Skocz do zawartości
IGNORED

Święto wiosny mono

Tad46

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem, zachęcony recenzją w Gramophone, nagranie Markiewicza (Testament) Święta wiosny. W mono. Trochę mnie to mono niepokoiło.... 120 ludzi w orkiestrze....

Oniemiałem. Jakością nagrania i dźwięku. Wyraźnie słychać zróżnicowanie dźwięku instrumentów, sekcji. Są plany dźwiękowe! Słychać daleko, blisko. Wyżej, niżej (w przestrzeni, nie skali). Takie wrażenie, jakby stereo przeniosło się z wymiaru horyzontalnego w wertykalny. Taka pionowa szczelina, przez którą słucha się muzyki. Dźwięk jest matowy, ale żywy. Trochę zaniedbałem wsłuchanie się w interpretację przy tym, ale z tego, co do mnie dotarło, to faktycznie brzmi chyba na wzorcowe. To już chyba 6 jakie mam....

https://www.audiostereo.pl/topic/33567-%C5%9Bwi%C4%99to-wiosny-mono/
  • 1 miesiąc później...

mam 1szy koncert fortepianowy czajkowskiego deutsche grammophon movo (bardzo stare wydanie winylowe w stanie EX i brzmi OK) słuczając rocka , bluesa czy jazzu (szczególnie małe składy)mono prawie wcale nie przeszkadza a czsami brzmi lepiej (jeden bluesman z wiosłem i harmonijką żadnych innych muzyków, albo śpiew a capella, w stereo brzmi to sztucznie!!!)

Re: Tad46, 16 Maj 2007, 20:02

>Oniemiałem. Jakością nagrania i dźwięku. Wyraźnie słychać zróżnicowanie dźwięku instrumentów,

>sekcji. Są plany dźwiękowe! Słychać daleko, blisko. Wyżej, niżej (w przestrzeni, nie skali). Takie

>wrażenie, jakby stereo przeniosło się z wymiaru horyzontalnego w wertykalny. Taka pionowa szczelina,

>przez którą słucha się muzyki.

oczywiście, że są plany! jest definicja źródeł i separacja!

zrobiłem sobie kiedyś taki eksperyment z mono a la Stig Carlsson tj. głośnik wszechkierunkowy ustawiony nisko przy podłodze

efekt - jestem na drodze do złożenia systemu monofonicznego

moje odczucie co do mono vs stereo jest takie, że w stereo zyskuje się na wymiarze horyzontalnym ale traci się na głębi i wymiarze wertykalnym

przy ustawieniu Carlssonowskim następuje oderwanie dźwięku od głośnika - słuch nie lokalizuje głośnika jako źródła dźwięku i pojawia się naturalny ambience co ma znaczący wpływ na realistyczność przekazu

w odbiorze muzyki na żywo "stereo" tj. "soundstaging and imaging" nie mają żadnego znaczenia, znaczenie ma wrażenie naturalnej przestrzeni wokół instrumentów a tu wszechkierunkowe mono w konfiguracji Calrssonowskiej ma przewagę

zainteresowanym polecam:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

pzdr.

graaf

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.