem więc zamówiłem nowy i okazało się ,że można zrobic tak ,że uzwojenie pierwotne jest oddzielnie i wtórnę są wyprowadzone w tym samym miejscu .

Ale nie w tym problem . Podłączyłem transformator ,,na sucho" i sprawdzam fazy na uzwojeniu wtórnym 250V i faza jest na obydwu kablach ... czy to znaczy ,że jest przebicie ? Nowy transformator ...

...there is no spoon...

jacekw

ale jak wytłumaczyc to ,że dla jednego transformatora faza jest tylko na jednym drucie a dla drugiego o identycznych parametrach jest na obydwu ?

Z dugiej strony - jesli byłoby zwarcie to paliły by się bezpieczniki .

...there is no spoon...

teoretycznie neonówka nie powinna się świecić na żadnym drucie uzwojenia wtórnego, końce wtórnego "wiszą w powietrzu", nie mają połączenia z ziemią w żadnym punkcie, spróbowałbym zmierzyć to woltomierzem, jeden przewód do neutralnego połączonego z pierwotnym, drugi po kolei do końcówek wtórnego,jeżeli jest napięcie na wtórnym w tym układzie wskazywałoby to na zwarcie pomiędzy uzwojeniami,

generalnie prądy dzielą się na dwa rodzaje: błądzące i uporządkowany strumień swobodnych elektronów;)

podłączyłem płytkę zasilacza ( mostek , kondensatory fitrujące i rezystory oczywiście ) do tego transformatora ale nie podłaczyłem pod to reszty układu . Właczyłem z lekkim strachem i ...nic . Dioda świeci , kondensatory nie eksplodowały . Myslisz ,że zaryzykować podpięcie reszty ?

...there is no spoon...

sprawdziłbym napięcie zasilacza pod obciążeniem załączając na wyjście rezystor lub żarówkę 220V tylko mniejszej mocy 25W na przykład, jeżeli napięcie będzie OK to wszystko w porządku

Zaryzykowałem podłączenie całego układu . Po uruchomieniu żarzenia było OK ale gdy właczyłemandowe cały układ przestał działać . Nie było zwarcia ani nie padł nawet bezpiecznik 3,15A. Po podłaczeniu sprawnego trafa układ zagrał bezpoblemowo. Teraz dwa działają na jednym transformatorze . A tego dziwoląga odesle sprzedawcy z allegro . Co za niefart.

...there is no spoon...

Gra na jednym ransformatorze od kilku godzin. Brumi i piszczy jak cholera ale po podłączeniu źródła i umasieniu obudowy potencjometrów jest lepiej - prawie cisza . Inna sprawa ,że jak widac na zdjęciach , bałagan w drutach .

Kupiłem piekne przełączniki po 5 PLN sztuka . 25 pozycji ! Dwa sa do mono ( 3 sekcje )a jeden do stereo( 4 sekcje ) .

Ukryta Zawartość

post-3970-100008967 1183890323_thumb.jpg

post-3970-100008968 1183890323_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Kupiłem tez pare lampek i ciesze się jak dziecko bo za parę 300B do drugiego wzmacniacza zapłaciłbym 300-1800 PLN a tu 8 sztuk el84 i dwie ecc83 za 100 PLN.

Ukryta Zawartość

post-3970-100008964 1183890552_thumb.jpg

post-3970-100008965 1183890552_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

• 2 tygodnie później...

Wczoraj dotarł drugi transformator i wreszcie rozdzieliłem kanały . Zapadłem w fotel i słucham ( trzeba brać poprawkę na to ,że lampy grały po 3 -5 godzin , słabe wewnetrzne kable sygnałowe , potencjometry za 1 PLN/sztuka od Telpodu oraz bałagan w kablach i brak obudowy ) Podpięty pod kolumny wysokoefektywne mojej produkcji (95dB dwudrożne ) i odtwarzacz Roksan Atessa .

Gra dziwnie .

Przestrzeń bardzo głęboka ale mam wrażenie ,że niektóre dźwięki sa przywiązane do głośników

Separacja i lokalizacja -1 klasa , chyba lepsze nawet od mojego SET 300B

Bas - kopie i jest duży ale moje głosniki nie schodzą nisko więc nie wiem własciwie co poniżej 60Hz-podoba mi się

Średnica - 1 plan czytelny do bólu chwilami , ale na drugim planie są braki( wzmacniacze które miałem wczesniej pokazywały więcej detali przez co czytelność drugiego planu była nieco lepsza ). Natomiast to co się dziele głębiej jest zaskakujące - sa dżwięki , których wczesniej nie słyszałem . Niestety brakuje mi soczystości barw - dźwiek wydaje się płaski i mało wciągający. Jest ciepło ale bezbarwnie .

Góra jedwabista i ładna ale wycofana w stosunku do tranzystora a nawet 300B . Brak ataku .

Ogólnie zajebista dynamika , szczególnie w zakresie niższej średnicy i wyższego basu .

Nie byłem zadowolony . Nie ale ale daleko od oczekiwań .

Czas na zmianę otwarzacza ( modyfikowany Cambridge Audio CD3 ) oraz płyt z nagraniami lat 90 do wieku XXI ;p

Jest ! Jest muzyka !

Nagle brzmienie stało się soczyste i wszystkie problemy barwowe zniknęły . A kiedy zaśpiewał Blunt to na twarzy pojawił się uśmiech zadowolenia . Norka miała przepiękną barwe głosu a Tori Amos i Cassandra Wilson i Katie Melua również wspaniale . Scena była poukładana jak na żywo -podobnie separacja i lokalizacja - można bez wysiłku wyróznic każdego wokalistę w chórze czy instrumencik w tle . Wszystko słychać jak na dłoni ale bez natarczywości .

Inaczej mówiąc wzmacniacz zagrał tak jak mu podano sygnał i jest bezlitosny dla jakości nagrań . To nie wzmacniacz organiczał barwy tylko pokazał faktyczną jakość nagrań sprzed 10-20 lat ( często składanek )

Przydługi opis więc następny po zmianie potencjometrów i kabla sygnałowego . Ciekawe na ile to porpawi dźwięk.

...there is no spoon...

trochę może się poprawić po wymianie okablowania, ja bym tak nie przeceniał kabli, w końcu się tego nauczyłem ;D

lepiej chyba zainwestować w kondy i lepsze trafa wyjściowe ... pozatym jak masz zamiar to w jakąś budę wsadzić to wszystko Ci się poskraca... mam trochę Witawy jak chcesz moge ci dać na sygnałówkę..

Witawa , którego posiadasz to miedź czy srebro ? solid core czy plecionka ?

PS

Trafa mam najlepsiejsze made in Poland - Ogonowskiego :) Ale faktycznie kondensatory i rezystory to budżetówka . Myslę ,że efekt będzie wyraźny po wymianie okablowania sygnałowego a szczególnie potencjometru na przełącznik wielopozycyjny . Ja słyszę kable bardzo wyraźnie .

...there is no spoon...

Matthew, 17 Lip 2007, 13:43

>Solo hehe, mam plan skoku na konwój z miliardem zł, moze wystarczy na stysfaksjonujący dźwięk co?

Zrobić skok to nie problem

Problemem jest uciec i dobrze się ukryć a słuchanie muzy po skoku to pierwszy krok aby założyć sobie trochę większe obrączki na rączki

Przeciez robiłes preamp nr 3. Jak wyszedł ?

Ciekawe , dla mnie układy lampowe są czytelne a tranzystory nie ;p

No i to brzmi inaczej . Jest ,,dusza" .

...there is no spoon...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.