Skocz do zawartości
IGNORED

Epson TW1000 - kilka słów

Meloman

Rekomendowane odpowiedzi

Niestety nie potrafię ci odpowiedzieć na to pytanie. Proponuję zajrzenie do opisu płyty na stronie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Tam w pdfie jest manual do tych płyt i wyjaśnienie do każdej planszy. Generalnie na AVS forum zachwycają się tymi płytami. W odróżnieniu od dysków AVIA i DVE są one stworzone specjalnie dla fixed panel displays, anie projektorów CRT. Ponadto zawierają tylko podstawowe i najbardziej potrzebne plansze - w zamian za to jest prosta nawigacja po dysku. DVE ma mnóstwo kosmicznych plansz a poruszanie się po nim też do prostych nie należy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>Gustaw

Po pierwsze, nie rób ze mnie wroga kalibracji, sam stosuję do monitora kalibrator LaCie. Poza tym analogia nie jest do końca poprawwna, bo na ekranie nie KORYGUJESZ filmu. Tylko go odtwarzasz. Więc raczej w tym miejscu powinna być analogia do audio-(tfu)-filii. Czyli inaczej: Nie zawsze w pełni liniowy wg. pomiarów sprzęt gwarantuje najwięcej satysfakcji. Ile razy w prasie fachowej czytałeś "być może kolumny nie zachowują pełnej neutralności w całym paśnie, ale za to dostarczają olbrzymiej dawki radości swoją muzykalnością"? Lub coś w podobie.

Jeszcze raz powtarzam, broniłem Melomana przed atakiem na jego prawo decydowania i oceniania.

Inna sprawa, że te obrazki w sumie są pierwszym, interesującym i rzeczowym argumentem za kalibracją w tym dyskursie. Zmiany jednak po kalibracji nie są tego typu, żeby Mellomman nie mógł stwierdzić, że Epek jest lepszy od Optomy, oczywiście wg. niego.

Popraw mnie, jeśli się mylę, ale czy przypadkiem kalibracja nie zawęziła skali odtwarzanych kolorów? :)

Bardzo chętnie poczytam wątek o kalibracji kolorów. Najlepiej jeszcze, żeby obok intrygujących skrótów typu IRE czy AVIA zawierały informaccje dla ludzi, którzy z płytami testowymi się jeszcze nie zetknęli. Utwórz wątek i może być nawet przyklejony.

Ten wątek dotyczył jednak Epsona TW-1000 i nic jak dotąd nie podważyło oceny Melomana.

Woodolec, 18 Cze 2007, 11:02

>Po pierwsze, nie rób ze mnie wroga kalibracji, sam stosuję do monitora kalibrator LaCie.

Ale gdzież tam od razu "wroga". Wymieniamy opinie i tyle. :-)

Poza tym

Tylko go odtwarzasz. Więc

>raczej w tym miejscu powinna być analogia do audio-(tfu)-filii. Czyli inaczej: Nie zawsze w pełni

>liniowy wg. pomiarów sprzęt gwarantuje najwięcej satysfakcji. Ile razy w prasie fachowej czytałeś

>"być może kolumny nie zachowują pełnej neutralności w całym paśnie, ale za to dostarczają olbrzymiej

>dawki radości swoją muzykalnością"? Lub coś w podobie.

Są dwa podejścia.

1. Obraz ma być ładny.

2. Obraz ma być wierny (co nie przeszkadza w tym, że może być ładny)

Jam mam to drugie podejście. Nic więcej. Jeżeli ktoś preferuje tylko podejście nr.1 nie widzę problemu.

>Jeszcze raz powtarzam, broniłem Melomana przed atakiem na jego prawo decydowania i oceniania.

>Inna sprawa, że te obrazki w sumie są pierwszym, interesującym i rzeczowym argumentem za kalibracją

>w tym dyskursie.

To nie tak. Argumenty Muflona były konkretne.

Zmiany jednak po kalibracji nie są tego typu, żeby Mellomman nie mógł stwierdzić,

>że Epek jest lepszy od Optomy, oczywiście wg. niego.

No tutaj to trochę bym popolemizował :-)

>Popraw mnie, jeśli się mylę, ale czy przypadkiem kalibracja nie zawęziła skali odtwarzanych

>kolorów? :)

Oczywiście, że tak. :-) Po diabła te dodatkowe kolory ? Kolory których nie ma na filmie.

>Bardzo chętnie poczytam wątek o kalibracji kolorów. Najlepiej jeszcze, żeby obok intrygujących

>skrótów typu IRE czy AVIA zawierały informaccje dla ludzi, którzy z płytami testowymi się jeszcze

>nie zetknęli. Utwórz wątek i może być nawet przyklejony.

OK. To dobry pomysł.

Aby nie zaśmiecać wątku o TW1000 proponuję:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>Gustaw

Skąd wiesz jak powinien wyglądać wierny obraz? Masz w domu kopię matkę każdego filmu?

Weźmy np. taki "300"... Chyba mi nie powiesz, że kolory w nim są zachowane wg ogólnie przyjętych wzorców?

Poza tym ja jednak wolę obraz, który mi się podoba (bo to w końcu ja go oglądam, nie jakiś tam Jane Kane, czy inny "zawodowiec"), nawet jeżeli miałby nie być idealny.

Uważam, że jeżeli ma to pogorszyć odbiór jakości obrazu, to kalibrację powinno się zakończyć na etapie podstawowym - tzw. kontrast, jasność, kolory.

I na końcu - wiesz co, naprawdę mi jest troszkę Cię żal. Mam wrażenie, że skupiasz się tylko na fizyczno-matematycznych aspektach obrazu... Używasz móżgu, ale zapominasz o duszy i sercu...

Gustaw

Faktycznie na płycie DVD są tylko "zera" i "jedynki" ;) Nie można traktować płyty złożonej z takich dwóch stanów materii jako jakiegoś "wzorca" bez odwołania się do czegoś "na zewnątrz". Do czego?

Meloman

Naczytałeś się romantycznych ballad o "mędrca szkiełku i oku"? Co ma "dusza" i "serce" wspólnego z subiektywnością wrażeń zmysłowych i upodobaniami. Troszkę to zbyt sentymentalne stawianie zwykłego problemu preferencji. Scjentystyczne podejście Gustawa nie stoi w sprzeczności z emocjonalnością.

Meloman, 18 Cze 2007, 15:54

>I na końcu - wiesz co, naprawdę mi jest troszkę Cię żal. Mam wrażenie, że skupiasz się tylko na

>fizyczno-matematycznych aspektach obrazu... Używasz móżgu, ale zapominasz o duszy i sercu...

Sugerujesz, że nie oglądam filmu a tylko kolory ? :-) Czy aby coś nie pisałeś o transparentności projektora ?

He. To ciekawe. Może w "głębi serca" po prostu nie lubię tandetnych "falsyfikatów".

Coś już tam kiedyś wspominałem o korektorze przy high-endowym wzmacniaczu.

Szanuję Twoje podejście ale sorry, ja mam inne. To tyle a'proposs "żalu". :-)

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

Apropos ustawień i jakości obrazu...

Wczoraj na planszy testowej z DVE testowałem sobie (sam nie wiem czemu dopiero teraz) poziom kontrastu. Jakie było moje zdziwnienie, kiedy zorientowałem się, że w zasadzie na +16 wciąż skrajne pole białe są do rozróżnienia :-). Nie ukrywam, że przy takich ustawieniach obraz nabrał jeszcze lepszej dynamiki...

Teraz jest naprawdę nieźle... :-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.